Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

sygfryd

Timex T49868 - problem z bezelem i kompasem

Recommended Posts

Cześć,

od niedawna posiadam Timexa T49868. Chciałem spytać innych użytkowników podobnych modeli czy u Was bezel rusza się lekko? Bo w moim egzemplarzu przesuwa się bardzo ciężko...czy można to poprawić samemu czy zostaje jedynie serwis? Jeśli serwis to orientacyjnie jaki to może być koszt?

Dodatkowo kompas...czy one Wam poprawnie pokazują kierunek? Może muszę go skalibrować gdzieś w lesie bo póki co kalibracja wykonana w domu nie jest zbyt celna :)

Cześć,

mam timexa z innej serii, ale z tymi samymi funkcjami i niestety cierpi na podobne przypadłości.

Co do trudności z obrotem bezela to ten typ chyba tak ma. Myślę, że to po to aby nie doszło do przypadkowego obrotu. Nie mniej uważam, że przesadzili z tym oporem. Chciałem potraktować to silikonem, ale nigdy nie spróbowałem.

Co do kompasu to uważam, że bardzo często trudno go skalibrować i dlatego świruje. Już dawno przestałem na to zwracać uwagę.

Jeśli jakoś rozwiążesz te problemy, np w serwisie, to chętnie zapoznam się z informacjami.

Wysłane z mojego G8142 przy użyciu Tapatalka

Cześć,

od niedawna posiadam Timexa T49868. Chciałem spytać innych użytkowników podobnych modeli czy u Was bezel rusza się lekko? Bo w moim egzemplarzu przesuwa się bardzo ciężko...czy można to poprawić samemu czy zostaje jedynie serwis? Jeśli serwis to orientacyjnie jaki to może być koszt?

Dodatkowo kompas...czy one Wam poprawnie pokazują kierunek? Może muszę go skalibrować gdzieś w lesie bo póki co kalibracja wykonana w domu nie jest zbyt celna :)

Trochę ogrzeje kotleta.

Z tymi problemami kompasu walczyłem z serwisem timexa prawie 2 lata. Raz udało mi się uzyskać wymianę zegarka na nowy. Było to w momencie jak poprosiłem o zmianę serwisanta, bo ten który wystawił opinię, kazał działać niezgodnie z instrukcją tzn. kalibrować w miejscach oddalonych od pola elektromagnetycznego. Instrukcja mówi co innego Z nowym zegarkiem długo nie było problemów. Ale jak się zaczęły to się poddałem. Nie mam już siły na serwis timex. Szkoda czasu i nerwów.

Wysłane z mojego CAM-L21 przy użyciu Tapatalka

• Recently Browsing   0 members

No registered users viewing this page.

• Similar Content

• By pajakleon97
      Witam serdecznie

Nie za bardzo dbam o zegarki i oto pojawily sie brzydkie rysy na bezelu w moim Glycine Combat Sub. Niezaladnie to wyglada a lubie ten zegarek i jak dla mnie byl dosc kosztowny wiec chcialbym go zatrzymac na dluzej. Wiecie moze gdzie we Wroclawiu moglbym ten bezel wymienic? Przy okazji zrobic tez przeglad bo mam wrazenie, ze rezerwa chodu krocej trzyma. Dobrze zeby bylo to tez oplacalne a nie w cenie nowego zegarka...
    • By Abaddon184
      Witam
      Pacjent: G-Shock GG-B100
      Problem: wskazówki godziny i minut zatrzymały się, w trybie kompasu widać jedynie symbol stopni, w trybie termometru widać jedynie jednostkę, nie działa podświetlenie.
      Zegarek zakupiony w sklepie stacjonarnym dokładnie rok temu. Trzy dni temu zauważyłem różnicę między czasem analogowym i cyfrowym. Wskazówki godziny i minut zatrzymały się. Zegarek nie chciał połączyć się z aplikacją. Reset i anulowanie sparowania nic nie dały. Gdzieś znalazłem informację, że to prawdopodobnie wyczerpana bateria. Udałem się do sklepu, w którym go kupiłem i zegarmistrz na miejscu mi ją wymienił. Spakowałem go do pudełka i dopiero w domu zacząłem go konfigurować. Zauważyłem, że nie wskazuje temperatury i kierunku, ale już bez problemu łączy się z aplikacją. Sądziłem, że to kwestia kalibracji i odłożyłem temat na później. Dzisiaj zauważyłem, że wskazówki znów się zatrzymały i do tego nie działa podświetlenie. Podczas ręcznej regulacji wskazówek przyciski działają tylko na sekundniku. Ktoś wie co mogło się stać? Czy zegarmistrz mógł coś spieprzyć czy to jednak ja? Trochę się tego obawiam, bo mocno średnio zamontował osłony teleskopów.

• By tesiwoj
      Cześć poszukuję bezel do Seiko snzh57, straciłem go w wyniku wypadku, chciałbym odremontować zegarek.
      Poproszę was o informację gdzie mógbym zdobyć  oryginalny lub ewentualnie pasujący od innego modelu Seiko. 
    • By boski
      Witam,
      czym przykleić wkładkę bezela, żeby można ją było w miarę łatwo zdemontować w przypadku chęci zmiany na inną?
      Widziałem samoprzylepne taśmy 3M, jednak potrzebuję sprawę załatwić w miarę szybko. Jaki klej polecacie?

P.S. Chętnie odkupię owe krążki z taśmy 3M w ilości kilku sztuk.
    • By Kuka
      Cześć,
      kto pyta też błądzi ale może trochę mniej. Podoba mi się konkretny zegarek Timex Waterbury:

Ale widze 2 referencje, różnie opisane w różnych sklepach.
      TW2P83900
      TW2P84500
      Zakładam, że pewnie chodzi o rozmiar. A może o coś jeszcze: koperta matowa lub polerowana? Jakieś pomysły? Ktoś coś? Może ktoś nawet ma i chce sprzedać?
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.