Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
Gio

Wątek dla miłośników wina

Recommended Posts

4 godziny temu, Watch-er napisał(-a):

A w 2 u Biro byłeś ?

 

Zamknięte było.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)
3 godziny temu, eye_lip napisał(-a):

Jak ten sikacz? 

Ostatnio miałem go w ręku ale się nie zdecydowałem. 


Jego pijalność w dużym stopniu zależy od temperatury otoczenia. W piękny, upalny dzień, zmrożona Retsin to jest to co lubię bardzo a żywiczny posmak to coś wspaniałego. ;)

Edited by Adi

Share this post


Link to post
Share on other sites
6 godzin temu, Adi napisał(-a):


Jego pijalność w dużym stopniu zależy od temperatury otoczenia. W piękny, upalny dzień, zmrożona Retsin to jest to co lubię bardzo a żywiczny posmak to coś wspaniałego. ;)

tez od czasu do czasu pijam Retsine i ja lubie ale nigdy nie nazwalbym jej wspaniala ; )
jest po prostu oryginalna ze wzgledu na zywiczny smak, pozostala historia to zwykly
cienkusz przypominajacy greckie wina 'domowe' IMO ; )


Są ludzie, którzy przez całe życie spogladają na zegarek, a mimo to zawsze się spóźniają. (A. Czechow)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Napisałem że żywiczny posmak to coś wspaniałego, akurat dlatego, że kojarzy mi się z miłymi chwilami a nie że to wino jest wspaniałe ;) 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bardzo lubię te wino, nie drogie a dobre 

20210805_200659.jpg


Beware the fury of a patient man.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dziś w Batumi niedaleko promenady był taki kiermasz wyrobów regionalnych m. in. świetnych serów i win. Tu zaznaczę, że na winach nie znam się zupełnie. Czasami pijam i albo mi smakują albo nie. 

Na tych stoiskach można było pogedustować i kupić zarówno wina jak i sery, co też uczyniłem. Wino pierwsze-bajka, drugie b. dobre, trzecie też bajka, ale może nie tak wciagajaca😁

 

 

DSC_0031.JPG

DSC_0032.JPG

DSC_0033.JPG

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

Co tu tak cicho? 

Zaczynam węgierski raport. Na początek zakup z węgierskiego Auchana. Żeby u nas supermarkety miały taką ofertę jakościowych win...

 

Musujący różowy Teleki Pinot Noir 2016

 

Teleki to winnica z bardzo wysoko spozycjonowanego regionu Villany. Szczycą się, że mają warunki klimatyczne jak Bordeaux. Faktycznie jest tam wielu producentów z naprawdę srogimi pozycjami w cenniku. Sam Teleki był do tej pory widoczny na niższych półkach z tanimi winami. Tym chętniej sięgnąłem po produkt z półki zdecydowanie wyższej. 6200 forintów to równo 80 zł. Butelka warta jest każdej tej złotówki. Wino robione metodą tradycyjną/szampańską z refermentacją w butelce. Wspaniały łososiowy kolor. Potężne jak na musiaka ciało, świetna kwasowość zbalansowana wyczuwalną odrobiną cukru resztkowego (sporą moim zdaniem jak na brut), niesamowita harmonia, rześkość i wigor w nosie. Czuć, że to nie jest świeżak tylko pięknie ułożone i dojrzałe wino.

Polecanko!

 

 

 

20210812_195018-01.jpeg

Edited by Gio

Share this post


Link to post
Share on other sites
51 minut temu, Gio napisał(-a):

Co tu tak cicho? 

Zaczynam węgierski raport. Na początek zakup z węgierskiego Auchana. Żeby u nas supermarkety miały taką ofertę jakościowych win...

 

Musujący różowy Teleki Pinot Noir 2016

 

Teleki to winnica z bardzo wysoko spozycjonowanego regionu Villany. Szczycą się, że mają warunki klimatyczne jak Bordeaux. Faktycznie jest tam wielu producentów z naprawdę srogimi pozycjami w cenniku. Sam Teleki był do tej pory widoczny na niższych półkach z tanimi winami. Tym chętniej sięgnąłem po produkt z półki zdecydowanie wyższej. 6200 forintów to równo 80 zł. Butelka warta jest każdej tej złotówki. Wino robione metodą tradycyjną/szampańską z refermentacją w butelce. Wspaniały łososiowy kolor. Potężne jak na musiaka ciało, świetna kwasowość zbalansowana wyczuwalną odrobiną cukru resztkowego (sporą moim zdaniem jak na brut), niesamowita harmonia, rześkość i wigor w nosie. Czuć, że to nie jest świeżak tylko pięknie ułożone i dojrzałe wino.

Polecanko!

 

 

 

20210812_195018-01.jpeg

Zrozumiale opisane. Dobry jesteś👍

Do "cięższych" dań super.

20210812_210428.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)
33 minuty temu, Kurzy napisał(-a):

Gio, piszesz już z domu, czy nadal bawisz?

 

Dopiero zacząłem 🙂 Na razie mam na rozkładzie umówione dwie degustacje w winnicach, w których jeszcze nie byłem i festiwal, który odwiedzałem do tej pory przez 11 lat.

A! No i zdjęcia trochę robię 😉

 

received_1943123412522174.jpeg

 

received_4862606300422679.jpeg

Edited by Gio

Share this post


Link to post
Share on other sites
Godzinę temu, Gio napisał(-a):

 

Dopiero zacząłem 🙂 Na razie mam na rozkładzie umówione dwie degustacje w winnicach, w których jeszcze nie byłem i festiwal, który odwiedzałem do tej pory przez 11 lat.

A! No i zdjęcia trochę robię 😉

 

received_1943123412522174.jpeg

 

received_4862606300422679.jpeg

Rewelacja! Dobrej zabawy☺

Pisz, jak dasz radę... 

Co to za miejsce?

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 minutę temu, Kurzy napisał(-a):

Rewelacja! Dobrej zabawy☺

Pisz, jak dasz radę... 

Co to za miejsce?

 

Węgierski Hobbiton 😜

 

Taka zwykła wioska na północnych obrzeżach węgierskiego Tokaju. (Węgierskiego, bo kilka lat temu cwaniacy ze Słowacji też się podłączyli pod ten region. Ale spuszczam zasłonę milczenia na tę żenadę.) Wioska nazywa się Hercegkút. Niedaleko miasteczka Sarospatak z pięknym zamkiem i źródłami termalnymi.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)
5 minut temu, Gio napisał(-a):

 

Węgierski Hobbiton 😜

 

Taka zwykła wioska na północnych obrzeżach węgierskiego Tokaju. (Węgierskiego, bo kilka lat temu cwaniacy ze Słowacji też się podłączyli pod ten region. Ale spuszczam zasłonę milczenia na tę żenadę.) Wioska nazywa się Hercegkút. Niedaleko miasteczka Sarospatak z pięknym zamkiem i źródłami termalnymi.

Dokładnie,  to samo skojarzenie.☺

Dziękuję za namiar.

Fotki super.

Edited by Kurzy

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam pytanie do kolegów znających się na rzeczach akcesoryjnych. Nabyłem taki wiekowy korkociąg, który na dodatkową funkcję. Po przekręceniu skrzydełek o 90 stopni, korkociąg przekształca się w kranik. 

Czy spotkaliście się z czymś takim, to jakiś winiarski techniczny sprzęt czy jakaś wariacja konsumencka? Jest jakaś nazwa fachową?

IMG_20210814_174121942~2.jpg

IMG_20210814_173346222.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam nadzieję że za chwilę wypowie się ktoś bardziej doswiadczony, ale wg mnie to nie jest korkociąg tylko właśnie „kranik”, który umożliwia czerpanie wina z beczki (raczej nie zmieści się do butelki) bez usuwania korka, czyli takie „otwarcie” beczki.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)
5 godzin temu, Christo napisał(-a):

Mam nadzieję że za chwilę wypowie się ktoś bardziej doswiadczony, ale wg mnie to nie jest korkociąg tylko właśnie „kranik”, który umożliwia czerpanie wina z beczki (raczej nie zmieści się do butelki) bez usuwania korka, czyli takie „otwarcie” beczki.

Dzięki za glos w tej sprawie. No właśnie bez problemu daje sobie radę jako korkociąg. No ale może do beczki? Czy beczki z winem zamyka się korkiem korkowym czy drewnianym?

Edited by Antiquarius

Share this post


Link to post
Share on other sites

Niestety nie wiem. Ale jeżeli z powodzeniem wchodzi w korek w butelce tak jak piszesz, to raczej jest do zatyczek korkowych, drewno chyba jest zbyt twarde. Ale czekamy na kogoś z większą wiedzą, szybkie googlowanie nie przyniosło rezultatów...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zatyczki do beczek mogą być drewniane, korkowe, a obecnie stosuje się również silikonowe.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czyli możliwe, ze to może być taki "korkowciąg" -kranik do testowania wina z zakorkowanej beczki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zrobiłem mały research i okazało się, że jest to kranik do szampana. Ten model wkręca się w korek, ale są i proste wciskane, bez gwintu.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)
8 godzin temu, Watch-er napisał(-a):

Zrobiłem mały research i okazało się, że jest to kranik do szampana. Ten model wkręca się w korek, ale są i proste wciskane, bez gwintu.

Dzięki. A to ciekawostka. 

 

Faktycznie szukając  po słowach kluczowych 'tire bouchon champagne" wszystko jest już jasne.

 

Dzięki Kolego, jeśli pozwolisz wypiję zatem Twoje zdrowie!

Edited by Antiquarius

Share this post


Link to post
Share on other sites

Panie i panowie, pomału kończę wakacje w Tokaju. Mimo 13 lat eksploracji sporo nowych odkryć. Będę opisywał jak w końcu zasiądę do kompa.

Share this post


Link to post
Share on other sites
43 minuty temu, Antiquarius napisał(-a):

 

Dzięki Kolego, jeśli pozwolisz wypiję zatem Twoje zdrowie!

Na zdrowie ! 🍾

Share this post


Link to post
Share on other sites
5 godzin temu, Gio napisał(-a):

Panie i panowie, pomału kończę wakacje w Tokaju. Mimo 13 lat eksploracji sporo nowych odkryć. Będę opisywał jak w końcu zasiądę do kompa.

Czekam☺

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.