KrysH 7182 #3851 Posted January 1, 2024 4 hours ago, meinard said: Na tym forum specjalizujemy się w wymyślaniu problemów nieznanych gdzie indziej. Milky ringi, niezbędne mikroregulacje, nieczytelne tarcze, niewygodne koperty, zapięcia bransolety nie takie... dla każdego spoza naszej bańki są to śmieszne problemy z d*py, więc nie wiem dlaczego tu kogokolwiek dziwi że ten nieszczęsny milky ring komuś przeszkadza. 💯 2 Share this post Link to post Share on other sites
van gunt 495 #3852 Posted January 1, 2024 6 godzin temu, meinard napisał(-a): Na tym forum specjalizujemy się w wymyślaniu problemów nieznanych gdzie indziej. Milky ringi, niezbędne mikroregulacje, nieczytelne tarcze, niewygodne koperty, zapięcia bransolety nie takie... dla każdego spoza naszej bańki są to śmieszne problemy z d*py, więc nie wiem dlaczego tu kogokolwiek dziwi że ten nieszczęsny milky ring komuś przeszkadza. Coś na rzeczy jest. Gdyby nie forum to bym nie wiedział co to jest milky ring. 0 Share this post Link to post Share on other sites
zorka-5 62 #3853 Posted January 1, 2024 Bardzo proszę Forumowiczów o informacje na temat tej koperty. To jest pierwsze GS, na które zwróciłem uwagę i myślałem o zakupie. Później naszło mnie na mniejszą średnicę SBGR251/SBGR287/SBGR325/SBGH311, ale gdy na przymiarce poczułem na nadgarstku grubość powróciłem do pomysłu z SBGA227. 0 Share this post Link to post Share on other sites
Bugs 4622 #3854 Posted January 1, 2024 38 minut temu, zorka-5 napisał(-a): Bardzo proszę Forumowiczów o informacje na temat tej koperty. To jest pierwsze GS, na które zwróciłem uwagę i myślałem o zakupie. Później naszło mnie na mniejszą średnicę SBGR251/SBGR287/SBGR325/SBGH311, ale gdy na przymiarce poczułem na nadgarstku grubość powróciłem do pomysłu z SBGA227. Ale jakich informacji potrzebujesz? 0 Share this post Link to post Share on other sites
zorka-5 62 #3855 Posted January 1, 2024 Głównie chodzi mi o bransoletę i wygodę noszenia. 0 Share this post Link to post Share on other sites
alleck 3883 #3856 Posted January 1, 2024 Na fotkach mój 6246-9000 z 1966, model przejściowy z lwem na medalionie, i nowoczesny tytanowy SBGA127 z mechanizmem Spring driveCzy dobrze zrozumiałem, że SBGH273 ma identyczną kopertę jak SBGA127? 0 Share this post Link to post Share on other sites
KrysH 7182 #3857 Posted January 1, 2024 GRAND SEIKO SHUBUN na dobry start w 2024 roku. 16 Share this post Link to post Share on other sites
Bugs 4622 #3858 Posted January 1, 2024 47 minut temu, zorka-5 napisał(-a): Głównie chodzi mi o bransoletę i wygodę noszenia. Standardowa bransoleta 3-link z małym zapięciem bez regulacji. Trudno powiedzieć jak leży komuś innemu, dla mnie są bardzo wygodne ale fanboje Rolexa hejtują. 33 minuty temu, alleck napisał(-a): Czy dobrze zrozumiałem, że SBGH273 ma identyczną kopertę jak SBGA127? Kształt tak ale w obrębie tej samej linii może być różna wysokość ( np. 44GS kwarcowy, Spring Drive i hi-beat mają różne grubości ). SBGA127 jest tytanowy więc oprócz materiału i koloru różnica jest też w sposobie montażu bransolety - w tytanowych jest pin/collar, w stalowych śrubki z pinem. 0 Share this post Link to post Share on other sites
alleck 3883 #3859 Posted January 1, 2024 Kształt tak ale w obrębie tej samej linii może być różna wysokość ( np. 44GS kwarcowy, Spring Drive i hi-beat mają różne grubości ). SBGA127 jest tytanowy więc oprócz materiału i koloru różnica jest też w sposobie montażu bransolety - w tytanowych jest pin/collar, w stalowych śrubki z pinem.Ty masz tego SBGA127? Jak się go nosi? W internetach piszą, że hi-beat lekko wyższy jest od spring drive, ale różnica jest niewielka 0,1mm. 0 Share this post Link to post Share on other sites
Bugs 4622 #3860 Posted January 1, 2024 7 minut temu, alleck napisał(-a): Ty masz tego SBGA127? Jak się go nosi? W internetach piszą, że hi-beat lekko wyższy jest od spring drive, ale różnica jest niewielka 0,1mm. Już nie mam ale był bardzo wygodny jak to tytan - leciutki. Hi-beat w kopercie 62GS nie miałem w rękach. W 44GS hi-beat jest gruby i pękaty ale wizualnie przepiękny, trochę mogą drażnić zagięte wskazówki. 0 Share this post Link to post Share on other sites
alleck 3883 #3861 Posted January 1, 2024 Już nie mam ale był bardzo wygodny jak to tytan - leciutki. Hi-beat w kopercie 62GS nie miałem w rękach. W 44GS hi-beat jest gruby i pękaty ale wizualnie przepiękny, trochę mogą drażnić zagięte wskazówki.Szkoda, ze już go nie masz. Od dłuższego czasu chodzi po głowie jakiś edc o mniejszej średnicy. Do tej pory myślałem o AT 38mm, a teraz gdzieś w głowie pojawił się też SBGH273. Niestety ani jednego, ani drugiego nie mierzyłem, a już chyba zbyt dużo kupowałem bez mierzenia i nie chce wtopić 0 Share this post Link to post Share on other sites
Bugs 4622 #3862 Posted January 1, 2024 38 minut temu, alleck napisał(-a): Szkoda, ze już go nie masz. Od dłuższego czasu chodzi po głowie jakiś edc o mniejszej średnicy. Do tej pory myślałem o AT 38mm, a teraz gdzieś w głowie pojawił się też SBGH273. Niestety ani jednego, ani drugiego nie mierzyłem, a już chyba zbyt dużo kupowałem bez mierzenia i nie chce wtopić SBGH273 ma w ofercie Karol "Ulotny" Chroneo https://www.chrono24.pl/grandseiko/grand-seiko-hi-beat-sbgh273-full-set-blue-dial--id28517172.htm Umów się z nim i jak Ci będzie pasować bierz bo od niego nie ma strachu, może dogadasz lepsze warunki albo wymianę. Ja mogę Ci pokazać AT 38.5 Skyfall jeżeli celujesz w starsze modele. 0 Share this post Link to post Share on other sites
machlo 7725 #3863 Posted January 1, 2024 3 godziny temu, zorka-5 napisał(-a): Bardzo proszę Forumowiczów o informacje na temat tej koperty. To jest pierwsze GS, na które zwróciłem uwagę i myślałem o zakupie. Później naszło mnie na mniejszą średnicę SBGR251/SBGR287/SBGR325/SBGH311, ale gdy na przymiarce poczułem na nadgarstku grubość powróciłem do pomysłu z SBGA227. Koperta wygląda na dobrze wyprofilowaną - brak odstającego dekla i uszy wyprofilowane w dół. Do tego grubość 12,3 mm, więc powinno być dobrze. Choć mi osobiście ta koperta nie jest z tych ładniejszych i ciekawszych wizualnie z oferty GS. 12 godzin temu, meinard napisał(-a): Na tym forum specjalizujemy się w wymyślaniu problemów nieznanych gdzie indziej. Milky ringi, niezbędne mikroregulacje, nieczytelne tarcze, niewygodne koperty, zapięcia bransolety nie takie... dla każdego spoza naszej bańki są to śmieszne problemy z d*py, więc nie wiem dlaczego tu kogokolwiek dziwi że ten nieszczęsny milky ring komuś przeszkadza. Dokładnie - kiedyś wydawało mi się, że to nieistotne, ale kiedy posiadałem moonwatcha z szafirem, to zaczęło mi to przeszkadzać i teraz zwracam na to uwagę. Zdaję sobie sprawę, że jednak nie jest to obiektywny game changer i masa ludzi nie zwraca uwagi na takie pierdoły. 0 FS: Zenith A384 | Grand Seiko SBGX093 Share this post Link to post Share on other sites
alleck 3883 #3864 Posted January 1, 2024 SBGH273 ma w ofercie Karol "Ulotny" Chroneo https://www.chrono24.pl/grandseiko/grand-seiko-hi-beat-sbgh273-full-set-blue-dial--id28517172.htm Umów się z nim i jak Ci będzie pasować bierz bo od niego nie ma strachu, może dogadasz lepsze warunki albo wymianę. Ja mogę Ci pokazać AT 38.5 Skyfall jeżeli celujesz w starsze modele. Od ponad pół roku zbierałem się żeby przymierzyć AT 38 w końcu się zebrałem w tę sobotę do Wroclavii i... I mieli kilka różnych AT, ale żadnej 38 SBGH273 znalazłem właśnie w Warszawie, ale to jednak jest wycieczka, a mnie się żona połamała więc dom i dwójka dzieciaków na mojej głowie. Nie chcę jej zostawiać samej z tym całym kramem żeby sobie skoczyć na prawie cały dzień zegarek obejrzeć myślałem, że ktoś lokalnie będzie coś miał w tej kopercie.A starsza AT 38.5 miała podobne proporcje do nowej? 0 Share this post Link to post Share on other sites
Londek 49612 #3867 Posted January 8, 2024 GS Maniacy, czy jest jakiś fajny model z lumą w przedziale 39mm/ 41mm, preferowany model bez daty, dobrze by było a żeby cenowo nie przekroczył 25k. 0 Share this post Link to post Share on other sites
machlo 7725 #3868 Posted January 8, 2024 4 godziny temu, Londek napisał(-a): GS Maniacy, czy jest jakiś fajny model z lumą w przedziale 39mm/ 41mm, preferowany model bez daty, dobrze by było a żeby cenowo nie przekroczył 25k. 😁 5 FS: Zenith A384 | Grand Seiko SBGX093 Share this post Link to post Share on other sites
KrysH 7182 #3869 Posted January 8, 2024 8 minutes ago, machlo said: 😁 Świetny jest ten GS! Nie pamietam ale czy to nie jest przypadkiem kwarc? 0 Share this post Link to post Share on other sites
Londek 49612 #3870 Posted January 8, 2024 1 hour ago, machlo said: 😁 Jaka to referencja ? 0 Share this post Link to post Share on other sites
KrysH 7182 #3871 Posted January 9, 2024 12 hours ago, Londek said: Jaka to referencja ? To jest chyba ta starsza wersja SBGX293, nowy ma koronkę na 4-tej. 0 Share this post Link to post Share on other sites
machlo 7725 #3872 Posted January 9, 2024 13 godzin temu, Londek napisał(-a): Jaka to referencja ? Ten na zdjęciu to SBGX093, a potem ze zmienionym logo bez "SEIKO" SBGX293. 1 FS: Zenith A384 | Grand Seiko SBGX093 Share this post Link to post Share on other sites
Londek 49612 #3873 Posted January 9, 2024 3 hours ago, KrysH said: To jest chyba ta starsza wersja SBGX293 Znalazłem ten model o którym piszesz, jest jasna i ciemna tarcza. https://www.grandseikogs9club.uk/chronicle-9/antimagnetic-tough-quartz-sbgx341-sbgx343/ 0 Share this post Link to post Share on other sites
Bugs 4622 #3874 Posted January 9, 2024 Kolejna limitowana nowość, SBGH317 1 Share this post Link to post Share on other sites
KrysH 7182 #3875 Posted January 9, 2024 7 minutes ago, Bugs said: Kolejna limitowana nowość, SBGH317 Kurde ja już sam nie wiem co myśleć - Grand Seiko albo totalnie wie co robi albo totalnie się pogubili… 2 Share this post Link to post Share on other sites