Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
eye_lip

Klub Miłośników Zegarków CARTIER

Recommended Posts

5 godzin temu, Mav napisał(-a):

Ano właśnie. Wizualnie bardzo mi pasuje i design 120-letni o dziwo mocno uniwersalnie daje radę:) . Martwi mnie trochę ten system mocowania i skracania bransolety.

Z jednej strony super, prosto i wygodnie - to plus. Z drugiej czytałem na WUS horror stories, że komuś się zegarek rozpiął i spadł na chodnik, tudzież że piny sobie same wyskakiwały. Domyślam się, że to był promil przypadków, ale zawsze ryzyko jest.

Z plusów, póki co dokładność +0,5s na dobę, jestem mile zaskoczony.

Na WUS można znaleźć coś na ten temat. Ja pamiętam jedną dyskusję - komuś wypięła się bransoleta w nowym zegarku i zegarek zaliczył glebę. Okazało się, że blokada bransolety była wadliwa i Cartier wymienił zegarek.

Edited by machlo

FS: Zenith A384 | Grand Seiko SBGX093 | Tudor BB58

3 godziny temu, Bronzo napisał(-a):

Możesz coś więcej napisać jak Ci się go używa po tych kilku dniach? Jak bardzo jest wygodny itp.? 

Jeszcze miesiąc miodowy, więc cieszy oko cały czas ;) Naturalnie po 3 dniach dbania, uważania i przecierania ściereczką mikrorysy i tak już są ;)

To mój pierwszy zegarek bez bezela, więc porównując do takiej np. SMP 300 zegarek jest o wiele mniejszy i lżejszy i to się czuje (choć Omega też była mega wygodna dla mnie)

Wygoda noszenia mega, ale to prawda co piszą o zapięciach motylkowych - idealnie do ręki nie dopasujesz przez brak mikroregulacji.

Ja mam akurat tak, że po założeniu zegarka bez wyciągania ogniw wydawało mi się, że jest za luźno. A po wyciągnięciu jednego było zdecydowanie za ciasno - więc wróciłem do stanu wyjściowego.

Niektórych może irytować, ja miałem to samo w meshu Omegi, więc nie narzekam.

Cieszę się też, że wybrałem średni - duża wersja pewnie też by mi pasowała, ale ten zegarek mz. lepiej pasuje proporcjami w wersji mid - kwestia gustu oczywiscie.

Jakbym miał powiedzieć, co mi się nie podoba - ten syntetyczny kamień na koronce... wiem, że sygnatura brandu etc, ale przeżyłbym bez tego.

p.s. i jeszcze ciekawa obserwacja, na zdjęciach tarcza tego zegarka wychodziła śnieżnobiała. Zdziwiłem się, jak w rzeczywistości okazała się srebrna.

Edited by Mav

Santos de Cartier Ref. WSSA0029

29 minut temu, Mav napisał(-a):

Jeszcze miesiąc miodowy, więc cieszy oko cały czas ;) Naturalnie po 3 dniach dbania, uważania i przecierania ściereczką mikrorysy i tak już są ;)

To mój pierwszy zegarek bez bezela, więc porównując do takiej np. SMP 300 zegarek jest o wiele mniejszy i lżejszy i to się czuje (choć Omega też była mega wygodna dla mnie)

Wygoda noszenia mega, ale to prawda co piszą o zapięciach motylkowych - idealnie do ręki nie dopasujesz przez brak mikroregulacji.

Ja mam akurat tak, że po założeniu zegarka bez wyciągania ogniw wydawało mi się, że jest za luźno. A po wyciągnięciu jednego było zdecydowanie za ciasno - więc wróciłem do stanu wyjściowego.

Niektórych może irytować, ja miałem to samo w meshu Omegi, więc nie narzekam.

Cieszę się też, że wybrałem średni - duża wersja pewnie też by mi pasowała, ale ten zegarek mz. lepiej pasuje proporcjami w wersji mid - kwestia gustu oczywiscie.

Jakbym miał powiedzieć, co mi się nie podoba - ten syntetyczny kamień na koronce... wiem, że sygnatura brandu etc, ale przeżyłbym bez tego.

p.s. i jeszcze ciekawa obserwacja, na zdjęciach tarcza tego zegarka wychodziła śnieżnobiała. Zdziwiłem się, jak w rzeczywistości okazała się srebrna.

To jest niestety ich jedna z nielicznych ale wkurzających wad ...Santosy są najlepszym przykładem wyświechtanego hasła "rysuje się od patrzenia" . Mój był na ręce cztery razy jak słusznie @Dorian06 zauważył, a bezel rysek mankietowych ma od groma. A no i mój ma bezel 😉

Edited by sviety

20 godzin temu, Mav napisał(-a):

tudzież że piny sobie same wyskakiwały

To się zdarza tylko wtedy, gdy nie są dobrze "wciśnięte" w ogniwa. Mi się zdarzyło to parę razy jak się bawiłem bransoletą i wciskałem je paznokciem, po prostu trzeba się upewnić że dobrze się zatrzasnęły i nie powinno być problemu.

57 minut temu, Smycel napisał(-a):

Santos x 2

IMG_5015.jpeg

Ładne spinki. U mnie debiut - Santos 3 na nosie :)

20230920_084620.jpg

Instagram.com/horlobby.watches

@Smycel super zestaw, też się nad spinkami zastanawiam.

a okulary Filipa? like a boss :)

Szukam podstawki na zegarek (watchstand) 

To prawda te spinki są piękne. A ciekawostka okularowa jest taka że są produkowane przez Kering Eyewear (czyli część koncernu Kering który do niedawna posiadał całość Ulysse Nardin i Girard Perregaux).

W dniu 18.09.2023 o 23:39, Dajve4 napisał(-a):

Gdyby komuś kiełkowała w głowie sprzedaż WSSA0018 to zapraszam via PM ☺️

Two tone też wchodzi w grę?

8 godzin temu, desmo napisał(-a):

Two tone też wchodzi w grę?

W sumie nie zastanawiałem się nad nim… Napiszę pm aby wątku nie zaśmiecać.

Pan Robert Bobek Makłowicz też lubi Santosa (zdjęcie z instagrama) i chyba w ogóle Cartier bo kiedyś na krakowski kleparzu widziałem go z Santosem chrono (prawdopodobnie to był 2425 ) 

382484931_831837141855605_8086794827028526435_n.jpg?stp=dst-jpg_e35_p750x750_sh0.08&_nc_ht=scontent.cdninstagram.com&_nc_cat=105&_nc_ohc=qwMWG_AlkfwAX80SsjZ&edm=APs17CUBAAAA&ccb=7-5&oh=00_AfDO_2XX2th48Th-qCr0n_gC9JVPxcPW_k2NifPtixf-aQ&oe=6516CF50&_nc_sid=10d13b

Szukam podstawki na zegarek (watchstand) 

Maluszek (i to mechaniczny:) z kultową tarczą stylu Lapis Lazuli.

Jak jakaś Pani ładnie poprosi to się złamię😊

P9276566.jpg

Edited by eye_lip

2 godziny temu, eye_lip napisał(-a):

P9276566.jpg

P9276566.jpg

I to 2 razy! 🤭

Tzw forumowa czkawka 😆

Edited by eye_lip

W dniu 28.09.2023 o 08:51, Edmund Exley napisał(-a):

A tu specjalna edycja Tank Louis Cartier. Wydaje się, że nie zawsze łatwo będzie odczytać czas:

Europe-Exclusive-Platinum-Tank-Louis-Car

https://monochrome-watches.com/europe-only-platinum-tank-louis-cartier-limited-edition-blue-art-deco-dial-crwgta0121-hands-on-specs-price/

Andy Warhol famously said about his Cartier Tank watch: “I don't wear a Tank to tell the time. In fact, I never wind it. I wear a Tank because it's the watch to wear.”

10 minut temu, desmo napisał(-a):

Andy Warhol famously said about his Cartier Tank watch: “I don't wear a Tank to tell the time. In fact, I never wind it. I wear a Tank because it's the watch to wear.”

Andy Warhol: I am a deeply superficial person.

Godzinę temu, Edmund Exley napisał(-a):

Andy Warhol: I am a deeply superficial person.

W tym kontekście pasuje do każdego kto w dobie smartwatcha i smartfona  nosi względnie drogą błyskotkę na nadgarstku 

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Recently Browsing   0 members

No registered users viewing this page.

• Similar Content

• By dodge66
      Na sprzedaż lecą dwa nowe i nieużywane paski wykonane ręcznie przez forumowego mistrza M.Pigeon (Jebudu) skierowane do zegarków Cartier. Piękna, przeszywana skóra z precyzyjnym wykończeniem. Kolor przeszyć w rzeczywistości jest nieco ciemniejszy, bardziej dopasowany do koloru skóry - Cartier Red to dosłownie kolor Cartier Red

Cartier Red sprzedany! Cena za Royal Green: 180zł + koszt wybranej przesyłki (np. Paczkomat 15zł)

Pasek w kolorze Royal Green z dopasowany do zapięcia motylkowego Cartier 17 mm / 17 mm
      Wymiar krótszej części: 6.4 cm
      Wymiar dłuższej części: 7.5 cm

• By dodge66
      Na sprzedaż lecą dwa nowe i nieużywane paski wykonane ręcznie przez forumowego mistrza M.Pigeon (Jebudu) skierowane do zegarków Cartier. Piękna, przeszywana skóra z precyzyjnym wykończeniem. Kolor przeszyć w rzeczywistości jest nieco ciemniejszy, bardziej dopasowany do koloru skóry - Cartier Red to dosłownie kolor Cartier Red

Cartier Red sprzedany! Cena za Royal Green: 180zł + koszt wybranej przesyłki (np. Paczkomat 15zł)

Pasek w kolorze Cartier Red z klamerką 17 mm / 17 mm
      Wymiar krótszej części: 6 cm (bez klamerki) / 7.2 cm (z klamerką)
      Wymiar dłuższej części: 10.3 cm

Pasek w kolorze Royal Green z dopasowany do zapięcia motylkowego Cartier 17 mm / 17 mm
      Wymiar krótszej części: 6.4 cm
      Wymiar dłuższej części: 7.5 cm

• By lort
      Na sprzedaż dwa modele Tank Basculante od Cartier
      Basculante to była odpowiedź Cartier na model Reverso od JLC.
      Cartier zaprezentował ten model w 1932 roku. Jednak odmiennie od Reverso miał umożliwić użytkownikowi obrócenie, postawienie na blacie i traktowanie jako zegar biurkowy. Przyznaję, że zdarzało mi się go tak stawiać.
      Obecnie praktycznie każdy Basculante w bardzo dobrym stanie jest poszukiwany na rynku. Poza tym, że jest to świetny i nieoczywisty model, to powodem poszukiwania jest fakt, że został wycofany z oferty Cartier.
      Modele te nie tylko trzymają cenę, ale ich wartość rośnie. Więc jeżeli po jakimś czasie ktoś zdecyduje się na sprzedaż to przy zachowanym dobrym stanie spokojnie odzyska środki lub będzie „na plus”.
      1.      Cartier Basculante Ref. 2386.
      Nie jest to jednak typowy model z rzymskimi indeksami, a rzadko spotykana szara tarcza z cyframi arabskimi.
      Tarcza wpada w czerń, a w zależności od światła widoczna jest na niej faktura.
      Klasyczny niebieski kaboszon osadzony w kopercie.
      Koronka w tym modelu schowana jest i umieszczona na godz. 12.
      Model trafił do mnie w stanie NOS, na deklu jeszcze naklejka.
      Niewiele się zmieniło. Stan oceniam na 9,5.
      Zegarek z pudełkiem, dokumentami, płytą DVD.
      W komplecie z zegarkiem oryginalny stalowy motylek Cartier.
      Nie ma paska, bo oryginalny ze starości i leżenia w szufladzie popękał.
      Ja nosiłem zegarek na perlonie, który dokładam do zestawu.
      Wymiary: 22 x 32 mm
      Manufakturowy mechanizm kwarcowy Cartier
      Model Unisex. Na zdjęciach na moim nadgarstku 17,5 cm.
      Ceny tej referencji z tą tarczą w pełnym zestawie wahają się w okolicy 18-19 k PLN
      Moja cena 15800 PLN
      Odbiór osobisty (Warszawa). Wysyłka możliwa do uzgodnienia z kupującym.
      Zdjęcia makro i nadgarstkowe poniżej

2.      Cartier Basculante Ref. 2405
      W tym przypadku mówimy już o klasyce Cartier: biała tarcza, rzymskie cyfry, tzw. secret signarure w cyfrze VII, niebieskie wskazówki oraz niebieski kaboszon na godz. 12.
      Duży model uważany już za typowo męski.
      Zegarek w bardzo dobrym stanie, który oceniam na 9.
      Zegarek posiada oryginalny pasek Cartier, oraz oryginalną klamerkę Cartier.
      Wraz z zegarkiem oryginalne czerwone etui podróżne Cartier.
      Model ten jest większy. Jego wymiary: 24 x 35 mm
      Manufakturowy mechanizm kwarcowy Cartier.
      Na zdjęciach na moim nadgarstku 17,5 cm.
      Ceny tej referencji w takim stanie wahają się w okolicy 19-20 k PLN
      Moja cena SPRZEDANY
      Odbiór osobisty (Trójmiasto/Warszawa). Wysyłka możliwa do uzgodnienia z kupującym.

Przy sprzedaży oby zegarków w zestawie będzie specjalna cena.

• By lort
      Na sprzedaż dwa modele Tank Basculante od Cartier
      Basculante to była odpowiedź Cartier na model Reverso od JLC.
      Cartier zaprezentował ten model w 1932 roku. Jednak odmiennie od Reverso miał umożliwić użytkownikowi obrócenie, postawienie na blacie i traktowanie jako zegar biurkowy. Przyznaję, że zdarzało mi się go tak stawiać.
      Obecnie praktycznie każdy Basculante w bardzo dobrym stanie jest poszukiwany na rynku. Poza tym, że jest to świetny i nieoczywisty model, to powodem poszukiwania jest fakt, że został wycofany z oferty Cartier.
      Modele te nie tylko trzymają cenę, ale ich wartość rośnie. Więc jeżeli po jakimś czasie ktoś zdecyduje się na sprzedaż to przy zachowanym dobrym stanie spokojnie odzyska środki lub będzie „na plus”.
      1.      Cartier Basculante Ref. 2386.
      Nie jest to jednak typowy model z rzymskimi indeksami, a rzadko spotykana szara tarcza z cyframi arabskimi.
      Tarcza wpada w czerń, a w zależności od światła widoczna jest na niej faktura.
      Klasyczny niebieski kaboszon osadzony w kopercie.
      Koronka w tym modelu schowana jest i umieszczona na godz. 12.
      Model trafił do mnie w stanie NOS, na deklu jeszcze naklejka.
      Niewiele się zmieniło. Stan oceniam na 9,5.
      Zegarek z pudełkiem, dokumentami, płytą DVD.
      W komplecie z zegarkiem oryginalny stalowy motylek Cartier.
      Nie ma paska, bo oryginalny ze starości i leżenia w szufladzie popękał.
      Ja nosiłem zegarek na perlonie, który dokładam do zestawu.
      Wymiary: 22 x 32 mm
      Manufakturowy mechanizm kwarcowy Cartier
      Model Unisex. Na zdjęciach na moim nadgarstku 17,5 cm.
      Ceny tej referencji z tą tarczą w pełnym zestawie wahają się w okolicy 18-19 k PLN
      Moja cena 15800 PLN

2.      Cartier Basculante Ref. 2405
      W tym przypadku mówimy już o klasyce Cartier: biała tarcza, rzymskie cyfry, tzw. secret signarure w cyfrze VII, niebieskie wskazówki oraz niebieski kaboszon na godz. 12.
      Duży model uważany już za typowo męski.
      Zegarek w bardzo dobrym stanie, który oceniam na 9.
      Zegarek posiada oryginalny pasek Cartier, oraz oryginalną klamerkę Cartier.
      Wraz z zegarkiem oryginalne czerwone etui podróżne Cartier.
      Model ten jest większy. Jego wymiary: 24 x 35 mm
      Manufakturowy mechanizm kwarcowy Cartier.
      Na zdjęciach na moim nadgarstku 17,5 cm.
      Ceny tej referencji w takim stanie wahają się w okolicy 19-20 k PLN
      Moja cena 16200 PLN

Preferuję sprzedaż obu zegarków w zestawie. Mogą stanowić świetny prezent walentynkowy dla pary.
      Oczywiście sprzedaż oddzielnie możliwa, do ustalenia.

• By dodge66
      Chętnie kupię Cartiera Tank Must w rozmiarze Large.
      Nowy lub używany w bardzo dobrym stanie - full set.

Ref. WSTA0059 lub Ref. WSTA0041, również Solo w dobrej cenie

Rozważę też inne ciekawe pozycje od Cartiera
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.