Sign in to follow this
Followers
0

Proszę o pomoc w identyfikacji nieznanego zegarka
By
marcin.grabowski, in INNE ZEGARKI
-
Recently Browsing 0 members
No registered users viewing this page.
-
Similar Content
-
By agat_x1
Chciałbym skorzystać z szerokiej wiedzy forumowiczów. Otóż chodzi mi o identyfikację mechanizmu oraz lata produkcji zegarka zamieszczonego na tym ogłoszeniu OLX https://www.olx.pl/d/oferta/zegarek-a-mouser-wojskowy-zegarek-kolekcjonerski-CID87-IDUl04M.html?reason=observed_ad . Nie wnikam, czy to jest zegarek wojskowy czy też nie, lecz interesuje mnie tylko rodzaj werku - na moje niedoświadczone oko chyba ETA 390 (788)?. Proszę o uwagi i Wasze przemyślenia.
-
By Kacperek_77u
Przeglądając forum zawsze brakowało mi tego tematu gdzie można by było pokazać aktualną wschodnią sytuacje z zegarkami lub pogadać o późnych rusach
Jako pierwszy post odrazu zadam pytanko-co myślicie o tym?
https://www.facebook.com/100064452019478/posts/pfbid0bdxJCFyPFup3ZVNeUDKFeFW1fi3KRnuatkL7mwytZbRBph2wfrwLBjMEzKUFNksdl/?sfnsn=mo
-
By Jaga92
Szanowni!
Niespodziewanie dla mnie (zakup zupełnie nieplanowany) nabyłam dziwaczny zegar ścienny FMS. Brakująca korona i kolumienki... Czy macie może pomysł, jak mógł wyglądać pierwotnie?
Zabrałam się niedawno za przywracanie blasku innemu zegarowi i niejako przy okazji postanowiłam uratować tego półtrupka - nie mam jednak pojęcia, jak powinna wyglądać korona i kolumienki... Pomożecie? 🥺
Zdjęcia słabej jakości, ale jedynie takie obecnie mam (od sprzedającego). Swoje zrobię jak nieborak do mnie przyjedzie. Wolałabym jednak już teraz mieć jakiś obraz, czego szukać należy.
Czy na podstawie jego dość charakterystycznej brody da się określić lata produkcji?
Zdjęcia samego werku też zamieszczam.
Z góry dziękuję za wszystkie wskazówki, bo nie mogę znaleźć nigdzie podobnego (różnią się zazwyczaj właśnie brodą).
-
By SLAWEK 01
Cześć Wszystim!
Szukałem na naszym Forum, ale nie znalazłem podobnego tematu, jeśli coś przeoczyłem to proszę o usunięcie tego tematu/wątku.
Jeśli jednak okazałoby się, że nie ma nic podobnego, to zachęcam Forumowiczów do pokazania czy też pochwalenia się indeksami w Waszych ulubionych czasomierzach i co w nich Was urzekło.
Na początek mój stary Atlantic Master Mariner z lat siedemdziesiątych ubiegłego wieku. Uwielbiam vintage, a szczególnie tą markę. W zasadzie od właśnie tej starej, szwajcarskiej manufaktury zaczęła się moja przygoda i pasja z zegarkami. Po wielu latach odkryłem, że właśnie w tych "szalonych" latach siedemdziesatych, projektanci też poddali się temu trendowi i zaczęli iść dalej, szybciej jakoś inaczej niż dotychczas... odchodząc od klasycznych modeli, tym samym prześcigając się w swoich pomysłach. Jednym z elementów są między innymi właśnie indeksy godzinowe, niby nic specjalnego, niektórzy prawie wcale nie zwracają na nie uwagi i tak naprawdę służą im jedynie do odczytu godziny, chociaż też nie zawsze 😉. Jednak dla większości z nas, fascynatów zegarkowych to dość istotny element każdego zegarka, a szczególnie tych z duszą.
Tak więc na początek przedstawiam Atlantic'a Master Mariner'a z lat siedemdziesiątych z indeksami 3D w kształcie...no właśnie "małych samochodzików"???😉
-
By Guest zdzichu
Cześć
Z pewnością jak zbieracie vintage to też macie swój ulubiony mechanizm. Ja pokochałem automaty felsy
Głównie za ich konstrukcję i to jakiej wysokiej jakości są
-