o.m.e.g.a 492 #3801 Posted November 30, 2023 12 hours ago, wojtek91 said: Co do zakupu to ściągnąłem nowego z Japonii i oczywiście nie obyło się bez płatności cła i VATu. Piękny zegarek - gratulacje. Możesz podać link to sklepu w Japonii? 1 Share this post Link to post Share on other sites
radek3545 941 #3802 Posted November 30, 2023 12 godzin temu, wojtek91 napisał(-a): Dziękuję! Tak, to dokładnie ten model. Rozmiaru nieco się obawiałem bo jakkolwiek lubię mniejsze zegarki, tak mam bardzo płaski i kościsty nadgarstek 17.5-18cm. Długo rozważałem też zakup jednego z odpowiedników w 40mm, ale finalnie cieszę się, że sięgnąłem po mniejszy model. Nosi się go bardzo wygodnie i na żywo wcale nie odnoszę wrażenia, że jest za mały. Pomaga tutaj fakt, że jest to kwarc i dzięki temu zegarek jest bardzo płaski i wręcz klei się do nadgarstka. Gdybym miał wybierać automat to musiałby mieć te 39-40mm by większa średnica zrównoważyła grubość koperty. Sama bransoleta jest bardzo prosta, ale nie uważam jak wielu że jest złej jakości. Przestrzenie między pojedynczymi ogniwami rzeczywiście są większe niż np. w BB58, ale wszystkie są równe, a bransoleta dobrze pracuje na nadgarstku. Dzięki półogniwom udało mi się go dobrze dopasować do nadgarstka. Mam lekki luz, a gdy nadgarstek spuchnie to wciąż jest komfortowo. Spasowanie bransolety z kopertą jest dużo, dużo lepsze niż się spodziewałem. End linki siedzą bardzo ciasno. Nie tylko zewnętrzne krawędzi uszu koperty są fazowane, ale i wewnętrzne na styku z end linkiem bransolety. Mały detal, a dla mnie zauważalny i nie ukrywam że cieszy. Nie spodziewałem się tego w chyba najtańszym kwarcu tego producenta. Co do zakupu to ściągnąłem nowego z Japonii i oczywiście nie obyło się bez płatności cła i VATu. W razie czego kolega @Pionier ma dokładnie ten model wystawiony na bazarku. Wielkie dzięki za wyczerpującą odpowiedź. Zegarek rzeczywiście wygląda świetnie i nawet jako kwarc (ale za to jaki kwarc!) może konkurować z wieloma teoretycznie wyżej plasowanymi automatami. Mnie ten model zainteresował po obejrzeniu video Adriana Barkera na YT, gdzie porównał SBGX261 do Rolexa Explorera 1... bardzo fajnie się to ogląda:) 1 Share this post Link to post Share on other sites
Bugs 4622 #3803 Posted November 30, 2023 Nowe modele specjalnie dla Watches of Switzerland. Zdjęcia z Uhrforum 6 Share this post Link to post Share on other sites
facecik 4472 #3805 Posted December 3, 2023 W dniu 30.11.2023 o 19:21, Bugs napisał(-a): Nowe modele specjalnie dla Watches of Switzerland. Zdjęcia z Uhrforum Nie obraziłbym się na żaden. Fajne są! 3 godziny temu, rmak napisał(-a): Czekam na swojego, ale coś się przeciąga... 0 Share this post Link to post Share on other sites
rmak 22680 #3806 Posted December 3, 2023 Też snowflaka? 0 Share this post Link to post Share on other sites
skar 123 #3807 Posted December 4, 2023 W dniu 30.11.2023 o 08:53, o.m.e.g.a napisał(-a): Piękny zegarek - gratulacje. Możesz podać link to sklepu w Japonii? Przyłączam się do prośby i od razu mam pytanie: badałeś jak teraz wygląda kwestia gwarancji międzynarodowej przy GS ściąganych z Japonii (zakładając, że ściągałeś od grey market dealer)? Bo na reddicie jest co najmniej kilka wersji, ale też GS coś zmieniało w tym zakresie. 0 Share this post Link to post Share on other sites
facecik 4472 #3808 Posted December 5, 2023 W dniu 3.12.2023 o 21:23, rmak napisał(-a): Też snowflaka? Nie, na inny. Pasek mu się robił. Właśnie dzisiaj odebrałem. 1 Share this post Link to post Share on other sites
KrysH 7182 #3809 Posted December 10, 2023 Ależ to jest odjazd - nawet nie wiem czy zdjęcie w połowie robi justice... 12 Share this post Link to post Share on other sites
Watch-er 1322 #3810 Posted December 11, 2023 Taki wpadł 🙂 16 Share this post Link to post Share on other sites
facecik 4472 #3811 Posted December 11, 2023 20 godzin temu, KrysH napisał(-a): Ależ to jest odjazd - nawet nie wiem czy zdjęcie w połowie robi justice... Ja widziałem na żywo. Nie do końca moja bajka, ale jest ciekawy i może się podobać. W sumie to mój jest podobny tylko bardziej przytłumiony jeśli chodzi o kolor. Ależ pasek zmienia ten zegarek. Zdecydowanie na plus. 11 Share this post Link to post Share on other sites
bibbi 5732 #3812 Posted December 11, 2023 21 godzin temu, KrysH napisał(-a): Ależ to jest odjazd - nawet nie wiem czy zdjęcie w połowie robi justice... Robi! 7 Share this post Link to post Share on other sites
KrysH 7182 #3813 Posted December 11, 2023 4 hours ago, facecik said: Ja widziałem na żywo. Nie do końca moja bajka, ale jest ciekawy i może się podobać. W sumie to mój jest podobny tylko bardziej przytłumiony jeśli chodzi o kolor. Ależ pasek zmienia ten zegarek. Zdecydowanie na plus. Powiem Ci że nie przypuszczałbym że koperta 62GS będzie dobrze wyglądać na pasku (wciąż na bransolecie moim zdaniem prezentuje się lepiej) to tez chyba pomaga tutaj grubość paska. Czy ja dobrze widzę ze wrzuciłeś go na grubszy pasek niż standard 2.5mm? Fajnie to wyglada! 3 hours ago, bibbi said: Robi! Jezuuuuu 🤤 12 hours ago, Watch-er said: Taki wpadł 🙂 Gratulacje! Miałem zielonego genbi i był niestety ciutkę za małý dla mnie ale był naprawdę PIĘKNY - nakręcanie go to była czysta przyjemność ! 0 Share this post Link to post Share on other sites
facecik 4472 #3814 Posted December 12, 2023 9 godzin temu, KrysH napisał(-a): Czy ja dobrze widzę ze wrzuciłeś go na grubszy pasek niż standard 2.5mm? Jest grubo, i to bardzo. Dobrze to pasuje do masywnych uszu. 2 Share this post Link to post Share on other sites
KrysH 7182 #3815 Posted December 12, 2023 (edited) On 12/12/2023 at 10:30 AM, facecik said: Jest grubo, i to bardzo. Dobrze to pasuje do masywnych uszu. Świetny pomysł z ta grubością. 62GS to moja ulubiona koperta wszechczasów - powinno się o niej wiecej mówić... Edited December 20, 2023 by KrysH 0 Share this post Link to post Share on other sites
machlo 7725 #3816 Posted December 17, 2023 11 FS: Zenith A384 | Grand Seiko SBGX093 Share this post Link to post Share on other sites
facecik 4472 #3817 Posted December 22, 2023 Trochę słoneczka. 12 Share this post Link to post Share on other sites
KrysH 7182 #3818 Posted December 28, 2023 @bibbi @facecik czy może jeszcze ktoś inny kto mógłby nam więcej powiedzieć o kopercie grand seiko 62GS? Fascynuje mnie, naprawdę uważam ze jest wyjątkowa i zasługuje na więcej uwagi. Sam fakt ze ona przecież nie ma bezela! Szerokie ucha na 21mm no i koronka "wtapiające" się w bok koperty... Ktokolwiek zaprojektował jej geometrię powinien być uznany za Gerarda Gente #2 🤭 Za wszelkie informacje, komentarze, artykuły, z góry dziękuję! 7 Share this post Link to post Share on other sites
bibbi 5732 #3819 Posted December 28, 2023 [mention=111465]bibbi[/mention] [mention=114717]facecik[/mention] czy może jeszcze ktoś inny kto mógłby nam więcej powiedzieć o kopercie grand seiko 62GS? Fascynuje mnie, naprawdę uważam ze jest wyjątkowa i zasługuje na więcej uwagi. Sam fakt ze ona przecież nie ma bezela! Szerokie ucha na 21mm no i koronka "wtapiające" się w bok koperty... Ktokolwiek zaprojektował jej geometrię powinien być uznany za Gerarda Gente #2 Za wszelkie informacje, komentarze, artykuły, z góry dziękuję! 62gs jest moja druga ulubiona. Tą z 1. miejsca jest koperta z serii Elegance z modeli sbgy003/sbgk005. Ale wracajac do 62gs - lezy jak lezy - u kazdego inaczej. Dla mnie licza sie wrazenia estetyczne. A w tej kategorii brak bezela daje mi to dodatkowe wrazenie niejako wyniesienia cyferblatu na 1. plan. Jest on dzieki tej kopercie bardziej wyeksponowany. Koperta jedynie delikatnie go oplata, muska , pozostawiajac cyferblatowi glowna role. bibbi 3 Share this post Link to post Share on other sites
facecik 4472 #3820 Posted December 28, 2023 4 godziny temu, KrysH napisał(-a): @bibbi @facecik czy może jeszcze ktoś inny kto mógłby nam więcej powiedzieć o kopercie grand seiko 62GS? Fascynuje mnie, naprawdę uważam ze jest wyjątkowa i zasługuje na więcej uwagi. Sam fakt ze ona przecież nie ma bezela! Szerokie ucha na 21mm no i koronka "wtapiające" się w bok koperty... Ktokolwiek zaprojektował jej geometrię powinien być uznany za Gerarda Gente #2 🤭 Za wszelkie informacje, komentarze, artykuły, z góry dziękuję! To, że koperta nie ma lunety, zauważyłem już post factum, jak kupiłem zegarek. Nie jestem i nigdy nie byłem znawcą zegarków, a co dopiero Seiko, czy GS. Po prostu chciałem mieć jakiś model GS-a. Byłem w lekkim szoku po zakupie, a tak naprawdę dopiero po założeniu paska, jak dobrze jest to zrobione. Za "bezel" robi pionowa ścianka szkła. 2 Share this post Link to post Share on other sites
KrysH 7182 #3821 Posted December 28, 2023 Fajne uwagi i spostrzeżenia panowie. A też macie wrażenia że ta koperta nosi się jak 39 a nie 40mm? 1 Share this post Link to post Share on other sites
eye_lip 24523 #3822 Posted December 28, 2023 Miałem go na ręku i nawet powiedziałbym, że jak 39.5 3 Instagram.com/horlobby.watches Share this post Link to post Share on other sites
bibbi 5732 #3823 Posted December 28, 2023 Ja mam nadgarstek 16cm. Dla mnie nosil sie jak 40-40,5mm. 🥲bibbi 0 Share this post Link to post Share on other sites
KrysH 7182 #3824 Posted December 28, 2023 1 hour ago, bibbi said: Ja mam nadgarstek 16cm. Dla mnie nosil sie jak 40-40,5mm. 🥲 bibbi Omiwatari byłby dla Ciebie idealny. 0 Share this post Link to post Share on other sites
mylof 3913 #3825 Posted December 28, 2023 Zapisuję się do Klubu Miłośników Grand Seiko z moim nowym SBGH273 "Shubun". Jestem zafascynowany tym zegarkiem. Od dłuższego już czasu myślałem o poszerzeniu mojej kolekcji o zegarek z niebieską tarczą, aż tu nagle dostaję tak wspaniały prezent z okazji świąt i urodzin. Ta tarcza jest niesamowita. Faktura przypomina jeans lub dawne rolexowe niebieskie tarcze "linen", które były w Datejustach. Pięknie gra światło na tej tarczy, a z niebieskim kolorem doskonale kontrastuje płynnie poruszająca się wskazówka sekundowa (to 36,600) oraz logo GS, wykonane z żółtego złota. Pozbawiona bezela koperta 62GS jest zupełnie unikalna i wspaniale oszlifowana stylem Zaratsu. O ile dobrze wyczytałem to koperta 62GS pojawiła się po raz pierwszy w Seiko Seikomatic Chronometer 6245/6246-9000 w 1965 roku, a potem w 1967 weszła do zegarków Grand Seiko. Projektantem był Taro Tanaka. Fajnie się słucha mechanizmu - HI-BEAT za***prza jak karabin maszynowy. Bransoleta jest bardzo dobra - to zupełnie co innego niż w Snow Flake - tam bransoleta nie spodobała mi się. Na moim nadgarstku wizualnie wygląda na 39mm. 15 " Nikomu nieznane tajemne serce zegara " - Elias Canetti Share this post Link to post Share on other sites