Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
Sign in to follow this  
Masu

Ball Fireman Victory - recenzja po 6 miesiącach

Recommended Posts

Dzięki poradom Hogga i Fidelio w dziale Jaki zegarek trafiłem na tą recenzję. Bardzo ciekawa a zdjęcia przepiękne. Patrzę na zdjęcia producenta u dystrybutorów i nie chce się wierzyć, że to ten sam zegarek. Patrząc na tamte w życiu bym nie zwrócił na niego uwagi. A teraz rozważam zakup ;). Co do zegarków jestem laikiem. Jak trudna jest zmiana bransolety na pasek i odwrotnie w tym modelu? Zakładając ubogie zdolności manualne jakie posiadam ;)

Guest fidelio

Dzięki poradom Hogga i Fidelio w dziale Jaki zegarek trafiłem na tą recenzję. Bardzo ciekawa a zdjęcia przepiękne. Patrzę na zdjęcia producenta u dystrybutorów i nie chce się wierzyć, że to ten sam zegarek. Patrząc na tamte w życiu bym nie zwrócił na niego uwagi. A teraz rozważam zakup ;). Co do zegarków jestem laikiem. Jak trudna jest zmiana bransolety na pasek i odwrotnie w tym modelu? Zakładając ubogie zdolności manualne jakie posiadam ;)

Jeśli masz ubogie zdolności manualne, to i tak jesteś lepszy niż ja (nie mam żadnych)  ;) A ze zmianą bransolety, czy jej skróceniem (są śrubki) spokojnie sobie poradzisz sam, korzystając z prostego przyrządu do zmiany pasków  :)

Edited by fidelio

Bardzo mi miło, że fotki przekonują Cię do zakupu. Zawsze wychodzę z założenia, że jak zegarek jest atrakcyjny na żywo i mnie samego przekona do siebie to zdjęcia automatycznie wychodzą lepsze :)

Nie znam się na zegarkach, ale recenzja pierwsza klasa. Od dłuższego czasu szukam w sumie pierwszego automata i ten model ląduje na moją listę. Ktoś tu przede mną już pisał że widział ten zegarek na fotkach katalogowych ze sklepów, ale tu jest jakby inny odbiór tego samego czasomierza, nie muszę dodawać że zdecydowanie lepszy. Zobaczymy czy zasilę grupę fanów tej marki, mam nadzieję że gdzieś da radę go przymierzyć. 

Dzięki za miłe słowa :)

Co do możliwości zobaczenia na żywo to sytuacja jest już lepsza niż jeszcze kilka lat temu kiedy nie było w Polsce sklepów mających tę markę w dystrybucji. Jeżeli masz blisko to dużego miasta wojewódzkiego to jest szansa, że Ball tam będzie. Najlepiej sprawdzić na ich stronie albo spytać oficjalnego dystrybutora marki, który ma konto na tym forum.

Na stronie Balla jest tylko kilka miast, które mają oficjalną dystrybucję.

https://ballwatch.pl/sklepy/

A kolega, który jest dystrybutorem jaki ma nick? Chętnie się skontaktuję bo im więcej oglądam różnych zegarków tym bardziej jestem przekonany do Fireman Victory. Wiem że zabrzmi to jak herezja ale podoba mi się nawet bardziej od Omegi AT. Może dlatego, że mimo że w zasięgu cenowym się znajduje to sumienie mi nie pozwoli wydać 20k na zegarek. A może żona, sam nie wiem ;) Ale to chyba kwestia tego że Omega ma więcej sportowego zacięcia w wyglądzie, które mi nie do końca leży.

Orientuje się ktoś z szacownego grona czy jasny Ball Enterprise ma też na żywo taką perłową tarczę jak opisywany tutaj Fireman Victory? Mi się akurat ta lupka podoba

Wydaje mi się, że nie, bo Enterprise jest tylko w dwóch wersjach kolorystycznych czarna/biała. Victory czarna/biała/srebrna(perłowa)/niebieska plus mają być nowe wypusty, tarcza z gofrownicą i promienista przypominająca Seiko Presage Coctail.

Nie mogę znaleźć informacji nt szerokości uszu. Standardowe 20 - 22 mm czy inna ? Pozdrawiam

Nie mogę znaleźć informacji nt szerokości uszu. Standardowe 20 - 22 mm czy inna ? Pozdrawiam

Standardowe 20mm.

Mam inny model ale z tej samej "linii" i w nim szkiełko jest delikatnie wypukłe, "obudowy" takie same to i szkło powinno być takie samo. 

Kiedyś przez przypadek trafiłem na ten wątek i udało mi się go odnaleźć po takim czasie!

Długo zastanawiałem się jaki zegarek bym chciał sobie sprawić i po odnalezieniu tego posta tylko utwierdziłem się w przekonaniu, że będzie to Ball . Podoba mi się zarówno wersja Enteprise jak i Victory. Niestety tak jak napisał autor posta, ciężko coś znaleźć z drugiej ręki, ale będę szukał. Teraz widzę na Jubitomie taki jak mnie interesuje, ale 5,500 zł, co przy dużej stracie po włożeniu na rękę nie jest zbyt dobrą opcją. Jeszcze do tego trzeba by było sobie sprawić skórzany pasek, żeby zrobić go bardziej casual. Martwi mnie tylko, że na oficjalnej stronie Balla nie mogę znaleźć już modelu Enteprise, czyżby przestali go produkować? 

Jeśli ktoś ma namiar na jasnego Firemana Enteprise lub Victory, dajcie znać 😀

Swoją drogą, czy autor nadal posiada tego Balla? Ciekawi mnie czy aż tak się spodobał, że wytrzymał z Nim aż do teraz.  

Przeczytaj jeszcze ten: 

Ja ostatecznie kupiłem Enterprise - Victory jest wizualnie delikatniejszy i bardziej zdobiony. Plus wolę datę na godz. 3 niż 4:30.

Udało mi się kupić wersję z jasną tarczą i z lupką - pasuje mi do charakteru zegarka edc. 

Napisz skąd jesteś - może ktoś będzie mógł się spotkać i dać Ci przymierzyć. 

Na FB w chronosapiens ktoś sprzedaję Enterprise z czarną tarczą z 2020 za 3.600.

@szuwi

Bardzo Ci dziękuję za podzielenie się linkiem. Co do wersji, ja bym jednak bardziej celował w model bez lupki, chociaż oba wyglądają bardzo dobrze. 

Co do grupy na FB, już sprawdzam temat. Btw, gdzie jeszcze polecasz przeglądać oferty poza OLX/Grupą FB i ryneczkiem?

10 minut temu, jezyk10 napisał(-a):

@szuwi

Bardzo Ci dziękuję za podzielenie się linkiem. Co do wersji, ja bym jednak bardziej celował w model bez lupki, chociaż oba wyglądają bardzo dobrze. 

Co do grupy na FB, już sprawdzam temat. Btw, gdzie jeszcze polecasz przeglądać oferty poza OLX/Grupą FB i ryneczkiem?

Ja patrzę tylko na nasz bazarek i czasami na FB, ale nie szukam niczego, wiec instynkt łowcy mam wyciszony 🙂 

Możesz looknąć na chrono24

Bardzo dziękuje :)

w wolnej chwili podjadę sobie do Dolińskiego, podobno mają w salonie tę markę i zobaczę. Chciałbym też na żywo zobaczyć czarną i białą wersję, bo ten z FB kusi :)

Pozdrawiam!