Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
TimeWaitsForNoOne

najtańszy wyrób zegarkopodobny

Recommended Posts

oszolom chyba miałeś racje jeszcze mi go nie wysłali z 2 dni zwrot kasy.

Zastanawiam się nad wyższą półką cenową 16 zł albo sobie opuszczę.

ten z czaszkami prześliczny ;D

a co do tego zwrotu, to i tak dobrze, że od razu go dokonali. u mnie się urywało na trackingu "przedmiot dostarczony" etc., a dostarczony nie był.

Przybył do mnie zegarek:

- szwajcarski precyzyjny mechanizm

- szafirowe szkiełko

- skóra aligatora

- wr 30 bar

- działa całe 8 zł

Best1.jpg

Best2.jpg

Pokazywałem już swego czasu to cudo indyjskiej inżynierii. A oto co napędzało ten wyrób. Przyznam, że troszkę się zdziwiłem bo nie sądziłem ,że aż po takiej taniości to robią. Jedynie wskazówki są ładne szkoda mi nawet wydawać pieniądze na baterię, żeby to uruchomić.

20230131_190757.jpg

20230131_190531.jpg

Prawda. Ludzie ją cenią, łakną jej, są nawet gotowi oddać za nią własne życie. Pod warunkiem, że nie dotyczy ich samych.

@Piotr84

Też mogę się pochwalić podobnym rarytasem:

geneva(1).thumb.jpg.6de917fbd0f1b71a75aed889e73c0156.jpg

I nawet czasem trafia w indeksy.

8,80 zł.

Ale pasek "meszowy" jest całkiem akceptowalny...

W dniu 1.02.2023 o 17:58, souls_hunter napisał(-a):

Pokazywałem już swego czasu to cudo indyjskiej inżynierii. A oto co napędzało ten wyrób. Przyznam, że troszkę się zdziwiłem bo nie sądziłem ,że aż po takiej taniości to robią. Jedynie wskazówki są ładne szkoda mi nawet wydawać pieniądze na baterię, żeby to uruchomić.

20230131_190757.jpg

20230131_190531.jpg

Szukam i szukam tych 21 kamieni wypisanych na tarczy 🙂

Król jest tylko jeden. Poza tym ma bardzo przyjemny w dotyku pasek a mechanizm cyka głośniej niż zegar ścienny. I przyspiesza tylko 2 minuty.

Krol.jpg

Jest to idealny garniturowiec 7,74 mm grubości.

Nic z tego zdjęcia nie rozumiem. Seiko późni się o 3 minuty, czy Pagani spieszy o 3 minuty a to coś z lewej spieszy o 2 minuty względem Pagani czyli o 5 minut od Seiko?

Prawda. Ludzie ją cenią, łakną jej, są nawet gotowi oddać za nią własne życie. Pod warunkiem, że nie dotyczy ich samych.

Pagani chodzi idealnie. Seiko idzie do zegarmistrza. A to coś się spieszy o 2 minuty.

Aż mnie kusi aby to zabrać do roboty i się chwalić tylko obawiam się że nie wytrzyma doby.

Edited by Piotr84

Niezły jest. Wygląda trochę, jak malowany olejno. Uszy gdzieś tam w kosmos wystają. Mocny zawodnik. Myślę że możesz nie donieść do pracy, bo np. gniazdo teleskopu się wyrobi i całość spadnie.

Edited by Sierżant Julian

Ostatnio przeglądam często na Ali zegarki te normalne cenowo jak i badziew. Czy nie kusi Was aby podnieść budżet do max 100 zł bo w tej kwocie jakoś to już wygląda. Nadal jest to kiepska jakość i mechanizm ale przynajmniej nie powinno się tak szybko rozlecieć. Kuszą te za grosze lecz szkoda mi kasy na taki chłam. Tego mojego "szwajcara"  nawet się dobrze ustawić nieda bo pod wyciągnięciu koronki wskazówka sekundowa lata o 5 minut. A mój Naviforce za lekko ponad stówę jest nadzwyczaj dokładny ale klamot.     

Tematem i wyzwaniem jest odnalezienie najtańszego "zegarka", który spełnia swoje zadanie w jakiejś akceptowalnej jednostce czasu, ja założyłem długość życia baterii. Niziutka cena, często na poziomie kawy z pianką, zapewnia wyrób, urządzenie zegarkopodobne, ale jednak o funkcji i cechach zegarka. Ja takie znalazłem, działają ponad 2 lata, trzymają czas itp. Oczywiście są okazjonalnie zakładane i tylko dlatego jeszcze żyją. To hmm... paździerze, ale trochę radości mi sprawiają.

jeśli jest rzeczywiście stalowy, to wiadomo, że jakość będzie dużo lepsza. w tych tanich to koperty są zazwyczaj najsłabszym punktem.

Ma być najtańszy a nie za 100 czy 200.... Za niecałe 100 zł można proste Casio kupić, nie mówiąc już o Perfectach przypominających Worldmastery, etc... czy innych zegarkach na prostej solidnej Miyotcie, które mogą funkcjonować prze lata. Temat zegarków w cenie kawy czy kanapki jest ciekawy i zabawny a Ty Piotrze skoro chcesz porównywać zegarki droższe/tańsze o 40/50 zł, po prostu sobie je kup. 

Ten Romex był dla mnie tańszy niż kanapka ;). Ale to dość porządny zegarek, poza kopertą. Chińskie badziewiaki za grosze jakoś do mnie nie dochodzą, kończyło się na zwrocie kasy. Ostatni, jaki dotarł, to różowa "geneva", ale przyszła zepsuta.

75g.jpg

Z wielkim żalem muszę powiedzieć iż popsułem mój precyzyjny szwajcarski wyrób zegarko podobny. Odzyskałem to co najcenniejsze czyli baterię i uruchomiłem mojego starego Timemastera ma około 15 lat.

Timemaster.jpg

modiya bauhaus. 9,86 z przesyłką. sekunda idealnie trafia w indeksy, koperta na pewno nie oblezie do znalu, bo z plastiku, pasek jak z tektury. cudowny zegarek.

8f2s5.jpg

coś z wyższej półki. tym razem całe 10 złotych. kupiłem, żeby zdjąć z tego parciany pasek, który wydawał mi się sensowny (i okazało się, że ujdzie). a ten dostał jakiegoś wadliwego dziada, który całkiem pasuje do wysokiej jakości wykonania samego czasomierza.

7684fed4.jpg

Shshd nadal żyje i ma się dobrze, na takie  gorące dni leciutki jak piórko zegarek pasuje idealnie.

20230717_130950ok2.jpg