Mirosuaw 43228 #4576 Posted August 6 W dniu 1.08.2026 o 17:45, swierszczu napisał(-a): Czy warto na zasadzie zamienil stryjek siekierke na kijek za omege divera 300 Choć to wątek GS, jednak pomimo tego napiszę, że Grand Seiko znudzi Ci się jeszcze szybciej niż Omega. Miałem 3 podejścia do GS-ów (jeden automatic i 2 kwarce), czwartego już nie zrobię. Perfekcyjnie wykonane zegarki, ale nie mają wg mnie tego "czegoś", co ma inny "nudziarz" Rolex Explorer 1. 4 Share this post Link to post Share on other sites
mario1971 75247 #4577 Posted August 6 7 godzin temu, Mirosuaw napisał(-a): Choć to wątek GS, jednak pomimo tego napiszę, że Grand Seiko znudzi Ci się jeszcze szybciej niż Omega. Miałem 3 podejścia do GS-ów (jeden automatic i 2 kwarce), czwartego już nie zrobię. Perfekcyjnie wykonane zegarki, ale nie mają wg mnie tego "czegoś", co ma inny "nudziarz" Rolex Explorer 1. Perfekcyjne? Tak można nazywać zegarki, które oprócz mistrzowskiego wykonania i obsesyjnej wręcz dbałości o detale oferują także coś, czego nie da się zmierzyć suwmiarką - komfort noszenia, naturalność na nadgarstku i poczucie, że wszystko jest dokładnie tam, gdzie być powinno. To właśnie z tych drobnych elementów rodzi się prawdziwa wielkość. Tego w Grand Seiko próżno szukać. 0 To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram. Share this post Link to post Share on other sites
Mirosuaw 43228 #4578 Posted August 7 8 godzin temu, mario1971 napisał(-a): Perfekcyjne? Tak można nazywać zegarki, które oprócz mistrzowskiego wykonania i obsesyjnej wręcz dbałości o detale oferują także coś, czego nie da się zmierzyć suwmiarką - komfort noszenia, naturalność na nadgarstku i poczucie, że wszystko jest dokładnie tam, gdzie być powinno. To właśnie z tych drobnych elementów rodzi się prawdziwa wielkość. Tego w Grand Seiko próżno szukać. Dobrze wyczułeś, co miałem na myśli pisząc o perfekcji. Właśnie jakość wykonania i dbałość o detale. Szlify koperty, wskazówki, indeksy, cyferblaty są na poziomie top. Również mechanizmy, każdego rodzaju, włącznie z kwarcowymi to światowa czołówka. Mówiąc o komforcie noszenia i naturalności na nadgarstku, zwracasz uwagę raczej na ergonomię, a nie kwestie techniczne. Ale oczywiście zgadzam się, że to też składa się na potencjalną perfekcję i że w tej części GS nie błyszczy. 1 Share this post Link to post Share on other sites
Olo_H 315 #4579 Posted August 7 2 godziny temu, Mirosuaw napisał(-a): Dobrze wyczułeś, co miałem na myśli pisząc o perfekcji. Właśnie jakość wykonania i dbałość o detale. Szlify koperty, wskazówki, indeksy, cyferblaty są na poziomie top. Również mechanizmy, każdego rodzaju, włącznie z kwarcowymi to światowa czołówka. Mówiąc o komforcie noszenia i naturalności na nadgarstku, zwracasz uwagę raczej na ergonomię, a nie kwestie techniczne. Ale oczywiście zgadzam się, że to też składa się na potencjalną perfekcję i że w tej części GS nie błyszczy. 11 godzin temu, mario1971 napisał(-a): Perfekcyjne? Tak można nazywać zegarki, które oprócz mistrzowskiego wykonania i obsesyjnej wręcz dbałości o detale oferują także coś, czego nie da się zmierzyć suwmiarką - komfort noszenia, naturalność na nadgarstku i poczucie, że wszystko jest dokładnie tam, gdzie być powinno. To właśnie z tych drobnych elementów rodzi się prawdziwa wielkość. Tego w Grand Seiko próżno szukać. Wydaje mi się, że trochę czymś innym jest określenie "perfekcyjnie wykonany", bo tutaj mówimy bardziej o kwestiach obiektywnych - jakość wykonania, dokładność szlifów, kątów, itp oraz inne elementy wykonania, a czymś innym stwierdzenie "perfekcyjny", które jest już bardziej subiektywne. Jeśli mówimy o "perfekcyjnie wykonanym" to praktycznie wszystko da się zmierzyć, porównać, itp. Przy "perfekcyjnym" zaczynamy wchodzić w kwestie typu komfort noszenia - dla każdego inny, kształt koperty, wielkość zegarka czy nawet wygląd tarczy i ilość elementów na niej. Dla jednego perfekcyjnym zegarkiem będzie Sub z datą, dla drugiego Sub bez daty, a dla kogoś jeszcze casio lub garmin bo jest dokładniejsze i nie trzeba odkładać do rotomatu a jeszcze zmierzy mi ciśnienie😉 18 godzin temu, Mirosuaw napisał(-a): Choć to wątek GS, jednak pomimo tego napiszę, że Grand Seiko znudzi Ci się jeszcze szybciej niż Omega. Miałem 3 podejścia do GS-ów (jeden automatic i 2 kwarce), czwartego już nie zrobię. Perfekcyjnie wykonane zegarki, ale nie mają wg mnie tego "czegoś", co ma inny "nudziarz" Rolex Explorer 1. A tu się nie zgodzę, bo uważam, że ten rolexowy "nudziarz" nie ma tego "czegoś" co ma slgw007 😁 1 Share this post Link to post Share on other sites
Mirosuaw 43228 #4580 Posted August 7 6 minut temu, Olo_H napisał(-a): A tu się nie zgodzę, bo uważam, że ten rolexowy "nudziarz" nie ma tego "czegoś" co ma slgw007 😁 Podałeś przykład jednego z najbardziej wyrafinowanych GS-ów, więc tu polemizować nie będę. Z kilku względów nadal wybrałbym Ex-a, ale to już kwestia gustu. 2 Share this post Link to post Share on other sites
mario1971 75247 #4581 Posted August 7 2 godziny temu, Mirosuaw napisał(-a): Dobrze wyczułeś, co miałem na myśli pisząc o perfekcji. Czytam w twoich myślach. 27 minut temu, Olo_H napisał(-a): Wydaje mi się, że trochę czymś innym jest określenie "perfekcyjnie wykonany", bo tutaj mówimy bardziej o kwestiach obiektywnych - jakość wykonania, dokładność szlifów, kątów, itp oraz inne elementy wykonania, a czymś innym stwierdzenie "perfekcyjny", które jest już bardziej subiektywne. Jeśli mówimy o "perfekcyjnie wykonanym" to praktycznie wszystko da się zmierzyć, porównać, itp. Przy "perfekcyjnym" zaczynamy wchodzić w kwestie typu komfort noszenia - dla każdego inny, kształt koperty, wielkość zegarka czy nawet wygląd tarczy i ilość elementów na niej. Dla jednego perfekcyjnym zegarkiem będzie Sub z datą, dla drugiego Sub bez daty, a dla kogoś jeszcze casio lub garmin bo jest dokładniejsze i nie trzeba odkładać do rotomatu a jeszcze zmierzy mi ciśnienie😉 Samo wykonanie to nie wszystko. To miał na myśli @Mirosuaw, z czym ja się zgadzam w 100%. 0 To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram. Share this post Link to post Share on other sites
Mirosuaw 43228 #4582 Posted August 7 (edited) 4 minuty temu, mario1971 napisał(-a): Samo wykonanie to nie wszystko. To miał na myśli @Mirosuaw, z czym ja się zgadzam w 100%. I gitara. Dobre podsumowanie dyskusji jednym zdaniem 👍 Edited August 7 by Mirosuaw 0 Share this post Link to post Share on other sites
Darth_Gem 497 #4583 Posted August 10 No, pos ¥€$¢√em sie ze śmiechu: 4 Dark Side is a pathway to many abilities, sometimes considered unnatural... Share this post Link to post Share on other sites
RysiekOchodzki 1910 #4584 Posted August 10 Strasznie niewygodne te GSy, a na tych tarczach nic do siebie nie pasuje 😂 12 Share this post Link to post Share on other sites
adventure 1135 #4585 Posted August 10 4 godziny temu, RysiekOchodzki napisał(-a): Strasznie niewygodne te GSy, a na tych tarczach nic do siebie nie pasuje 😂 No i straszna paskuda do tego! Jak możesz to nosić! Ślij natentychmiast do mnie! 😁 0 Share this post Link to post Share on other sites
Domingo66i6 6183 #4586 Posted August 16 Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk 12 Share this post Link to post Share on other sites
eye_lip 28700 #4587 Posted August 16 Przymiarka u kolegi: 9 Instagram.com/horlobby.watches Share this post Link to post Share on other sites
Darth_Gem 497 #4588 Posted August 16 Panowie, a teraz na poważnie, kurka, nie umiem wybrać. Nie stać mnie na 3 zegarki i chyba bardziej chciałbym mieć UFA niż "Hi-beat" (choć Night Birch jest absolutnie niesamowite) to właśnie biję sie z myślami, który model wybrać, do wyboru te na renderach. Przeważa White Birch, z powodu wyrazistej tarczy i niebieskiego sekundnika, ale jest to dość popularny model, więc... Ideałem dla mnie bylby Night Birch z UFA, ale NIE MA, wiec zostaje to nowe Lake Suwa, ale taki jest dość malo wyraźny... A znow Atera Valleya ma tarczę taką "dyskretną", a ja jednak lubię pewną wyrazistość. Oczywiście kupiłbym wszystkie, ale, hmm...az TAK bogaty nie jestem... Wasze opinie, pls? 0 Dark Side is a pathway to many abilities, sometimes considered unnatural... Share this post Link to post Share on other sites
Mirosuaw 43228 #4589 Posted August 17 W tej sytuacji sprawdzi się stwierdzenie: weż ten, który się bardziej podoba 😁 Nie ma za co. A tak poważnie, jeśli nie możesz obejrzeć na żywo, to ja bym szukał filmików na You Tube. To przynajmniej jakaś namiastka obejrzenia na żywo. Wszystkie mają dość nietuzinkowe cyfrerblaty, które na żywo mogą zachwycić lub rozczarować. Rendery często kłamią, na nich zegarek zawsze wygląda jak żyleta, a w rzeczywistości jest bladziutki. Ja osobiście też lubię bardziej wyraziste tarcze, na których kolor nie zlewa się ze wskazówkami i indeksami. Wszystkie z tych elementów powinny się wyróżniać. Tym bym się kierował. 1 Share this post Link to post Share on other sites
Pierce34 12420 #4590 Posted August 17 W dniu 16.08.2026 o 15:47, Domingo66i6 napisał(-a): Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Świetny zegarek. 😉 7 Share this post Link to post Share on other sites
Domingo66i6 6183 #4591 Posted August 18 13 godzin temu, Pierce34 napisał(-a): Świetny zegarek. 😉 Wiadomo 😉 Jeden z najlepszych jakie posiadam / posiadałem 👌 1 Share this post Link to post Share on other sites
Darth_Gem 497 #4592 Posted August 18 W dniu 17.08.2026 o 08:24, Mirosuaw napisał(-a): W tej sytuacji sprawdzi się stwierdzenie: weż ten, który się bardziej podoba 😁 Nie ma za co. A tak poważnie, jeśli nie możesz obejrzeć na żywo, to ja bym szukał filmików na You Tube. To przynajmniej jakaś namiastka obejrzenia na żywo. Wszystkie mają dość nietuzinkowe cyfrerblaty, które na żywo mogą zachwycić lub rozczarować. Rendery często kłamią, na nich zegarek zawsze wygląda jak żyleta, a w rzeczywistości jest bladziutki. Ja osobiście też lubię bardziej wyraziste tarcze, na których kolor nie zlewa się ze wskazówkami i indeksami. Wszystkie z tych elementów powinny się wyróżniać. Tym bym się kierował. Dzięki. Wybór już dokonany, ale zanim co do czego, to jeszce ze dwa miesiące, realistycznie myśląc. Więc wciąż jeszcze coś sie może zmienić, ale "łątpię" 😋 0 Dark Side is a pathway to many abilities, sometimes considered unnatural... Share this post Link to post Share on other sites
Domingo66i6 6183 #4593 Posted August 19 Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk 6 Share this post Link to post Share on other sites
Bugs 4902 #4594 Posted August 19 W dniu 1.08.2026 o 17:45, swierszczu napisał(-a): Czy warto na zasadzie zamienil stryjek siekierke na kijek za omege divera 300 Totalnie inne zegarki, dla mnie zupełnie nieporównywalne - diver Omegi jest megauniwersalny, czytelny i wytrzymały, ten GS to typowy elegant. Ja bym nie zamienił bo mi się ten model GS w ogóle nie podoba ale to już kwestia gustu i potrzeb. Jak już to bym wymieniał divera na divera lub coś podobnego, no i pytanie która Omega - jak aktualna to można bo jest podobnych gabarytów, jak poprzednie mniejsze to nie ma na co. 0 Nikt nic nie czyta, jeśli czyta to nie rozumie, jak rozumie - zapomina. St. Lem Share this post Link to post Share on other sites
Domingo66i6 6183 #4595 Posted August 20 Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk 4 Share this post Link to post Share on other sites
Domingo66i6 6183 #4596 Posted August 21 (edited) … wieczorem na biało a rankiem na zielono. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Edited August 21 by Domingo66i6 8 Share this post Link to post Share on other sites
OlekB 9 #4598 Posted August 27 (edited) Panowie a czy ktoś podpowie jakie mam możliwości zakupu SBGX261: kruk chrono24 sklep z JP np: sakura watches używka z forum lub FB inne Pytanie czy ktoś może polecić sklep lub sprzedawcę z Chrono24 gdzie już kupował GS (inna rada)? Na jednej z grup na FB ktoś kupiś GS z Włoch i okazał się że jest to podróbka. Każda podpowiedź będzie cenna, dziękuje. Edited August 27 by OlekB 0 Share this post Link to post Share on other sites
machlo 9495 #4599 Posted August 27 18 minut temu, OlekB napisał(-a): Panowie a czy ktoś podpowie jakie mam możliwości zakupu SBGX261: kruk chrono24 sklep z JP np: sakura watches używka z forum lub FB inne Pytanie czy ktoś może polecić sklep lub sprzedawcę z Chrono24 gdzie już kupował GS (inna rada)? Na jednej z grup na FB ktoś kupiś GS z Włoch i okazał się że jest to podróbka. Każda podpowiedź będzie cenna, dziękuje. Od siebie polecę: https://www.facebook.com/soloJapan.watches/ joyeriacalvo.com 0 Share this post Link to post Share on other sites
Bugs 4902 #4600 Posted August 27 1 godzinę temu, OlekB napisał(-a): Panowie a czy ktoś podpowie jakie mam możliwości zakupu SBGX261: kruk chrono24 sklep z JP np: sakura watches używka z forum lub FB inne Pytanie czy ktoś może polecić sklep lub sprzedawcę z Chrono24 gdzie już kupował GS (inna rada)? Na jednej z grup na FB ktoś kupiś GS z Włoch i okazał się że jest to podróbka. Każda podpowiedź będzie cenna, dziękuje. Podróbki GS są rzadkie i tak nędznej jakości że trudno się nie poznać. Nowy w Kruku z rabatem wychodzi 10440, na Ch24 znajdziesz nowe z EU od profesjonalnych sprzedawców za ok. 500-1000zł mniej. Ten od którego brałem GS ma za ok. 10k z wysyłką ale można zapytać czy nie zejdzie coś z ceny. Z Sakury kupowałem, sklep pewny ale dolicz koszt wysyłki i VAT, wyjdzie podobnie jak z Kruka. Osobiście szukałbym używki, miałem ten model i uważam że 10k to za niego za dużo, w zbliżonych pieniądzach można znaleźć GMT lub inne ciekawsze. 1 Nikt nic nie czyta, jeśli czyta to nie rozumie, jak rozumie - zapomina. St. Lem Share this post Link to post Share on other sites