Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
News will be here
paul221

Forumowicze zbierają grzyby

Rekomendowane odpowiedzi

U mnie na Mazowszu się trafiają, ale rzadko. Częściej widuję ponure, ale te robacznieją na potęgę. Opieńki też zdarzają się "dziurawe". Ja najbardziej cenię koźlarze czerwone. Piękne, wartościowe grzyby, których robaki się nie imają. Nawet stare są twarde w przeciwieństwie do pozostałych "kapciowatych" kozaków i nigdy nie robaczywe.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

U nas też to "kozia broda"😀. Nawet widziałem jedna ostatnio, ale mała była

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Siedzuń sosnowy lub szmaciak gałęzisty lub strzęposz a drugi to Borowik ceglastopory

IMG_20200927_161634.jpg

IMG_20200927_163226.jpg

IMG_20200927_163313.jpg

IMG_20200927_163322.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Siedzuń podobno jest bardzo smaczny🙂

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
56 minut temu, Carrot napisał:

Siedzuń podobno jest bardzo smaczny🙂

 

No właśnie takie opinie krążą

Zrobiłem go smażonego z jajkiem na maśle - smak jest ale najbardziej czuć jakąś masę nasączoną masełkiem i solą co zmienia bardzo smak jajka - podsumowując taki se.

Jeśli mam być szczery to młodziutkie opieńki są smaczniejsze.

Poza tym trudno się czyści tego siedzunia, to jest mocno pozakręcana struktura pełna igliwia, brudu, piachu a i też robaczków które się tam schowały - wielokrotne płukanie pod mocnym strumieniem wody itd.......

Więcej go nie zrywam

Znalazłem też sporo młodziutki opieniek - gotują się już   😋

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Czyli biorąc pod uwagę zabawę z czyszczeniem i średni smak, to gra niewarta świeczki. Trzeba pozostać przy innych gatunkach🙂

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Potwierdzam że Kozia Broda ;) jest wymagająca jeżeli chodzi o czyszczenie. Ja na wieczór pokroiłem na mniejsze kawałki i przemyłem, potem na suszarkę (do naczyń) i zostawiłem na noc - żeby żyjątka miały czas na ucieczkę :D.

A rano na patelni z masłem poddusiłem, a potem jajeczka 😛 pychota.

 

IMG_20200927_104951330.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
11 godzin temu, Carrot napisał:

Czyli biorąc pod uwagę zabawę z czyszczeniem i średni smak, to gra niewarta świeczki. Trzeba pozostać przy innych gatunkach🙂

Spróbować warto może akurat mnie nie zachwycił. Nie że był zły w smaku, taki..... du. nie urywa. 

Spróbowałem i polecam spróbować innym, na pewno się nie zatrujecie bo nie ma w takim kształcie trującego. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jak się kiedyś trafi, to będę dumać 🙂

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość Kwiatek

Pomoże ktoś co to jest?! 

Mi to wychodzi borowiczak dęty...

Ale pewności nie mam.

 

PXL_20201003_120715384.thumb.jpg.2d25105f7681b6dea5e5ffb61c264b3d.jpgPXL_20201003_120723277.thumb.jpg.ec3c9b8ecc9db1ac5ed9a47d8ff5cb3f.jpgPXL_20201003_120726419.thumb.jpg.cdf85699d8905d9182ce13bf52de1a26.jpg

 

i jeszcze ten jegomość.

To borowik szlachetny?

 

PXL_20201003_120655205.thumb.jpg.8a05abeaa3e6c0d0f6fc6e8f8ae29daa.jpgPXL_20201003_120647451.thumb.jpg.d98febd80a4a6306ab8f63442121aa2b.jpg

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Pierwszy - nie wiem.

Drugi wygląda mi raczej na goryczaka żółciowego.

Skosztuj, jeżeli to on, nie jest trujący a gorzki niesamowicie (chociaż podobno nie dla wszystkich...)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość Kwiatek

Nie jest w ogóle moim zdaniem gorzki :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Czyli nie goryczak :rolleyes:.

Innego niejadalnego, czy trującgo podobnego do borowika szlachetnego nie ma.

Przynajmniej o takim nie słyszałem...

Bo szatańskie czy im podobne to osobny rozdział.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ten drugi wyraźnie wpada od spodu w blady róż - jest to minimalny odcień ale widać na zdjęciach. 

Wywal go - śmiertelnie się nie zatrujesz ale poważne problemy żołądkowe murowane. 

 

Ja goryczaka też nie czuję jako jakoś wyjątkowo gorzkiego ale moja żona tylko dotknie i od razu. Ja je rozpoznaje po tej bladoróżowej gąbce od spodu 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość Kwiatek

Dziękuję wszystkim. Obydwa wylądowały w koszu.

Chociaż mocno mnie ciekawi co to ten pierwszy jest.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Goryczak na 100%
Nie zatrujesz się, bo zupy z tym grzybasem się nie da zjeść
A drugi, zgadzam się Borowiec Dęty

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość Kwiatek

Tylko, że podobno każdy dęty ma dziurkę w ogonku, te nie miały.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość Kwiatek

Już wiem.

Ten grzyb to Złotak Siarkowy, podobno bardzo rzadki - niejadalny.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ostatni w tym roku, rodzinny wypad na grzyby. Prawie cały koszyk maślaków plus kilka innych okazów

 

 

 

IMG_20201017_165741.jpg

IMG_20201017_165642.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Tak, oficjalna nazwa to maślak pstry, u nas potocznie to miodownik lub miodówka. 

Pozdrawiam Jacek 


"Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówek do życia" 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.