Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
Guest bartek_b

CO TO ZA ZEGAREK? TU PYTAMY O SWOJE ZNALEZISKA

Recommended Posts

były takie tarcze? bo mnie korci...

8769875987090.jpg

Creeping like frost. As slow as grave moss. Like drowning in dry oceans of bone dust

2 godziny temu, oszolom napisał(-a):

Jak nie bierzesz to ja wezmę :P

,,Weź mlody się lepiej do nauki żebyś przynajmniej maturę zdał, a nie bierz się za płatne serwisy. A jak już spierdzielisz to na swój koszt oddaj zegarmistrzowi, żeby poprawil po Tobie, jak już przyjmujesz zlecenia. Chociaż pewnie po negatywnych komentarzach to zostanie Ci tylko nauka" Bardzo lubię naprawiać zegarki a ich zbieranie jest efektem ubocznym. :D

10 godzin temu, oszolom napisał(-a):

Fajna......

"Proszę pamiętać, że zdecydowane stwierdzenia, takie jak „wszystko”, „zawsze” i „bez wyjątku” rzadko mają zastosowanie w dziedzinie radzieckich zegarków". (Mroatman)

Właściwie to nie mam pytań, a sama pozycja chyba bardziej nadaje się do wątku "nie przepłacajcie", niemniej pokazuję, jeśli ktoś nie widział: opisany cyrylicą Flagman, sprzedawca nazywa się Słomiany, werk ewidentnie tłuczony w Chinach.

https://www.etsy.com/pl/listing/1426662340/steampunk-watch-skeleton-watch-marriage?ga_order=most_relevant&ga_search_type=all&ga_view_type=gallery&ga_search_query=timex+electric&ref=sc_gallery-1-15&pro=1&cns=1&edd=1&referrer_page_guid=f789e4ac558.ec50cca4daeda38748dc.00&plkey=9d437a96d9d78363b4c42b7bd1d7500b74ff412a%3A1426662340

"Proszę pamiętać, że zdecydowane stwierdzenia, takie jak „wszystko”, „zawsze” i „bez wyjątku” rzadko mają zastosowanie w dziedzinie radzieckich zegarków". (Mroatman)

Aaaaale panie: grawer gratis!

3 godziny temu, Progfan_87 napisał(-a):

Na etsy pełno takich potworków za kosmiczne pieniądze. 

Pewnie podobna sytuacja co z deluxami, polują na początkujących jeleni 

,,Weź mlody się lepiej do nauki żebyś przynajmniej maturę zdał, a nie bierz się za płatne serwisy. A jak już spierdzielisz to na swój koszt oddaj zegarmistrzowi, żeby poprawil po Tobie, jak już przyjmujesz zlecenia. Chociaż pewnie po negatywnych komentarzach to zostanie Ci tylko nauka" Bardzo lubię naprawiać zegarki a ich zbieranie jest efektem ubocznym. :D

Pierwszy raz widzę Zarię w takiej kopercie. To jest rzadki zegarek? To jest oryginał?

zaria1.jpg

Panowie aż mi głupio zapytać automat czy nakrecany? Slavy to nie moja bajka ale trafił się taki ala Amphibia a dekiel jest wciskamy i widać od nowości nie ruszamy więc nie otwieram  aby nie porysowac

20231203_220654.jpg

9 minut temu, jarek08s napisał(-a):

Panowie aż mi głupio zapytać automat czy nakrecany? Slavy to nie moja bajka ale trafił się taki ala Amphibia a dekiel jest wciskamy i widać od nowości nie ruszamy więc nie otwieram  aby nie porysowac

"Awtopodzawod", czyli automat

LOGO12 (Kopiowanie).png  KMZiZ

12 minut temu, Walter_87 napisał(-a):

"Awtopodzawod", czyli automat

Dzięki śliczne. W dosłownym tłumaczeniu samozwijajacy się  więc miałem zagwozdke 

19 godzin temu, art_69 napisał(-a):

Pierwszy raz widzę Zarię w takiej kopercie. To jest rzadki zegarek? To jest oryginał?

Oryginał, dość wiekowy. Czy rzadki? Trudno mi ocenić, było bardzo dużo wariantów koperty, a w sumie nikt tego nie zbiera.

W dniu 3.12.2023 o 18:07, art_69 napisał(-a):

zaria1.jpg

Wygląda trochę jak koperta z Czajki czarodziejki. Ma otwór w kopercie na wałek? Czy da się zdjąć kopertę do góry a wałek zostaje?

Lepiej umrzeć na zawał w pełnym słońcu, niż z powodu braku tlenu wciemnej d*pie, w którą się ochoczo wchodziło...

3 godziny temu, gregch napisał(-a):

Wygląda trochę jak koperta z Czajki czarodziejki. Ma otwór w kopercie na wałek? Czy da się zdjąć kopertę do góry a wałek zostaje?

To nie mój zegarek. Mam jeszcze takie zdjęcia. To może być taka koperta jak napisałeś.

Takie koperty znalazłem po nazwie do czarodziejek.

Chyba dawno nie było Cię na forum radzieckich...? default_smile.png.39a86d6de417be13b49dd12249e5b957.png

zaria2.jpg

zaria3.jpg

czaro.jpg

Edited by art_69

7 minut temu, art_69 napisał(-a):

To nie mój zegarek. Mam jeszcze takie zdjęcia. To może być taka koperta jak napisałeś.

Takie koperty znalazłem po nazwie do czarodziejek.

Chyba dawno nie było Cię na forum radzieckich...? default_smile.png.39a86d6de417be13b49dd12249e5b957.png

zaria2.jpg

A tak jakoś faktycznie rzadko zaglądałem. 🙂

Lepiej umrzeć na zawał w pełnym słońcu, niż z powodu braku tlenu wciemnej d*pie, w którą się ochoczo wchodziło...

7 minut temu, gregch napisał(-a):

A tak jakoś faktycznie rzadko zaglądałem. 🙂

No ostatni post wstawiałeś 3 lata temu

Miło cię widzieć spowrotem!

W dniu 9.11.2023 o 20:05, kchrapek napisał(-a):

To może nadgorliwy moderator się wypowie jak już udało się znaleźć właściwy temat do zadania pytania :) Slava to fabryka gdzie już z fabryki potrafili wypuścić coś co nazwałbym składakiem mimo iż tam powstało . Ano składali sobie jak chcieli z czego chcieli, a raczej z tego co mieli byle ilość sztuk produkcji się zgadzała. Jeszcze chyba się taki nie urodził co by miał  pełną wiedze o Sławach. I wg mnie ta Sława mogła tak wyjść, lecz nie musiała.

Edit. Nie wykluczam że ta tarcza była również w innych kopertach, ale to nam powoli rozwiać wątpliwości. Zdjęcie z katalogu z 1979 roku.

A co do wyceny to gdzieś w regulaminie jest chyba zapis o zakazie wyceny na forum no chyba że mi się wydaje...

Porównując to indexy sie różnią w Slavie kolegi a z katalogu.  Ja bym powiedział, że składak ale jak Krzysiek napisał z produkcją i montażem to różnie bywało, szczególnie pod koniec produkcji.  Co do ceny się nie wypowiem z uwagi na to, niech każdy zakłada swój własny budżet, ale gdy koperta i tarcza w stanie bardzo dobrym to zawsze warto przemyśleć.

W dniu 9.11.2023 o 20:05, kchrapek napisał(-a):

Z czego ta koperta jest zrobiona? Nie jest mosiężna, pod warstwą wierzchnią w miejscu przetarć i zadrapań jest biała 

IMG_20240121_191442.jpg

IMG_20240121_191428.jpg

IMG_20240121_191410.jpg

IMG_20240121_191416.jpg

Pewnie stal. Z tego co widzę dekiel jednoczęściowy, zakręcany a takie w stalowych Wostokach i Sekondach były.

1 godzinę temu, Progfan_87 napisał(-a):

Pewnie stal. Z tego co widzę dekiel jednoczęściowy, zakręcany a takie w stalowych Wostokach i Sekondach były.

To jest starsza koperta do Wostoka. Mam taką i nie jest to z całą pewnością stal. Natomiast pod chromem rzeczywiście nie widać mosiądzu.

Racja, ten rodzaj kopert chyba występował tylko w chromie i złoceniu. Czyli co w takim razie? Takie grube chromowanie?

Edited by Progfan_87