-
Recently Browsing 0 members
No registered users viewing this page.
-
Similar Content
-
By Durek94
Witam jak w temacie nabyłem zegar gustaw becker i szukam tutaj na forum i nie uzyskałem żadnej sensownej odpowiedzi chciałbym dowiedzieć się czy jest to oryginalny
-
By WueM
Szanowne Koleżanki, Szanowni Koledzy,
tegoroczne Święto Świebodzickich Zegarów GUSTAVY 2024 odbędzie się w sobotę, 28 września o godz. 10:00 w Miejskim Domu Kultury w Świebodzicach, ul. Wolności 13. Program święta jeszcze się krystalizuje, ale będzie prezentacja Piotra Łukasińskiego poświęcona renowacji zegarów, spotkanie ze sztuczną inteligencją i skanami 3D, moje wystąpienie nt stylów regulatorów freiburskich połączone z mini wystawą z niespodzianką. Będzie można kupić okazjonalne kubki, znaczki pocztowe, koszulki - wpłaty zasilają konto budowy pomnika Gustava Beckera. Pierwsze 100 osób otrzymuje "pinsa". Powinien już być gotowy mural poświęcony twórcy śląskiego przemysłu zegarowego - bliziutko MDK.
Byłoby miło spotkać się z tej okazji w klubowym gronie, i pogadać, i pooglądać to i owo. Ubiegłoroczna miejscówka w Hotelu Księżyc mogłaby być aktualna, chyba że chcielibyśmy poszukać czegoś innego - mogę się rozejrzeć.
Oczekujemy deklaracji uczestnictwa w spotkaniu, prosimy o uwagi i propozycje.
Lista uczestników:
WueM Amroziuk Janusz Kujat Piotr - kornik kobas kopernik18 Piotr Orzechowski Michał Olejniczak, zespół Czas na wysokości Rafał Pikuła, zespół Czas na wysokości Joanna Stoklasek-Michalak Tempus Fugit Młot Thora mechanik
-
By Jaga92
Drodzy!
Zachwycił mnie brzydal - chodzik, linkowiec. Nie mam pojęcia, cóż to takiego - po tarczy, wskazówkach i werku wydaje mi się, że może mieć coś wspólnego z Cieszynem (Świt? Orion?)...
Niestety, sygnatura na zdjęciach nieczytelna, a lepszych zdjęć nie będzie.
W katalogach "Świtu" podobnego brak, a znowu wskazówki chyba są już po czasach Pana Franke... Zastanawiałam się, czy to nie będzie coś jeszcze innego - jak choćby Metron, ale wskazówki chyba też nie pasują... 😅
Niewykluczone, że skrzynia jest wtórna, ale nie mam takich informacji - ot, zegar w rodzinie od dawna, nic o przeróbkach nie wiadomo.
Zaklepany dla mnie, więc być może za tydzień lub dwa dodam więcej zdjęć, ale czy macie tymczasem może jakieś typy, cóż to za s(twór)?
Z góry dziękuję za wszystkie próby identyfikacji!
-
By WueM
Szanowne Koleżanki, Szanowni Koledzy,
w sobotę 7 października br. w Świebodzicach odbędą się Gustavy 2023, czyli Święto Świebodzickich Zegarów poświęcone w tym roku zegarom rocznym GB.
Z tej okazji, w imieniu organizatorów, proponujemy zebrać się w klubowym gronie na trzydniowym spotkaniu: piątek, sobota, niedziela 6,7,7,8.10.2023 r.
Bazą będzie Hotel Księżyc w Świebodzicach, gdzie mamy wstępnie zarezerwowane 16 miejsc w dwuosobowych pokojach,
2 kolacje w piątek i sobotę, salę konferencyjną i wiatę grillową.
Piątek przeznaczony na dojazdy i przetarcie się. Od 14-tej można się meldować. Kolacja o 19-tej i później zajęcia w podgrupach.
Oczywiście mile widziane własne eksponaty do cmokania.
Najważniejszym wydarzeniem będą oczywiście sobotnie Gustavy 2023 w sali Miejskiego Domu Kultury. W programie wykłady i prezentacje oraz wystawa
zegarów rocznych z Fabryki Gustav Beker i inne. Będzie można zobaczyć roczniaka z wychwytem wrzecionowym, cylindrowym, Hardera z Tribergu,
ściennego i szkieletowego GB jak i całą gamę różnych modeli zegarów 400-dniowych. Szykowana jest także niespodzianka dużego kalibru!
Po Gustavach moglibyśmy pójść na wycieczkę po Świebodzicach i spełnić życzenia klubowiczów, np zegar milionowy GB, zegar wieżowy na poczcie,
Weiss w ratuszu, grób Beckera czy krypta Hochbergów. Tutaj jesteśmy otwarci na propozycje, coś można zostawić na niedzielę. Kolacja o 19-tej i później tradycyjnie
zajęcia w podgrupach i kołach zainteresowań. Restauracja czynna jest do 22-giej, później do dyspozycji namiot ze stołami lub wiata grillowa.
W niedzielę pokój należałoby zwolnić do godz. 11-tej, ale restauracja i inne atrakcje są dostępne: https://hotelksiezyc.pl/oferta/
Organizacyjnie wygląda to tak, że noclegi załatwiamy sobie indywidualnie. Hotel w tym terminie dysponuje 8 pokojami 2-osobowymi, w tym 4 pokoje mają łóżko małżeńskie, w cenie 240 zł,
czyli 120 zł od osoby ze śniadaniem. Nocleg 1 osoby w pokoju małżeńskim kosztuje 165 zł. Należy zgłaszać się przez stronę rezerwacji hotelu,
https://hotelksiezyc.pl/pokoje/ w tytule wpisując GUSTAVY i wybierając miejsce w pokoju dwuosobowym, lub mając współspacza pokój "małżeński".
Do 10 września mamy termin na rezerwację noclegów. Gdyby brakło miejsc, to jest jeszcze hotel Sportowy.
Oczekujemy deklaracji uczestnictwa w spotkaniu pod tym postem. Mile widziane propozycje jak zagospodarować czas wolny.
Lista uczestników:
1. WueM bez noclegu
2. Amroziuk bez noclegu
3. Janusz Kujat bez noclegu
4. Taraj, 2 noclegi
5. Młot Thora, 2 noclegi
6. Leskos +1, 2 noclegi
7. Andrzej Wachowicz, 2 noclegi
8. mechanik +1, 2 noclegi
9. Wojtek796 bez noclegu
10. Kieszonkowe, 2 noclegi
12. Piotr - kornik, 2 noclegi
13. Hecke bez noclegu
14. czasik - 2 noclegi
15. Tempus Fugit - 2 noclegi
-
By SirMucizecin
Dzień dobry,
Chciałabym się zapytać was forumowiczów, doradzić czy istnieją jakieś zestawy albo chociaż dedykowane narzędzia, które pomagają przy amatorskiej naprawie różnych typów zegarów - głównie tych wiszących takich jak gustav becker, junghansy, ślązaki i inne. Trochę rozlgądałam się za takimi narzędziami w internecie ale jedyne co znalazłam to tylko takie zestawy do malutkich zegarków na ręce noszone.
Ostrzegam, nie znam się na zegarach, jedynie chcę "zprezentować" taki zestaw bądź pojedyńcze narzędzia mojemu ojcu, który od 10 lat amatorsko i z pasji sobie je naprawia a do tej pory korzystał z narzędzi do maszyn niż czegoś bardziej profesjonalnego. Z góry dziękuję za wszelkie porady.
Pozdrawiam
-