Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
News will be here
Sign in to follow this  
SthLike

Zegarek z motywem górskim

Recommended Posts

Dzień dobry,

jako, że jestem miłośnikiem gór, zaciekawiła mnie kwestia zegarków z takim, ogólnie pojętym motywem. Pomyślałem, że miło byłoby wyrażać pasję do gór, ciekawym zegarkiem na ręku. Od razu zaznaczam, że nie chodzi mi o elektroniki z milionem funkcji. Myślę o automatach/mechanikach, z subtelnie wplecionym motywem górskim.  Mnie udało się wyszukać dwa:

1. Certina DS-1 Powermatic 80 Himalaya Special Edition

Edycja „Himalaya Special Edition” upamiętnia jedną z najbardziej znaczących ekspedycji swojego czasu: pierwsze udane wejście na szczyt Dhaulagiri w 1960 roku, podczas którego wykorzystywano ekstremalnie wytrzymałe zegarki Certina. Specjalny model wyróżnia się grawerunkiem górskiego krajobrazu z podpisem „Dhaulagiri, 8167 m, 1960”, który można podziwiać przez przezroczysty dekiel.

2. Seiko SARB017 Alpinist

O ile pamiętam, był zrobiony z myślą o japońskich wspinaczach. Wersja sarb017 ma bajer w postaci niby kompasu, którego zasada działania jest nota bene do osiągnięcia również z każdym innym zegarkiem ze wskazówkami.

Czy ktoś z Koleżanek/Kolegów może podać inne propozycje takich zegarów?

Karmcie mnie jeszcze :lol:

Z powyższych chyba wciąż najbardziej podoba mi się Certina Himalaya. Ten motyw górski też tak najlepiej wpasowany jak dla mnie. Może aż zbyt subtelnie, bo go nie widać na co dzień.

Widziałem tego junkersa, ale wstępnie odrzuciłem, bo to chyba jednak chodzi bardziej o latanie, zegarek też z kategorii "aviator". Chociaż wokół góry. Ale podoba mnie się.

Podoba się, ma fajne smaczki do odkrycia. Ale chyba wolałbym coś z tradycją.

Pytasz, dlaczego? No bo tradycją nazwać niczego nie możesz. I nie możesz uchwałą specjalną zarządzić ani jej ustanowić. Kto inaczej sądzi, świeci jak zgasła świeczka na słonecznym dworze. Tradycja to dąb, który tysiąc lat rósł w górę. Niech nikt kiełka małego z dębem nie przymierza. Tradycja naszych dziejów jest warownym murem, to jest właśnie kolęda, świąteczna wieczerza… To jest ludu śpiewanie, to jest ojców mowa, to jest nasza historia, której się nie zmieni. A to co dookoła powstaje, od nowa, to jest nasza codzienność, w której my żyjemy.

To tak jak z xicorrem. Podobał mi się ten disajjjn, ale doszedłem do wniosku, że jednak wolałbym w tej cenie nawet używkę jakiejś "tradycyjnej marki".

Edited by SthLike

Widziałem tego junkersa, ale wstępnie odrzuciłem, bo to chyba jednak chodzi bardziej o latanie, zegarek też z kategorii "aviator". Chociaż wokół góry. Ale podoba mnie się.

To może Seiko, chociaż teraz ciężko do zdobycia Mt Fuji World Heritage Limited Edition

post-105425-0-33513300-1583434807_thumb.png

post-105425-0-71771100-1583434830_thumb.png

post-105425-0-71541900-1583434820_thumb.jpg

Tu nie ma żadnych gór, to wielka fala w Kanagawie.

Instagram.com/horlobby.watches

Dzień dobry,

jako, że jestem miłośnikiem gór, zaciekawiła mnie kwestia zegarków z takim, ogólnie pojętym motywem. Pomyślałem, że miło byłoby wyrażać pasję do gór, ciekawym zegarkiem na ręku. Od razu zaznaczam, że nie chodzi mi o elektroniki z milionem funkcji. Myślę o automatach/mechanikach, z subtelnie wplecionym motywem górskim.  Mnie udało się wyszukać dwa:

1. Certina DS-1 Powermatic 80 Himalaya Special Edition

Edycja „Himalaya Special Edition” upamiętnia jedną z najbardziej znaczących ekspedycji swojego czasu: pierwsze udane wejście na szczyt Dhaulagiri w 1960 roku, podczas którego wykorzystywano ekstremalnie wytrzymałe zegarki Certina. Specjalny model wyróżnia się grawerunkiem górskiego krajobrazu z podpisem „Dhaulagiri, 8167 m, 1960”, który można podziwiać przez przezroczysty dekiel.

2. Seiko SARB017 Alpinist

O ile pamiętam, był zrobiony z myślą o japońskich wspinaczach. Wersja sarb017 ma bajer w postaci niby kompasu, którego zasada działania jest nota bene do osiągnięcia również z każdym innym zegarkiem ze wskazówkami.

Czy ktoś z Koleżanek/Kolegów może podać inne propozycje takich zegarów?

https://www.google.com/search?sxsrf=ALeKk024gmBhDQSEneFALvCDtZXQUYXlWw:1583475340073&q=Smith+Everest&tbm=isch&source=univ&client=firefox-b-d&sa=X&ved=2ahUKEwjpgp-pmYXoAhXmo4sKHV1ADsMQsAR6BAgIEAE&biw=1440&bih=745#imgrc=fAFdUeQO6jsuZM

Czy macie takie samo wrażenie jak ja, żę producenci nieco po macoszemu traktują ten temat? Najczęściej walą na tarczy wizerunek góry (Certina, Balticus), lub podpis słynnego wspinacza (Alpina). Brakuje mi bardziej subtelnego designu. Coś co widać doskonale w aviatorach, tam nawiązanie do lotnictwa odnajdzie każdy laik, ale jednocześnie nie wali ono po oczach. Przebłyski tego widzę w poście Satanica, w zegarach Averau: końcówka sekundnika w formie oznaczenia kolu szlaku, oznaczenie wysokości szczytu obok indeksu 8h. Sam nie wiem co jeszcze możnaby umieścić, ale po to chyba firmy zatrudniają projektantów.

Co prawda jest napisane, że elektroniki z milionem funkcji odpadają, ale ProTrek od casio nawet pasuje do motywu górskiego (chociaż jest on symboliczny) :) Taki trochę behemot wśród zegarków :)

80096162_images_12050469888.jpg

pol_pl_ZEGAREK-MESKI-CASIO-PRO-TREK-PRW-

Emile Chouriet model Ice Cliff.

Wiele wersji, na zdjęciach przykładowe.

post-108708-0-35092200-1583584494_thumb.jpg

post-108708-0-22161900-1583584517_thumb.jpg

post-108708-0-65574600-1583584524_thumb.jpg

Małżeństwo i zegarki.