Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
Sign in to follow this  
korngoldo

Chronograf Valjoux 7733 - co to za marka? Hamilton, Oriosa, Kurfurst, Buren, Vantage

Recommended Posts

Witam wszystkich,

chciałbym dowiedzieć się coś o tym zegarku:

7ee079101de28808med.jpg

Mam wątpliwość co do firmy Kurfurst, o której jest mało online. Znalazłem właściwie identyczne chronografy marek Buren, Vantage i Oriosa. Wszystkie zasilane mechanizmem Valjoux 7733.

BUREN:

d5e0f6f0cb68b933med.jpg

VANTAGE:

c7a54551c8563d5dmed.png

ORIOSA:

f8eef25e841e64c4med.jpg

Istnieje też bardzo podobny, choć już nie identyczny model Hamiltona Ref. 7723 (Valjoux 7730).

7cb781ad4a4a29e4med.jpg

Doszukałem się silnych powiązań Hamiltona z Buren i Vantage, mianowicie pod tymi logotypami Hamilton przez pewien czas produkował zegarki na amerykański rynek (m.in. można poczytać o tym tu: https://pl.qaz.wiki/wiki/Hamilton_Watch_Company). Faktycznie, jak widać powyżej, Buren i Vantage mają na tarczy mile, w przeciwieństwie do kilometrów w wypadku Oriosa i Kurfurst. Co więcej, Hamilton flitrował też z Oriosa, które podobno było też wcześniej związane z Buren - nawet wypuścił taki oto model:

408291f3128d9ea3med.jpg

Nie znalazłem jednak żadnych związków Hamiltona (ani też żadnej z pozostałych marek) z Kurfurst. Mimo oczywistych podobieństw tych wszystkich tarcz. 
Chciałbym więc dowiedzieć się czegoś więcej o całej tej linii chronografów i jak wpisuje się w nią mój Kurfurst. Zauważyłem, że logotyp jest krzywy - to też daje do myślenia, czy napewno to jest w ogóle marka zegarków, czy może tylko jakaś firma dystrybucyjna? 

Z góry dziękuję za odpowiedzi i zainteresowanie,
Pozdrawiam

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

• Recently Browsing   0 members

No registered users viewing this page.

• Similar Content

• By PistolPete
      Do sprzedania oferuję ciekawą wersję kultowego modelu Hanharta 417es w wersji kolorystycznej „panda”. Jest to model z mechanizmem Column wheel flyback.
      Marka Hanhart słynie z produkcji rożnego rodzaju stoperów oraz chronografów. Pierwszy zegarek ze stoperem firma wypuściła w roku 1924 a komplikacja chronografu szybko stała się znakiem rozpoznawczym Hanharta. Firma dość szybko zyskała uznanie i od lat 30tych dostarczała zegarki dla niemieckiej armii. 
      Model 417es to reedycja klasycznego pilota „Bundeswehrchronograph” produkowanego na przełomie lat 50/60-tych dla pilotów Luftwaffe. Wspomniany model zdobył też sławę za sprawą ikony kina Steve’a McQueena. Hanhart 417 es był jednym z jego ulubionych zegarków a sam aktor był z tym modelem często widywany prywatnie jak i też na ekranie. 
      Sprzedawany zestaw zawiera zegarek w doskonałym (wręcz jak nowym) stanie oraz wszystkie oryginalne pudełka i dokumenty . Początkowo 417es był zakupiony na klimatycznym lotniczym pasku typu bund ale została do niego dokupiona również oryginalna bransoleta (koszt 280EUR). 

Dane techniczne:
      Referencja:              H721.201-6428
      Średnica:                 Ø 42mm
      Grubość:                 13,5mm z szafirem/ 11,55mm bez szkiełka
      Koperta:                  Stal
      Szkiełko:                  Szkło szafirowe
      Dekiel:                     Szkło szafirowe
      Napęd:                    Manualny/ Column wheel flyback / Sellita AMT5100 M/ 28.800 A/h, 23 jewels
      Rezerwa chodu:    58 godzin
      Data:                       Brak
      Wodoszczelność:  10 ATM

Stan techniczny:
      Sprawny i na należytym chodzie. 2 letnia gwarancja od daty zakupu- 13.02.2023 u autoryzowanego sprzedawcy Hanharta w Wiedniu.

Stan wizualny:
      9,0/10                Doskonały. Osobiście nie zauważyłem żadnych śladów użytkowania. Zegarek jednak był kilkunastokrotnie na ręku stąd ocena 9 nie 10.
      Koperta:            Bez skaz.
      Szkiełko:            Bez skaz.
      Dekiel:               Bez skaz.
      Bransoleta:       Bez skaz. Skrócona na 19cm nadgarstek. Dodatkowe linki w zestawie.

Cena:
      REALIZACJA
      Istnieje tez opcja odbioru osobistego na terenie Polski lub wysyłka z Polski po wcześniejszym uzgodnieniu
      *Z zachowaniem szacunku i zdrowego rozsądku

• By tanhakkhaya
      Witam serdecznie! 

Wygrzebałem z szafy białe Seiko helmet, które kupiłem dobre parę lat temu na aukcji i tak mi się życie potoczyło, że zwyczajnie trafił do szuflady i leżał. Po latach trafiłem na niego w tej nieszczesnej szufladzie i zrobiło mi sie go szkoda żeby tak leżał całe życie, więc poszukuję zegarmistrza, któremu bez stresu w oczach można takiego vintage oddać do serwisu. Zegarek chodzi, chrono resetuje choć nie zawsze ląduje na 12. Wiem, że jest tu na forum niemałe grono osób które mają całkiem sporo róznych seiko chrono z lat 70. W idealnym świecie chciałbym ogarnąć to lokalnie czyli w Bydgoszczy i okolicach, ale wiem też że nie można mieć wszystkiego dlatego jestem skory wysłuchać innych opcji.

Z góry dziękuję za pomoc.    
    • By bazmasta
      Witam wszystkich. 
      Dawno temu zamieściłem na tym forum zdjęcia zegarka który niegdyś otrzymałem od mojego ojca. 
      Zegarek jest stary z lat 70tych
      Jest to Rado Overpole 200
      Jak widać szybka zniszczona jest. Problem w tym, iż do szybki jest doklejony szablon a ja nie chce dorabiać bez tego elementu. 
      Prośba do was zegarmistrzowie i pasjonacji. 
      Gdzie szukać orginału. Wujek Google nie jest w stanie mi pomóc.  Prosiłbym o rady gdzie szukać. Rado Polska nie ma tej części. Jak myślicie gdzie uderzać? 

• By agremi
      Czołem koledzy. Czy jesteście w stanie mi pomóc - czy to jest stary citizen?

Mnie to śmierdzi dzisiejszą hinduską produkcją podszywającą się... ale ja się na tych zegarkach nie znam.

Z góry dziękuję!

• Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.