Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
News will be here
Sign in to follow this  
piotrbg81

ORIS 112 vs FC CHRONOGRAPH MANUFACTURE

Recommended Posts

Poza tym ta Omega nie jest raczej na In-housie.

http://zegarkiclub.pl/forum/topic/168699-frederique-constant-moonphase-manufacture-alpina-startimer-manufacture-alpina-telemeter-chronograph/?hl=constant

A taki Fredek? Nówka sztuka, in-house, całkiem ładny czasomierz i trochę kasy zostanie na koncie :).

Podzielcie się. Każdy kupi po sztuce i mnie przestaną do głowy przychodzić głupie pomysły :D

Nie chce divera

I słusznie: jeden diver nie różni się zbytnio od drugiego ;)

Jak już kupować droższe zegarki - droższe w znaczeniu "in-housowe" - to warto skupić się na oryginalnych rozwiązaniach i komplikacjach. Omega zawsze na propsie, Aqua Terra to moje marzenie, ale raczej nigdy jej sobie nie sprawię: wybiorę coś, co się wyróżnia. Dlatego przekonuję do tego Orisa..

A jak masz wątpliwości, to przekonuję do takiego Vulcaina:

http://zegarkiclub.pl/forum/topic/165098-vulcain-golden-voice/

^^ Kup go proszę, to nie będzie mnie kusił :)

Ale Tudora to Ty szanuj!

Wszystkie podane tu zegarki są godne uwagi ocena nasza będzie mocno subiektywna wybierz ten który najbardziej ci się podoba ,

nawet in-house robi. bo szukałem na stronie orisa i jedyny oficjalny serwis jest chrono we Wrocławiu

ok jutro podzwonię popytam

a co myślicie jeszcze o tych z bazarku to też ta sama jakość?

http://zegarkiclub.pl/forum/topic/169698-perrelet-3-hands-date-in-house/

http://zegarkiclub.pl/forum/topic/166783-nomos-club-automatic-datum-488-tys-laco-salzburg-990z%C5%82/

przeglądam i głupieje

Ten perrelet to raczej taki nie do końca in-house, raczej modyfikowany soprod, a nomos to nie wiem. Tu może ktoś odpowie. To pelnoprawny in-house czy pochodna passeux?

Wszystkie podane tu zegarki są godne uwagi ocena nasza będzie mocno subiektywna wybierz ten który najbardziej ci się podoba ,

podobają mi się na razie te dwa z początku wątku tylko się cały czas zastanawiam czy oris jest aż tak lepiej wykonany i faktycznie warty tych 3 tyś zł wiecej ?????????

czyli tutaj tak naprawdę chodzi o skomplikowanie tego mechanizmu????

coś w ten deseń :) ale pewnie serwis tego orisa będzie nieco droższy - tym się jednak bym nie przejmował na razie :), czasami ludziska nie robią nic przez 10 -15 lat i nic się nie dzieje, czasem może być tak że go wcześniej sprzedaż bo na tym forum panuje taka zakaźna choroba   :) "ADHD zegarkowe" czy jakoś tak :)

mi dodatkowo w tym FC nie podobają się rzymskie indeksy ,

Edited by rafio77

ADHD zegarkowe już miałem i po kupnie certiny ds1 wpadł seagull, seiko sygnowane logo barcelony, tissot garniturowy, lorus itd

część rozdałem; reszta leży w szufladzie :((  i postanowiłem postawić na 2 zegarki ds1 na codzień i drugi od święta :)))

i ten od święta chciałem manufakturę prawdziwą. żeby patrzeć podziwiać i być szczęśliwym. a wy jak zwykle nie pomagacie tylko wprowadzacie większy mętlik w głowie. zobaczymy jak to się zakończy 

Cytat z emila

"Oris wymaga, żeby w okresie gwarancyjnym te zegarki wysyłać do nich, do serwisu fabrycznego.

My możemy robić tylko regulację i ustawienie, bez ingerencji w mechanizm.

Oprócz tego nie udostępniają żadnych części (oprócz pasków czy bransolet) do tych modeli (z mechanizmami 111, 112, 113).

Nie ma jeszcze dokładnych wytycznych co do zegarków po gwarancji, ale na 99% serwis tylko w serwisie fabrycznym.

Cenniki są w opracowaniu i powinny być po Nowym Roku gotowe"

Taką odpowiedź dostałem od Dolinskiego czyli koszty mogą być duże

Edited by piotrbg81

Pytanie czy ktoś z was wysłał zegarek do orisa lub jakikolwiek innej zbliżonej marki?

I jaki otrzymał rachunek? Żeby potem nie mieć niespodzianek typu zegarek za €2000 serwis €1000

Ceny serwisów patka i omegi są na oficjalnej stronie, myślę że jak przyjmiesz kwoty za serwis orisa jak za Omege na cal. 8xxx raczej nie powinieneś się rozczarować.

Masz na myśli te ceny

Ceny serwisów patka i omegi są na oficjalnej stronie, myślę że jak przyjmiesz kwoty za serwis orisa jak za Omege na cal. 8xxx raczej nie powinieneś się rozczarować.

https://www.omegawatches.com/customer-service/interventions-and-prices/main-steps-of-a-complete-service

Edited by piotrbg81

Najlepiej napisz do Orisa, jak Doliński nie umiał udzielić pełnej odpowiedzi.

Za zwykły automat Omega liczy sobie 550 euro, patek - 1000 franków, omega chce za chrono 750 euro, patek - 1800 franków.  

McIntosh pisał tak:

Moim zdaniem, wycena serwisu Patek Philippe jest skalkulowana rozsądnie na tle bezpośredniej konkurencji. 1000CHF za nieskomplikowany mechanizm z automatycznym naciągiem to w przeliczeniu na PLN wychodzi około 3820 zł. Dla porównania, za serwis kalibru 3120 (Audemars Piguet) w ubiegłym roku dokładnie zapłaciłem 4538 zł. Odnowienie bransolety oraz koperty kosztowało 1320 zł - dotyczy Royal Oak Ref. 15300ST. Co do dalszej części pytania, to dla mechanizmów 240, 324, 28-520 genewski producent zaleca serwis maksymalnie co 5 lat.

Wnioski musisz wyciągnąć sam.

Gdyby ktoś napisał do Chrono w Sky Tower we Wrocławiu to już zapewne dawno byłaby odpowiedź na ile wyceniają serwis, tak to se możemy jedynie gdybać...