Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Jakby to powiedzieć, kawał dobrej roboty podanej w tak przystępnym sosie, że nawet ja wszystko zrozumiałem :D 

Pięknie napisane, dziękuję też że o mnie wspomniałaś mimo iż moje wsparcie było raczej symboliczne. Bardzo dobrze sobie poradziłaś z tym tekstem, gratuluję :)

Dziękuję wszystkim za miłe słowa🙂

4 minuty temu, Szyszkops napisał:

Podobało się emoji846.png jaki Rolex był w kosmosie?

Zapewne kilka różnych referencji Submarinera i GMT- Master. Trochę pominęłam rolę Rolexa, więc zbyt wiele na ten temat nie powiem😉 Maybe next time🙂

Na pewno znajdzie się kolejna grupa zegarków, o których warto byłoby napisać. Mamy Glycine, Rolexa, gdzieś tam jeszcze Movado się przewinął...

W końcu coś ciekawego i merytorycznego pojawiło się od dłuższego czasu na forum:)

3 minuty temu, PiotrX napisał:

W końcu coś ciekawego i merytorycznego pojawiło się od dłuższego czasu na forum:)

Mi też brakuje czegoś więcej na forum, to był jeden z powodów powstania tego tekstu. 

@rk7000  dzięki, wyszło chyba nienajgorzej😉

Bardzo ciekawe opracowanie, nie wiedziałem np, że pierwsza w kosmosie była Pobieda na łapie psa :) A ciągnąc wątek radzieckich czasomierzy, to wydaje się z racji ilości radzieckich misji kosmicznych, najczęstszym gościem w kosmosie były chrono szturmańskie i amfibie.

Czy Koledzy z "radzieckich" mogą coś podpowiedzieć w temacie tych modeli?  

6 minut temu, Balansujący Na Osi napisał:

Tylko co teraz z konkursem jak zdjęcia kosmicznych zegarków już są w tekście :)

Liczymy na pomysłowość naszych fotografów 🙂 Na pewno wszystkich zaskoczą.

4 minuty temu, Antiquarius napisał:

Bardzo ciekawe opracowanie, nie wiedziałem np, że pierwsza w kosmosie była Pobieda na łapie psa :) A ciągnąc wątek radzieckich czasomierzy, to wydaje się z racji ilości radzieckich misji kosmicznych, najczęstszym gościem w kosmosie były chrono szturmańskie i amfibie.

Czy Koledzy z "radzieckich" mogą coś podpowiedzieć w temacie tych modeli?  

W trakcie przygotowywania tego tekstu przeczytałam o tej Pobiedzie na Wikipedii, ale kto by tam jej ufał, skoro inne uznane portale piszą o Szturmanskim😉 Ale Enkil zwrócił mi uwagę na ten fakt i dokopałam się do innych źródeł. 

Na pewno radzieckie doświadczenia w wysyłaniu zegarków w kosmos nie kończą się na tych w/w, więc i ja chętnie dowiem się czegoś nowego. 

Bardzo dobry artykuł, świetnie się czytało 👏

Jak zwykle przy okazji zgłębiania jakiegoś tematu przyszła ochota na poszerzenie kolekcji 😀

Wróćmy na chwilę do podtopionego Navitimera. Zegarek został odesłany do producenta celem naprawy. Breitling podarował Carpenterowi inny, nowy egzemplarz. Nie żeby Breitling był tak hojny, po prostu Navitimer astronauty zaginął...

Swoją drogą, podejrzany los spotyka wiele ważnych historycznie zegarków... Ciekawe czy kiedyś wypłyną czy będą cieszyć tylko pojedynczą parę oczu, ukryte w jakimś sejfie😉

@Antiquarius zobacz http://www.mediafire.com/file/355v94881brjab9/Russian Space History 1993.pdf i http://www.mediafire.com/file/1vh08b6b7888316/Russian Space History 1996.pdf

Najczęściej latały Okeany i Szturmany, 3017 w różnych wersjach, była uszasta Amfibia i cywilny Poljot 3133 ale była też Omega. Były jakieś Vostoki. Sporo z tych zegarków jest niedostępnych na rynku, jak chociażby słynny NII czy późniejsza jego wersja Cosmonavigator.

2 godziny temu, renqien napisał:

@Antiquarius zobacz http://www.mediafire.com/file/355v94881brjab9/Russian Space History 1993.pdf i http://www.mediafire.com/file/1vh08b6b7888316/Russian Space History 1996.pdf

Najczęściej latały Okeany i Szturmany, 3017 w różnych wersjach, była uszasta Amfibia i cywilny Poljot 3133 ale była też Omega. Były jakieś Vostoki. Sporo z tych zegarków jest niedostępnych na rynku, jak chociażby słynny NII czy późniejsza jego wersja Cosmonavigator.

Super. Dzięki.

A odchodząc od merytoryki to Pogue jest jak dla mnie cudownym zegarkiem i kiedyś dorwę odpowiedni egzemplarz :) 

Żmudne poszukiwania przed Tobą 😉Ale, biorąc pod uwagę stosunkowo dużą produkcję tego modelu, wciąż jest szansa trafić egzemplarz w przyzwoitym i oryginalnym stanie. 

Zegarek pułkownika Pogue'a został zlicytowany za niespełna 6000$. 

Rzeczywiście, poruszono same znane wątki. Szkoda, że tekst nie skupia się na ostatnich doniesieniach dotyczących lotów w kosmos i mniej znanym historiom. Wymieniono co prawda TH, Rolexa, Casio, Patka, Fortisa i to o nich trzeba było pisać.

fortis-20on-20a-20russian-20astronaut-jp

fortis-b42-black-mars-500-limited-editio

g-shock-in_space-5-jpg.13255005

Scott-Kelly-breitling-watch-6.jpg

8.-group-of-project-leaders-from-cnsa-je

@Istvan masz rację, skupiłam się na tych najbardziej znanych wątkach. Ale, że był to mój pierwszy taki tekst, to wolałam się poruszać po w miarę bezpiecznym gruncie😉 

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

• Recently Browsing   0 members

No registered users viewing this page.

• Similar Content

• By dodge66
      Na sprzedaż leci jedyny w swoim rodzaju Sinn T2 (B) z czerwonym sekundnikiem. Zegarek wyszedł z fabryki jako T2 (z czarną tarczą), następnie w kwietniu 2018 roku w serwisie Sinna tarcza została wymieniona na niebieską tworząc referencję T2B, jednocześnie pozostawiając czerwony sekundnik. Nie ma takiego drugiego, a Sinn nie zgadza się już na takie manewry. Stan oceniam na 9/10, nie zauważyłem żadnych rysek (zresztą bardzo trudno porysować TEGIMENT). Do zestawu dorzucam dwa idealnie pasujące paski NATO, oryginalny pendrive w formie karty oraz książkę-katalog Sinn. Ponadto zegarek jest na zupełnie nowym pasku gumowym z zupełnie nowym zapięciem motylkowym

Zegarek jest chyba dobrze znany na forum - wielokrotnie pokazywał się w kalendarzu KMZiZ

Zegarek potrafi wytrzymać ciśnienie 200BAR, czyli jakieś 1995 metrów ponad wymagania zwykłego śmiertelnika

Do tego koperta wykonana z tytanu (wyprodukowana jeszcze przez sławny SUG (Sächsische Uhrentechnologie GmbH) z Glashütte), zakręcana koronka, dwukolorowa SuperLuminova, bezel pokryty powłoką TEGIMENT z blokadą Captive Safety (należy go wcisnąć, aby dokonać obrotu), technologia TRT (Temperature Resistance Technology, pozwalająca na niezawodne działanie zegarka w temperaturach od –45°C do +80°C), oraz Ar-Dehumidifying Technology (która jest oparta na trzech elementach: kapsułce pochłaniającej wilgoć, uszczelkach EDR (Extreme Diffusion-Reducing) i wypełnieniu gazem ochronnym).  Na pokładzie pracuje ETA 2892-A2 ze stop-sekundą i 42h rezerwy chodu, która posiada również ochronę antywstrząsową i antymagnetyczną.

W komplecie znajdują się:
      - Zegarek właściwy
      - Oryginalny, nowy pasek gumowy
      - Oryginalne, nowe zapięcie motylkowe wykonane z tytanu
      - Instrukcja i karta gwarancyjna
      - Dwa pudełka
      - Dwa idealnie pasujące paski NATO
      - Karta / Pendrive USB Sinn
      - Katalog Sinn

CENA: REZERWACJA (plus wybrana przesyłka lub odbiór osobisty - do ustalenia)

Poniżej garść lepszych zdjęć:

• By dodge66
      Na sprzedaż leci Sinn 103 St Flieger Chronograph. Model jeszcze sprzed zmian tnących koszty, dlatego na pokładzie pracuje Valjoux 7750 ze stop-sekundą i 48h rezerwy chodu, do tego bezel z "kropką" na godz. 12 zamiast trójkąta. Zegarek jest na świetnie pasującym, skórzanym pasku, dodaję również niemal nieużywaną bransoletę H-link (praktycznie żadnych rysek, nawet na zapięciu), która została dokupiona oddzielnie. Stan określam na mocne 8/10, zauważyłem kilka śladów na bezelu oraz na kopercie, również drobnych kilka rysek na dekielku. Hesalitowe szkiełko bez żadnych śladów - czyste.

Sinn 103 St to zegarek wszystko-mający: chronograf, datownik, dzień tygodnia w dwóch językach, zakręcana koronka, porządna luma, obrotowy bezel, do tego wodoszczelność godna prawdziwego nurka - 200m, nawet zapięcie bransolety posiada przedłużenie

Zegarek raczej dobrze znany na forum, kilkukrotnie pojawił się w kalendarzu KMZiZ

- Zegarek właściwy
      - Oryginalna bransoleta H-link z pudełkiem i zestawem akcesoriów
      - Dwa pudełka
      - Skórzany pasek
      - Przyrząd do zmiany pasków Sinn
      - Katalog Sinn z cennikiem i akcesoriami

CENA: 7700zł (plus wybrana przesyłka lub odbiór osobisty - do ustalenia)

Garść trochę lepszych zdjęć:

• By dodge66
      Na sprzedaż leci Sinn 103 St Flieger Chronograph. Model jeszcze sprzed zmian tnących koszty, dlatego na pokładzie pracuje Valjoux 7750 ze stop-sekundą i 48h rezerwy chodu, do tego bezel z "kropką" na godz. 12 zamiast trójkąta. Zegarek jest na świetnie pasującym, skórzanym pasku, dodaję również niemal nieużywaną bransoletę H-link (praktycznie żadnych rysek, nawet na zapięciu), która została dokupiona oddzielnie. Stan określam na mocne 8/10, zauważyłem kilka śladów na bezelu oraz na kopercie, również drobnych kilka rysek na dekielku. Hesalitowe szkiełko bez żadnych śladów - czyste.

Sinn 103 St to zegarek wszystko-mający: chronograf, datownik, dzień tygodnia w dwóch językach, zakręcana koronka, porządna luma, obrotowy bezel, do tego wodoszczelność godna prawdziwego nurka - 200m, nawet zapięcie bransolety posiada przedłużenie

Zegarek raczej dobrze znany na forum, kilkukrotnie pojawił się w kalendarzu KMZiZ

- Zegarek właściwy
      - Oryginalna bransoleta H-link z pudełkiem i zestawem akcesoriów
      - Dwa pudełka
      - Skórzany pasek
      - Przyrząd do zmiany pasków Sinn
      - Katalog Sinn z cennikiem i akcesoriami

CENA: 7700zł (plus wybrana przesyłka lub odbiór osobisty - do ustalenia)

Graść trochę lepszych zdjęć:

• By Pawelus
      Zachęcam do podzielenia się swoimi zdjęciami radzieckich zegarków Pobieda.Oto kilka moich

• By Stan_101
      Sprzedam Tag Heuer Carrera CAR2014.BA0799 bardzo mało używany.

Zegarek kupiony w styczniu 2020 r. Sprzedaję z całym kompletem, tj. kartonik, pudełko, książeczki, ogniwa do bransolety.

Carrere nosiłem sporadycznie, tylko w weekendy na zmianę z 2 innymi automatami. 

Stan oceniam na 8,5/10. Posiada bardzo delikatne ślady użytkowania, jedynie jakieś włoskowate mikroryski na gładkich powierzchniach. Szkło czyste, bransoleta w super stanie,  starałem się wszystko pokazać na zdjęciach. Antyrefleks w tym zegarku jest świetny. Zegarek na żywo robi "robotę"

Cena: 8 500 zł.
      Nowa cena: 8300 zł 

• Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.