Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
szwed

Sytuacja kolejkowa ROLEXa.

Recommended Posts

46 minut temu, Krystian napisał(-a):

Bardzo ciekawe co piszesz o GMT. Skąd masz te dane? Bo ja patrząc na najniższe oferty na chrono powiedziałbym, że Pepsi znowu poszło w górę.
Sytuacja wraca raczej do normy pod względem modeli „leżaków”, których nikt nie chciał przed boomem i wychodzi na to, że nadal nikt ich nie chce emoji2371.png

W ostatnich trzech miesiącach mocno się wypłaszczyło, ale jednak z delikatną tendencją spadkową - przynajmniej Chrono24 tak twierdzi w kontekście 126710BLRO.

IMG_3626.png

Godzinę temu, pdb napisał(-a):

:D

No powiedzmy -30% 😉

A tak poważnie to to jest wielka niewiadoma...ten 1908. Jeszcze go w sprzedaży chyba w ogóle nie ma. Ciekawe jak się docelowo ceny ułożą...bo w tych okolicach to w zasadzie Lange 1815, niżej VC Fifty-Six, wyżej PP Calatrava.

Prawdopodobnie w okolicach października ma być w sprzedaży ( info z jakiegoś kanału na yt). Druga według mnie ciekawa nowość to Yachmaster w tytanie podobno ma być mocno ograniczona produkcja i to na kilku 

filmach o tym mówiono także tutaj cena może być znacznie powyżej retail.

Guest MarcinWola

Pozwolę włączyć się do dyskusji na temat GMT. Długo śledzę temat o GMT, chyba nie ma dnia abym nie zajrzał na polski Instagram, Facebook czy inne strony polskich i zagranicznych sprzedawców. Zgodzę się z wypowiedzią kolegi @Krystian. W grudniu 2022 był Pepsi za 77 tyś…  na oyster a na różnych stronach były ceny po 85/87 tys. Trochę więcej  na Jubilee. Nowe modele. W grudniu nie był podobno załamania rynku tzn, lekko tendencja szła w dół.. dziś jest druga połowa roku a GMT kosztuje więcej niż w grudniu. A rynek podobno stoi bardzo słabo. Owszem GMT Batman spadł, ale 8 miesięcy temu były Batmany po 79 dziś podobnie. Wiem że cena transakcyjna może się różnic od ceny zakupu, ale moim zdaniem ceny są zawyżone na GMT i chyba według mnie to jest jedyny model firmy Rolex, który stoi tak stabilnie z ceną. 

20 minut temu, MarcinWola napisał(-a):

Pozwolę włączyć się do dyskusji na temat GMT. Długo śledzę temat o GMT, chyba nie ma dnia abym nie zajrzał na polski Instagram, Facebook czy inne strony polskich i zagranicznych sprzedawców. Zgodzę się z wypowiedzią kolegi @Krystian. W grudniu 2022 był Pepsi za 77 tyś…  na oyster a na różnych stronach były ceny po 85/87 tys. Trochę więcej  na Jubilee. Nowe modele. W grudniu nie był podobno załamania rynku tzn, lekko tendencja szła w dół.. dziś jest druga połowa roku a GMT kosztuje więcej niż w grudniu. A rynek podobno stoi bardzo słabo. Owszem GMT Batman spadł, ale 8 miesięcy temu były Batmany po 79 dziś podobnie. Wiem że cena transakcyjna może się różnic od ceny zakupu, ale moim zdaniem ceny są zawyżone na GMT i chyba według mnie to jest jedyny model firmy Rolex, który stoi tak stabilnie z ceną. 

Podsumowując, za wyjątkiem GMT i Suba, kupowanie Rolexa z drugiej ręki za więcej niż retail + 1,5k PLN jest w tym momencie bez sensu.

I tego się trzeba trzymać...i czekać na dostępność w salonie GMT i Suba :)

Dzisiaj usiadłem z żoną i zacząłem przeglądać całą ofertę Rolexa pod kątem - co by tutaj kupić. Żona miała być moim doradcą. Wyszło tak:

1. Daytona 9/10

2. Sky niebieski 8,5/10

3. DJ fluted/jubi Slate 8/10

4. OP41 silver 7/10

Ewidentnie nr 1 najmocniej trzyma cenę - śmieje się, że to jeden z ostatnich bastionów Rolka, Sky niebieski zrobił się mocniej przystępny/szczególnie stary mechanizm. Przypuszczam, że z DJ i OP by nie było zupełnie większego stresu z korzystną ofertą.

Opcje wyżej rekomendowane jedynie przez małżonkę.

Ja ze swojej strony bym dodał, że GMT jest super, jak i Polar i Sub/SD43 jeśli masz łapę. DJ robią robotę w różnych konfiguracjach, aczkolwiek ja wolę stonowane kolory.

Dalej nie widzę ciekawych modeli w ofercie Rolka(full goldy i bikolory odpadają - nie lubię atencyjnych  barw).

A Wy co sądzicie o lineupie? Co byście sobie teraz najchętniej kupili?

Guest MarcinWola
1 minutę temu, pdb napisał(-a):

Podsumowując, za wyjątkiem GMT i Suba, kupowanie Rolexa z drugiej ręki za więcej niż retail + 1,5k PLN jest w tym momencie bez sensu.

dokładnie, dwa najlepsze modele jak dla mnie. Chodź Dj Wimbledon 41 w stali i białym złocie i jubilee też jest mega 👌 może odblokują chociaż DJ w stali. Zobaczymy 😛

W Niemczech nie wiadomo kiedy dostaniesz a tu masz cenę zbliżoną do retail, jak jeszcze trochę pogadasz....

Pewnie, ale chce zaryzykować, bo chcę sobie tam zrobić historię zakupową i być stałym klientem

11 minut temu, pdb napisał(-a):

Nieśmiało potwierdzam :P

IMG_6758.jpeg

Godzinę temu, pixa_ns napisał(-a):

Prawdopodobnie w okolicach października ma być w sprzedaży ( info z jakiegoś kanału na yt). Druga według mnie ciekawa nowość to Yachmaster w tytanie podobno ma być mocno ograniczona produkcja i to na kilku 

A te wypowiedzi były oczywiście autoryzowane przez centralę Rolexa. 😂

Nie ma nic bardziej żałosnego od niespełnionych marzeń.

Guest MarcinWola
Posted (edited)
14 minut temu, Michal93 napisał(-a):

Nieśmiało potwierdzam :P

IMG_6758.jpeg

Pięknie, jednego mam, drugiego niestety nie. Kwestia czasu.. Jak dla mnie GMT🔵👑. Ciekawie ogólnie wyglada GMT na Jubilee ~ Batgirl. Jakoś mało spotykane są tutaj na forum, czy na polskim rynku - ch24

18 minut temu, a_team napisał(-a):

Pewnie, ale chce zaryzykować, bo chcę sobie tam zrobić historię zakupową i być stałym klientem emoji846.png

I tego ci życzę 👌👍👑 może w Niemczech, pozwolą w przyszłości na coś lepszego się zapisać, i dodatkowo kurs Euro jest atrakcyjny, na dzień dzisiejszy. Przy modelach Top Daytona czy DD to jest już spora różnica.

Edited by MarcinWola

Dzisiaj usiadłem z żoną i zacząłem przeglądać całą ofertę Rolexa pod kątem - co by tutaj kupić. Żona miała być moim doradcą. Wyszło tak:
1. Daytona 9/10
2. Sky niebieski 8,5/10
3. DJ fluted/jubi Slate 8/10
4. OP41 silver 7/10

Ewidentnie nr 1 najmocniej trzyma cenę - śmieje się, że to jeden z ostatnich bastionów Rolka, Sky niebieski zrobił się mocniej przystępny/szczególnie stary mechanizm. Przypuszczam, że z DJ i OP by nie było zupełnie większego stresu z korzystną ofertą.

Opcje wyżej rekomendowane jedynie przez małżonkę.
Ja ze swojej strony bym dodał, że GMT jest super, jak i Polar i Sub/SD43 jeśli masz łapę. DJ robią robotę w różnych konfiguracjach, aczkolwiek ja wolę stonowane kolory.
Dalej nie widzę ciekawych modeli w ofercie Rolka(full goldy i bikolory odpadają - nie lubię atencyjnych  barw).

OP36 Celebration

🟡🟢🟠

bibbi

I tego ci życzę  może w Niemczech, pozwolą w przyszłości na coś lepszego się zapisać, i dodatkowo kurs Euro jest atrakcyjny, na dzień dzisiejszy. Przy modelach Top Daytona czy DD to jest już spora różnica.

W przyszłości chce zrobić większe transakcje. Niestety jak Kruk będzie ciągle liczył tak jak liczy, to jest kolosalna różnica.

Ja nie patrząc na ceny na wtórnym, bo to miał być pierwszy Rolex odebrałem dziś OPa. Nudny i w swej nudzie jest super.

IMG_4206.jpeg

Guest MarcinWola
1 minutę temu, instabottles napisał(-a):

Ja nie patrząc na ceny na wtórnym, bo to miał być pierwszy Rolex odebrałem dziś OPa. Nudny i w swej nudzie jest super.

IMG_4206.jpeg

Gratuluje 👑 

14 godzin temu, Bugs napisał(-a):

Szkoda bo to znaczy że tak naprawdę ma mało miłośników a w kolejkach stali głównie inwestorzy którzy widząc teraz brak potencjalnego zarobku rezygnują z odbiorów.

To świetny zegarek, ma swoje wady i zalety ale to prawdziwy Rolex, czasem mnie nachodzi chęć na sprzedaż ale szybko mija, zwłaszcza że zysk coraz mniejszy. 

Macie rację, sytuacja wraca do normy - Explorery są dla aktywnych albo marzycieli, Air King znowu jest brzydki a Deep Sea znowu wielki, GMT cały czas spadają, jeszcze tylko OP utrzymuje dziwnie wysoką pozycję bo ani to piękne ani wyjątkowo użyteczne ale też pewnie do czasu.

OP to klasyka klasyki, ponadczasowy, stonowany styl - nic dziwnego, że się podoba :P

W dniu 16.07.2023 o 21:47, Krystian napisał(-a):

Pytanie jak sprzedaż przekłada się na zysk. To, że więcej badziewia sprzedał szmacąc Omegę nie oznacza to jego sukcesu.

oni mieli zamykać butiki Swatcha bo nikt nie chciał kupować plastikowego badziewia chyba, że Garmina albo Apple Watcha.
Moim zdaniem nie zeszmacił Omegi, udało mu się zrobić ruch w sklepach Swatcha i cieszy się jak ping pong i nawet przez to zrezygnowali z zapowiadanej sprzedaży MoonSwatcha w internecie, przynajmniej na razie - ale to minie - szał się skończy i tak jak spada sprzedaż tańszych kwarcowych zegarków tak dalej będzie spadać - ale ruch na chwilowe przetrwanie zombie dobry.

11 godzin temu, mario1971 napisał(-a):

A te wypowiedzi były oczywiście autoryzowane przez centralę Rolexa. 😂

Jak to jeden określił z " bardzo zaufanego źródła"🤣

A to na to cudo nie bylo zapisow w marcu?

bibbi

12 godzin temu, I_love_britney napisał(-a):

Wymarzoną Koronę z gmt już mam a z najnowszych wypustów to najbardziej podoba mi się perpetual 1908 w białym złocie polerowany 🤩 wskazówka godzinowa stylizowana na PP complication 5231G…  

Klasyczny styl.  
Pamietam pierwszą wizytę w salonie w Kato zanim Jeszce Tudora kupiłem i nie było mnie na tym forum  - duże wrażenie zrobił na mnie Cellini z fazą księżyca był wtedy dostępny od ręki, nawet go dostałem do przymiarki. Piękny Rolex. . 

IMG_3154.thumb.jpeg.13fe4528b3c375dce99aa52c0584eb82.jpeg

5 minut temu, SPS napisał(-a):

Wymarzoną Koronę z gmt już mam a z najnowszych wypustów to najbardziej podoba mi się perpetual 1908 w białym złocie polerowany 🤩 wskazówka godzinowa stylizowana na PP complication 5231G…  

Klasyczny styl.  
Pamietam pierwszą wizytę w salonie w Kato zanim Jeszce Tudora kupiłem i nie było mnie na tym forum  - duże wrażenie zrobił na mnie Cellini z fazą księżyca był wtedy dostępny od ręki, nawet go dostałem do przymiarki. Piękny Rolex. . 

IMG_3154.thumb.jpeg.13fe4528b3c375dce99aa52c0584eb82.jpeg

i ku zgrozie purystów nosiłbyś go do dżinsów i tenisówek 😄 o t-shircie z Grogu nie wspomnę 😃 to popieram 😉  

Godzinę temu, bibbi napisał(-a):

A to na to cudo nie bylo zapisow w marcu?

bibbi

jeśli masz na myśli 1908 to tak były zapisy w marcu, ale "podobno" do salonów ma trafić na jesień. Co do Yachtmastera bliżej nieokreślony czas, chociaż już widziałem ofertę na chrono z USA z ceną na zapytanie.

Cześć,gdzie można dowiadywać się o zapisach i  możliwości dopisania się do listy na suba w stali? Dzwonić co jakiś czas po salonach, czy informują gdzieś na facebokach?

Godzinę temu, Reinhold napisał(-a):

Cześć,gdzie można dowiadywać się o zapisach i  możliwości dopisania się do listy na suba w stali? Dzwonić co jakiś czas po salonach, czy informują gdzieś na facebokach?

Pytaj w salonach

Posted (edited)
17 minut temu, pixa_ns napisał(-a):

Pytaj w salonach

Chyba muszę  się w nim zatrudnić to będę blisko tematu;)

Edited by Reinhold

Guest MarcinWola
Godzinę temu, Reinhold napisał(-a):

Hej, już ci postaram się odpowiedzieć na twoje pytania. 
Dowiedzieć się możesz najlepiej w salonach, na stronie W.kruk tez możesz wysłać zapytanie. Szybko odpowiadają. Nigdzie nie informują, ostatnio listy na Suby były otwarte w okolicach września/października 2021. Nie pamietam dokładnie dat. Na ten moment, nie można się zapisać. Może we wrześniu tego roku, coś otworzą, ale to niewidoma. Polecam również to forum, i na pewno stronę Rolexa główna, tam się pokazują nowości i specyfikacje modeli itp.

KAM Rolexa przy odbiorze Ex40 twierdził, że późną jesienią jest szansa na otwarcie list na Suba.