Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.
Recommended Posts
-
Recently Browsing 0 members
No registered users viewing this page.
-
Similar Content
-
By SzukajacyPorady
Zgłaszam potrzebę natychmiastowej pomocy, nie radzę sobie i słabo znam się w temacie zegarków, łatwo również ulegam sloganom marketingowym. Szukam aktualnie budżetowego zegarka automatycznego, a ogólnie mam poważny problem z zakupem czasomierza, z którego byłbym w pełni zadowolony. W przeciągu ostatnich 2 miesięcy nabyłem dwa nowe zegarki kwarcowe, pierwszy, Festina Chrono Bike, zostałem zwiedziony rzekomym "Dziedzictwem sławnego wyścigu Tour de France". Udało mi się go zwrócić. Drugi zegarek, Grovana, ładny, zwiedziony szafirowym szkiełkiem, ale brak efektu wow. Udało mi się go odsprzedać, ze stratą. Postanowiłem że jednak zaryzykuję automat, raz kozie śmierć 🫣, obojętnie z jakim lub czyim dziedzictwem. Cena max. 1000 zł, z przeszklonym deklem ma być. W oko wpadły mi LORUS RL419BX9 oraz Pierre Ricaud Sapphire Automatic P60029.5115A. oba w cenie około 700 złotych. Który jest lepszym wyborem? Lorus ma mineralne szkiełko, a Pierre Ricaud szafirowe, PR jest 50 metrów WR a Lorus 100 metrów WR. Gdzieś czytałem że Pierre Ricaud to chinol opakowany marketingiem, marka niezbyt pewna. Ale może nie jest tak źle? Najgorsze że nigdzie tego Ricauda nie da się przymierzyć. Proszę osobę rozeznaną lepiej niż ja o jakąś sugestię, lub polecenie zupełnie innego modelu w tym przedziale cenowym w stylu raczej podobnym do tych dwóch modeli które podałem- stal nierdzewna, bransoleta, tarcza niebieska. Zastanawiam się również czy szkiełko szafirowe to absolutny must have czy mineralne dla zwykłego śmiertelnika też wystarczy. Mam 31 lat, zwykła polska łysawa chłopaczyna, hetero, karnacja jasna,bez zacięcia biznesowego, styl sportowo-casualowy, niezamożny, singiel bez nałogów. Pozdrawiam.
-
By Pieter_via_Ether
Prośba o radę, chcę nabyć:
pierwszy, nowy automat budżet nieprzekraczalny to 2 800 PLN nadgarstek 18,5cm zegarek renesansowy - dobrze mu z bransoletką i paskiem zamszowym odpadają chronografy, piloty, militarne, bauhausy jasna tarcza - biel, szarość, srebro, błękit czarna tarcza indeksy na tarczy, względnie cyfry rzymskie szkło szafirowe
W grę wchodzą zegarki eleganckie, ale z biglem (np. Seiko Presage?), albo ascetyczne, stonowane divery (np. Venezianico?)
PS.
Czy to zacne? - Seiko Presage SRPG25J1
https://cdn.shopify.com/s/files/1/0284/7401/5828/products/IMG_0029.jpg?v=1657354976
sary025-a.webp
-
By SirMucizecin
Dzień dobry,
Chciałabym się zapytać was forumowiczów, doradzić czy istnieją jakieś zestawy albo chociaż dedykowane narzędzia, które pomagają przy amatorskiej naprawie różnych typów zegarów - głównie tych wiszących takich jak gustav becker, junghansy, ślązaki i inne. Trochę rozlgądałam się za takimi narzędziami w internecie ale jedyne co znalazłam to tylko takie zestawy do malutkich zegarków na ręce noszone.
Ostrzegam, nie znam się na zegarach, jedynie chcę "zprezentować" taki zestaw bądź pojedyńcze narzędzia mojemu ojcu, który od 10 lat amatorsko i z pasji sobie je naprawia a do tej pory korzystał z narzędzi do maszyn niż czegoś bardziej profesjonalnego. Z góry dziękuję za wszelkie porady.
Pozdrawiam
-
By Scooter
Poszukuję szablonu do wydrukowania tarczy kareciaka Junghans. Widoczny obszar tarczy to 70 mm.
-