Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
Gio

Klub Miłośników Zegarków Laco

Recommended Posts

Niebieski Stuttgart Pro na bransolecie - ten zegarek po prostu wymiata jako codzienny tool watch! Wolicie typ A czy B? :)

458614791_909553724551397_1377074661538423478_n.jpg

Omega Planet Ocean XL Gen1 2500D | Omega Railmaster XXL | Tag Heuer Carrera Drive Timer | Ticino Big Pilot | Tissot Chemin des Tourelles Gen2

1 godzinę temu, Dirty Harry napisał(-a):

Niebieski Stuttgart Pro na bransolecie - ten zegarek po prostu wymiata jako codzienny tool watch! Wolicie typ A czy B? :)

Nie wiem, który to A, a który B, ale ten z "normalną" tarczą zdecydowanie bardziej mi się podoba.

1 godzinę temu, Dirty Harry napisał(-a):

Klasyczny tylko z datą mógłbym nosić 😀

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Nethuns, Orient Star, Oris, Phoibos, Sinn, Zelos

Godzinę temu, Funky_Koval napisał(-a):

typ a!  Bieda IWC za pięć koła sobie skonfigurowałem. Mniam

Nie ujmując nieporównywalnie bardziej prestiżowej marce - w temacie WR oraz lumy biedą jest jednak ten drugi zegarek... :P 

65837701614__72A86ACC-9DFB-49B4-A0B9-76D1B9E5EA03.jpeg

IWC_BigPilot_7-2.jpg

Omega Planet Ocean XL Gen1 2500D | Omega Railmaster XXL | Tag Heuer Carrera Drive Timer | Ticino Big Pilot | Tissot Chemin des Tourelles Gen2

3 godziny temu, Dirty Harry napisał(-a):

No właśnie sam nie wiem. Dobrze, że nie ma zielonego, to nie muszę się nad tym głowić. :P

Żyć to znaczy ryzykować. W przeciwnym razie, jesteś wyłącznie bierną bryłą przypadkowo zebranych molekuł, niesioną prądem Wszechświata.

13 godzin temu, Balansujący Na Osi napisał(-a):

Tak jak Laco pilot to świeci tylko Seiko :)

Laco świecą obłędnie! :)

Ale tu już nawet nie chodzi o "moc" lumy - przecież nie wiadomo, ile czasu po naświetleniu zrobiono te zdjęcia, a IWC nie mam i nie miałem, więc nie krytykuję intensywności świecenia. No ale żeby w zegarku takiej marki i za taką cenę oszczędzać na luminescencji indeksów minutowych, sekundnika, a nawet kropek przy trójkącie? Moim zdaniem nie wypada. I jeszcze żeby było jakieś wytłumaczenie, że np. wojenne B-Uhry IWC tak miały... No ale nie miały!

8 godzin temu, Dirty Harry napisał(-a):

Laco świecą obłędnie! :)

Ale tu już nawet nie chodzi o "moc" lumy - przecież nie wiadomo, ile czasu po naświetleniu zrobiono te zdjęcia, a IWC nie mam i nie miałem, więc nie krytykuję intensywności świecenia. No ale żeby w zegarku takiej marki i za taką cenę oszczędzać na luminescencji indeksów minutowych, sekundnika, a nawet kropek przy trójkącie? Moim zdaniem nie wypada. I jeszcze żeby było jakieś wytłumaczenie, że np. wojenne B-Uhry IWC tak miały... No ale nie miały!

Myślę że w przypadku IWC to nie kwestia oszczędzania na lumie, tylko wizji projektanta co do zegarka. Kwestia gustu, czyli trudno dyskutować, ale mnie bardziej podoba się luma w IWC, w Laco jest jej moim zdaniem za dużo i odpuściłbym właśnie indeksy minutowe 😁

Przy tej kwocie jaką sobie żądają za swoją markę to koszty lumy pewnie nie są już tak istotne, chociaż tego nie wiemy. No ale tak mi się wydaje jak kolegom właśnie, że skoro to pilot to pewnie widoczność indeksów miała znaczenie no i w związku z tym mogliby się bardziej przyłożyć.

Panowie jak myślicie Flieger Pro, na bransie średnica 37mm, manual z przeszkolnym deklem to na 16,5 cm nadgar będzie ok czy lepiej wiekszy? ja wiem, że pilot musi być większy ale 40mm to moj maks

ps na razie to tylko rozmyślania się zobaczy jeszcze

Screenshot_20240916-103501.png

Edited by Funky_Koval

quartz bandit

Mam 18 - 18,5 cm i celuje w 40 mm. Przymierze 26.10. na Watch Time w Dusseldorfie i wrzuce fotki. Przy twoim nadgarstku chyba celowalbym w 37.

PS. Tu masz 16,5 cm nadgarstek i wersje 37 mm: 

Przy łapie 18cm to rzeczywiscie 40mm lepiej. Kurcze szkoda, że do manuala nie można dobrać wciskanej koronki. Tylko zakręcaną 😕 

@cordi7

w jakiej konfiguracji planujesz swojego?

Edited by Funky_Koval

quartz bandit

Planuje to za duzo powiedziane. Bardzo mi sie podoba niebieski pro Stuttgart w satynie na bransolecie flieger / fine link (z data bo w kolorze tarczy).

Przymierzyc chce bo cos na przyszly rok musze sobie upatrzyc do kupienia i Laco jest w gronie tego, na co chce zerknac zeby dopelnilo Cluba i SARa.

4 godziny temu, Funky_Koval napisał(-a):

Panowie jak myślicie Flieger Pro, na bransie średnica 37mm, manual z przeszkolnym deklem to na 16,5 cm nadgar będzie ok czy lepiej wiekszy? ja wiem, że pilot musi być większy ale 40mm to moj maks

ps na razie to tylko rozmyślania się zobaczy jeszcze

Screenshot_20240916-103501.png

Mam rękę 16,5 cm i IMHO 37 jest perfekcyjny:

1 godzinę temu, cordi7 napisał(-a):

Planuje to za duzo powiedziane. Bardzo mi sie podoba niebieski pro Stuttgart w satynie na bransolecie flieger / fine link (z data bo w kolorze tarczy).

Przymierzyc chce bo cos na przyszly rok musze sobie upatrzyc do kupienia i Laco jest w gronie tego, na co chce zerknac zeby dopelnilo Cluba i SARa.

tylko że jak satyna/piaskowanie to wyklucza wybór bransy z kreatora. A werk? Auto czy nakrecany?

24 minuty temu, o.m.e.g.a napisał(-a):

Mam rękę 16,5 cm i IMHO 37 jest perfekcyjny:

jaki naciąg? :) dobrze leży

quartz bandit

40 minut temu, Funky_Koval napisał(-a):

tylko że jak satyna/piaskowanie to wyklucza wybór bransy z kreatora. A werk? Auto czy nakrecany?

Satyna wystepuje w polaczeniu z bransoleta, piaskowany - nie. Co do mechanizmu - automat top, bez dekoracji, pelny dekiel:

image.thumb.png.255491745ae73174c722c41808d2155e.png

37 minut temu, cordi7 napisał(-a):

Satyna wystepuje w polaczeniu z bransoleta, piaskowany - nie. Co do mechanizmu - automat top, bez dekoracji, pelny dekiel:

nie możemy kupować tyle zegarków trzeba sobie dozować przyjemność :P

quartz bandit

2 godziny temu, Funky_Koval napisał(-a):

Automat top grade +1.5 s/d

Edited by o.m.e.g.a

1 minutę temu, o.m.e.g.a napisał(-a):

Automat top grade +1.5 s/d

zarąbisty. Masz go nadal czy pogoniłeś? dej jakies foteczki jeszcze 

quartz bandit

5 godzin temu, cordi7 napisał(-a):

A jeszcze Dominik na boku grawer ren fl czy bez ??

Ja patrzyłem na to co ty tylko odkryty dekielki zdobienie to wyszło 1470 euro i ar tylko od wewnątrz.  

W Twojej konfiguracji 1320 euro. Też bardzo dobrze. 

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Nethuns, Orient Star, Oris, Phoibos, Sinn, Zelos

Chyba bez graweru, przy tak duzym kontrascie miedzy wskazowkami i tarcza wewnetrzny AR by mi wystarczyl. Top reguluja do -0 do +8 s wiec calkiem fajnie powinno to sie sprawowac.

2 minuty temu, kornel91 napisał(-a):

A jeszcze Dominik na boku grawer ren fl czy bez ??

Ja patrzyłem na to co ty tylko odkryty dekielki zdobienie to wyszło 1470 euro i ar tylko od wewnątrz.  

W Twojej konfiguracji 1320 euro. Też bardzo dobrze. 

Te numery referencyjne to ja bym wywalił

quartz bandit