Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

bartwerk36

Christopher Ward Trident Pro 600 vs Oris Aquis

Christopher Ward Trident vs Oris Aquis  

26 użytkowników zagłosowało

Nie masz uprawnień do głosowania w tej ankiecie oraz wyświetlania jej wyników. Aby zagłosować w tej ankiecie, prosimy się zalogować lub zarejestrować.

Rekomendowane odpowiedzi

Lubię małe zegarki. Obecnie posiadam ceramicznego Christophera Warda Trident Pro 600 38mm ze starszym ładniejszym logo. Zegarek jest świetny, zbudowany jak czołg, a przy tym jak na divera elegancki.

Jednak po głowie coraz częściej chodzi mi zamiana na nowego Orisa Aquisa 39.5mm. Mogę go dostać za niecałe 5k pln.

Co przemawia za Orisem-marka, przeszklony dekiel, który mi się podoba, lekko wypukłe szkiełko, tarcza ze szlifem słonecznym.

Mechanizm w obydwu zegarkach ten sam. Wykończenie pewnie będzie bardzo bardzo zbliżone. Na ogromny plus w Tridencie zasługuje szybka mikro regulacja zapięcia bransolety, coś jak w Rolex'ach.

Tridenta mam rok. Ostatnio zastanawiam się co zrobić.

Może coś doradzicie. :rolleyes:

Dodaję fotki poglądowe:

Obecny Trident na mojej ręce.

gl0SF8F.jpg

Aquis, fotka z internetu

nGkXUT3.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pomocne byłby zdjęcia konkretnych zegarków :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pomocne byłby zdjęcia konkretnych zegarków :)

Dodałem zdjęcia. Jeśli zdecydowałbym się na Aquisa to raczej na kolor czarny, który występuje w dwóch wersjach-matowej i błyszczącej, ale to następna rzecz do zastanowienia. Trident jest bardzej uniwersalny z wyglądu, Aquis rasowy diver, np. przez masywniejsze wskazówki. Technicznie wodoszczelnością wygrywa Trident, ale ja nie nurkuje :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oris jest bardziej rozpoznawalny, bardziej prestiżowy- taka półka wyżej, ale w ogólnym rozrachunku, pod względem wykonania i funkcjonalności to ten sam poziom. Ja bym zostawił Tridenta, zważywszy że ma bardziej uniwersalny i casualowy wygląd niż Oris. Pieniądze zachowaj na coś naprawdę nowego, a nie na drugiego "prawie takiego samego" nurka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość vitriol

Jak już zaczął Ci chodzić po głowie nowy zegarek to nie czekaj.

Lubię Tridenta, ale z tych dwóch i tak wybór na Aquisa, może z niebieską tarczą dla odmiany.

Oris-Aquis-Date-2017-st-shots-GIF.gif

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Co przemawia za Orisem-marka, przeszklony dekiel, który mi się podoba, lekko wypukłe szkiełko, tarcza ze szlifem słonecznym.

Mechanizm w obydwu zegarkach ten sam. Wykończenie pewnie będzie bardzo bardzo zbliżone. Na ogromny plus w Tridencie zasługuje szybka mikro regulacja zapięcia bransolety, coś jak w Rolex'ach.

Co przemawia za Orisem?

- marka (istotna tylko dla laików, kto ma wiedzieć ten wie, że Christopher Ward to zacna firma, a mechanizmy te same),

- przeszklony dekiel, który mi się podoba (podoba Ci się, za każdym razem, gdy go oglądasz: dwa razy dziennie),

- lekko wypukłe szkiełko (już szafir w diverze nie jest koszerny, a wypukły szafir w diverze to po prostu grzech),

- tarcza ze szlifem słonecznym (który zauważalny jest z minimalnej odległości, bo z dystansów powyżej 20 cm to tarcza Chr.Warda jest dużo bardziej interesująca),

Co przemawia za Chr. Wardem?

- cena,

- szybka mikro regulacja zapięcia bransolety,

- marka (kto ma wiedzieć ten wie, że Christopher Ward to zacna firma, a mechanizmy te same),

- tarcza interesującym deseniem.

Twój wybór, ale racjonalnie patrząc na problem...

Ale Tudora to Ty szanuj!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja na twoim miejscu zostawiłbym Tridenta (pomijam to, że bardziej mi się podoba od Orisa).

Po prostu te zegarki są bardzo podobne i upgrade będzie minimalny (o ile wogóle).

Wolałbym albo zaczekać i kupić coś zauważalnie lepszego lub po prostu kupić teraz jakiś inny zegarek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość fidelio

Ja bym zostawił Tridenta...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym brał orisa BO ta marka urzekła mnie już dawno swoją jakością wykonania za niewielkie pieniądze a christofer kojarzy mi się z jakąś marka klepaną pod galeriowe stoiska z przydrogawą biżuterią, gdzie w blasku lamp elegancko ubrana pani wpycha Ci złote wyroby z cyrkonią w cenie 300zł/g 14ct.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość fidelio

Interesująca i odważna opinia, choć IMO nie mająca zbyt wiele wspólnego z rzeczywistością ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

christofer kojarzy mi się z jakąś marka klepaną pod galeriowe stoiska z przydrogawą biżuterią, gdzie w blasku lamp elegancko ubrana pani wpycha Ci złote wyroby z cyrkonią w cenie 300zł/g 14ct.

To może warto trochę poczytać ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym brał orisa BO ta marka urzekła mnie już dawno swoją jakością wykonania za niewielkie pieniądze a christofer kojarzy mi się z jakąś marka klepaną pod galeriowe stoiska z przydrogawą biżuterią, gdzie w blasku lamp elegancko ubrana pani wpycha Ci złote wyroby z cyrkonią w cenie 300zł/g 14ct.

Dzięki za opinię, ale dobrze wiesz, że biorę ją z przymrużeniem oka bo sam mi chciałeś sprzedać swojego Orisa ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za opinię, ale dobrze wiesz, że biorę ją z przymrużeniem oka bo sam mi chciałeś sprzedać swojego Orisa ;)

To kupuj warda, ja bym go nie założył nawet do łopaty, nie podoba mi sie jego wykonanie :)

Mogę też sprzedać balla i omegę (z działu "sprzedam") ...  czy w tej chwili notowania obu tych marek również spadły? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Osobiście gdybym miał tridenta,to nie sprzedawał bym go żeby kupić prawie taki sam zegarek,tylko z innym napisem.Zostawił bym tridenta i dokupił ewentualnie zegarek w innym stylu np Żelazny Orisa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W ostatnim czasie tez zastanawiałem się nad tymi dwoma zegarkami.

Z wyglądu bardziej podoba mi się trident, choć oris też ładny i Marka bardziej popularna.

Szkoda, że nie ma jak ich przymierzyć w Polsce. Może jest ktoś z Krakowa kto zechciałby zademonstrować na żywo swojego Tridenta? :) będę bardzo wdzięczny, bo na razie nie mogę się zdecydować na żaden zegarek...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zostaw Tridenta.

:)

Deus Dona Me Vi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki uprzejmości jednego forumowicza miałem okazję zobaczīc na żywo nowego Aquisa a dokładniej limitację Clipperton.

Krótkie spostrzeżenia. 43mm jest dla mnie za duże. Zegarek jest świetnie zbudowany za wyjątkiem trzech rzeczy-zapinanie bransolety wygląda średnio, praca bezela jest lepsze w Tridencie, szkło ochraniające mechanizm jest mineralne. Poza tymi mankamentami same plusy. Kolor tarczy oraz lekko wypukły szafir daje niesamowity efekt. Podoba mi się również zwężanie bransolety i samo jej wykończenie. Szkoda, że Clipperton nie występuje w wersji 39.5mm.

Podsumowując wykonanie trochę lepsze niż w Tridencie i mam jeszcze większy mętlik w głowie. Mogę dostać nowego Orisa Aquisa 39.5mm za niecałe 5tyś pln i to jest realna cena za ten zegarek. Z drugiej strony widziałem na bazarku używane ceramiczne Omegi Seamaster w cenie lekko powyżej 8tyś pln i chyba odkładanie na ten cel będzie lepszym wyborem długoterminowym.

To kupuj warda, ja bym go nie założył nawet do łopaty, nie podoba mi sie jego wykonanie :)

Mogę też sprzedać balla i omegę (z działu "sprzedam") ...  czy w tej chwili notowania obu tych marek również spadły? :)

Trochę obiektywizmu. Gdybyś chociaż przeczytał pierwszy post to wiedziałabyś, że nie zamierzam kupować Warda bo już go mam a jedynie zastanawiam się na sprzedażą.... 

Co do wykonania Tridenta to bardzo zbliżone do Aquisa. W obydwu przypadkach mamy do czynienia ze stalom, ceramiką i szafirowym szkłem.

W linku poniżej z forum Rolexa, gość jest posiadaczem Tridetna, Submarinera i Moonwatcha. Zobacz sobie co pisze o wykonaniu tego pierwszego w porównanu do dwóch pozostałych luksusowych ikon zegarmistrzostwa.

Swoją drogą trochę przypominasz mi naganiacza z bazaru w Turcji, który krzyczał do mnie rok temu: "taniej niż w biedronce", gdy dowiedział się, że jestem z Polski.

https://www.rolexforums.com/showthread.php?t=587245

z44R0w3.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

https://www.raymond-weil.com/en/product/freelancer-2760-st1-20001/

Co myślicie o raymond Weil freelancer diver w odniesieniu do wymienionego wcześniej Orisa i tridenta?

Patrząc na zdjęcia robią bardzo ładne i dopracowane zegarki. Ktoś może powiedzieć cos więcej o tej marce i zegarku? Niestety ciężko znaleźć strony do zakupu, a co dopiero żeby przymierzyć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Źle im się okienko na datę wycięło. ;)

Moim zdaniem jest najsłabszy z trzech. W środku jest SW200? Nie umiałem znaleźć tej informacji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ty się nie zastanawiaj, tylko zbieraj na Moonwatcha!

Ale nie tego ze zdjęcia: ten zdaje się ma coś nie tak z chronografem. Czyż nie? B)

Ale Tudora to Ty szanuj!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.