Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
Guest bartek_b

CO TO ZA ZEGAREK? TU PYTAMY O SWOJE ZNALEZISKA

Recommended Posts

4 minuty temu, oszolom napisał(-a):

Nie wiesz - nie pisz :). Meister Anker to była marka domu wysyłkowego Quelle w RFN. Mieli zegarki różnej jakości, werki często enerdowskie (najczęściej Ruhla/UMF, ale nie tylko), ale też i tańsze szwajcary (chrono EB na ten przykład). Nie było tam werków chińskich, bo nie te czasy.

Dokładnie I nawet niekoniecznie "tańsze" te szwajcary :) Leży przede mną właśnie chrono Meister-Anker na Valjox 7733 czyli odpowiednik Poljota 3133. A były również na 7750.

2 minuty temu, kchrapek napisał(-a):

Dokładnie I nawet niekoniecznie "tańsze" te szwajcary :) Leży przede mną właśnie chrono Meister-Anker na Valjox 7733 czyli odpowiednik Poljota 3133. A były również na 7750.

o! takich nie widziałem, dzięki za uświadomienie.

Creeping like frost. As slow as grave moss. Like drowning in dry oceans of bone dust

3 minuty temu, oszolom napisał(-a):

o! takich nie widziałem, dzięki za uświadomienie.

Rzuć okiem w google. Nawet te na 7733 fajne, mój w czarnej oksydzie się trafił. A już  te na 7750 to jak Porsche Design albo Sinn :) Super sprawa :)

16 minut temu, kchrapek napisał(-a):

Rzuć okiem w google. Nawet te na 7733 fajne, mój w czarnej oksydzie się trafił. A już  te na 7750 to jak Porsche Design albo Sinn :) Super sprawa :)

rzuciłem. wow.

54364576457tyh.jpg

Creeping like frost. As slow as grave moss. Like drowning in dry oceans of bone dust

Posted (edited)

Wie ktoś od czego to pudełko? 

20240317_094521.jpg

Edited by Qba.

Posted (edited)
W dniu 13.03.2024 o 17:21, oszolom napisał(-a):

sprawa do rozpoznania, czy to 1126, czy może 1127 .. 

Mechanizmem okazał się GUB xx27,  natomiast tarcza ma tylko okienko daty miesiąca.

Może jutro uda mi się głębiej zajrzeć,.bo dzisiaj to właśnie po robocie tylko udało mi się wyjąć balans i spojrzeć na typ mechanizmu.

Strasznie zadżumiony mechanizm.  Klak na kłaku i kępki strzępki "kotków".. 

Brak dekielka i szkiełka - sukces, że z kompletem wskazówek dotarł.

20240324_153554.jpg

Edited by zadra

kolejna ciekawostka.

Pod balansem GUB 11-27 a mechanizm 11-26 , bo jak inaczej zrozumieć brak dnia tygodnia a tylko dzień miesiąca na tarczy?

20240324_172710.jpg

Posted (edited)

Niestety, mimo szczerych chęci nie jestem w stanie to uruchomić.

Brak czopa osi koła wychwytowego.. 

Automat fajnie nakręca, wszystkie funkcje pracują dobrze, choć był zaklejony jakąś coca-colą między płytami. 

Nie wiem, czy czopa już nie było, czy ja go złamałem- brak ułomka i nienwydaje mi się, że to moja wina, ale ręki sobie jlniendsm obciąć. 

Szkoda, bo najpewniej mechanizm żyłby kolejne 50lat a teraz raczej nie pozyskam już drugiego na części..

Czy ktoś z Was próbował wstawiać takie mikro czopy w osiach od naręcznych zegarków? 

20240324_204037.jpg

20240324_204020.jpg

20240324_204046.jpg

Edited by zadra

W dniu 7.04.2024 o 21:13, sergius napisał(-a):

Ktos moze wie z jakiego to samolotu?

Z tego co pamiętam to z MIG-29.

W załączeniu foto z internetu.

mig 29.jpg

Lepiej umrzeć na zawał w pełnym słońcu, niż z powodu braku tlenu wciemnej d*pie, w którą się ochoczo wchodziło...

W dniu 7.04.2024 o 21:13, sergius napisał(-a):

Ktos moze wie z jakiego to samolotu?

IMG_1205.jpg

Super. Tylko pozazdrościć. Bardzo fajna sprawa. АЧХО. Lata 40te. A wtedy to np Petlakov Pe2 - pilot miał ABP, a nawigator  właśnie AЧХО.

Z innych samolotow to np bombowiec TБ7.

Chyba na korpusie z boku powinien być rok.

Pozdrawiam 

Czesc,

Pobieda, werk ZIM2602, koperta 34 mm, lug 18 mm, ale czy jest jakas nazwa modelu?

Bede rowniez wdzieczny za opinie odnosnie kompletnosci i oryginalnosci.

Dziekuje!

20240428_221326.jpg

20240428_222303.jpg

5 minut temu, o.m.e.g.a napisał(-a):

Czesc,

Pobieda, werk ZIM2602, koperta 34 mm, lug 18 mm, ale czy jest jakas nazwa modelu?

Dziekuje!

Ja na nią mówię "wieniec", chyba nie ma jakiejś konkretnej nazwy. Nie ma nikogo, kto posiadł kompletną wiedzę o Pabiedach, bo pod koniec produkcji wychodziły poskładane z tego, co mieli pod ręką, w najrozmaitszych konfiguracjach. Wersji było miliony, chyba nie ma ich wszystkich w żadnym katalogu, więc nie ma na czym oprzeć oceny. Tu masz wszystko zgodne, nawet to, że złocone wskazówki są do chromowanej koperty, może być układem fabrycznym.  W dobrym stanie (to na tarczy to paprochy, czy odpryski?), od jednego producenta, późny wypust, pewnie przełom lat 80/90.

"Proszę pamiętać, że zdecydowane stwierdzenia, takie jak „wszystko”, „zawsze” i „bez wyjątku” rzadko mają zastosowanie w dziedzinie radzieckich zegarków". (Mroatman)

Posted (edited)
11 godzin temu, o.m.e.g.a napisał(-a):

Czesc,

Dziekuje!

20240428_221326.jpg

20240428_222303.jpg

Mam taką samą. Wszystko się zgadza. Nazwy jej nie znam 

20240424_133032.jpg

Edited by gniotewski

Przyniosę tutaj część dyskusji z Facebooka.

Co to mogą być za zegarki? Czy te koperty są takie same? Czy ktoś widzi różnicę? 

20240505_200347.jpg

No ale pokazałeś dwie różne koperty a my rozmawialiśmy o tej po lewej która to występowała zarówno w Kirowskich jak i Poljotach.

30 minut temu, art_69 napisał(-a):

Czy te koperty są takie same? Czy ktoś widzi różnicę

pokazane na pewno nie są takie same.

Ja nie znający się widzę co najmniej 3 roznice prócz wygietych uchów.. 

46 minut temu, zadra napisał(-a):

pokazane na pewno nie są takie same.

Ja nie znający się widzę co najmniej 3 roznice prócz wygietych uchów.. 

Jaka jest trzecia, bo widzę dwie?

58 minut temu, Progfan_87 napisał(-a):

No ale pokazałeś dwie różne koperty a my rozmawialiśmy o tej po lewej która to występowała zarówno w Kirowskich jak i Poljotach.

Jedna jest od Poljota, a druga od Kirowskiego.

9 godzin temu, art_69 napisał(-a):

Jaka jest trzecia, bo widzę dwie?

Jedna jest od Poljota, a druga od Kirowskiego.

I obie wystepowały zamiennie i w Poljotach i w Kirowskich choć puryści twierdzą że z dużym deklem jest prawidłowa wyłącznie w Kirowskich,a  z kolei że z małym nie powinna być w Kirowskich. Śmiem twierdzić że choć to słuszna w ogóle teoria to występowały zamiennie.

Posted (edited)
2 godziny temu, kchrapek napisał(-a):

I obie wystepowały zamiennie i w Poljotach i w Kirowskich choć puryści twierdzą że z dużym deklem jest prawidłowa wyłącznie w Kirowskich,a  z kolei że z małym nie powinna być w Kirowskich. Śmiem twierdzić że choć to słuszna w ogóle teoria to występowały zamiennie.

Widziałem mnóstwo Poljotów, Poljotów de luxe  (bez automatów, Łuczy, Wympiełów - bo to chyba ta sama koperta  i  i trochę mniej Kirowskich i wczoraj pierwszy raz zobaczyłem Poljota 16 jewels w kopercie od Kirowskiego...  Pierwsza myśl to odbudować z tego Poljota Kirowskiego - tylko trudno o tarczę.

Edited by art_69

@kchrapek dzięki za głos rozsądku, bo inaczej kolega chyba by nie uwierzył a próbowałem mu to wytłumaczyć wczoraj.

10 godzin temu, art_69 napisał(-a):

Widziałem mnóstwo Poljotów, Poljotów de luxe  (bez automatów, Łuczy, Wympiełów - bo to chyba ta sama koperta  i  i trochę mniej Kirowskich i wczoraj pierwszy raz zobaczyłem Poljota 16 jewels w kopercie od Kirowskiego...  Pierwsza myśl to odbudować z tego Poljota Kirowskiego - tylko trudno o tarczę.

To inna koperta niż De luxe i Wympieły. Zbieżna jest 16j Poljota. Żeby było zabawniej to te egzemplarze ze zdjęć mają odwrotne koperty. Teoretycznie mógłbym zamienić koperty żeby zadowolić "katalogowców" ale po co? Kirowski jest w stanie NOS , nigdy nie otwierany :) Oba w świetnym stanie i jak ktoś twierdzi że tak nie wychodziły to wypiję jego zdrowie :) 

KIROWSKIJE 2408.JPG

DSC04610.JPG