Sign in to follow this
Followers
0

Les Collections Longines - modele 2015-2016
Historia marki w katalogach z minionej dekady
By
Guest rads, in Pasjonaci Czasu - najciekawsze opracowania
-
Recently Browsing 0 members
No registered users viewing this page.
-
Similar Content
-
By sdms1234
Panowie,
będę szczery nie znam się zupełnie na zegarkach i dlatego chciałbym zapytać o Waszą opinie na temat tego zegarka Longines Master Collection L2.893.4.78.3.
Czytałem na temat tego mechanizmu eta i z opinii użytkowników jest określany jako stary sprawdzony mechanizm.
Dodam że mam możliwość zakupu tego zegarka za kwotę 6400 zł nowy i pytanie czy warto czy raczej dołożyć trochę więcej i coś innego kupić albo może coś tańszego jak w moim przypadku bo nie jestem kolekcjonerem a zegarek ma pełnić funkcje użytkową.
Co do wyglądu zegarka to właśnie preferuje klasyczne zegarki tak jak ten na pasku skórzanym.
Obecnie mam zegarek Steinhart Marine 38 z mechanizmem ETA2824-2 i chciałbym po przeszło 10 latach zmienić na nowy.
Z góry dziękuje za Wasze opinie.
Daniel
-
By FlugsS
Cześć,
Zbliżają się moje 30 urodziny - postanowiłem zrobić zrobić sobie prezent (no dobra, oficjalnym obdarowującym będzie żona, ale sami wiecie... 🙂 )
I tak kiedyś razem z Wami wybrałem mój pierwszy "poważny" zegarek, garniturowiec - Tissot Le Locle i był to strzał w 10, więc chciałbym skonsultować i ten wybór.
Budżet jakim dysponuje to 5000zł (delikatnie elastyczny)
Zegarek chciałbym nosić na co dzień - typowy smart casual.
Ważnym jest dla mnie aby był to automat, na bransolecie, szwajcar.
Nadgarstek mam 17,5cm
I teraz powiem Wam, że przez tydzień siedziałem i główkowałem. Znalazłem tylko 1 (jeden) zegarek który spełnia moje oczekiwania, a zarazem podoba mi się.
Jest nim Longines Conquest Automatic L3.776.4.99.6
Co myślicie o tym wyborze? Ewentualnie coś co tygryski lubią najbardziej, jakieś alternatywy? 🙂
-
By Guest rads
Zapraszam do siódmej części opracowania poświęconego ewolucji oferty marki Longines na przestrzeni ostatniej dekady.
Część pierwsza: 2009-2010
Część druga: 2010-2011
Część trzecia: 2012 (180-lecie Longines)
Część czwarta: 2013-2014
Część piąta: 2014-2015
Część szósta: 2015-2016
2016 - 2017
Rok modelowy 2016 - 2017 przyniósł dużą rewolucję w ofercie marki. Linia The Collections of Timeless Elegance zyskała aż 3 nowe kolekcje: Présence, Flagship i Longines Lyre, co stanowiło mocniejsze zaznaczenie obecności w segmencie zegarków biżuteryjnych.
Wykorzystanie nazwy „Flagship” w tym przypadku, niewątpliwie związane z 60-leciem powstania kolekcji o tej kultowej nazwie (1957), budzi trochę mój wewnętrzny sprzeciw jako miłośnika zegarków vintage i heritage, tym bardziej, że w mojej opinii modele z nowej kolekcji "Flagship" są po prostu mało ciekawe, nie wyróżniając się ani stylistyką, ani zastosowanym mechanizmem. Oczywiście jest to absolutnie kwestia gustu, ale mimo wszystko określenie „Okręt Flagowy” powinno zobowiązywać. Tymczasem jeśli porównywać te zegarki do okrętu dowódcy floty, to chyba takiego w formie szalupy, na którą ewakuuje się on po zatopieniu jego karaweli 😉 Z drugiej strony historyczna nazwa Conquest również została "użyczona" współczesnej kolekcji zegarków casualowo-sportowych, nie mających wiele wspólnego z pierwszymi Conquestami. Tę marketingową praktykę stosuje dziś powszechnie wielu producentów zegarków, nie pozostaje więc nic innego jak zaakceptować ten fakt. Zresztą o faktycznym skojarzeniu nazwy z konkretnym zegarkiem nie zawsze decydują zabiegi marketingowców, o czym świadczą wyniki wyszukiwania frazy "longines flagship" (bez słowa "heritage"), wśród których próżno szukać modeli z powstałej na rok 2017 kolekcji 😄 :
Prawdziwa rewolucja objęła linię modelową The Heritage Collections, która poza kilkoma nowościami (The Longines RailRoad, The Longines Heritage 1918, The Longines Heritage Military, The Longines Avigation Watch Type A-7 z jasną tarczą) pożegnała wyjątkowo dużą liczbę kolekcji / modeli w stosunku do oferty z poprzedniego roku, w tym dopiero co wprowadzone, jak i takie, które były jej częścią przez wiele lat: Longines 1951 – 1954, The Longines Heritage 1973, The Longines Heritage Diver, The Longines Avigation, The Longines Heritage 1935, The Longines Heritage Military COSD, The Longines Column-Wheel Chronograph Record oraz The Longines Telemeter & Tachymeter Chronographs. Przy tej okazji warto wspomnieć, że w zegarku The Longines RailRoad po raz pierwszy zastosowano mechanizm L888 (mocno zmodyfikowana ETA 2892A2 na wyłączność Longines), najbardziej popularny mechanizm automatyczny w aktualnej ofercie marki (2021).
Na uwagę zasługuje również zmiana modelu zegarka kieszonkowego w ramach kolekcji Longines Equestrian Pocket Watch z ubiegłorocznego L7.035.8.13.1 („Horses Trio”) na chronograf Longines Equestrian Pocket Watch L7.031.8.11.1 z mechanizmem L790.2 / A08.L31, opartym na ETA Valjoux 7753. Zegarek ten, podobnie jak poprzedni model, wyprodukowano w limitacji 20 szt. Więcej na temat tego wyjątkowego zegarka (w jęz. ang.) przeczytacie tutaj oraz (bardziej szczegółowo) tutaj.
Ofertę wzbogaciły dodatkowo dwa kwarcowe modele specjalne z kolekcji Conquest, upamiętniające fakt patronowania przez Longines mistrzostwom świata w narciarstwie alpejskim w 2017 roku, organizowanym w szwajcarskim St. Moritz.
Oferta na rok modelowy 2016-2017 prezentowała się następująco: (nowości na czerwono)
THE COLLECTIONS OF TIMELESS ELEGANCE
Longines DolceVita
Longines PrimaLuna
Longines Symphonette
La Grande Classique de Longines
Présence
Flagship
Longines Lyre
THE WATCHMAKING TRADITION COLLECTIONS
The Longines Master Collection
Conquest Classic
The Longines Saint-Imier Collection
The Longines Elegant Collection
Longines evidenza
THE EQUESTRIAN COLLECTIONS
The Longines Equestrian Collection
Longines Equestrian Pocket Watch (zmiana modelu)
THE SPORT COLLECTIONS
HydroConquest
Conquest
THE HERITAGE COLLECTIONS
Conquest Heritage
The Longines RailRoad
Flagship Heritage
Présence Heritage
The Longines Heritage 1918
Longines 1951 – 1954
The Longines Heritage 1973
The Longines Heritage Diver 1967
The Longines Heritage Diver
The Longines Legend Diver Watch
The Longines Heritage Military
The Longines Weems Second-Setting Watch
The Lindbergh Hour Angle Watch
The Longines Avigation
The Longines Heritage 1935
The Longines Heritage Military COSD
The Longines Avigation Watch Type A-7 (czarna tarcza)
The Longines Avigation Watch Type A-7 (jasna tarcza)
The Longines Twenty-Four Hours Single Push-Piece Chronograph
Longines Twenty-Four Hours
The Longines Column-Wheel Chronograph
The Longines Column-Wheel Chronograph Record
The Longines Column-Wheel Single Push-Piece Chronograph
The Longines Telemeter & Tachymeter Chronographs
The Longines Column-Wheel Single Push-Piece Pulsometer Chronograph
*** THE WATCHMAKING TRADITION COLLECTIONS ***
*** THE EQUESTRIAN COLLECTIONS ***
*** THE SPORT COLLECTIONS ***
*** THE HERITAGE COLLECTIONS ***
*** SPECIAL EDITION(S) ***
Wybrane ilustracje zostały wykorzystane wyłącznie w charakterze poglądowym i informacyjnym
na potrzeby uporządkowania wiedzy kolekcjonerów i miłośników zegarków z naszego forum na temat najnowszej historii marki Longines.
-