Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Master Yoda

Nie jest ok , świeckie :)

Rekomendowane odpowiedzi

Moim zdaniem o wiele lepsze gyros robią grecy. :)

Gdzie w Poznaniu proponujesz?

Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tunezyjczyk się przyznał... 

A ofiara jest ponoć po 4 oskarżeniach prokuratorskich, miał sprawy za groźby i rozbój. Czyli gniew ludu przypomina niedawne zamieszki we Wrocławiu po śmierci czystego jak łza dealera.  

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ofiara jest ponoć po 4 oskarżeniach prokuratorskich, miał sprawy za groźby i rozbój. Czyli gniew ludu przypomina niedawne zamieszki we Wrocławiu po śmierci czystego jak łza dealera.  

Dokładnie. I z tego powodu należało go zamordować:

Przy czym sprawca tego zabójstwa, zanim je popełnił pewnie miał wgląd w akta karne ofiary. Może jakaś zrzutka na pake do pudła?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Noż kur....

Panowie - wchodzi gość do waszego baru sklepu, bierze sobie coś i co????puszczacie go??? Podejrzewam ze pan od kebaba bronił sie jak nic. Ja rozumiem ze solidarność i tal dalej ale zlodziejstwo sie tępi! Może tylko środek zaradczy zbyt drastyczny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kebaba zjadłem - najlepszy nie był, jadłem lepsze. :) 

Turek ma na ladzie listę utargu i w dniu dzisiejszym mój kebab dostał numer 15, paragonu z kasy fiskalnej nie dostałem, co ciekawe, kasy fiskalnej na wierzchu nie widać.  :)

Czasem idę do Chińczyka na zupę i tam co prawda kasę fiskalną widać, ale nigdy jeszcze nie widziałem żeby bidulka pracowała, jest nakryta folią żeby się nie kurzyła.  :D

Z moich obserwacji wynika, że Pan Morawiecki na Turkach i Chińczykach nic nie zarabia.

Każdy stary człowiek ma swoją historię i powód, dlaczego jest taki, a nie inny. Pomyśl o tym, zanim mnie osądzisz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tunezyjczyk się przyznał...

Jak się drwa rąbie to wióry lecą...

Całosć broniacych 'ofiary' przypomina jako zywo obronę kibola który dostał pał na garba bo kamieniami w ludzi rzucał...

Zaraz się okaze ze wlaściciel ich zaprosił, namowił do kradziezy, awantury a pózniej zabił...

Jak się jest zlodziejem to trzeba się liczyć ze się znajdzie w zakladzie penitencjarnym, a jak na dokładkę jest się zadymiarzem to trzeba się liczyc ze ktos moze być lepszy i przewaga złudna -dresy i kaptur nie wystarczy i mozna zarobic"kosę na żebra"...

P.S No i nikt nikogo nie zamordował-zginął człowiek podczas bójki, proponuje poznać znaczenie słow-morderstwo, zabojstwo, pobicie ze skutkiem smiertelnym...itd.

Kwalifikacja czynu jeszcze moze ulec zmianie.

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdzie w Poznaniu proponujesz?

W Poznaniu jadam posiłki codzienne w zasadzie w domu, ale z tego co się orientuję (wiedza zapodana przez młodszych) to u nas w Poznaniu nie ma godnego uwagi ani turka, ani greka, ani chińczyka. Swoje doświadczenia mam z wyjazdów zagranicznych, gdzie często posiłki codzienne spożywam w tego typu jadłodajniach.

Piotr Ratyński

Adhibe rationem difficultatibus. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak się drwa rąbie to wióry lecą...

Całosć broniacych 'ofiary' przypomina jako zywo obronę kibola który dostał pał na garba bo kamieniami w ludzi rzucał...

Zaraz się okaze ze wlaściciel ich zaprosił, namowił do kradziezy, awantury a pózniej zabił...

Jak się jest zlodziejem to trzeba się liczyć ze się znajdzie w zakladzie penitencjarnym, a jak na dokładkę jest się zadymiarzem to trzeba się liczyc ze ktos moze być lepszy i przewaga złudna -dresy i kaptur nie wystarczy i mozna zarobic"kosę na żebra"...

P.S No i nikt nikogo nie zamordował-zginął człowiek podczas bójki, proponuje poznać znaczenie słow-morderstwo, zabojstwo, pobicie ze skutkiem smiertelnym...itd.

Kwalifikacja czynu jeszcze moze ulec zmianie.

Taki semantyczny galimatias dający pożywkę demagogom. Nie zauważyłem by ktoś bronił tutaj ofiarę. Zresztą z przyczyn obiektywnych jest to niemożliwe.

Na chwilę obecną prokurator postawił zarzut ze 148 kk, więc nie wiem skąd czerpiesz inne info. Co nie znaczy, że kwalifikacja ulegnie zmianie. Chociaż w tej sytuacji jest to raczej mało prawdopodobne.

Na czym polega różnica między morderstwem, a zabójstwem? Już odpowiadam-ustawodawca nie rozróżnia. Więc de facto i de iure nie ma różnicy. Zanim więc kogoś będziemy pouczać, najlepiej zacząć od siebie.

Jeżeli ofiara zawiniła (co jest bardzo prawdopodobne) - to powinien być sąd i wyrok. To samo dotyczy sprawcy (sprawców). Ale jak widać nie wszyscy to rozumieją. I z lubością przyklaskują niewspółmiernie i post factum dokonanym samosądzie.

Wszyscy przebywający na terenie RP co do zasady poruszają się w granicach prawa. I nie ma znaczenia kto to jest: Polak, Estończyk, czy Belg.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taki semantyczny galimatias dający pożywkę demagogom. Nie zauważyłem by ktoś bronił tutaj ofiarę. Zresztą z przyczyn obiektywnych jest to niemożliwe.

Na chwilę obecną prokurator postawił zarzut ze 148 kk, więc nie wiem skąd czerpiesz inne info. Co nie znaczy, że kwalifikacja ulegnie zmianie. Chociaż w tej sytuacji jest to raczej mało prawdopodobne.

Na czym polega różnica między morderstwem, a zabójstwem? Już odpowiadam-ustawodawca nie rozróżnia. Więc de facto i de iure nie ma różnicy. Zanim więc kogoś będziemy pouczać, najlepiej zacząć od siebie.

Jeżeli ofiara zawiniła (co jest bardzo prawdopodobne) - to powinien być sąd i wyrok. To samo dotyczy sprawcy (sprawców). Ale jak widać nie wszyscy to rozumieją. I z lubością przyklaskują niewspółmiernie i post factum dokonanym samosądzie.

Wszyscy przebywający na terenie RP co do zasady poruszają się w granicach prawa. I nie ma znaczenia kto to jest: Polak, Estończyk, czy Belg.

Zwyczajowo zabojstwem nazywa sie sytuacje okreslona w art. 148 par. 1, czyli:

Art. 148. § 1. Kto zabija człowieka,

podlega karze pozbawienia wolności na czas nie krótszy od lat 8, karze 25 lat pozbawienia wolności albo karze dożywotniego pozbawienia wolności.

Natomiast morderstwem:

§ 2. Kto zabija człowieka:

1) ze szczególnym okrucieństwem,

2) w związku z wzięciem zakładnika, zgwałceniem albo rozbojem,

3) w wyniku motywacji zasługującej na szczególne potępienie,

4) z użyciem broni palnej lub materiałów wybuchowych,

podlega karze 25 lat pozbawienia wolności albo karze dożywotniego pozbawienia wolności.

Szkoda roztrzasać sytuacje na forum, zginał czlowiek, to jest tragedia, inny trafi za kraty-tez tragedia.

Nalezy ubolewać nad takimi sytuacjami, nie oceniać, są ludzie ktorzy tym się zajmą majac wiedze o całym zajsciu.

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co się dzieje z tym Ukraińcem który rozjechał dwie dziewczynki w Jeleniej Górze, bo coś na ten temat cicho w mediach.

Każdy stary człowiek ma swoją historię i powód, dlaczego jest taki, a nie inny. Pomyśl o tym, zanim mnie osądzisz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zwyczajowo zabojstwem nazywa sie sytuacje okreslona w art. 148 par. 1, czyli:

Art. 148. § 1. Kto zabija człowieka,

podlega karze pozbawienia wolności na czas nie krótszy od lat 8, karze 25 lat pozbawienia wolności albo karze dożywotniego pozbawienia wolności.

Natomiast morderstwem:

§ 2. Kto zabija człowieka:

1) ze szczególnym okrucieństwem,

2) w związku z wzięciem zakładnika, zgwałceniem albo rozbojem,

3) w wyniku motywacji zasługującej na szczególne potępienie,

4) z użyciem broni palnej lub materiałów wybuchowych,

podlega karze 25 lat pozbawienia wolności albo karze dożywotniego pozbawienia wolności.

Zanim napisałeś już odpisałem:

Taki semantyczny galimatias dający pożywkę demagogom.

Na czym polega różnica między morderstwem, a zabójstwem? Już odpowiadam-ustawodawca nie rozróżnia. Więc de facto i de iure nie ma różnicy.

W Polsce prawo nie rozróżnia tych pojęć. Ani ustawodawca ani judykatura ani co do zasady doktryna. Wszystko inne to naciągane (jak nie powiem co na co) opinie laików. Stąd morderstwo = zabójstwo.

Natomiast bez wątpienia jest fakt, iż zdarzyła się tragedia. I znając życie da pożywkę niejednej gębie politycznej - poprawności lub niepoprawności, "faszyzmu" i innego -izmu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W piśmiennictwie fachowym można spotkać wypowiedzi w których sugeruje się określanie zwrotem "morderstwo" kwalifikowanych form zabójstwa.

Nie jest to oczywiście język ustawodawcy (czyli język prawny), który nie operuje nazwą "morderstwo", uzywany jest raczej jako sugestię na potrzeby języka prawniczego.

P.S Wczesniej pisałem 'zwyczajowo"....

Edit

Bardziej niepokojacy jest brak reakcji na zachowanie tłuszczy, ktora jak widać na zdjeciach skladala się w wiekszosci z agresywnych wyrostków.

Zakapturzony chlystek krzyczy na policjantow i wygraża pięścią...

Wpier...l powinien dostać takie ze by się posrał po dresach...

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Natomiast bez wątpienia jest fakt, iż zdarzyła się tragedia. I znając życie da pożywkę niejednej gębie politycznej - poprawności lub niepoprawności, "faszyzmu" i innego -izmu.

Pierwsza "gęba polityczna", to Führerek Weszpolaków Parteigenosse Robert Winnicki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W piśmiennictwie fachowym można spotkać wypowiedzi w których sugeruje się określanie zwrotem "morderstwo" kwalifikowanych form zabójstwa.

Nie jest to oczywiście język ustawodawcy (czyli język prawny), który nie operuje nazwą "morderstwo", uzywany jest raczej jako sugestię na potrzeby języka prawniczego.

Skoro poświęciłeś swój czas na to aby poszperać w necie i przytoczyłeś powierzchowne opinie w tym zakresie, to pewnie trafiłeś na opinie, które w sposób jasny przecinają jakiekolwiek wątpliwości.

Sądownictwo, literatura przedmiotu używają zamiennie tych pojęć na oznaczenie tego samego. Na potrzeby języka prawniczego nie używa się tych pojęć jako znaczących coś innego. Co najwyżej laik lub jakiś niedouczony pseudoambitny kryminolog może popełniać takie błędy.

P.S Wczesniej pisałem 'zwyczajowo"....

Tak ale to nie ma żadnego znaczenia. Innymi słowy jest prawnie irrelewantne.

Nie ma sensu już dłużej bić pianę na ten temat.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co się dzieje z tym Ukraińcem który rozjechał dwie dziewczynki w Jeleniej Górze, bo coś na ten temat cicho w mediach.

Jak cicho? bębnią na wszystkich wiadomościach 

Jechał pijany,zabił dzisiaj zbierają wszystko do kupy i postawia mu zarzuty - dostanie z 10 lat i tyle - one nawet nie wiedziały że je uderzy bo szły do niego tyłem   :(

Tu akurat ujęcie z tej dupowatej kamery http://www.tvn24.pl/wroclaw,44/zabil-dwie-nastolatki-i-wpadl-do-rzeki-monitoring-nagral-wypadek,703780.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A kolega biegły w prawie już odpłynął w irrelewantne ( ku-wa) okolice .

Tych prawników to się nie da lubić .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mamy jeszcze kanadyjczyka który zamordował w noc sylwestrową Polaka. Co kanadyjskiego można obrzucić kamieniami i podpalić?

Pozdrawiam

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety doświadczenie i praktyka pokazuje, że kierowcy jeżdżący na podwójnym gazie robią to niejeden raz. Nawet gdy dostanie wyrok, to po jakimś czasie robi to samo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zostaw sobie kogoś, kogo lubisz ;)

Pozdrawiam

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro poświęciłeś swój czas na to aby poszperać w necie i przytoczyłeś powierzchowne opinie w tym zakresie, to pewnie trafiłeś na opinie, które w sposób jasny przecinają jakiekolwiek wątpliwości.

Sądownictwo, literatura przedmiotu używają zamiennie tych pojęć na oznaczenie tego samego. Na potrzeby języka prawniczego nie używa się tych pojęć jako znaczących coś innego. Co najwyżej laik lub jakiś niedouczony pseudoambitny kryminolog może popełniać takie błędy.

Tak ale to nie ma żadnego znaczenia. Innymi słowy jest prawnie irrelewantne.

Masz rację lepiej zakonczyć temat, tym bardziej ze mam słaby transwer, a by odpowiedzieć muszę sprawdzać w słowniku znaczenie słów ktorych uzywasz :);)

Co do wiedzy prawników i slownictwa jakiego używają daleki jestem od ocen, bo jestem tylko " pseudoambitnym, niedouczonym laikiem' :)

Szczęsliwego Nowego Roku!

P.S

Przypomniala mi się maksyma prawna 'pomroczność jasna" i "falandyzacja prawa"-potocznie przez laikow nazywane jest to waleniem w ..... :)

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zakapturzony chlystek krzyczy na policjantow i wygraża pięścią...

Wpier...l powinien dostać takie ze by się posrał po dresach...

Trudno się nie zgodzić , chociaż do policji jakiś taki uprzedzony jestem .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Master Yoda

To było do przewidzenia. Dlatego

Mamy jeszcze kanadyjczyka który zamordował w noc sylwestrową Polaka. Co kanadyjskiego można obrzucić kamieniami i podpalić?

Na tej samej zasadzie jak można zabijać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@LMed

Ja też :), niestety robią co im politycy każą....

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zauważyliście, że podświadomie (?) napisałem kanadyjczyka?

Pozdrawiam

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli to jest Twoja prywatna opinia, to jest prawdziwy cios dla prawników.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.