Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
Guest McIntosh

Klub Miłośników Zegarków A. Lange & Söhne

Recommended Posts

5 minut temu, beniowski napisał(-a):

Wyszukiwarka internetowa: dial, silver, Saxonia. Po sekundzie widzimy wyniki, np.:

https://monochrome-watches.com/a-lange-sohne-saxonia-outsize-date-silver-dials-2020-introducing-price/

Jakoś skromnie piszą o materiale użytym do produkcji tarcz. 

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Godzinę temu, mario1971 napisał(-a):

Jakoś skromnie piszą o materiale użytym do produkcji tarcz. 

Srebrna, a skromna. 

3 godziny temu, beniowski napisał(-a):

Wg strony firmy ma:

The SAXONIA THIN is the manufactory’s flattest watch so far. It focuses on the essential functions of a mechanical timepiece: the display of hours and minutes. The model version in pink gold features an argenté-coloured dial crafted from solid silver.

Argente coloured rozumiem jako srebrzoną, a nie solid silver.

Instagram.com/horlobby.watches

W dniu 3.12.2023 o 18:34, mroova napisał(-a):

argenté brzmi szlachetniej, niż banalne solid silver 😉 

Tyle że Lange pisze właśnie „argenté-coloured dial crafted from solid silver”, co brzmi jak srebrna tarcza z litego srebra, dziwnie odrobinę, może taki marketing, albo srebrna tarcza jest dodatkowo srebrzona jakimś stopem? 🤔

7 minut temu, Christo napisał(-a):

Tyle że Lange pisze właśnie „argenté-coloured dial crafted from solid silver”, co brzmi jak srebrna tarcza z litego srebra, dziwnie odrobinę, może taki marketing, albo srebrna tarcza jest dodatkowo srebrzona jakimś stopem? 🤔

Sprzedawca dzisiaj w butiku ALS twierdził, że tarcze we wszystkich modelach ALS są z, cytuję: "niemieckiego srebra".  Z drugiej strony, w internecie można znaleźć takie info: Most dials in A. Lange & Söhne catalogue are made of solid silver (źródło: https://langepedia.com/encyclopedia/lange-1-definitive-guide/lange-1-soiree/. Na stronach firmy piszą też: "The SAXONIA THIN is the manufactory’s flattest watch so far. It focuses on the essential functions of a mechanical timepiece: the display of hours and minutes. The model version in white gold features a dial made of silver, faced with dark-blue gold flux."

Edited by beniowski

German silver to stop (taka nazwa, to nie jest srebro) z którego są płyty mechanizmu w Lange, tarcze na pewno nie są z german silver bo robi się je w zegarkach z mosiądzu, złota, srebra. Made of (solid) silver nie pozostawia pola do interpretacji.

17 minut temu, Christo napisał(-a):

Argente coloured czyli srebrzona tarcza może być wykonana w zasadzie z dowolnego materiału, w ogóle nie znaczy to że jest ze srebra, dlatego na stronie Lange doprecyzowano z czego jest wykonana.

Edited by eye_lip

Instagram.com/horlobby.watches

zadałem sobie niewielki w sumie trud (jako amatorski miłośnik wątku i marki) do poszukania odpowiedzi u "mojego" źródła czyli w jednym z Butików ALS, poniżej odpowiedzi, których tłumaczenie jest raczej zbędne:

The vast majority of our dials (ca. 90%) and all dials of the Saxonia collection are made of solid silver.

Sometimes, we decide to go for brass (up until now only on Odysseus)

no i dodatkowy komentarz:

The decision of which material to utilize for dials is not made based on the price of the watch (e.g. the Little Lange 1 has a lower retail price compared to Odysseus and yet has a solid gold dial) but on the aesthetics, design and the ability of the material to adhere to the task (the beauty of the guilloche can be conveyed the best by the softness of the gold (hence deeper lines), the finishing of the hour ring on the white gold Odysseus works the best on brass etc.).

w tym „dial solid silver”

IMG_2790.png

Godzinę temu, stanwojenny napisał(-a):

zadałem sobie niewielki w sumie trud (jako amatorski miłośnik wątku i marki) do poszukania odpowiedzi u "mojego" źródła czyli w jednym z Butików ALS, poniżej odpowiedzi, których tłumaczenie jest raczej zbędne:

The vast majority of our dials (ca. 90%) and all dials of the Saxonia collection are made of solid silver.

Sometimes, we decide to go for brass (up until now only on Odysseus)

no i dodatkowy komentarz:

The decision of which material to utilize for dials is not made based on the price of the watch (e.g. the Little Lange 1 has a lower retail price compared to Odysseus and yet has a solid gold dial) but on the aesthetics, design and the ability of the material to adhere to the task (the beauty of the guilloche can be conveyed the best by the softness of the gold (hence deeper lines), the finishing of the hour ring on the white gold Odysseus works the best on brass etc.).

w tym „dial solid silver”

IMG_2790.png

A możesz dopytać po co  (skreślić: ten oksymoron) ta nadmiarowość? Czyli srebrne tarcze ze srebra? Czy oni je czymś traktują? Czy najpierw była informacja że są srebrne, a potem dodali że z litego srebra?

Edited by Christo
Językoznawstwo

leniwy dzień sprzyja zabawie z ustawieniem 1815 annual calendar…

IMG_3050.thumb.jpeg.375d44c618a41ff8edb7c60ed4cca8fe.jpeg
W ruch poszedł przycisk nad koronką, czy też było więcej ustawiania puszerami w kopercie?

Wysłane z mojego SM-S918B przy użyciu Tapatalka

Przycisk nad koronką "działa" jeśli zegarek leży 1-2-... tygodnie, jeśli dłużej to ma sens już zabawa przyciskami z ustawieniem wszystkiego a zwłaszcza faz - w przypadku kiedy rzeczywiście jesteśmy zainteresowani precyzją pokazywania pełni. Oczywiście można przyciskiem przeklikać i miesiąc-dwa ale w moim rozumieniu nie taka była jego idea.

Żeby nie było nie ma co się zniechęcać do annual calendar bo całość ustawiania to max kilka min zabawy (nawet jeśli robimy to okazjonalnie np. kilka razy w roku) a przy okazji można odświeżyć znajomość z zawartością pudełka, przejrzeć instrukcję i wieloletni kalendarz ze wskazanymi datami faz do precyzyjnego ustawiania zegarka.

Nigdy zatem do głowy nie przyszedł mi rotomat.

On 12/26/2023 at 8:55 AM, stanwojenny said:

IMG_3050.jpeg

Piękny, na prawdę piękny Lange. Jeden z tych egzemplarzy który sam kochałbym mieć. 

W dniu 26.12.2023 o 15:55, stanwojenny napisał(-a):

IMG_3050.jpeg

Chyba jeszcze nie miałem okazji.

Gratuluję Adamie! Przepiękny zegarek.

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Przesyłka odebrana, będzie się działo.

6039b7fcc6bd483df20d2cd268766d93.jpg

Edited by mario1971

52 minutes ago, mario1971 said:

Przesyłka odebrana, będzie się działo. 6039b7fcc6bd483df20d2cd268766d93.jpg

53 minutes ago, mario1971 said:

Dawaj! Napewno będzie ciekawie.

1 godzinę temu, mario1971 napisał(-a):

Czyżby popełniony przez Filipa? 🙂

7 minut temu, szuwi napisał(-a):

Czyżby popełniony przez Filipa? 🙂

Tak, to dzieło Filipa. 

Dawaj Mario, Lange i pasek od Filipa, coś czuje sztos..

Edited by Lynx27