Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
szwed

Sytuacja kolejkowa ROLEXa.

Recommended Posts

15 minut temu, Piotr Piątkowski napisał(-a):

Mario ratuj :D 

Choćby to, że 2 lata temu była inna sytuacja, teraz jest inna, a za 2 lata będzie inna. To jest logiczne emoji6.png

Masło maślane jest przemaślone. 

Konkrety proszę! 

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Godzinę temu, Piotr Piątkowski napisał(-a):

Sam wiesz lepiej, to napisz emoji14.png

Wie, ale nie powie. 😂

FS: Zenith A384 | Grand Seiko SBGX093 | Tudor BB58

1 godzinę temu, Piotr Piątkowski napisał(-a):

Choćby to, że 2 lata temu była inna sytuacja, teraz jest inna, a za 2 lata będzie inna. To jest logiczne emoji6.png

Była inna, oczywiście, masz rację.

Ale to nadal nie ma żadnego związku, z tym co ja napisałem.

Sądziłem po prostu, że jak robisz wpis cytując mój, to że jest między tymi wpisami jakiś ciąg logiczny. 
Ale spoko, nie ma przecież żadnego problemu. 😉

Edited by agremi
Dubel

"Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa" - Julian Tuwim. 

Mike w sposób wystarczający wyjaśnia sytuacje kolejkową Rolexa. Polecam od 25:09 minuty.

Edited by chejron74

7 godzin temu, chejron74 napisał(-a):

Mikę w sposób wystarczający wyjaśnia sytuacje kolejkową Rolexa. Polecam od 25:09 minuty.

"Mikę" co najwyzej bierze oczywistosci i zestawia je ze swoimi teoriami, probujac uwiarygodnic je w jakikolwiek sposob, a nie wyjasnia jakakolwiek sytuacje kolejkowa.

Wielkość człowieka to faktycznie naśmiewanie się z literówek wynikających z autokorekty tekstu. 👍🏻 Natomiast wywody zawarte we filmie są IMO spójne i logiczne: Rolexowi nie zależy na dużej ilości klientów kupujących względnie tanie i stalowe modele. Stąd ogranicza ich podaż. 

Edited by chejron74

Nie ma IMO sensu wymyślać i dopasowywać historyjek pod temat popytu/podaży Rolexa.
Jak to korpo, mają wymyśloną jakąś strategię i algorytm przydziału modeli do poszczególnych rynków, który w ich mniemaniu da największy zysk i tyle. A to że poszczególni dystrybutorzy prowadzą się w dyskusyjny sposób (np. znajomi królika dostają poza kolejką), to druga sprawa. Kruk cwaniakował z przeliczeniami EUR/PLN i się skończyło, ale to co zarobili to ich.

FS: Zenith A384 | Grand Seiko SBGX093 | Tudor BB58

16 godzin temu, chejron74 napisał(-a):

Wielkość człowieka to faktycznie naśmiewanie się z literówek wynikających z autokorekty tekstu. 👍🏻 Natomiast wywody zawarte we filmie są IMO spójne i logiczne: Rolexowi nie zależy na dużej ilości klientów kupujących względnie tanie i stalowe modele. Stąd ogranicza ich podaż. 

Logiczne?
- Rolex nie jest firma charytatywna i jej celem jest jak najwiekszy zysk

- Zegarki na ktorych zarabiaja najwiecej to wlasnie najtansze, stalowe modele

- Wiekszosc OP czy DJ dostaniesz od reki w wiekszosci AD

2 godziny temu, SzefSzefow napisał(-a):

Logiczne?

Produkcja two tone tak podbija koszt? Bo cena kruszcu tam jest pomijalna, a cena zegarka o wiele wieksza. W full gold to może być bardziej skomplikowane, ale też zakładałem, że marże duzo lepsze niż stal. 

Rolex to biznes, ale jak wiemy fundacja, więc podatków nie płacą. Może to firma charytatywna. 🤣

4 hours ago, SzefSzefow said:

Logiczne?

Rolex najwiecej zarabia na zegarkach z cennych kruszcow i kamieni. Dlatego tez ich strategia polega na tym by coraz wiecej klientow pchac w ta strone. Jednym z elementow taktycznych jej realizacji jest bardzo ograniczona dostepnosc modeli stalowych. 

Edited by Walezy

3 godziny temu, Walezy napisał(-a):

Rolex najwiecej zarabia na zegarkach z cennych kruszcow i kamieni. Dlatego tez ich strategia polega na tym by coraz wiecej klientow pchac w ta strone. Jednym z elementow taktycznych jej realizacji jest bardzo ograniczona dostepnosc modeli stalowych. 

taaaa...
nie chce mi sie liczyc za Ciebie, wiec proponuje abys to zrobil sam na podstawie oficjalnej produkcji Suba:
1655092352_Screenshot2024-10-14at16_54_39.thumb.png.52c5ccd531a5adfe394dcb1dddc9325e.png

Rolex pcha klientow w strone kruszcow, bo po 1. to zostaje im na stocku, po 2 wyzsze sa marze na pojedynczym zegarku. Co nie znaczy, ze sprzedaz firmy jako calosci sie na tym opiera.
Nie musza pchac np stalowych modeli suba, bo maja listy oczekujacych.

5 godzin temu, tbn napisał(-a):

Rolex to biznes, ale jak wiemy fundacja, więc podatków nie płacą. Może to firma charytatywna. 🤣

Sprostuje, bo nie wiem na ile sobie zartujesz, a na ile piszesz serio.
Rolex to nie fundacja, a spolka akcyjna, ktorej kapital sklada sie z 6000 akcji imiennych, a ktorych wlascicielem jest Fundacja Wilsdorf.

To czy Rolex placi podatki czy nie, pozostanie pewnie tajemnica. Ja stawiam, ze placi, ale zmniejszone. I nie dlatego, ze wlasciciielem Rolexa jest Fundacja, a dlatego, ze w Szwajcarii mamy unikalny system podatkowy. "Kazdy" moze uzgodnic z urzedem skarbowym danego kantonu specjalna stawke podatkowa. Kazdy w cudzyslowie dlatego, ze jak to z reguly bywa - malych olewaja, a dogaduja sie z najbogatszymi 😉

Edited by SzefSzefow

53 minuty temu, nicon napisał(-a):

Skoro to tajemnica poliszynela, to dlaczego nikt nic nie wie?

Masz zupelnie racje, nie jest to tajemnica piliszynela 🤦‍♂️

Dziekuje za czujnosc - juz edytuje 👍

Edited by SzefSzefow

1 hour ago, SzefSzefow said:

taaaa...
nie chce mi sie liczyc za Ciebie, wiec proponuje abys to zrobil sam na podstawie oficjalnej produkcji Suba:
1655092352_Screenshot2024-10-14at16_54_39.thumb.png.52c5ccd531a5adfe394dcb1dddc9325e.png

Rolex pcha klientow w strone kruszcow, bo po 1. to zostaje im na stocku, po 2 wyzsze sa marze na pojedynczym zegarku. Co nie znaczy, ze sprzedaz firmy jako calosci sie na tym opiera.
Nie musza pchac np stalowych modeli suba, bo maja listy oczekujacych.

Sprostuje, bo nie wiem na ile sobie zartujesz, a na ile piszesz serio.
Rolex to nie fundacja, a spolka akcyjna, ktorej kapital sklada sie z 6000 akcji imiennych, a ktorych wlascicielem jest Fundacja Wilsdorf.

To czy Rolex placi podatki czy nie, pozostanie pewnie tajemnica. Ja stawiam, ze placi, ale zmniejszone. I nie dlatego, ze wlasciciielem Rolexa jest Fundacja, a dlatego, ze w Szwajcarii mamy unikalny system podatkowy. "Kazdy" moze uzgodnic z urzedem skarbowym danego kantonu specjalna stawke podatkowa. Kazdy w cudzyslowie dlatego, ze jak to z reguly bywa - malych olewaja, a dogaduja sie z najbogatszymi 😉

Cały świat wie, ze tak zwany “profit margin” na złotym sub’ie jest o wiele większy niż na takim samym stalowym. To jest ‘common knowledge’. 
Bez potrzeby zwiększania mocy produkcyjnej i pchania sprzedaży zegarków z cennego Krusz za i kamieni, rosną zyski. I to wszystko bez uszczerbku dla ekskluzywności. 

Edited by Walezy

Na stalowe op 36 że srebrna tarcza dopiero realizują zamówienia sprzed 3 lat..

Wysłane z mojego SM-S921B przy użyciu Tapatalka

Godzinę temu, Walezy napisał(-a):

Cały świat wie, ze tak zwany “profit margin” na złotym sub’ie jest o wiele większy niż na takim samym stalowym. To jest ‘common knowledge’. 
Bez potrzeby zwiększania mocy produkcyjnej i pchania sprzedaży zegarków z cennego Krusz za i kamieni, rosną zyski. I to wszystko bez uszczerbku dla ekskluzywności. 

Skoro caly swiat wie, to powiedz mi ile wynosi marza na zlotym subie, a ile na stalowym?

47 minut temu, bober5264 napisał(-a):

Na stalowe op 36 że srebrna tarcza dopiero realizują zamówienia sprzed 3 lat..

Uuuuu, a ile sie czeka na turkusowa tarcze, Panie! Tylko co to ma do rzeczy? 🤔

Uuuuu, a ile sie czeka na turkusowa tarcze, Panie! Tylko co to ma do rzeczy?

To ma do rzeczy, że gadasz od rzeczy ;)

40 minut temu, bober5264 napisał(-a):

To ma do rzeczy, że gadasz od rzeczy ;)

Nie ma to jak merytoryczny argument, brawo 😅

Nie ma to jak merytoryczny argument, brawo
Merytoryczny argument miales wcześniej i też Ci nie pasował, zacytowałem Twoja wypowiedz że większość op i dj kupi sie od ręki, a to g prawda, jakbyś napisał jakiegoś może się udać trafić od ręki to może i predzej

1 hour ago, SzefSzefow said:

Skoro caly swiat wie, to powiedz mi ile wynosi marza na zlotym subie, a ile na stalowym?

Poważnie? 200g 18k to jakieś 12k euro na wolnym rynku, u rolexa, który sam sobie je wytapia napewno dużo taniej. Cena stalowego 10,5k, złoty to 43k euro. Te same mechanizmy i inne flaczki, różnica w kosztach produkcji pomijalna.

Tobie zostawię matematykę. 

7 godzin temu, SzefSzefow napisał(-a):

No, raczej cały świat się domyśla - a jest to dobrze strzeżona tajemnica handlowa i dokładnej marży poza Rolexem nikt nie zna ;D