Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

Krawcu

Dylemat Junghans czy Zeppelin oba za 900 zł

Recommended Posts

Witam,

chętnych proszę o wsparcie. Nigdy nie miałem zegarka. Interesuje mnie analogowy niemiecki model, na pasku do około 900 zł. Jestem zdecydowany na zakup jednego z tych dwóch zegarków:

https://zegarownia.pl/zegarek-meski-zeppelin-lz127-graf-zeppelin-automatik-7656-5 - Graff Zeppelin

(automat, heksalit)

https://e-zegarek.pl/junghans/3599-junghans-diplomat-4000897385668.html - Junghans Diplomat

(quartz, szafir)

Zdaję sobie sprawę żę to bardzo różniące się od siebie zegarki. Oba modele podobają mi się wizualnie. Który z nich będzie bardziej odpowiedni z czysto praktycznych względów? Chodzi mi tutaj na przykład o spadek wartości, Junghans ma swoją renomę a Zeppelin jest na rynku od "niedawna".

Ciekawszy Zeppelin. Junghans taki jak wiele innych. A spadek wartości przy kwocie 900 zł to się nie martw. Każdy zegarek traci wartość a przy tej cenie nie ma różnicy. Kup ten ktory Ci się bardziej podoba. Pamiętaj też że hesalit może się rysować. Szafir nie. Automat musisz nosić albo nakręcac w rotomacie. Kwarc. Po prostu chodzi.

Bardziej "praktyczny" będzie kwarc, brak potrzeby konserwacji, noszenia. Jednak zeppelin jes dużo ładniejszy, sam się do nich kiedyś przymierzałem i naprawdę fajnie wyglądają na ręce, nie zauważyłem też żadnych mankamentów czy oznak słabego wykonania ale w tej kwestii najlepiej samemu się przekonać.

Bez watpienia Junghans ma w Polsce lepsza opinie jako marka ale model ktory Ci sie podoba to mocno budzetowy zegarek.

Zeppelin jest (jak prawdopodobnie wiesz) bradem koncernu Pontec , firmy naprawde znajacej sie na produkcji i kontroli jakosci w przypadku zegarkow. Zeppeliny sa doceniane w Niemczech a LZ 126 wygral nawet w kategorii do 1000 Euro na targach w Monachium. Ten LZ127 jest ladny i bardzo przyzwoicie wykonany. Na pewno nie bedziesz zalowal

W tej kategorii cenowej zwrocilbym jeszcze uwage na zegarki Dugena np: https://szwajcarskiezegarki.eu/pl/zegarki?filtr=producent-112&gclid=COahuKbJzNICFSIL0wodhW8FZw (na Allegro znajdziesz bardziej atrakcyjne oferty)

A moze cos polskiego? Formmeister z VC?

jedyną stałą cechą rozwoju jest zmiana

Zeppelin wygląda zdecydowanie lepiej ;) Jeśli chcesz to mam kartę stałego klienta do zegarowni więc kilka procent będzie taniej (zależy od modelu). Pisz priv gdybyś się zdecydował

Dziekuje Panom bardzo za pomoc. Zdecyduje sie w takim razie na Zeppelin-a.

• Recently Browsing   0 members

No registered users viewing this page.

• Similar Content

• By SzukajacyPorady
      Zgłaszam potrzebę natychmiastowej pomocy, nie radzę sobie i słabo znam się w temacie zegarków, łatwo również ulegam sloganom marketingowym. Szukam aktualnie budżetowego zegarka automatycznego, a ogólnie mam poważny problem z zakupem czasomierza, z którego byłbym w pełni zadowolony. W przeciągu ostatnich 2 miesięcy nabyłem dwa nowe zegarki kwarcowe, pierwszy, Festina Chrono Bike, zostałem zwiedziony rzekomym "Dziedzictwem sławnego wyścigu Tour de France". Udało mi się go zwrócić. Drugi zegarek, Grovana, ładny, zwiedziony szafirowym szkiełkiem, ale brak efektu wow. Udało mi się go odsprzedać, ze stratą. Postanowiłem że jednak zaryzykuję automat, raz kozie śmierć 🫣, obojętnie z jakim lub czyim dziedzictwem. Cena max. 1000 zł, z przeszklonym deklem ma być. W oko wpadły mi LORUS RL419BX9 oraz Pierre Ricaud Sapphire Automatic P60029.5115A. oba w cenie około 700 złotych. Który jest lepszym wyborem? Lorus ma mineralne szkiełko, a Pierre Ricaud szafirowe, PR jest 50 metrów WR a Lorus 100 metrów WR. Gdzieś czytałem że Pierre Ricaud to chinol opakowany marketingiem, marka niezbyt pewna. Ale może nie jest tak źle? Najgorsze że nigdzie tego Ricauda nie da się przymierzyć. Proszę osobę rozeznaną lepiej niż ja o jakąś sugestię, lub polecenie zupełnie innego modelu w tym przedziale cenowym w stylu raczej podobnym do tych dwóch modeli które podałem- stal nierdzewna, bransoleta, tarcza niebieska. Zastanawiam się również czy szkiełko szafirowe to absolutny must have czy mineralne dla zwykłego śmiertelnika też wystarczy. Mam 31 lat, zwykła polska łysawa chłopaczyna, hetero, karnacja jasna,bez zacięcia biznesowego, styl sportowo-casualowy, niezamożny, singiel bez nałogów. Pozdrawiam. 

• By Pieter_via_Ether
      Prośba o radę, chcę nabyć:
      pierwszy, nowy automat budżet nieprzekraczalny to 2 800 PLN nadgarstek 18,5cm zegarek renesansowy - dobrze mu z bransoletką i paskiem zamszowym odpadają chronografy, piloty, militarne, bauhausy jasna tarcza - biel, szarość, srebro, błękit czarna tarcza indeksy na tarczy, względnie cyfry rzymskie szkło szafirowe  
      W grę wchodzą zegarki eleganckie, ale z biglem (np. Seiko Presage?), albo ascetyczne, stonowane divery (np. Venezianico?)

PS.
      Czy to zacne?  - Seiko Presage SRPG25J1
      https://cdn.shopify.com/s/files/1/0284/7401/5828/products/IMG_0029.jpg?v=1657354976
      sary025-a.webp
    • By Tkop1969
      Posiadam taki zegarek, nie wiem czy jest autentyczny i czy warto w niego inwestować.

• By SirMucizecin
      Dzień dobry,

Chciałabym się zapytać was forumowiczów, doradzić czy istnieją jakieś zestawy albo chociaż dedykowane narzędzia, które pomagają przy amatorskiej naprawie różnych typów zegarów - głównie tych wiszących takich jak gustav becker, junghansy, ślązaki i inne. Trochę rozlgądałam się za takimi narzędziami w internecie ale jedyne co znalazłam to tylko takie zestawy do malutkich zegarków na ręce noszone. 
      Ostrzegam, nie znam się na zegarach, jedynie chcę "zprezentować" taki zestaw bądź pojedyńcze narzędzia mojemu ojcu, który od 10 lat amatorsko i z pasji sobie je naprawia a do tej pory korzystał z narzędzi do maszyn niż czegoś bardziej profesjonalnego. Z góry dziękuję za wszelkie porady. 

Pozdrawiam

• By Scooter
      Poszukuję szablonu do wydrukowania tarczy kareciaka Junghans. Widoczny obszar tarczy to 70 mm.

• Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.