Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
News will be here
Qba.

Hi-Fi stereo

Recommended Posts

W dniu 18.07.2024 o 18:15, Annihilator napisał(-a):

Pochwalę się nowym zakupem w postaci kolumn Avantgarde Duo XD. Świeżutki film tutaj: 

:)

👋

W dniu 19.07.2024 o 18:56, mirfak napisał(-a):

Dlatego uważam, że nie ma systemu idealnego. Jest taki, który wpasował się w nasz gust i obecny nastrój. 

Zgadza się, dodatkowo powiedziałbym nawet, że "wpasował" się w nasze możliwości, gdyż generalnie wszystko zależy od... naszego instrumentu jakim jest ucho :-). Trzeba pamiętać że w najlepszym wypadku słyszymy w przedziale max do 20kHz większość ludzi 15kHz i nic tego nie przeskoczy. Dodatkowo jest wiele innych elementów, które wpływają na odbiór.  Znaczenie ma np. głośność - czasami słuchając cicho, słyszymy szersze pasmo częstotliwości. Dalej dochodzi do tego ukrywanie dźwięków - maskowanie przez masker - który zagłusza inne dźwięki. Reasumując Jest wiele czynników, które wpływają na "ostrzeganie dźwięków przez nasz ułomny aparat słuchowy. Tak więc jeden słyszy tak a inny trochę inaczej - jeden więcej drugi mniej, jeden lepiej wysokie tony drugi odwrotnie - niskie etc. Tak więc wypasiony sprzęt z super kablami z kosmosu za worek pieniędzy.... nie zawsze - powiem delikatnie - ma sens. W innym przypadku byśmy mieli niezliczone grono Mozartów, Chopinów czy Beethovenów. 

Posted (edited)
12 godzin temu, Pantherapardus napisał(-a):

Zgadza się, dodatkowo powiedziałbym nawet, że "wpasował" się w nasze możliwości, gdyż generalnie wszystko zależy od... naszego instrumentu jakim jest ucho :-). Trzeba pamiętać że w najlepszym wypadku słyszymy w przedziale max do 20kHz większość ludzi 15kHz i nic tego nie przeskoczy. Dodatkowo jest wiele innych elementów, które wpływają na odbiór.  Znaczenie ma np. głośność - czasami słuchając cicho, słyszymy szersze pasmo częstotliwości. Dalej dochodzi do tego ukrywanie dźwięków - maskowanie przez masker - który zagłusza inne dźwięki. Reasumując Jest wiele czynników, które wpływają na "ostrzeganie dźwięków przez nasz ułomny aparat słuchowy. Tak więc jeden słyszy tak a inny trochę inaczej - jeden więcej drugi mniej, jeden lepiej wysokie tony drugi odwrotnie - niskie etc. Tak więc wypasiony sprzęt z super kablami z kosmosu za worek pieniędzy.... nie zawsze - powiem delikatnie - ma sens. W innym przypadku byśmy mieli niezliczone grono Mozartów, Chopinów czy Beethovenów. 

Beethoven w wieku 45 lat był głuchy.

Edited by TomcioMiki

Gdyby ktoś mu puścił muzykę na kablach nordosta to nadal by słyszał muzykę, nawet detale o których wcześniej nie miał nawet pojęcia że istnieją.

1dFQTya.png

Charakterystyka częstotliwościowa i zniekształcenia liczone w prymitywny sposób to nie wszystko, a raczej bardzo mało mówią, czy coś dobrze gra. Jitter i zniekształcenia fazowe - na to mózg jest bardzo wrażliwy.

FS: Zenith A384 | Grand Seiko SBGX093 | Tudor BB58

6 godzin temu, TomcioMiki napisał(-a):

Beethoven w wieku 45 lat był głuchy.

Wiem o tym 🙂 Jednak to niczego nie zmienia, gdyż właśnie głuchota spowodowała zakończenie występów publicznych. Większość ludzi na świecie ma tak zwane gumowe ucho, można to sprawdzić w prostych testach jakie są na egzaminach do szkół muzycznych. 

6 godzin temu, nicon napisał(-a):

Gdyby ktoś mu puścił muzykę na kablach nordosta to nadal by słyszał muzykę, nawet detale o których wcześniej nie miał nawet pojęcia że istnieją.

Nie sądzę 🙂 Niestety jeśli ktoś nie będzie miał rąk  to nawet najlepsza rakieta tenisowa świata nie umożliwi gry, zaś niewidomy nie zacznie widzieć nawet jeśli obraz w telewizorze będzie w super jakości FHD. 🙂 

29 minut temu, Pantherapardus napisał(-a):

Wiem o tym 🙂 Jednak to niczego nie zmienia, gdyż właśnie głuchota spowodowała zakończenie występów publicznych.

Ale będąc głuchym dalej komponował.

18 minut temu, TomcioMiki napisał(-a):

Ale będąc głuchym dalej komponował.

Tak, ale to już co innego. Ty też możesz pisać książkę nie widząc. Wiesz co oznacza każde słowo, jak brzmi i czy bohater ma coś wykrzyczeć czy powiedzieć cicho, szybko i wolno, znasz też budowę zdania oraz logikę wypowiedzi. Tak więc, aby napisać symfonię nie musisz słyszeć, nie zbierasz całej orkiestry, aby grali Ci każdy dźwięk na próbę. Znasz nuty i wiesz, która daje jaki dźwięk, jak brzmią akordy i wiesz ile nut o jakiej wartości ma być w takcie, znasz ich wysokości, wiesz czy idziesz w mol czy dur, znasz pauzy, bemole wiesz co to legato i staccato etc. Po prostu znasz muzyczny alfabet.

Posted (edited)
W dniu 25.06.2024 o 16:34, Adi napisał(-a):

A co tam po drugie stronie złotego kabla? 

IMG_9233.jpeg

U mnie nie.

W dniu 19.07.2024 o 20:27, Valygaar napisał(-a):

To tak, jak ja  miałem z kablami ;) A tak poważnie, to zupełnie cię rozumiem, z tym że po prostu u mnie już kliknęło tak dobrze, że serio nie będę oszukiwał sam siebie, iżbym potrzebował czegoś innego/lepszego 🤓

Czekaj, masz dwa zestawy stereo jednocześnie? W tym samym domu..? 😳 No ciekawe, przyznam, że bardziej byś mnie zaciekawił już tylko informacją, że masz też dwie żony ;) 

Ja też mam dwa, ale faktycznie jeden od jakiegoś czasu rozłączony. Zasadniczy w pokoju dziennym na dole, na Lebenie i kolumnach Opera, a drugi w sypialni na aktywnych kolumnach APS i przetworniku Lawry.

Edited by Sierżant Julian

6 godzin temu, Pantherapardus napisał(-a):

Tak, ale to już co innego. Ty też możesz pisać książkę nie widząc. Wiesz co oznacza każde słowo, jak brzmi i czy bohater ma coś wykrzyczeć czy powiedzieć cicho, szybko i wolno, znasz też budowę zdania oraz logikę wypowiedzi. Tak więc, aby napisać symfonię nie musisz słyszeć, nie zbierasz całej orkiestry, aby grali Ci każdy dźwięk na próbę. Znasz nuty i wiesz, która daje jaki dźwięk, jak brzmią akordy i wiesz ile nut o jakiej wartości ma być w takcie, znasz ich wysokości, wiesz czy idziesz w mol czy dur, znasz pauzy, bemole wiesz co to legato i staccato etc. Po prostu znasz muzyczny alfabet.

A jak nie znasz zapisu nutowego a słyszysz, też tacy byli.

W dniu 22.07.2024 o 20:33, Pantherapardus napisał(-a):

tak zwane gumowe ucho, można to sprawdzić w prostych testach jakie są na egzaminach do szkół muzycznych. 

Poligrafem sprawdzają, czy ktoś nie jest donosicielem ("GUMOWE ucho") ?

Jak mówiłem, tak zrobiłem:

SonusyFaber Gravis II

IMG20240723162525.jpg

IMG20240723162918.jpg

IMG20240723163204.jpg

Posted (edited)
W dniu 25.07.2024 o 00:32, Burns napisał(-a):

Jak mówiłem, tak zrobiłem:

SonusyFaber Gravis II

Super! Ja sobie juz nie wyobrazam grania bez suba w systemie.  Potrafi zrobic duzo dobrego, u mnie gra  pasmem do 80hz i dzieki dsp likwiduje mody pomieszczenia. 

Edited by Muzzy

Ciężki miesiąc. Nie dość, ze kupiłem zegarek Monta Atlas, którego (bądźmy szczerzy) wcale nie potrzebuję, bo przecież mam już inny zegarek, to jeszcze się szarpnąłem i właśnie wywaliłem pieniądze na ramię Roksan Tabriz (oczywiście używane), na zamianę dla wysłużonej Regi 250. Reszta miesiąca chyba na sucharkach.

Wińcyj bassu - a jednak nie tylko w filmikach producenta.

FB_IMG_1722791629312.jpg

Jeśli ktoś potrzebuje trzypiętrowego suba RELa do systemu McIntosha, to znaczy, że gdzieś jest problem i niekoniecznie w systemie 🙂

21 minut temu, Sierżant Julian napisał(-a):

Jeśli ktoś potrzebuje trzypiętrowego suba RELa do systemu McIntosha, to znaczy, że gdzieś jest problem i niekoniecznie w systemie 🙂

IMG_5379.thumb.jpeg.fec0cb8a1d81ef241e570136fe452862.jpeg

kiedyś to „było” - nie to co „tera” 😜

1 godzinę temu, Sierżant Julian napisał(-a):

Pewnie tak, może poszedł w ilość, lub ilość watów; możliwe, że te Mcintoshe maja wystarczająca moc, żeby poruszać subami pasywnymi...

2 godziny temu, Burns napisał(-a):

Pewnie tak, może poszedł w ilość, lub ilość watów; możliwe, że te Mcintoshe maja wystarczająca moc, żeby poruszać subami pasywnymi...

Albo miał uzdolnionego sprzedawcę w swoim zaufanym sklepie hi-fi.

Posted (edited)

Wieje nudą, wszyscy się urlopują to tutaj taki bardziej merytoryczny artykuł na przykładzie jednego suba, z którego da się wyciągnąć trochę wiedzy, gdy będzie się szukało innych subwooferów:

http://www.audiodrom.net/en/special-edition-reviews/127-sonus-faber-gravis-i

a tutaj żródło cytowane w powyższym artykule https://rel.net/blog/2020-02-13/system-thinking/down-firing-vs-front-firing/

jednak sam REL trochę pitoli bo w serii T(5)9i miał aktywny skierowany w dół a pasywny do przodu a w serii T(5)9x (nowszej) zamienił je miejscami czyli pasywny w dół a aktywny do przodu.

Pomijając, że nawet przy jednym niby nie ma to znaczenia bo ponieważ "Dźwięki o niskich częstotliwościach są znane jako wszechkierunkowe. Oznacza to, że ucho nie jest w stanie rozpoznać, z którego kierunku dochodzą. W rezultacie dostrzegalna różnica między modelami z przednim i dolnym wylotem jest praktycznie żadna."

Stawiam pytanie, fazę zgodności z kolumnami w takim razie dla której głośnika ustawiamy, pasywnego czy aktywnego i czy zależy to od tego gdzie się on znajduje ?

Na moje to, żeby aktywny grał w fazie bez względu na to gdzie jest umiejscowiony a pasywny traktować jak wylot bassreflexu... Chociaż i tak pewności nie mam. Z drugiej strony pasywny rezonans też musi mieć zestrojony z aktywnym bo sam w sobie by się znosił.

Edited by Burns

Posted (edited)
W dniu 4.08.2024 o 19:21, Sierżant Julian napisał(-a):

Nie dawał mi ten temat spać po nocach, czy rzeczywiście chodzi o dowartościowanie swojego ego przez nawalenie 6x subwooferów ?

Są jednak ku temu przesłanki z akustyki:

https://www.audioholics.com/room-acoustics/listening-room-acoustics-1#_ftn2

Edited by Burns

jak t gościu pięknie wypunktował grające zwierzęce wnętrzności i inne voodoo: