Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
Guest Passero

Klub Miłośników Zegarków Blancpain

Recommended Posts

Jak taki skrupulatny i chce udowodnić jak było, a nie szukać sensacji, to niech pojedzie do Villeret i poszpera w wioskowych księgach z XVIII wieku i sprawdzi, czy był tam taki J.J.Blancpain zarejestrowany jako zegarmistrz. W Szwajcarii barbarzyńcy nie palili wszystkiego na przestrzeni XX w. i takie papiery pewnie sobie leżą i można je przejrzeć.

Edited by agremi

"Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa" - Julian Tuwim. 

Ja akurat przyglądam się temu z zaciekawieniem, zegarki to nie jest jakaś szlachetna branża dla wyższych sfer tylko biznes pełen marketingowych bzdur. Facet ma rację, ze jak chcesz sprzedawać zegarki jakich wiele za dość wygórowane kwoty to musisz to jakoś marketingowo opakować. A że historia im starsza tym bardziej mglista to jest pole do nadinterpretacji czy czasem wręcz wciskania bzdur. Mam nadzieję na ciąg dlaszy, popcorn się robi. ;)

Właśnie miałem pisać że Blancpain zrobilo swatcha :))

Sprzedam GoPro Hero 7 z akcesoriami

W dniu 18.09.2023 o 12:48, 70soul napisał(-a):

Perezcope (ten który ujawnił sprawę Omegi na aukcji Phillips)

Kwestionuje założenie twierdzenie, że Blancpain jest najstarszą szwajcarską manifakturą.IMG_6667.thumb.jpeg.fdc3d64c180eb22d79e343df561dc03d.jpegIMG_6668.thumb.jpeg.558d6ed042bc31ac55fccb0b82a3512a.jpegIMG_6669.thumb.jpeg.e55701c242790becfc2d7b2b7b5be053.jpeg

Jak znam Bivera, mistrza sciemy, to bardzo prawdopodobne, ze wykreowal jakas historyjke.

W dniu 24.09.2023 o 00:04, Jan napisał(-a):

Właśnie miałem pisać że Blancpain zrobilo swatcha :))

Bulovę ;)

Bulova 98A266 Mil-Ships-W-2181 - Zegarek.net

Ja się do FF kilka razy przymierzałem i za każdym razem, kiedy go włożyłem na rękę to było jednak stanowcze "nie".

A co do owej kultowości FF i całej dość ciekawej dyskusji na ostatnich dwóch stronach, to przypomniała mi się historia Jaguara i Porsche. Jak, szczególnie ta pierwsza firma, ledwie dyszała, dopóki ktoś jej nie kupił (najpierw chyba Ford, a odżyła dopiero chyba dzięki Hindusom z Taty). Miałem takiego znajomego co to z pogardą twierdził, że Jaguar stracił swojego ducha, że to już masówka, że to koniec firmy. Podobnie mówił odnośnie Porsche: że takie Cayenne to obraza szacownej marki, że jak tak można. Jakby takie firmy jak Jaguar czy Porsche (a także RR czy Bentley swego czasu) miały tylu kupców ilu tzw. "prawdziwych" fanów, to nigdy by nie musiały się "zniżać" do produkcji SUVów itd. Mnie akurat plastikowy FF w ogóle się nie podoba, ale rozumiem chęć szefostwa Swatch Group żeby ożywić markę. Jak się dobrze sprzedadzą te plastiki, to w przyszłym roku wypuszczą kolejną 'kolaborację"m np. plastikowego Bregueta. Poczekajcie, a zobaczycie. Będą jak Disney po zakupie praw do Gwiezdnych Wojen: każda postać dostanie swój serial😂.

7 minut temu, beniowski napisał(-a):

JJak się dobrze sprzedadzą te plastiki, to w przyszłym roku wypuszczą kolejną 'kolaborację"m np. plastikowego Bregueta. Poczekajcie, a zobaczycie. Będą jak Disney po zakupie praw do Gwiezdnych Wojen: każda postać dostanie swój serial😂.

To nie zadna tajemnica, Hayek juz oglosil, ze pracuja nad nowa kolaboracja. Moze to byc Breguet.

No i luzik, chętnie dokupię do pary 😁

Instagram.com/jfszymaniak

W dniu 25.09.2023 o 15:56, beniowski napisał(-a):

Mnie akurat plastikowy FF w ogóle się nie podoba, ale rozumiem chęć szefostwa Swatch Group żeby ożywić markę.

wydaje się że „ożywienie” działa - zdjęcie sprzed chwili z Mediolanu 😉

IMG_1769.jpeg

Kolega wczoraj właśnie w Mediolanie próbował mi kupić BP i mówił że kolejki głównie z okazji nowego limitowanego moonswatcha. Ale BP jeszcze się  sprzedają elegancko więc pewnie też;) 

No i jak ktoś trafi szary czerwony lub niebieski to chętnie poproszę o zakup.

Edited by eye_lip

Instagram.com/jfszymaniak

Klasyka klasyki w nowym wdzianku.

Bardzo mi się to połączenie podoba. 

Zyskał nowe oblicze, nabrał nowoczesności i niemal sportowy z niego typ teraz. 😉

IMG_5445.jpeg

"Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa" - Julian Tuwim.