Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
Master Yoda

Klub Miłośników Grand Seiko

Recommended Posts

Wygląda że forum nie obsługuje formatu HEIC, zmień sobie w iP w ustawieniach aparatu format na "najbardziej zgodny", wtedy jest zawsze jpg

Dzięki. Zmieniłem. Aczkolwiek jak wrzucam z telefonu, to jest ok, tylko wtedy tt coś tam kompresuje i jakość jest tragiczna. Dlatego próbowałem wrzucić z komputera przez web. Ale widać co nie bangla.

Rozpoznaję moje ulubione pudełko Hermesa;) @rafi

Instagram.com/horlobby.watches

Rozpoznaję moje ulubione pudełko Hermesa;) [mention=26014]rafi[/mention]

No mam w domu jedno. W zasadzie Justyna ma
Trochę większe od tego, które widziałem u Ciebie, także nawet dwa zegarki na nim można sfotografować

Nie pamiętam, żeby kiedyś pasek spowodował u mnie aż taką zmianę w odbiorze zegarka - zarówno jego wyglądu jak i wygody użytkowania.

07ad2d9401e1ee7d4eea76dadffa6f7d.jpg

Sam pasek jest oczywiście klasowy. Topowa skóra, która świetnie układa się na nadgarstku, fajne detale jak (chyba) francuskie szycie czy delikatny obrys zarówno na samym zegarku jak i szlufkach, czy wreszcie obróbka boków.
Ale zauważam też, że ten pach wyciąga to, co najlepsze z tarczy zegarka: jej świetną strukturę. Jakby tego było mało, przez to, że pasek jest brązowy, to w odpowiednim świetle litery GS z logo wyglądają na złote (swoją drogą fajnie, jakby takie zrobili. A może w którymś modelu są?…)
Generalnie pasek nadaje GSowi takiego smooth vintage vibe (jak mawiali dawni Polacy).

No i wygoda. Jednak to nieudane zapięcie GSowe w dużej mierze psuło frajdę z użytkowania zegarka. Na szczęście daje ono możliwość pozostawienia samej klamry i chętnie z tej możliwości skorzystałem.

ff2a2e2f3a6c95cc294cc64fe126e539.jpg

No normalnie jakbym miał nowy zegarek

20 godzin temu, rafi napisał(-a):

odpowiednim świetle litery GS z logo wyglądają na złote (swoją drogą fajnie, jakby takie zrobili. A może w którymś modelu są?…)

Złote logo mają niektóre droższe albo limitowane modele, znawcy spierają się jakie to ma znaczenie ;)

I niektóre vintage, ale na dole.

Panowie prośba o poradę odnośnie serwisu zegarka na mechanizmie 8L55 zakupionym w sklepie Shopping In Japan. Z tego co wiem to tego typu mechanizm jest serwisowany wyłącznie w Japonii.

Czy mogę zlecić taki serwis np. poprzez Noble Place, który jest dystrybutorem GS w Polsce? Czy jednak najlepszą opcją będzie zlecenie tego poprzez Shopping In Japan i własna wysyłka zegarka do Japonii?

Za wszelką pomoc z góry dziękuję. 

NP to chyba już nie jest dystrybutorem GS…

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

No idea. Ale jesli bedziesz go wysylal do naprawy poza UE, to pamietaj, aby go wyslac w procedurze celnej uszlachetniania biernego. W przeciwnym wypadku byc moze ponownie zaplacisz clo z tytulu jego przywozu do PL/UE.

bibbi

9 godzin temu, gniewko napisał(-a):

Panowie prośba o poradę odnośnie serwisu zegarka na mechanizmie 8L55 zakupionym w sklepie Shopping In Japan. Z tego co wiem to tego typu mechanizm jest serwisowany wyłącznie w Japonii.

Czy mogę zlecić taki serwis np. poprzez Noble Place, który jest dystrybutorem GS w Polsce? Czy jednak najlepszą opcją będzie zlecenie tego poprzez Shopping In Japan i własna wysyłka zegarka do Japonii?

Za wszelką pomoc z góry dziękuję. 

Możesz też napisać do Zibi, czy jest możliwość wysłania za ich pośrednictwem (coś koło 300zł w zeszłym roku) do serwisu Seiko w Niemczech. 

1 godzinę temu, mario1971 napisał(-a):

Koszula 👏

Z Twoich ust... to jak zdać maturę na 5 😅

Dziękuję bardzo i pozdrawiam serdecznie

11 godzin temu, bibbi napisał(-a):

Serio?

bibbi

Nie, no żart przecież 😅 Ale faktem jest, że zazwyczaj Mario ma ciekawe koszule, więc trudno go zaskoczyć w tym temacie 🤣

Edited by TomASH
Typo

7 godzin temu, pdk5891 napisał(-a):

Pierwsze Grand Seiko, teraz jeszcze tylko wyregulować bransoletę 🙂

Gratulacje! To SBGX261?

Sam też zacząłem od SBGX061 - niczym nie ustępuje jako EDC bobrowemu OP36. ;) 

FS: Zenith A384 | Grand Seiko SBGX093 | Tudor BB58

Dla mnie ma nawet przewagę w tym, że jest zegarkiem kwarcowym i dzięki temu nadaje kolorytu "kolekcjom" zegarków mechanicznych/automatycznych :D

Gratulacje. Będziesz miał na co zerkać na ręce (piękny). 🙂👍 

Niby 37 mm, ale na nadgarstkowym wydaje się jakby miał z 2 mm więcej.

Po takim wejściu czas pomyśleć o automacie/Spring Drive 😎 

Ja już odzwyczaiłem się od przeskakującej wskazówki 😋

Edited by piku