Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
szwed

Sytuacja kolejkowa ROLEXa.

Recommended Posts

6 hours ago, Admof said:

No, raczej cały świat się domyśla - a jest to dobrze strzeżona tajemnica handlowa i dokładnej marży poza Rolexem nikt nie zna ;D

Dokladnie, chociaz nie jest wielkim problemem by wyestymowac jaka jest wzgledna roznica marz. 

Tak na dobra sprawe to nie trzeba nawet nic liczyc. Nie ma kompletnie sensu z punkty widzenia czysto biznesowego zeby na produkcie dla ktorego cena samego materialu jest jakies 10x wieksza niz takiego samego, ale ze stali, zarabiac mniej. 

13 godzin temu, Walezy napisał(-a):

Poważnie? 200g 18k to jakieś 12k euro na wolnym rynku, u rolexa, który sam sobie je wytapia napewno dużo taniej. Cena stalowego 10,5k, złoty to 43k euro. Te same mechanizmy i inne flaczki, różnica w kosztach produkcji pomijalna.

Tobie zostawię matematykę. 

Ah, jakie to proste :)  Przeciez wystarczy sobie wytopic samemu zloto, zastapic zlotem stal i voila! Mamy ogromna ilosc marzy 😂

A ile kasuja za platynowe zegarki! Co za scamerzy. A uncja zlota to 2600$, kiedy platyny to jakis 1000$ 😅

Niestety zycie to nie bajka, a rzeczywistosc jednak wyglada inaczej jak odejdziesz od ekranu komputera. Koszt produkcji ani troche nie jest pomijalny, a jest kluczowy.

Od zwiekszonych kosztow produkcji materialu, poprzez zwiekszone koszty transportu i ubezpieczenia, po 4-4,5 krotnie wyzszy czas produkcji, na zwiekszonych kosztach dystrybucji konczac. Wszystko i wiele,  wiele wiecej sklad sie na cene koncowa produktu. Oczywiscie, ze Rolex zarabia wiecej na pojedynczej sztuce zlotych zegarkow, ale nie jest to zdecydowanie roznica, ktora sobie wyobrazasz i ma sie nijak do wielkosci produkcji - stal / zloto.

Juz pomine, ze zestawiasz teoretyczny koszt materialu z finalna cena zegarka bez odliczenia vatu czy marzy AD, co jest oczywistym bledem. Ale nawet przyjmujac Twoje bledne zalozenia, jakbys wzial kalkulator to wyliczylbys, ze glownym zrodlem dochodu Rolexa sa stalowe zegarki.

15 godzin temu, bober5264 napisał(-a):

Merytoryczny argument miales wcześniej i też Ci nie pasował, zacytowałem Twoja wypowiedz że większość op i dj kupi sie od ręki, a to g prawda, jakbyś napisał jakiegoś może się udać trafić od ręki to może i predzej

Wysłane z mojego SM-S921B przy użyciu Tapatalka

Ok wiec sprawdzmy, kto ma g na klawiaturze 😅

Napisalem: wiekszosc DJ i OP jest dostepna od reki. Ty napisales, ze srebrna tarcza OP 36mm nie jest dostepna.

OP wystepuje w 5 rozmiarach w sumie 27 wersjach rozmiar / tarcza
Z DJ wystepuje w 3 rozmiarach, ale biorac pod uwage rozne wersje tarcz, bezeli i bransolet to zegarkow stalowych jest ponad 200 modeli.

I nagle wyskakujasz Ty, caly na bialo, piszac, ze co napisalem, to g prawda jest, bo z 230 dostepnych modeli Ty znasz jeden, ktory nie jest  😂

Serio? 🤦‍♂️

9 godzin temu, Admof napisał(-a):

No, raczej cały świat się domyśla - a jest to dobrze strzeżona tajemnica handlowa i dokładnej marży poza Rolexem nikt nie zna ;D

Ale jak to, przeciez @Walezy wie, widzial na youtubie 🤭

Edited by SzefSzefow

Podałem Ci pierwszy lepszy przykład, idz kup jakikolwiek 41 od ręki to się dowiesz że Cię Nawet nie zapiszą, napisales głupotę, trudno, ale nie brnij

3 hours ago, SzefSzefow said:

Ah, jakie to proste :)  Przeciez wystarczy sobie wytopic samemu zloto, zastapic zlotem stal i voila! Mamy ogromna ilosc marzy 😂

A ile kasuja za platynowe zegarki! Co za scamerzy. A uncja zlota to 2600$, kiedy platyny to jakis 1000$ 😅

Niestety zycie to nie bajka, a rzeczywistosc jednak wyglada inaczej jak odejdziesz od ekranu komputera. Koszt produkcji ani troche nie jest pomijalny, a jest kluczowy.

Od zwiekszonych kosztow produkcji materialu, poprzez zwiekszone koszty transportu i ubezpieczenia, po 4-4,5 krotnie wyzszy czas produkcji, na zwiekszonych kosztach dystrybucji konczac. Wszystko i wiele,  wiele wiecej sklad sie na cene koncowa produktu. Oczywiscie, ze Rolex zarabia wiecej na pojedynczej sztuce zlotych zegarkow, ale nie jest to zdecydowanie roznica, ktora sobie wyobrazasz i ma sie nijak do wielkosci produkcji - stal / zloto.

Juz pomine, ze zestawiasz teoretyczny koszt materialu z finalna cena zegarka bez odliczenia vatu czy marzy AD, co jest oczywistym bledem. Ale nawet przyjmujac Twoje bledne zalozenia, jakbys wzial kalkulator to wyliczylbys, ze glownym zrodlem dochodu Rolexa sa stalowe zegarki.

Tak jak pisalem w innym poscie, niezaleznie od zalozen uproszczonych czy nie, nie ma sensu obracac materialem dziesieciokrotnie drozszym niz stal po to by uzyskac taki sam poziom zysku. Rolex musi robic 2-3 krotna ilosc profitu na zlotym sub'ie niz jego stalowym odpowiedniku, bo innaczej nie mialoby to sensu. A to ze robi duzo wiecej na zegarkach platynowych niz zlotych przy tanszym materiale, to juz inny problem. Rynek jest w stanie zaplacic taka cene, wiec produkt jest tyle warty, zwlaszcza gdy jest odpowiednio upozycjonowany. 

3 godziny temu, bober5264 napisał(-a):

Podałem Ci pierwszy lepszy przykład, idz kup jakikolwiek 41 od ręki to się dowiesz że Cię Nawet nie zapiszą, napisales głupotę, trudno, ale nie brnij

Sprawdzałeś osobiście dostępność u AD na całym świecie? Wow.

Godzinę temu, facecik napisał(-a):

Ależ ja mam proste życie🙂

Bo chodzisz we własnych butach. 👍

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Godzinę temu, beniowski napisał(-a):

Sprawdzałeś osobiście dostępność u AD na całym świecie? Wow.

Ludzie w Polsce wiele dziwnych sytuacji traktują jako normę. Pewnie odwykłeś mieszkając poza granicami tego pięknego kraju.

W Kruku są kolejki na Tudory, ja bym nie traktował tego dystrybutora specjalnej troski w kategoriach benchmarku xD.

1dFQTya.png

Nie chce mi sie prze(B)(w)ijać przez nawalanke trwajaca kilkadziesiat postow wiec zapytam o konkret - czy wjechalo foto slynnego na PL Suba i paragonu?

bibbi

Być może zgodnie ze starym przysłowiem postanowił ozłocić swój wpis. 🤔

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

@bibbi napisał że paragon wrzuci, potem że musimy po prostu jeszcze chwilę poczekać.

Wiec nie było informacji kiedy i "po prostu czekamy" 😂 

tenor.gif

Edited by Jan

Szukam podstawki na zegarek (watchstand) 

22 godziny temu, bober5264 napisał(-a):

Nie dalej jak kilka tyg temu sprawdzalem dostepnosci Rolkow w Buchererze i niezaleznym AD 😀
Niemniej masz racje, to moja wina, bo nie jestem w stanie Ci wytlumaczyc co znaczy wiekszosc i przez swoja glupote staralem Ci sie to wyjasnic 🤦‍♂️

19 godzin temu, Walezy napisał(-a):

Tak jak pisalem w innym poscie, niezaleznie od zalozen uproszczonych czy nie, nie ma sensu obracac materialem dziesieciokrotnie drozszym niz stal po to by uzyskac taki sam poziom zysku. Rolex musi robic 2-3 krotna ilosc profitu na zlotym sub'ie niz jego stalowym odpowiedniku, bo innaczej nie mialoby to sensu. A to ze robi duzo wiecej na zegarkach platynowych niz zlotych przy tanszym materiale, to juz inny problem. Rynek jest w stanie zaplacic taka cene, wiec produkt jest tyle warty, zwlaszcza gdy jest odpowiednio upozycjonowany. 

Jest sens. Nazywa sie to rozszerzonym portfolio i pozyskiwanie nowych klientow.

Edited by SzefSzefow

Nie chce mi sie prze(default_cool.png(w)ijać przez nawalanke trwajaca kilkadziesiat postow wiec zapytam o konkret - czy wjechalo foto slynnego na PL Suba i paragonu?

bibbi

Drukarka paragonów zawiodła, skaner, aparat, wszystki było złe i papier też był zły

11 hours ago, SzefSzefow said:

Jest sens. Nazywa sie to rozszerzonym portfolio i pozyskiwanie nowych klientow.

Nie, nie ma sensu żeby kilkukrotnie wieksza ilość kapitału inwestować w wytwarzanie produktu, który potrzebuje tygodni jeśli nie miesięcy  by znaleźć klienta, po to by zainkasować porównywalny zysk jak dla jego stalowego odpowiednika, który znika z półek tak szybko, że się nawet na nich nie pojawia. Rolex produkuje zegarkek z cennych kruszcow bo na takim zegarku zarabia kilkukrotnie  więcej niż na takim samym stalowym.
To co piszesz jest zwyczajnie niedorzeczne. No, chyba że tak widziałeś na YouTube. 

Edited by Walezy

@Walezy, popatrz na Tudora 58 ze złota i odnieś to do tego co napisałeś 

14 godzin temu, bibbi napisał(-a):

zapytam o konkret - czy wjechalo foto slynnego na PL Suba i paragonu?

Jakoś nie widziałem 😄, za to czytałem w dziale o podróbkach, że nasz Kolega - wiadomo, że jako ekspert od 124060 - doradził odnośnie SubaND cyt.: w dobie dzisiejszych podróbek to tylko mechanizm coś powie

Edited by mroova

11 godzin temu, Jan napisał(-a):

@Walezy, popatrz na Tudora 58 ze złota i odnieś to do tego co napisałeś 

Tudor ze zlota to chyba jakiś rodzaj marketingu, pewnie sprzedali z 5 sztuk na cały świat. :D

@tbn nie wiem ile sprzedali ale w moim rozumieniu logika Walezego rozbija się między innymi o ten model.

Nie zawsze wizerunek i poszerzanie portfolio  musi mieć związek z zyskiem. Patrząc dalej takie JLC pręży muskuły robiąc komplikacje od których głowa wybucha. Koszty zrobienia takiego zegarka i czas spędzony nad tym żeby w ogóle go zrobić jest gigantyczny. Klepną kilka sztuk na które stać może promil ludzkości. I co ? lepiej było nie robić, i zamiast spędzić lata nad wytworzeniem 1 modelu lepiej klepać same reverso ? :) Hmm a może takie modele umacniają pozycję na rynku? Może posiadanie czegoś w portfolio ma inny cel np. pokazanie  możliwości produkcyjnych? Nie wiem, nie znam się tak sobie tylko głośno myślę  😂

2 hours ago, tbn said:

Tudor ze zlota to chyba jakiś rodzaj marketingu, pewnie sprzedali z 5 sztuk na cały świat. :D

Powody dla ktorych wypuscili ten zegarek sa drugorzedna sprawa. Na kazdym sprzedanym egzemplarzu robia kilkukrotnie wiecej zysku niz na ekwiwalentym stalowym modelu. Prosta economia wytwarzania produktu. 

Nie wiem jak mozna tego nie zrozumiec. To fundamenty prowadzenia kazdego biznessu, ktorego celem jest generowanie zysku.

Edited by Walezy

30 minut temu, Walezy napisał(-a):

Powody dla ktorych wypuscili ten zegarek sa drugorzedna sprawa. Na kazdym sprzedanym egzemplarzu robia kilkukrotnie wiecej zysku niz na ekwiwalentym stalowym modelu. Prosta economia wytwarzania produktu. 

Nie wiem jak mozna tego nie zrozumiec. To fundamenty prowadzenia kazdego biznessu, ktorego celem jest generowanie zysku.

Ta ekonomia to nie jest az tak prosta jak piszesz. Nie robie w handlu, ale koszt to przecież także kwestia r&d, linii produkcyjnej, marketingu etc. Przy małej sprzedaży nigdy sie to nie zwróci, więc równie dobrze mogą dokładać do każdego modelu.

22 godziny temu, Walezy napisał(-a):

Nie, nie ma sensu żeby kilkukrotnie wieksza ilość kapitału inwestować w wytwarzanie produktu, który potrzebuje tygodni jeśli nie miesięcy  by znaleźć klienta, po to by zainkasować porównywalny zysk jak dla jego stalowego odpowiednika, który znika z półek tak szybko, że się nawet na nich nie pojawia. Rolex produkuje zegarkek z cennych kruszcow bo na takim zegarku zarabia kilkukrotnie  więcej niż na takim samym stalowym.
To co piszesz jest zwyczajnie niedorzeczne. No, chyba że tak widziałeś na YouTube. 

To, ze czegos nie jestes w stanie zrozumiec, lub, ze dla Ciebie jest jest "logiczne", nie oznacza, ze nie istnieje.
Ja nie ogladam bzdur na youtubie, mam wlasne doswiadczenie i informacje. To Ty nas raczasz youtubowymi "rewelacjami".