Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
Sign in to follow this  
mic5hal

Nowy zegarek do 3000 zł

Recommended Posts

Cześć wszystkim

zwracam się do Was z prośbą o pomoc przy wyborze nowego zegarka.

Ogólnie szukam czegoś bardziej eleganckiej (może z lekkim zacięciem sportowym), obecnie chodzę w Seiko Sportura SRQ007J1.

Preferowana jasna tarcza, pasek, szafirowe szkło, szerokość koperty 40-42, fajnie jakby miał chronograf. Nowy, nie używany. 

moje propozycje to:

Certina DS-8 - KLIK

JUNGHANS FORM C - KLIK lub KLIK

Certina DS-1 - KLIK

GLYCINE COMBAT 6 VINTAGE - KLIK

Ogólnie moje pytanie brzmi tak:

Który z wyżej wymienionych zegarków będzie najlepszy?

Tak wiem, że są pomieszane automaty z kwarcowymi ale nie mam chyba ciśnienia konkretnie na dany mechanizm (chociaż automat jest kuszący ale w połączeniu z chronografem chyba nie dostępny w takim budżecie).

Ewentualnie czy możecie zaproponować coś w zbliżonym stylu

Rozumiem, że chcesz kupić zegarek nowy, ale w ten sposób pozbawiasz siebie szansy na zakup zegarka w idealnym stanie za połowę kasy, którą musisz zapłacić w polskim sklepie.

Dopuszczając zakup zegarka używanego (na gwarancji) mógłbyś stać się posiadaczem na przykład jakiejś fajnej Eterny czy Orisa :).

Jakoś nie przemawia do mnie wizja kupowania używanego zegarka. Musiałby to być chyba zegarek idealny

(chociaż kiedyś polowałem na Seiko 7A28-7020).

Seiko SDGM - odpada, nie podoba mi się wygląd.

Zestawiłeś zegarki mechaniczne (automatyczne) i kwarcowe, które mają różne i raczej nieporównywalne mechanizmy.

Stąd pytanie który lepszy raczej nie ma uzasadnienia.

Jeżeli chodzi o mnie, optowałbym za Certiną, o ile automaty Cię nie przerażają.

Guest fidelio

Poszukałbym także czegoś w ofercie Orienta Stara. IMO warto też przyjrzeć się Hamiltonom - np. Sporit of Liberty.

W poście wymieniłem zegarki które mi się podobają, część miałem przyjemność oglądać na żywo a części nie.

Z góry zaznaczyłem, że zadaję sobie sprawę z ich mechanizmów; przez sformułowanie "lepszy" mam na myśli całokształt / ogólne wrażenia.

HAMILTON który mi się podobał to American Classic Timeless Intra-Matic Srebrny ale po założeniu na rękę jednak go odrzucam.

Tissoty mieszczące się w budżecie odpadają.

rozważałem jeszcze Orient Star Semi-Skeleton oraz Seiko Presage SSA363J1 Limited Edition

Kup Glycine, po przejęciu przez Invicte, można nową Glycinke dostać bardzo tanio, a w porównaniu z kwarcami Certiny to będziesz jakościowo zdecydowanie do przodu. Tylko kup za granicą lub od kogoś kto sprowadził, różnica cenowa jest taka, że na 3 serwisy Ci starczy.

Hej

miało być tak pięknie ale jednak dopadła mnie szara rzeczywistość.
Z powodów ode mnie nie zależnych muszę obciąć budżet na zegarek do maksymalnie 2000 zł.

Więc kilka propozycji od razu odpada. To co mi zostało:

Kwarcowe

- JUNGHANS FORM C - KLIK lub KLIK

- Tissot Tradition T063.617.16.037.00 - KLIK

oraz automaty

- Zeppelin Flatline Automatik - KLIK (niestety szkło mineralne)

- Laco Marine Casablanca - KLIK

- Laco Classic Halle 40 Automatik - KLIK (niestety szkło mineralne)

- Junkers Eisvogel F13 - KLIK

Czy możecie wypowiedzieć się na temat w/w zegarków, a mianowicie czy są coś warte lub macie jakieś przeciwwskazania do któregoś z nich?

Ogólnie czy mam przy wyborze sugerować się wyłącznie wyglądem czy macie jakieś sugestie typu "wszystko tylko nie ten"?

Guest fidelio

Sugerowałbym albo wskazane juz wcześniej Tissoty - Le Locle ew. Visodate albo coś z linii Ds1 od Certiny.

Ps. Glycine Classic 6 wyrwiesz zza wielkiej wody w tym pułapie cenowym.

Przedstawione alpiny bardzo fajne, ale niestety nie ten budżet.

Celowalbym w jasna (biała lub srebrną) tarcze

A pisząc o krajach zza oceanu masz jakąś konkretną stronę na myśli (możesz przesłać na priv)

A tam dla cierpliwych, Glycine jest na Massdropie co drugi weekend, a Classic 6 był tam niezliczoną ilość razy. Pamiętaj tylko, że trzeba liczyć się z vatem i celem, czyli około 25% do ceny zegarka. Czasem uda się tego uniknąć, ale dla bezpieczeństwa dolicza to do ceny. No i gwarancja często jest taka, że musisz wysyłać zegarek do sprzedawcy, jednak różnica w cenie jest tak duża, że i tak się opłaca.

2300 to po aktualizacji ponad budżet.

Musiałbym dłużej czekać, a boję się, że jak miesiąc poczekam to zamiast zwiększyć budżet to jeszcze go pomniejsze :-)

Dziękuję wszystkim za odzew.

Miałbym jeszcze prośbę aby wypowiedział się ktoś odnoście zegarków które podałem.

Edited by mic5hal

Też obstawiałbym Glycine, Invicta po przejęciu wyprzedaje glycinki na potęgę. A zegarki bardzo fajne, sam kupiłem combat 6 vintage i jestem zadowolony.

Hej

po paru dniach walki mam już jasno określone kryteria.

Automat, szkło szafirowe, w sumie to co niżej podaje:

Certina DS-1 Powermatic 80 [C029.807.16.031.01] - Klik

Certina DS Powermatic 80 [C026.407.16.037.00] - Klik
Tissot Le Locle  Powermatic 80 [T006.407.16.033.00] - Klik
Tissot Heritage Visodate [T019.430.16.031.01] - Klik
Roamer Swiss Matic - Klik

W grę wchodzi jeszcze (jeżeli dozbieram kasy) Epos Originale [3387.152.20.18.15] od kolegi TikTak'a -  Klik

nic innego raczej mi się nie podoba.

Glycine Combat 6 - odpada, Alpina też (za droga)

Ogólnie proszę o wypowiedź które ze wskazanych prze zemnie zegarków są najbardziej warte uwagi (pod względem najlepszej pracy i awaryjności itp.)

Jeżeli chodzi o wykonanie to najlepszy jest Epos, jeżeli chodzi o mechanizmy to 2892 z Eposa stawiałbym na równi z Powermaticami, niby te drugie mają większą rezerwę chodu, ale jak często ktoś z tego realnie koszysta? A 2892 to już lepszy mechanizm. Ogólnie w aktualnej sytuacji, czyli wyprzedaży z powodu końca współpracy, szukałbym mocno wśród Eposów od TIK TAKa, w tych pieniądzach ciężko jest kupić coś równie dobrego. 

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

• Recently Browsing   0 members

No registered users viewing this page.

• Similar Content

• By MichTheOne
      DUŻA I OSTATNIA OBNIŻKA CENY  🐢

--------------------

Sprzedaję SEIKO SRPC23K1 "Turtle".

Jeden z najlepszych Żółwi ever.
      Takich zegarków w takiej cenie już nie ma (i nie będzie)  

Zegarek jest używany, stan 7/10. Jestem drugim właścicielem. Zestaw obejmuje zegarek, bransoletę z wszystkimi ogniwami, oryginalne pudełko. Nie mam dowodu zakupu i papierków (pierwszy właściciel wyrzucił po upływie gwarancji...). Zakupiony pierwotnie z polskiego sklepu.

Ryski i ślady używania są widoczne na bransolecie i elementach polerowanych koperty. Są to rysy powierzchniowe, standardowe od trzymania nadgarstka na biurku przy pracy z komputerem. Nie ma głębszych zadrapań, poza jednym niedużym przy lewym górnym uchu (zob, zdjęcia). Szkło bez skazy. Na bezelu jakieś drobne "dotknięcia" i mikrodrapki (zob. zdjęcia). Nosiłem ten zegarek codziennie przez kilka miesięcy, także nie ma wątpliwości że jest używany. Ale jest w dobrym stanie. 

Naprawdę udany egzemplarz:
      bezel ładnie centruje  chapter ring idealnie spasowany mechanizm trzyma dobrze czas   

Cena: 1300 zł    1000 zł
      w tym wysyłka paczkomatem InPost
      albo odbior osobisty Warszawa i okolice.

Po więcej informacji zapraszam na priv.
      Michał

• By Depipi
      Dzień dobry

Poszukuję zegarka do noszenia na co dzień do pracy.
      Interesuje mnie wyłącznie mechanizm automatyczny, preferuję zegarki japońskie- perfekcyjnie wykonane.
      Do tej pory chodziłem w Seiko SARB065 jednak ze względu na wypukłe szkło, w dodatku nie szafirowe boję się, że uszkodzę to dzieło sztuki- dlatego zakładam go jedynie na wyjątkowe dla mnie okazje.

Podsumowując, interesują mnie:
      -szkło płaskie, szafirowe
      -made in Japan (nie Japan movement)
      -wodoszczelność przynajmniej 50 BAR
      -mechanizm automatyczny
      -skórzany pasek

Wpadły mi w oko dwa modele zegarków z serii Orient Star.
      Pierwszy to RE-AV0115B00B
      Minusem dla mnie jest sportowy design (szukam czegoś do koszuli) jednak wygląda sensownie.

Drugi to  RE-AY0107N
      Dużo wyższa cena. Wygląda pięknie.

Oceńcie proszę oba te zegarki.
      Czy jest sens dopłacać by mieć RE-AY?
      A może ktoś ma pomysł na jeszcze coś innego.

Zakładany budżet to maksymalnie 6500, chociaż nie mam nacisku by być w jego górnej granicy.

• By budafok
      Dzień dobry, tak jak w tytule - zastanawiam się nad zakupem nowego EDC (jestem na etapie prób racjonalizowania sobie takiej decyzji w głowie). Budżet to do 1500 złotych - z mojej perspektywy naprawdę niemało, ale też nie muszę sobie odmawiać jedzenia aby tyle wydać, toteż nie chcę "zainwestować" takiej sumy w zły sposób. Przymierzałem w salonie Seiko presage cocktail i... pasował. Po prostu. Na styk, bo mój nadgarstek ma 16cm obwodu, ale po prostu pasował, co dało mi nadzieję że nie muszę koniecznie poruszać się wśród używanych modeli vintage poniżej 36mm jak do tej pory. Z różnymi zniżkami i promocjami mniej więcej zmieściłby się w budżecie. Zegarek należy raczej do popularnych więc domyślam się że z odsprzedażą używanego, tudzież serwisem nie powinno być kłopotów. Z drugiej strony, jestem w stanie kupić w podobnych pieniądzach Tissota Luxury z amerykańskiego sklepu na J (oczywiście liczę razem z prepaid taxes oraz po kuponach rabatowych i przewalutowaniu revolutem). Zegarek na zdjęciach mi się podoba, z tym że nie bardzo występuje stacjonarnie do przymierzenia w Polsce, ogólnie nie jest to raczej najpopularniejszy ich model (na tle PRX czy gentlemana) a każda strona inaczej podaje jego wymiary zewnętrzne, ponadto konsekwentnie ignorują parametr L2L (podobnie zresztą ma się to z tym Seiko). Mierząc w tym salonie chociażby Certinę DS-1 czy Tissota Chemin des Tourelles stwierdziłem że to stanowczo za duże dla mnie patelnie, boję się że z tym by było podobnie, a praktycznie odpada możliwość zwrotu za ocean. Wiem tyle, że Seiko ma szkło mineralne a Tissot ma szafirowe, czyli w teorii wygrywa na tym polu (nic dziwnego skoro w Polsce kosztuje dwa razy więcej niż Seiko), oba mają WR50, tarczę 41mm i są automatami na bransolecie. Martwi mnie natomiast mechanizm Powermatic 80, jak to po kilku latach od premiery wygląda z jego żywotnością, naczytałem się starych wpisów na tym forum że jest plastikowy, nienaprawialny i ogólnie omijać szerokim łukiem (może stąd ta cena na zachodzie? ale w takim razie skąd ta cena w Polsce?) - o mechanizmie 4r35 zaś ludzie piszą głównie w superlatywach, choć bardziej jako o wole roboczym. Nasuwają mi się zatem pytania: w którym przypadku za taką sumę rzeczywiście dostałbym więcej zegarka w zegarku (bo podobają mi się oba, ale dwóch nie potrzebuję  )? Czy da się kładąc je obok siebie na stole orzec tak po prostu: ten jest lepszy, ten jest gorszy? Jak wyglądają zakupy na Joma krok po kroku, czy warto, jak wygląda zawartość paczki w stosunku do kupna w Polskim sklepie? Jak wygląda ten Tissot w kwestii realnych wymiarów? - tu proszę forumowiczów posiadających takowy model o udostępnienie zdjęć z linijką  oraz dotyczące obu przypadków: czy w ogóle warto za takie pieniądze je rozważać, czy lepiej dla studenta wydać to na alkohol  ? Czy polubiłyby się z paskiem w przypadku okazjonalnego użycia ich do garnituru? Jak bardzo ten Tissot jest Szwajcarem a to Seiko Japończykiem (gdzie są tak naprawdę produkowane i montowane)? Uprzedzając, nie szukam porad w stylu "dołóż 5 tysięcy i kup starą złotą omegę, akurat mam na bazarku" ani "dla studenta najlepszy to kwarc casio za 100 złotych" - interesują mnie informacje tylko o modelach wymienionych wyżej, konkretnie referencje T086.407.22.067.00 i SRPE15J1, dodatkowo zachęcam ich użytkowników do podzielenia się feedbackiem z noszenia i przemyśleniami tutaj. Czy któryś kupię, tego jeszcze nie wiem, może nawet skończę z seagullem z peppera  . Z innych marek w podobnej cenie uważam że citizeny i orienty są gorzej wykonane (materiały koperty i bransolety, wygląd tarczy) i to po prostu czułem w rękach, a zegarki przebijające dla mnie wyglądem te z tego wątku to już zupełnie inna liga finansowo - i nie jest to w żadnym wypadku moja liga.
    • By R_Kruk
      Witam,
      Chciałbym opisać moją przygodę z jednym orientem.

Jakiś czas temu znalazłem po dziadku zegarek. Był sprawny i zadbany oprócz bardzo porysowanego szkła i niewielkich rys na kopercie. Postanowiłem go odnowić aby mieć fajną pamiątke po dziadku.

Orient przed polerką.

Po doszkoleniu się na forum i zakupienia potrzebnych materiałów zabrałem się do pracy. Zaczełem papierem ściernym o gradacji 400 bo rysy były na tyle glebokie a szklo twarde ze wyższą gradacja robiłbym to 3 dni. Ścierałem okrągłymi ruchami na mokro aż wszystkie rysy znikły a powierzchnia zrobiła się matowa. Zajęło mi to 2 godziny. Następnie przeszedłem do papieru o gradacji 2000 i 2500 żeby wyrównać powierzchnię i przygotować do polerowania. Gdy powierzchnia zrobiła się gładka przygotowałem krążek filcowy i pastę automax (próbowałem też innymi m.in. Tempo ale ta dziala najlepiej). Polerowałem 3 godziny też okrągłymi ruchami dokładając pastę co 10 minut. Szkiełko jest jak nowe. Po tym przeszedłem do polerowania koperty i bransolety do tego użyłem tej samej pasty i ścierki z mikrofibry. Po chwili polerowania już można było się przejrzeć. Zegarek wygląda świetnie 😀

Orient po skończonej pracy😁
    • By peterc89
      Witam Wszystkich Forumowiczów
      Zdecydowałem się z racji zbliżającego się własnego ślubu na kupno nowego zegarka na tą uroczystość. Budżet w ok. 1k. Przeglądając zegarki czy to w sklepach czy w internecie najbardziej podpasywały mi modele firmy Zeppelin. Liczę na pomoc w znalezieniu odpowiedniego zegarka z tej firmy lub podobnego. Z góry dzięki !
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.