Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Master Yoda

Klub Miłośników Zegarków Grand Seiko

Rekomendowane odpowiedzi

W temacie nowego divera - widziałem go tydzień temu na W&W. Kompletnie nijaki zegarek. Na żywo wygląda jak plastikowy. Zgrany cyferblat.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie obejrzałem relację GinGina z W&W, w której zachwyca się nowym diverem od GS, deklarując nawet chyba zamiar zakupu. Doceniając poziom techniczny i wykonanie, muszę się przyznać, że ten design jest po prostu nie dla mnie - czysto subiektywnie, no, nie podoba mi się to. Mam jakiś generalny "problem" z częścią "japońskiej wrażliwości dizajnerskiej".  ;) 

WARTO POMAGAĆhttps://www.siepomaga.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście nie widziałem na żywo, ale wątpię, żeby to coś zmieniło. Mi też zupełnie się on nie podoba. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 14.04.2026 o 15:45, Bugs napisał(-a):

Mi na zdjęciu nie pasuje połączenie tych wskazówek (grot na minutowej), na żywo to mogłoby być bolesne doświadczenie w stosunku do ceny gdybym mylił się z odczytem godziny. Sam nie wiem, jednak na pierwszy rzut oka coś jest nie tak. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Burns napisał(-a):

Mi na zdjęciu nie pasuje połączenie tych wskazówek (grot na minutowej), na żywo to mogłoby być bolesne doświadczenie w stosunku do ceny gdybym mylił się z odczytem godziny. Sam nie wiem, jednak na pierwszy rzut oka coś jest nie tak. 

No nie wiem, są wyraźnie zróżnicowane długością i kształtem, wcześniej też w diverach minutowa miała grot ale godzinowa była a'la klepsydra, teraz jakby normalniej.

Osobiście wolałbym żeby były trochę węższe ale i tak wygląda to lepiej niż wcześniej, mniej udziwnione. Ciekaw jestem wrażenia na żywo.

Nikt nic nie czyta, jeśli czyta to nie rozumie, jak rozumie - zapomina. St. Lem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Bugs napisał(-a):

No nie wiem, są wyraźnie zróżnicowane długością i kształtem, wcześniej też w diverach minutowa miała grot ale godzinowa była a'la klepsydra, teraz jakby normalniej.

Osobiście wolałbym żeby były trochę węższe ale i tak wygląda to lepiej niż wcześniej, mniej udziwnione. Ciekaw jestem wrażenia na żywo.

A ja nadal nie wiem, gruntowne odwrócenie koncepcji

29151-qh1rusrfxu8sth4njptbz7m4-Large.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Burns napisał(-a):

To trochę wygląda jakby się grot ułamał na godzinowej. Ale tak jak piszesz, może tylko na pierwszy rzut oka jest dziwnie. Z upływem czasu da się przyzwyczaić i będzie to wyglądać zupełnie normalnie. Omega Aqua Terra ma tak samo, grot na minutowej.

Bo tak poza tym: nareszcie ludzki rozmiar, w końcu jest mikroregulacja, kolory bardzo ładne, ogólny design atrakcyjny. Cena, jak cena... tanio to już było ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Myślę, że musiałbym tego divera zobaczyć na żywo, żeby się ostatecznie wypowiedzieć. Mam mieszane uczucia do wskaźnika rezerwy chodu 😁

Ale nie ukrywam, że biorąc pod uwagę politykę Rolexa (a może raczej Kruka) i dostępność modeli to coraz przychylniejszym okiem zerkam na GS. Tym bardziej, że patrząc na wystawionego na bazarku LD za 100k i np. SLGH027 to prawdę mówiąc nie widzę uzasadnienia dla ceny LD. Nawet patrząc na cenę w Kruku i teoretyczny zysk przy odsprzedaży mam wrażenie, że inwestując różnicę w cenie zakupu między LD i GS w miarę bezpieczne papiery można zarobić na różnicę w cenie odsprzedaży. A pytanie za ile tak naprawdę uda się Rolexa sprzedać za kilka lat (zakładam że nie rozpatrujemy opcji fliperskich)

Edytowane przez Olo_H

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Okropny jest ten nowy nurek. Nie cierpię ugrzecznionych designów, byle tylko zaliczyć jak najwyższy wolumen sprzedaży. Japonia nie musi być koplanią nudnych, wtórnych i nijakich zegarków. A ta wskazówka godzinowa... Bali się dać kolejną strzałkę (ewidentna inspiracja PO). Bali się dać ostre jej zakończenie (AT), więc ją brzydko ucięli. 😅

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 24.04.2026 o 10:22, Istvan napisał(-a):

Okropny jest ten nowy nurek. Nie cierpię ugrzecznionych designów, byle tylko zaliczyć jak najwyższy wolumen sprzedaży. Japonia nie musi być koplanią nudnych, wtórnych i nijakich zegarków. A ta wskazówka godzinowa... Bali się dać kolejną strzałkę (ewidentna inspiracja PO). Bali się dać ostre jej zakończenie (AT), więc ją brzydko ucięli. 😅

Tak, to na pewno wszystko ze strachu.

- ireo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 2.04.2026 o 14:53, Olo_H napisał(-a):

U mnie dzisiaj powrót do Japonii 

20260402_155309.jpg

Świetny, rozglądam się od pewnego czasu za 007 i 003, różowe złoto niestety poza moją finansową możliwością.
Tylko się zastanawiam ile dałbym mu czasu na nadgarstku, manualny naciąg na plus, jednak osobiście nie jestem fanem braku daty w zegarkach (również z praktycznych powodów) ale ten mechanizm jest urzekający.
Rezerwa chodu tam gdzie być powinna i ten ukryty ptaszek (kto by pomyślał, że taki „detal” tyle zmienia w odbiorze zegarka)

Nie mam jeszcze nic od GS, przez lata spotkałem bardzo dużo pozytywnych opinii w internecie odnośnie wykonania tarcz, szczególnie tekstura i kolory. Chociaż najbardziej mi się podobają faliste delikatne wzory na tarczy Omiwatari ale 9SA4 wyglądem bije na głowę 9R31.

Jak mogę przy okazji zapytać, jak się sprawuje mechanizm? Nakręcasz by zawsze chodził?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 2.05.2026 o 09:24, 70soul napisał(-a):

Jak mogę przy okazji zapytać, jak się sprawuje mechanizm? Nakręcasz by zawsze chodził

Jak do tej pory nie mam żadnych zastrzeżeń. Co prawda nie weryfikowałem na ile trzyma dokładność, ale nie zauważyłem dramatycznych odchyleń. Staram się go nakręcać, ale niekiedy zdarza się, że kilka dni jest nieużywany i zatrzymuje się. Nie sprawdzałem też czy rezerwa chodu rzeczywiście trzyma 80 godzin.

Ale nie zmienia to faktu, że od listopada to chyba mój najczęściej ubierany zegarek, przynajmniej do granatowych garniturów lub zestawu typu granatowa / niebieska marynarka i dżinsy.

A pliszka robi super robotę przy nakręcaniu - gębą sama się śmieje patrząc na nią

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
52 minuty temu, Olo_H napisał(-a):

Jak do tej pory nie mam żadnych zastrzeżeń. Co prawda nie weryfikowałem na ile trzyma dokładność, ale nie zauważyłem dramatycznych odchyleń. Staram się go nakręcać, ale niekiedy zdarza się, że kilka dni jest nieużywany i zatrzymuje się. Nie sprawdzałem też czy rezerwa chodu rzeczywiście trzyma 80 godzin.

Ale nie zmienia to faktu, że od listopada to chyba mój najczęściej ubierany zegarek, przynajmniej do granatowych garniturów lub zestawu typu granatowa / niebieska marynarka i dżinsy.

A pliszka robi super robotę przy nakręcaniu - gębą sama się śmieje patrząc na nią

Pojechałem wczoraj do GS zobaczyć oba modele. Po oglądaniu macro zdjęć w Internecie aż się zdziwiłem jakie to wszystko jest małe. Ptaszka to z prawie lupą bym musiał oglądać. Garniturów nie noszę, szukałbym jakiegoś paska z klasycznym zapięciem a przy 19mm trochę o to trudniej. Co tu dużo mówić, świetne wykonane, kilka innych osób w salonie więc zainteresowanie ich zegarkami jest.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miłego nadchodzącego weekendu 😊

20260514_174052.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

20260515_081345.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powrót do zegarka, który niesamowicie cieszy...

*uwielbiam; wykonanie, jak leży, bardzo mi odpowiada - że to kwarc (jest dla mnie niebywale funkcjonalny) 

IMG_20260515_192902.naj22.jpg

Wszystko zależne jest od czasu, ostatecznie od Boga

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

20260518_101851.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

IMG_20260521_142729.jpg

Wszystko zależne jest od czasu, ostatecznie od Boga

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi