Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
Sol

Liczymy / pokazujemy 'Majty', czyli Citizeny NY0040

Recommended Posts

Czwarty dzień z rzędu na nadgarstku, idziemy na rekord...

Mega wygodny i do tego cieszy japę 🙂

Jak u Was z dokładnością? Bo ja jestem w lekkim szoku - w ciągu dnia między 7 a 23 robi między 0 a +1, w nocy odłożony koronką do góry równe 0. Jak go położyłem na płasko tarczą do góry zrobił przez noc +7, więc ewidentnie mu taka pozycja nie służy.

20220813_090021.jpg

10 godzin temu, daszyp napisał(-a):

Co to za pasek?

Pasek to ori guma- dość sztywna.

Już zamówiłem coś ala nato bond ;)

@petruss co to za wafelek?

Ciekawy filmik:

#19 CITIZEN PROMASTER NY0040: storia, COLLEZIONISMO, antenati e IMPIEGO MILITARE - YouTube

Edited by Sol

Myślę, że bez Słońca nie byłoby zegarów...  www.mojekrajobrazy.pl

Galeria zegarkowa: zegarekonline.pl/galeria/

NY0040 - nie.
Inne Majtasy (NY0XXX) - tak i to zarówno w stali, jak i w tytanie oraz z różnymi cyferblatami.

Pozdrawiam

Dziękuję za odpowiedź Szkoda, że nie ma 0040 bo jego bransoleta bardziej mi się podoba

1 godzinę temu, Perpetuum Mobile napisał(-a):

Mam i ja swojego majtasa.

ef40b7bde319d68b5dea76fbdc64478f.jpg

Bogato.

To już jak majty Calvin K. ;)

Myślę, że bez Słońca nie byłoby zegarów...  www.mojekrajobrazy.pl

Galeria zegarkowa: zegarekonline.pl/galeria/

Od jakiegoś czasu zastanawiam się nad zakupem względnie wymianą mojego Prime, który jakoś mi zasadniczo...

nie podszedł. 

Zależy mi na stop sekundzie oraz dokrecaniu. Ta opcja to wypadkowa czy opis na deklu, 8204 gwarantuje rzeczone przymioty? 

12 minut temu, beriam napisał(-a):

Od jakiegoś czasu zastanawiam się nad zakupem względnie wymianą mojego Prime, który jakoś mi zasadniczo...

nie podszedł. 

Zależy mi na stop sekundzie oraz dokrecaniu. Ta opcja to wypadkowa czy opis na deklu, 8204 gwarantuje rzeczone przymioty? 

Tak, kaliber Miyota 8204 jest w nowszych wypustach i powinien posiadać stop sekundę. Z resztą zerknij tu:

quartz bandit

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Recently Browsing   0 members

No registered users viewing this page.

• Similar Content

• By MichalWPR
      Sprzedam bransoletę do citizena NY0040, kupioną na klubowym bazarku. Jeżeli dobrze pamiętam, poprzedni właściciel kupił ją na ebayu. Na zegarku leży dobrze, maskownice równo przylegają (nawet aż zbyt równo, bo trochę ciężko się bransoletę zakłada/zdejmuje. Noszona kilka godzin (Stan: 9/10), drobne ślady przechowywania. Mi nie przypadła jednak do gustu.

Plusy:
      +pasuje do NY0040
      +kosztuje ułamek ceny oryginalnej
      +pełne ogniwa
      +frezowane zapięcie (grube)
      +sprawia wrażenie solidnej

Minusy:
      -ma luzy na łączeniach
      -maskownice z blaszki
      -drugie zapięcie (zabezpieczenie) ma tendencje do odpinania (może wystarczy je jakoś dogiąć - nie próbowałem)
      -nie wchodzą oryginalne (grube) teleskopy od NY0040 

Dokładam trzy teleskopy (jeden lekko sponiewierany przy zdejmowaniu bransolety).

Dałem 130PLN, po leżakowaniu u mnie, pomimo inflacji , sprzedam za:
      95PLN z wliczoną przesyłką InPost paczkomat.

Załączam zdjęcie, ukazujące jak bransoleta prezentuje się na moim NY0040. (Zegarek nie stanowi części oferty)

• By Norbert19806
      Witam szukam wszelakich informacji o tym zegarku, lata produkcji, odmiany, opinie, itp. Z góry dziękuję. 

• By agremi
      Czołem koledzy. Czy jesteście w stanie mi pomóc - czy to jest stary citizen?

Mnie to śmierdzi dzisiejszą hinduską produkcją podszywającą się... ale ja się na tych zegarkach nie znam.

Z góry dziękuję!

• By Humanista
      Witam, tydzień temu złapałem zegarkowego bakcyla i od tamtej pory ciągle przeglądam zegarki 😅 Wiem na pewno, że chciałbym kupić zegarek marki japońskiej, więc Casio/Seiko/Orient/Citizen. Mój rozmiar nadgarstka to 17 cm.

Szczególnie w oko wpadły mi Casio z serii Edifice. Cieszą się dobrą opinią jeśli chodzi o stosunek jakości do ceny. Co myślicie o tej ofercie EFV-100D?  https://zegarownia.pl/zegarek-meski-edifice-classic-efv-100d-2avuef 
      Podoba mi się ta niebieska tarcza. Ogólnie szukam w miarę możliwości niebieskich wariantów. Z bransoletą może nie ma szału, ale z taką ceną nie mam co wybrzydzać. Jest też wersja ze szkiełkiem szafirowym, tylko droższa o 150 zł i tylko z czarną tarczą https://zegarownia.pl/zegarek-meski-edifice-classic-efr-s108d-1avuef Myślicie, że warto zapłacić więcej dla samego szafiru? Rysuje się znacznie mniej, to fakt.

Podobają mi się też Seiko 5, np. taka oferta: https://www.amazon.com/Seiko-SNK793-Automatic-Stainless-Steel/dp/B002SSUQF6 Trochę wyższa cena, ale jest dosyć fajny. 
      Orienty niestety już są dosyć drogie, podoba mi się Ray 2, ale to już trochę nie na moją kieszeń.

Poza tym mam jeszcze taki guilty pleasure - zegarki szkieletowe. Wiem, wiem, są mało praktyczne, kiepski stosunek jakości do ceny i wszystkie budżetowe mają ten sam chiński mechanizm. Ale kurczę, nie mogę od nich oczu oderwać. Szczególnie kręci mnie ten Fossil ME3055 https://zegarownia.pl/zegarek-meski-fossil-grant-me3055 Szkielet, ale wciąż czytelny. Ale powiedzcie mi szczerze - warto w ogóle wydawać na to kasę, nie wyjdę na tandeciarza? Bo nie wiem, czy jak będę rozmawiać z kimś, kto chociaż trochę się zna na zegarkach, to mnie nie wyśmieje 😶 W końcu to trochę jak jeździć starą Hondą Civic bez maski...

I jeszcze mam pytanie, czy jako początkujący powinienem ryzykować z kupnem używanych, np. na chrono24? czy tylko się sparzę i lepiej kupić w salonie? I czy macie jakieś polecane sklepy stacjonarne we Wrocławiu? Planuję przejść się do Time Trend w Magnolii i przymierzyć chociaż tego Casio, zobaczyć, czy ta bransoleta jest wygodna i czy dobrze na mnie leży. 
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.