Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
News will be here
Gio

Wątek dla miłośników wina

Rekomendowane odpowiedzi

Będę niedługo w Paryżu. Nie wiem czy będę miał czas w czasie pobytu, ale na pewno na lotnisku, wracając, jakieś zakupy poczynię.

Ma ktoś doświadczenie na jakie wino warto zwrócić uwagę? 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
4 godziny temu, RoKoKo napisał(-a):

Będę niedługo w Paryżu. Nie wiem czy będę miał czas w czasie pobytu, ale na pewno na lotnisku, wracając, jakieś zakupy poczynię.

Ma ktoś doświadczenie na jakie wino warto zwrócić uwagę? 


Polecam Chateau Margaux AOC Margaux  rocznik 2002

👌

 

😎

Edytowane przez Louis Cypher

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość bazant

Jaki korkociąg polecacie aby można nim było łatwo otworzyć butelkę? Obecnie używam typu „kelnerskiego” jednak zdarza się że butelka się uszczerbi i nieraz ciężko wyjąć korek w ostatnim etapie otwierania.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
7 godzin temu, bazant napisał(-a):

Jaki korkociąg polecacie aby można nim było łatwo otworzyć butelkę? Obecnie używam typu „kelnerskiego” jednak zdarza się że butelka się uszczerbi i nieraz ciężko wyjąć korek w ostatnim etapie otwierania.


 

8BBF9B04-C611-4A07-9CEC-F200C91B4461.jpeg

65E05DE5-C4D0-4DCD-B48F-B6CA61D3F18B.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
10 godzin temu, bazant napisał(-a):

Jaki korkociąg polecacie aby można nim było łatwo otworzyć butelkę? Obecnie używam typu „kelnerskiego” jednak zdarza się że butelka się uszczerbi i nieraz ciężko wyjąć korek w ostatnim etapie otwierania.

https://www.amazon.pl/Brabantia-Korkociąg-eleganckie-opakowanie-prezentowe/dp/B000JIFQ48#

Najlepszy jaki używałem. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Niezłe transformersy 🙂 Ja działam z najprostszym jaki istnieje. Tego typu jak na obrazku. Od czasu do czasu łapię kolejny a to w jakiejś odwiedzanej winnicy, albo w sklepie przy większym zakupie. Nie potrzebuję niczego bardziej skomplikowanego. Bardziej zwracam uwagę na to, czym zatkać butelkę i odessać powietrze jeśli nie dopijam jej do końca. Co się w sumie zdarza dość rzadko 😛image.png.a8b36b6653626bd25d4b2faa50037683.png

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
19 minut temu, Gio napisał(-a):

Co się w sumie zdarza dość rzadko

 

Uspokoiłeś tym ostatnim zdaniem😎

 

Też używam zwykłego "trybuszona". Takiego z wieszaka w kerfurze.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Trybuszon "kelnerski" jest jeden jedyny. Najprostszy w obsłudze. I otworzysz nim wszytko

A przy okazji... Bez trybuszona, otwarty "cichym szeptem satysfakcji sommeliera"....b753e772144f7578b2f0142dc099b027.jpg2ae6bd4013b67317dd6bd3ab8c089429.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Parę dni temu miałem przyjemność uczestniczyć w degustacji win z austriackiej winnicy Schloss Gobelsburg. 850 lat (!!!) niesamowitej historii. Wina zjawiskowe, nietanie, ale zdecydowanie warte swojej ceny. Najbardziej smakowały mi musiaki i flagowy Riesling Heiligenstein.

https://www.gobelsburg.at/


 

_DSC4642.jpg

 

_DSC4643.jpg

 

_DSC4690.jpg

 

_DSC4782.thumb.jpg.ded987e5463dc9ed4f80b107779746d9.jpg

 

_DSC4813.jpg

 

_DSC4811.jpg

 

_DSC4872.jpg

 

_DSC4979.jpg

 

_DSC5116.jpg

 

_DSC5131.jpg

 

_DSC5100.jpg

Edytowane przez Gio

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
3 godziny temu, Louis Cypher napisał(-a):


@Gio

 

 

745B2EAC-6E58-440E-9282-74F68C522D56.gif

 

Oj tak. Uwielbiam wina z taką historią. 850 lat! Ciężko to sobie wyobrazić. Idealna ilustracja do anegdoty opowiadanej w kontekście francuskiego winiarstwa, według której pierwsze sto lat istnienia winnicy i produkcji wina jest najtrudniejsze 🙂

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
17 minut temu, Gio napisał(-a):

 

Oj tak. Uwielbiam wina z taką historią. 850 lat! Ciężko to sobie wyobrazić. Idealna ilustracja do anegdoty opowiadanej w kontekście francuskiego winiarstwa, według której pierwsze sto lat istnienia winnicy i produkcji wina jest najtrudniejsze 🙂


A do tego jestem wielkim fanem Rieslinga i Grunera Veltinera 

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
3 minuty temu, Louis Cypher napisał(-a):


A do tego jestem wielkim fanem Rieslinga i Grunera Veltinera 

 

 

No to jeśli będziesz gdzieś w okolicy Wiednia, to zaplanuj u nich wizytę. Połowa z 85 hektarów to Gruner, połowa drugiej połowy to Riesling. Gdzie, jak nie tam?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
1 minutę temu, Gio napisał(-a):

 

No to jeśli będziesz gdzieś w okolicy Wiednia, to zaplanuj u nich wizytę. Połowa z 85 hektarów to Gruner, połowa drugiej połowy to Riesling. Gdzie, jak nie tam?


Rielslingi znad Mozeli są nie do pobicia. Grunery - tylko Austria. Oczywiście to moje zdanie.

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
1 godzinę temu, Louis Cypher napisał(-a):


Rielslingi znad Mozeli są nie do pobicia. Grunery - tylko Austria. Oczywiście to moje zdanie.

 

 

Olaszrizling z węgierskiego Szomlo też potrafi wyrwać z butów.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość bazant

Nadzieje były duże ale jakoś mi nie podeszło. 
 

97544CE2-D7FC-47AE-A1A5-92943800C4AD.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja Cie całkowicie rozumiem. Niestety przeważająca większość win francuskich ma bardzo slaby stosunek jakosci do ceny. One mi także nie smakują i nie kupuje.

Szukaj win chilijskich.

 

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja lubię wina białe słodkie. Zazwyczaj delektuję się tym, włącznie z jakimiś fajnymi serami:

1020_chateau_massac_loupiac_aoc_front_sm

Świetnie mi podeszło i o ile lubię eksperymentować przy whisky, to przy winach częściej kupuję tego Loupiac'a niż nieznane wino. 

Dałem ciała kilka lat temu będąc w Bogacs na Węgrzech. Spróbowałem wyśmienitego wina i zamiast zapamiętać nazwę, stwierdziłem że sprawdzę w domu w internecie jak coś, no i nie znalazłem. Trzeba tam wrócić :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Lepiej pachnie niż smakuje, ale w strefie budżet spróbować można.

IMG_5300.JPG

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość bazant

Niezmiennie smakuje.

C1E1D810-3B20-493F-81D0-275DFBAD2A69.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Coś lekkiego na piątek... Tak jakoś naszło...

IMG_20220311_212459_625.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.