Sign in to follow this
Followers
0
-
Recently Browsing 0 members
No registered users viewing this page.
-
Similar Content
-
By mati95
Witam ma prośbe czy jest ktoś mi w stanie powiedzieć jaki to jest dokłanie model zegarka, ponieważ szukałem po zdjęciach w interencie i nie mogę znaleźć takiego samego. Od zegarmistrza dowiedziałem się, że jest to damski zegarek omega autentyczny z lat około 1920 roku. Ma wybitą punce oraz było sprawdzane i jest 585 próba złota. Zegarek ma około 17 gram. Średnica bez tych uchwytów to około 25 mm. Posiadam zegarek bez paska, mechanizm jest sprawny, tak samo nakręcanie. Jedyna złota rzecz która w nim nie jest co jest dla mnie dziwne to koronka jak widać na zdjeciach, ale może się ktos wypowie co sie zna.
I moje pytanie czy uważacie, że jest on wart więcej niż samo złoto po rozebraniu zegarka gdyż cięzko mi zrobić jego wycenę. Z góry dziękuje za pomoc, dodaje zdjęcia poniżej
-
By Depipi
Post ten jest moim drugim podejściem w poszukiwaniu drugiego zegarka automatycznego.
W poprzednim wątku zatytułowanym „automat do noszenia „na co dzień” ” poszukiwałem zegarka japońskiego, mniej formalnego z naciskiem na open heart, wskaźnik położenia księżyca, na skórzanym pasku- budżet wynosił wtedy 6500.
Szukając, przymierzając, a także czytając zmieniłem preferencje dotyczące poszukiwanego zegarka.
Interesuje mnie:
· Zegarek „swiss made”
· Napęd mechaniczny z automatycznym naciągiem
· Płaskie, szafirowe szkło z mile widzianym antyrefleksem
· Minimalistyczna, piękna tarcza (dopuszczam wskaźnik dnia miesiąca, rezygnuję z open heart, księżyca i wskaźnika rezerwy chodu)
· Raczej skórzany, czarny pasek jednak ze względu na cel (zegarek do noszenia na co dzień do pracy, do koszuli, coś formalnego ale mniej niż moje dotychczasowe Seiko SARB065) dopuszczam bransoletę
· Średnica koperty maksymalnie 41, idealnie będzie 40. Nadgarstek w obwodzie ma 18,5 cm.
Zamiast tych wszystkich udziwnień i komplikacji chcę postawić na dobry, sprawdzony i trwały mechanizm.
W czytanych testach podobają mi się:
· Mechanizmy o wysokiej częstotliwości pracy (28800/h)
· Rezerwa chodu wynosząca powyżej 50 godzin, blisko 70 byłoby idealnie (odkładając zegar z piątku na poniedziałek)
· Zastosowanie krzemowej sprężyny balansu
· Jeżeli będzie to ETA lub pochodna tego mechanizmu to mile widziana w wersji TOP lub COSC
Marki zegarków, które zrobiły na mnie wrażenie podczas poszukiwań:
· Longines- styl i wzornictwo, które ewidentnie do mnie trafiają
· Ball- jest w nich coś wyjątkowego
· Cuervo Y Sobrinos- wyglądają bardzo niepowtarzalnie
Mile widziane Wasze zegarkowe propozycje oraz opinie.
Nie rozumiem jednego. Czytając opinie o Cuervo na hiszpańskich forach oraz na reddit wszyscy piszą, że są za drogie względem mechanizmów, które oferują. Przykładowo ich mechanizm CYS 5124 oparty jest na Joux-Perret G-100, a ten z kolei kompatybilny jest z ETA 2824-2.
Tylko… czy w przypadku innych producentów zegarków jest inaczej?
Rzeczywiście bardziej zawyżają ceny względem np. marki Longines?
Przyznam, że poszukiwania prowadziłem również od drugiej strony- szukając mechanizmów, które mi się podobają, a dopiero następnie zegarków wyposażonych w wybrane mechanizmy.
Być może to głupie rozumowanie ale średnio patrzę na zegarki o wartości 10 000 zł widząc ten sam mechanizm w zegarku za 2100 zł nawet, jeżeli ten pierwszy jest mocno dopieszczony.
Mój nieprzekraczalny budżet to 8000 zł ale nie muszę go wykorzystać w całości- równie dobrze mogę kupić zegarek za 3000 zł jeżeli poczuję, że to jest to.
W załączniku przesyłam kilka zdjęć dla rozbudzenia wyobraźni.
Jeżeli moje wymagania są zbyt wygórowane w stosunku do założonej kwoty to idę na ustępstwa stawiając na pierwszym miejscu jakość mechanizmu.
-
By MichTheOne
DUŻA I OSTATNIA OBNIŻKA CENY 🐢
--------------------
Sprzedaję SEIKO SRPC23K1 "Turtle".
Jeden z najlepszych Żółwi ever.
Takich zegarków w takiej cenie już nie ma (i nie będzie)
Zegarek jest używany, stan 7/10. Jestem drugim właścicielem. Zestaw obejmuje zegarek, bransoletę z wszystkimi ogniwami, oryginalne pudełko. Nie mam dowodu zakupu i papierków (pierwszy właściciel wyrzucił po upływie gwarancji...). Zakupiony pierwotnie z polskiego sklepu.
Ryski i ślady używania są widoczne na bransolecie i elementach polerowanych koperty. Są to rysy powierzchniowe, standardowe od trzymania nadgarstka na biurku przy pracy z komputerem. Nie ma głębszych zadrapań, poza jednym niedużym przy lewym górnym uchu (zob, zdjęcia). Szkło bez skazy. Na bezelu jakieś drobne "dotknięcia" i mikrodrapki (zob. zdjęcia). Nosiłem ten zegarek codziennie przez kilka miesięcy, także nie ma wątpliwości że jest używany. Ale jest w dobrym stanie.
Naprawdę udany egzemplarz:
bezel ładnie centruje chapter ring idealnie spasowany mechanizm trzyma dobrze czas
Cena: 1300 zł 1000 zł
w tym wysyłka paczkomatem InPost
albo odbior osobisty Warszawa i okolice.
Po więcej informacji zapraszam na priv.
Michał
-
By Depipi
Dzień dobry
Poszukuję zegarka do noszenia na co dzień do pracy.
Interesuje mnie wyłącznie mechanizm automatyczny, preferuję zegarki japońskie- perfekcyjnie wykonane.
Do tej pory chodziłem w Seiko SARB065 jednak ze względu na wypukłe szkło, w dodatku nie szafirowe boję się, że uszkodzę to dzieło sztuki- dlatego zakładam go jedynie na wyjątkowe dla mnie okazje.
Podsumowując, interesują mnie:
-szkło płaskie, szafirowe
-made in Japan (nie Japan movement)
-wodoszczelność przynajmniej 50 BAR
-mechanizm automatyczny
-skórzany pasek
Wpadły mi w oko dwa modele zegarków z serii Orient Star.
Pierwszy to RE-AV0115B00B
Minusem dla mnie jest sportowy design (szukam czegoś do koszuli) jednak wygląda sensownie.
Drugi to RE-AY0107N
Dużo wyższa cena. Wygląda pięknie.
Oceńcie proszę oba te zegarki.
Czy jest sens dopłacać by mieć RE-AY?
A może ktoś ma pomysł na jeszcze coś innego.
Zakładany budżet to maksymalnie 6500, chociaż nie mam nacisku by być w jego górnej granicy.
-