-
Recently Browsing 0 members
No registered users viewing this page.
-
Similar Content
-
By Enicar_lover
Cześć wszystkim!
Jestem nowy na forum, założyłem konto w celu zgłębienia wiedzy na temat zegarków mechanicznych i automatów które zacząłem kolekcjonować od jakiegoś czasu.
W dzisiejszym wątku chciałbym poruszyć temat modelu ENICAR Ultrasonic a konkretniej model na 21 łożyskach (Jewels).
Nabyłem ostatnio model jak na zdjęciach i trudno jest mi znaleźć podobne modele chociażby na chrono24 czy na forum.
Czy ktoś z Was widział, zna i ma więcej informacji na temat tego modelu? Standardowo spotykany jest model na 17 łożyskach.
Dodatkowo pytanie do Was co sądzicie o remoncie tarczy jak mojej? Lepiej zostawić oryginalną, podniszczoną czy zrobić remont żeby była nówka funkiel ?
Pozdrawiam serdecznie i czekam na dyskusję.
-
By Krzysiek821506
Witam
Mam wielką prośbę, jestem tu zupełnie nowy, posiadam w kolekcji zegarek ENICAR, nie do końca jest sprawny, czy ktoś z was zna zegarmistrza w Warszawie lub okolic który mógł by się podjąć naprawy? przyznam że wcześniej byłem u dwóch trzech i nie chcieli go naprawiać, może źle trafiłem.
-
By Vintage_Watches_Collector
Dobry wieczór Coś dla nocnych Marków Dzisiaj o sposobach ochrony koronki od wody i uszkodzeń. Jak to było dawno i nie tak dawno temu. Zapraszam i miłego czytania. https://zegarkidonurkowania.pl/sposoby-ochrony-koronki-od-xix-do-xx-wieku/#more-54
-
By Czasoposiadacz
Dzień dobry,
Trafiła do mnie pamiątka rodzinna, którą zawsze darzyłem wielkim sentymentem, niestety w stanie jak na zdjęciach. Chcę ją, a w zasadzie jego doprowadzić do stanu użytkowego. byłem dziś u zegarmistrza i pokazałem mu to "cudo" - mistrzu stwierdził że sie nie podejmie bo nie posiada części a te jest bardzo trudno znaleźć.
Czy ktoś z szacownych forumowiczów posiada takowe: szkło + cześć których brakuje? zegarek nie był otwierany od lat 90' bransoleta też nie jest oryginalna
Dziekuje za pomoc
pozdrawiam
-
By BlasiusG
Swego czasu kilku producentów wypuszczało na rynek zegarki mechaniczne z komplikacją alarmu. Wszystkue je poza komplikacją łączyły dodatkowo trzy inne cechy: dysk wewnątrz okręgu tarczy do wskazywania godziny dzwonienia, dwie koronki na prawym boku i „memo” w nazwie. Ja znam Omega Memomatic, Jaeger Lecoulture Memovox oraz Enicar Memostar. Być może były i inne. Mam w związku z tym pytanie. Czy te zegarki miały identyczny mechanizm i czy były produkowane według identycznej dokumentacji?
-