Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

carliro12

GB czy to skladak?

Rekomendowane odpowiedzi

Szkoda , że to w parę miejsc wrzucone pytanie . Koledzy , już nawet w innym temacie odpowiedzieli . Teraz trzeba szukać w paru tematach . Jeśli nie kupiłeś , a chcesz , to zadzwoń do sprzedawcy i pogadaj , poproś o zdjęcie pleców skrzyni , oraz mechanizm z innych ujęć ( boków , góry )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie widać ewidentnych cech składaka, ale tez na tych zdjęciach nie widać szczegółów. A cena? Nie wyceniamy na forum, więc tylko powiem, ze pomimo ze zegar wygląda na w ogólnym zarysie oryginalny (mozna czepiac się drobnych elementów np pietki brody) ja bym tyle nie dał za Beckera z lat 90.

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeszcze raz przepraszam...

dolaczam dwa dodatkowe zdjecia.

Wlasciciel poza tym ze ma go 4 lata to malo mi powiedzial, dlatego szukam podpowiedzi od Was pasjonatow.

post-107727-0-12518600-1545052781_thumb.jpg

post-107727-0-19639400-1545052803_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie widać ewidentnych cech składaka, ale tez na tych zdjęciach nie widać szczegółów. A cena? Nie wyceniamy na forum, więc tylko powiem, ze pomimo ze zegar wygląda na w ogólnym zarysie oryginalny (mozna czepiac się drobnych elementów np pietki brody) ja bym tyle nie dał za Beckera z lat 90.

dzieki Piotr za podpowiedz - lata 90 to obstawiasz ze to moze byc tak jak w opisie 1891? patrzylem na rozne tabele i co do tego numeru z mechanizmu rozne daty mi wychodza... da sie to zweryfikowac dokladniej? Poza tym czytalem ale nie moge namierzyc katalogow? co tam sie znajduje? wzor skrzynki moze wiesz gdzie tego szukac?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aktualną tabelę Johna Hubby znajdziesz w podwieszonym temacie. Nie ma w obiegu katalogów GB sprzed 1908 roku. Pozostaje przeglądanie zdjęć. Ale nie daje to oczywiście gwarancji trafienia na 100 % oryginał. Te sterczyny moim zdaniem "póki co" mogą być. To nie jest zabytek klasy 0.

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko wskazuje na 1891 rok.  O rok w prawo , czy lewo , nie ma się co spierać !!! 

Plecy , nie widać żadnych innych otworów , po innym mechanizmie . Można popatrzeć od środka , w koło wieszaka . Korona ( zdjęcie od tyłu ) widać ślad po listewce mocującej . Może jej po prostu brak , to OK !!! Czasem coś brakuje , albo coś tam inaczej porobiono . Jednak potrzebne spojrzenie z góry . Trudno jednak mówić o jakimś kombinowaniu . Ogólnie , to świetnie wygląda . Ważne że cieszy !!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aktualną tabelę Johna Hubby znajdziesz w podwieszonym temacie. Nie ma w obiegu katalogów GB sprzed 1908 roku. Pozostaje przeglądanie zdjęć. Ale nie daje to oczywiście gwarancji trafienia na 100 % oryginał. Te sterczyny moim zdaniem "póki co" mogą być. To nie jest zabytek klasy 0.

Tarant, dzieki :) tak patrzylem na tabele Hubby, co do zdjec to bedzie ciezko zeby znalezc gdzies ale bede obserwowal przy okazji,  owszem klasa zero to nie jest :) ... btw co znaczy "poki co" :) szukac materialow i ew. wymieniac? Przy okazji.. jak to jest z tym GB ze czasem nie ma "wrony" na gorze?

Wszystko wskazuje na 1891 rok.  O rok w prawo , czy lewo , nie ma się co spierać !!! 

Plecy , nie widać żadnych innych otworów , po innym mechanizmie . Można popatrzeć od środka , w koło wieszaka . Korona ( zdjęcie od tyłu ) widać ślad po listewce mocującej . Może jej po prostu brak , to OK !!! Czasem coś brakuje , albo coś tam inaczej porobiono . Jednak potrzebne spojrzenie z góry . Trudno jednak mówić o jakimś kombinowaniu . Ogólnie , to świetnie wygląda . Ważne że cieszy !!!

PM1122 dzieki za podpowiedzi! tak podoba mi sie bardzo :) taki nietypowy ze kolumny na rozsuniete na 135stopni :) to go odroznia chociaz troche mnie zastanawialo bo wczesniej nie widzialem takich GB. Pytalem wyzej o "wrone", byl taki czas ze montowane bylo cos innego jak w moim przypadku? Bylo to jakos rocznikowo limitowane?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Carliro12, Ty się ciesz że Twój GB akurat nie ma srajptaka :-D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Carliro12, Ty się ciesz że Twój GB akurat nie ma srajptaka :-D

to mnie akurat nawet cieszy troche :) balem sie tylko ze bez wrony to tylko GB z nazwy :P, ale rozumiem ze to opcja ;)!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście, że opcja!

Moim zdaniem Twój jest piękny między innymi dlatego, że akurat brak mu "ptaszka"

:-P

Mój GB ma akurat "tarasik".. może też nie najcudniejszy, ale już obleci;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim skromnym zdaniem wszystko jest oryginalne oprócz sterczyn. Ale tak jak napisał Tarant, nie stanowią one dysonansu do całości i całkiem fajnie komponują z resztą skrzyni. Ogólnie bardzo ładny zegar.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cieszę się niezmiernie z Waszych opinii :) wygląda na to że u mnie zadomowi się na dłużej:).

Jak szukać informacji jakichś materiałów nt takiego konkretnego modelu chodzi o materiały archiwalne ? Ktoś wcześniej wspomniał o zdjęciach itd... może jakie trop?

przy okazji polecicie mi kogoś kto profesjonalnieżeby mógł zerknąć dlubnac żeby jeszcze długo pozyl ? Gdzieś w okolicy Wawy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cieszę się niezmiernie z Waszych opinii :) wygląda na to że u mnie zadomowi się na dłużej:).

Jak szukać informacji jakichś materiałów nt takiego konkretnego modelu chodzi o materiały archiwalne ? Ktoś wcześniej wspomniał o zdjęciach itd... może jakie trop?

przy okazji polecicie mi kogoś kto profesjonalnieżeby mógł zerknąć dlubnac żeby jeszcze długo pozyl ? Gdzieś w okolicy Wawy?

Wysłane info na priv

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Podobna zawartość

• Przez kumite
      Witam! Szukam pomocy, rozwiązania , jak w tym chodziku można obrócić kotwicę, wymaga regulacji ,a jest stabilizowana śrubami. Drążek z osią kotwicy na dwie śrubki i sama kotwica z osią na dwie śrubki. Gdzie i jak szukać obrotu? Pozdrawiam.P

• Przez kumite
      Przeglądając net w innym temacie trafiłem na stronę,gdzie są zegary elektryczne, elektromagnetyczne z różnym systemami, rozwiązaniami. Jako ,że wielu pasjonatów GB mamy na forum pokazuję zegar z systemem Arona z 1884roku. W tym systemie elektromagnes dodaje impuls do pręta wahadła poprzez widełki. minuta indeksowana jest na 80 ,a nie na sekundy. W załączeniu obrazek. Pozdrawiam.P

• Przez kumite
      Grzecznościowo, mam prośbę o podpowiedzi, czy numer nabity odpowiada numeracji z Braunau. Czy powinny być zera przed cyframi w miejscu nabicia. Czy może to tylko numery technologiczne. Chodzik ma ozdobne sanki i nie bardzo wiem, czy takowe były w tych produkcjach. Czy w tych chodzikach zawiesie winno być powiązane z mechanizmem, czy z sankami ?  Tarcza 15,5cm. Jak inne informacje niezbędne podpytam.
      Kolega nabył , nie jestem w stanie precyzyjnie odpowiedzieć. Nie widziałem sprężynowców z Braunau, za mało widziałem. Pozdrawiam. P

• Przez janekp
      Kto  wie  co  to za zegar ,zawieszka  wahadla  jak u Beckera .

• Przez janekp
      Skan z  1880  roku  opisujacy  ile zebow  obejmowala  kotwica  w  zegarach z  wahadlem  sekundowym u  GB  wczesniej  i  pozniej,jaki  kat tworzyla  kotwica  z  kolem  wychwytowym  ip.Porownanie  do  Kessela.
      Kessels, Heinrich Johann – Watch-Wiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.