Sign in to follow this
Followers
0

Ahlbeck, Heringsdorf, Bansin- opłata klimatyczna
By
BlasiusG, in PO GODZINACH
-
Recently Browsing 0 members
No registered users viewing this page.
-
Similar Content
-
By Marillo112
Witam ktoś może mi powiedzieć co to dokładnie jest, wiem tylko że niemieckie, dostałem od dziadka i ile takie coś może być warte?
-
By M.Z.K
Szanowni Państwo,
Chciałbym zwrócić się do Państwa z prośbą o pomoc. Od lat w szufladzie mojego biurka leży "dziadkowy" zegarek, o którym nic nie wiem. Niestety dziadek zmarł kilka lat przed moimi narodzinami, więc nie poznałem jego historii. Zawsze chciałem dowiedzieć się o nim czegoś więcej. Niestety jak Państwo samo doskonale wiedzą, zawsze jest wiele innych rzeczy, które na to nie pozwalają - "kradną" czas. Najpierw liceum i matura, potem studia, doktorat.. i nigdy nie mogłem dowiedzieć się nic więcej. Nasz miejscowy "zegarmistrz" (cudzysłów nie jest przypadkowy) nie jest niestety specjalistą. W związku z tym chciałbym się zwrócić do Państwa, jako do osób przez swoją godną podziwu pasję świetnie zoorientowanych, o pomoc w rozwiązaniu mojej małej, rodzinnej tajemnicy. Z góry za wszelką pomoc dziękuje.
Opis zegarka: Jest to zegarek mechaniczny, nakręcany (chociaż już nie na chodzie - pewnie nic wielkiego, gdyż jeszcze jakiś czas temu chodził). Jego stan wizualny jest dość mizerny (co widać na załączonych zdjęciach). Wykonany jest z jakiegoś rodzaju tworzywa sztucznego (może jakiegoś rodzaju plastiku). Zadziwiającym, przynajmniej dla takiego laika jak ja, jest fakt, iż zegarek nie posada żadnej "pokrywy" do dostania się do mechanizmu. Ja przynajmniej takiego sposobu nie widzę (możliwe, że po prostu zegarmistrz musiałby zdjąć wskazówki, lub coś podobnego). Dość ciekawy wydaje się również jego kształt - ośmiokąt.
Co do wieku też nie mogę wiele powiedzieć. Na pewno został wyproduowany przed 1981 r. (rok śmierci mojego dziadka). Inne rzeczy wyczytałem z tarczy zegarka. Jest firmy "alfa", pozatym został wyprodukowany w Niemczech.
Resztę widać na zdjęciach.
Będe wdzięczny, za każdą okazaną pomoc
Z poważaniem,
M.Z.K