Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
tomaliusz

Citizen

Recommended Posts

Nie wszystko się da w każdym mechanizmie.
Niektóre mają osobny silnik każdą wskazówkę, ale większość (przynajmniej tych które mam od Citizena) ma osobno na sekundową i minutową sprzężoną z godzinową lub sekundową z minutową i osobno godzinową.

W przypadku H145 jest tak że minutowa jest na sztywno z sekundową, nie jest to błąd oprogramowania.
Jeżeli bardzo przeszkadza przesunięcie to zostaje przestawienie wskazowki u zegarmistrza (ustawić właściwie minutową na zegarku, zatrzymać i przestawić sekundową, a później przeprowadzić reset i ustawienie wskazówek w pozycjach referencyjnych).
Zwróć uwagę że jak w H145 odciągniesz koronkę i sekundowa lata żeby pokazać strefę, czy kalendarz to minutowa przesuwa się plynnie do przodu lub do tyłu, widać wtedy że jest na stałe sprzężona z sekundową.

jeżeli jest tak jak piszesz to jest totalna głupota ,w instrukcji tego kalibru nie powinno być działu kalibracji wskazówek bo coś takie nie istnieje :( 

jeżeli jest tak jak piszesz to jest totalna głupota ,w instrukcji tego kalibru nie powinno być działu kalibracji wskazówek bo coś takie nie istnieje  

Wszystko jest ok, ta kalibracja nie służy korekcji niedokładności montażu wskazówek przez fabrykę, tylko do zorientowania wskazań z elektroniką po utracie zasilania, ewentualnie innym zdarzeniu które spowodowało rozjechane elektroniki ze wskazaniami (wg instrukcji może tak się zdarzyć pod wplywem np. silnego pola elektromagnetycznego)

niestety nie przekonałeś mnie ,powiedz jeszcze czy sprawdzając odbiór sygnału ( OK lub NO ) po naciśnięciu przycisku (A) sekundnik też porusza się razem z minutową ?

20 godzin temu, kubaarek napisał(-a):

niestety nie przekonałeś mnie ,powiedz jeszcze czy sprawdzając odbiór sygnału ( OK lub NO ) po naciśnięciu przycisku (A) sekundnik też porusza się razem z minutową ?

Niestety, tak, porusza się razem z sekundową.

Wcześniej tego nie zauważyłem, napisałem więc że może to błąd w oprogramowaniu, jednak w każdej sytuacji gdy ustawiamy coś sekundnikiem (strefę, synchro, czas letni) to i minutowa się porusza.

Zna ktoś fajniejszego Citizena? :)

Edited by Sol

Myślę, że bez Słońca nie byłoby zegarów...  www.mojekrajobrazy.pl

Galeria zegarkowa: zegarekonline.pl/galeria/

To prawda - on jest iście piękny.
Można sobie go nawet sprawić za 8,5 k - jest na Chrono24 (nawet z Polski ) albo za-pu-ceny z Honkongu.

Pozdrawiam

Czyli okazał się też niezłą inwestycją.

Muszę swojego odkurzyć ;)

Myślę, że bez Słońca nie byłoby zegarów...  www.mojekrajobrazy.pl

Galeria zegarkowa: zegarekonline.pl/galeria/

21 godzin temu, Sol napisał(-a):

Zna ktoś fajniejszego Citizena? :)

Pewnie są ale trzeba przyznać, że mimo drobnych niedoróbek bardzo fajny 😀

Jakby dołożyć bezel z ceramiki jakąś minimalną Mikroregulację  i może wyżej szkło żeby nie rysował się wewnętrzny ring w koło bezela i nie ma konkurencji w diverach do 10k😀

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Adriatica, Ball, Casio ,Citizen, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Nethuns, Orient Star, Oris, Phoibos, Zelos