Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
Guest bartek_b

CO TO ZA ZEGAREK? TU PYTAMY O SWOJE ZNALEZISKA

Recommended Posts

A to o mojej rakiecie było;-)

Ech... A już miałam nadzieję, że czegoś się o tej Zarii dowiem. :P

Chciałabym wiedzieć jaki to rocznik, czy bardzo pospolity model i w jakim ogólnie jest stanie. I czy warto naprawiać, a jeśli tak, to jakie są mniej więcej koszta.

P.S. 

Jeśli to niewłaściwy temat na takie pytania, to może jaka dobra dusza przekieruje mnie do właściwego.  :unsure:

Ech... A już miałam nadzieję, że czegoś się o tej Zarii dowiem. :P

Chciałabym wiedzieć jaki to rocznik, czy bardzo pospolity model i w jakim ogólnie jest stanie. I czy warto naprawiać, a jeśli tak, to jakie są mniej więcej koszta.

P.S. 

Jeśli to niewłaściwy temat na takie pytania, to może jaka dobra dusza przekieruje mnie do właściwego.  :unsure:

Witam, zegarek w bardzo ładnym stanie pewnie z końca lat 80. Ale czy dobry to się okaże jak włożysz baterie. Starszego typu werk 1956 jest bardzo kapryśny i lubi robić niespodzianki. O ile dobrze pamiętam baterie się tam zakłada odwrotnie minusem do góry ale nie jestem pewny.Jeśli ruszy będzie bardzo sympatyczną i nietypową ozdobą.

Witam

Czy mógłby mi ktoś powiedzieć co nieco o tej Zarii?

Witam, zegarek w bardzo ładnym stanie pewnie z końca lat 80. Ale czy dobry to się okaże jak włożysz baterie. Starszego typu werk 1956 jest bardzo kapryśny i lubi robić niespodzianki. O ile dobrze pamiętam baterie się tam zakłada odwrotnie minusem do góry ale nie jestem pewny.Jeśli ruszy będzie bardzo sympatyczną i nietypową ozdobą.

Uzupełniając Kolegę wlad2 dodam, że rzeczywiście ten werk lubi być kapryśny (sam mam zegarek z tym werkiem i dłuuugo go przywracałem do stanu używalności), ale na pocieszenie dodam, że jest on stosunkowo rzadko spotykany. Zatem można powiedzieć, że masz swego rodzaju unikat :) Wspomniane oznaczenie "1956" bierze się z tego, że dwie pierwsze cyfry oznaczają wielkość werku (19 mm "średnicy"), natomiast "56" oznacza specyfikację mechanizmu (kwarcowy z silnikiem krokowym, bez kalendarza).

Można powiedzieć, że ten werk, wraz ze swoim większym "bratem" (3056) to takie radzieckie kwarce I generacji - działanie identyczne, jak we współczesnych zegarkach kwarcowych, ale układ konstrukcyjny jeszcze nie tak "kompaktowy" :)

Nawiasem mówiąc muszę pochwalić nową Koleżankę za tak fachowe zadanie pytania o swój zegarek - nie dość, że w odpowiednim temacie, to jeszcze ze zdjęciami zegarka i werku. Rzadko zdarzają się tak zdyscyplinowani nowi użytkownicy ;)

Edited by sthool

czy ktoś z kolegów ostatnio robił zakupy na Ukrainie (aukro , ebay i inne zrodla )? a dokładnie chodzi mi o działanie poczty na trenie Ukrainy? pytam bo podczas zawieruchy w czasie zamieszek na Majdanie zaginęła jedna moja przesyłka i ciekawi mnie czy z podobnymi przypadkami można się liczyć teraz .

Do zdobycia : Rakieta wieczny kalendarz i  Rakieta 24h

Uzupełniając Kolegę wlad2 dodam, że rzeczywiście ten werk lubi być kapryśny (sam mam zegarek z tym werkiem i dłuuugo go przywracałem do stanu używalności), ale na pocieszenie dodam, że jest on stosunkowo rzadko spotykany. Zatem można powiedzieć, że masz swego rodzaju unikat :) Wspomniane oznaczenie "1956" bierze się z tego, że dwie pierwsze cyfry oznaczają wielkość werku (19 mm "średnicy"), natomiast "56" oznacza specyfikację mechanizmu (kwarcowy z silnikiem krokowym, bez kalendarza).

Można powiedzieć, że ten werk, wraz ze swoim większym "bratem" (3056) to takie radzieckie kwarce I generacji - działanie identyczne, jak we współczesnych zegarkach kwarcowych, ale układ konstrukcyjny jeszcze nie tak "kompaktowy" :)

Nawiasem mówiąc muszę pochwalić nową Koleżankę za tak fachowe zadanie pytania o swój zegarek - nie dość, że w odpowiednim temacie, to jeszcze ze zdjęciami zegarka i werku. Rzadko zdarzają się tak zdyscyplinowani nowi użytkownicy ;)

a słaby punkt tego werku to połaczenie płytki drukowanej z cewką czy jak kto woli silnikiem lubią zaśniedzieć czy też lubi tam być zimny lut :)

bateria jak to w ruskach pleckami do dołu :)

KUPIĘ - TROCHĘ WOLNEGO CZASU ! 

Witam,

Jestem po raz pierwszy w tym wątku i chciałbym sie dowiedzieć czegoś od szanownych kolegow o tym zegarku, wiem tylko tyle ze jest to pobieda :)

Zegarek należał do mojego dziadka i leżał sobie tak w szufladzie przez ponad 10 lat az do wczoraj.

post-36857-0-68422500-1399812707_thumb.jpg

post-36857-0-82344900-1399812785_thumb.jpg

Wiekopomna chwila.

Po ponad 10 latach ruszył po raz kolejny :D

Edited by kulabambula

Mechanizm od Rakiety w Pobiedzie? Czy to nie dziwne? Raczej tak być nie powinno niestety. Wracając do samego zegarka to jest to dość pospolity model Pobiedy z lat 80 bodajże.

Edited by TabaQ

"**wno chłopu nie zegarek..."

Zamożnym człowiekiem to mój dziadek nie był a na pewno nie zegarmistrzem.

Edited by kulabambula

Tu nie chodzi o zamożność, pytasz o zegarek więc opowiadam Ci o nim: czyli werk przełożony od Rakiety, tarcza ze wskazówkami są orginalne i lata produkcji wskazałem na tyle ile się orientuję. Mimo wszystko, jeśli dziadek go miał, to jaki zegarek by nie był, jest to napewno cenna pamiątka :)

Zamożnym człowiekiem to mój dziadek nie był a na pewno nie zegarmistrzem.

Po pierwsze - witaj w dziale skoro to pierwszy raz :)

Po drugie - wartość sentymentalna pamiątek jest znacząco wyższa niż wartość realna a każda pamiątka po przodkach staje się z biegiem czasu właściwie bezcenna

Po trzecie - jak pokazuje przykład mechanizmu w Twoim zegarku. Kolekcjonowanie radzieckich zegarków, wbrew obiegowym i uproszczonym opiniom, nie tylko nie jest łatwe ale wręcz staje się powoli trudną i wysublimowaną sztuką kolekcjonerską ze względu na dekady ingerencji w zegarki - najpierw fabryk, potem zegarmistrzów a w ostatnich kilkunastu latach handlarzy i składaczy.

Edited by Gregorian

Dokładnie tak z tym wyjątkiem ze bezcenna ;)

Chętnie poznał bym wiecej szczegółów....

Lata produkcji i coś o werku.

Edited by kulabambula

W petrodworcu oprócz rakiet produkowano m.in. także pobiedy więc nie musi to być coś niespotykanego, choć może lepiej niech się wypowie ktoś bardziej obeznany w sowieckich Часовых заводах.

Ed.

Dorzucam foto , które nie weszło w następnym poście.

post-68064-0-49969700-1399843250_thumb.jpg

Edited by Enkil

Kto powiemi z którego roku jest ta mołnia? , można to chyba ustalić po cyfrach na werku, tylko nie mam pamięci do tego , jak.

post-68064-0-30428700-1399842568_thumb.jpg

post-68064-0-03734800-1399842863_thumb.jpg

Kto powiemi z którego roku jest ta mołnia? , można to chyba ustalić po cyfrach na werku, tylko nie mam pamięci do tego , jak.

Lata '80 lub później.

Po numerze seryjnym w tym przypadku niczego sensownego nie ustalisz.

pozdrawiam

Narfas

]

Lata '80 lub później.

Po numerze seryjnym w tym przypadku niczego sensownego nie ustalisz.

pozdrawiam

Narfas

No popatrz, a ja myślałem ,ze dziadek miał go dluzej. Teraz jak się zastanowiłem to przypomniało mi się, ze miał dwa i ten kupił gdy poprzedni się zatrzymał. Szkoda , że na 99% go wyrzucił. Edited by Enkil

Właśnie zakupiłem drogą kupna 2 zegarki i szczerze mówiąc nic o nich jeszcze nie znalazłem. 
1. Rakieta - ale nie zwykła rakieta, a zegarek mający niestandardowa wielkość 43mm(!) - i w sumie to było powodem kupna. 
Czy moglibyście mi pomóc w określeniu wieku i przybliżonej wartości zegarka? Oraz czy zniszczenia dokonane przez czas lub niepoważnego właściciela są do odwrócenia? (spód koperty) - proszę o pomoc w ratowaniu tego pięknego rosyjskiego dzieła  :P 
P1160562.JPG

P1160567.JPG

2. Poljocik budziczek - zawsze chciałem mieć budzik w zegarku na rękę, ale nie chciałem na to wydawać 100złotych - zatem udało mi się ustrzelić taniutki internetowy model - 45zł z przesyłką. Czy to nie była okazja? (do niego raczej nie mam pytań, będzie wspaniały) 

Czy do takich zegarków jest możliwe zdobycie szybki w razie porysowania? 
P1160588.JPG

P1160595.JPG

A więc co do rakiety, wartość jej jest taka ile za nią zapłąciłeś, w przeciwnym razie nie byłaby tyle warta :) Sam ją obserwowałem, ale odpuściłem. Są to lata 80. Zniszczenia spowodowane zostały czasem, czyli powstały wżery od potu na spodzie koperty, musisz się z tym pogodzić.

Cena 45zł za budzik to oczywiście dobra cena, jeśli nie ma jakiś dużych wad. A szkło bez problemu wymienisz u każdego zegarmistrza w cenie około 10zł.

Zapłaciłem za nią ok. 25zł z przesyłką  ^_^ Moim zdaniem jest to bardzo dobra cena jak za tak duży i niestandardowy zegarek. Uwielbiam niestandardowość pośród wszechobecnej chińskiej tandety  :lol:

Moim zdaniem powinny być takie (zdjęcie S. Antonowa):

%25D0%25BA%25D0%25B8%25D1%2580%25D0%25BE

Edited by TabaQ