Sign in to follow this
Followers
0
Identyfikacja IWC i Tavannes
By
madrock, in Pytania o stary zegarek
-
Recently Browsing 0 members
No registered users viewing this page.
-
Similar Content
-
By BlasiusG
Moi drodzy. Nie znam się za bardzo, a chciałbym wiedzieć czy w takim zegarku jaki jest na zdjęciu, da się bez problemu wymienić szkiełko? Oczywiście nie chcę sam tego robić tylko u jakiegoś fachowca.
-
By MeB
Po ponad 100 lat, pięciu pokoleniach i trzech właścicielach, myślę że może warto odświeżyć kieszonkowiec po dziadku. Zegarek swoje przeżył, od codziennego użytku we wczesnym okresie miedzywojennym, do zerwanego łańcuszka kiedy złoto trzeba było sprzedać na żarcie, a pierwotny właściciel zegarka miał wczesną emeryturę w Dachau, zostawiajac dzieci, do leżenia w szufladach i sejfach przez pół wieku.
Mechanizm działa całkiem nieźle (po dwóch dniach stracił ok. minutę do mojej omegi) i może nie warto w niego ingerować. IWC montowane w Wiedniu jednak trzyma poziom. Zegarek nie będzie też używany częściej niż raz na rok. Pięknie jednak wyglądał na łańcuszku kilka lat temu przy pełnym ubiorze galowym.
Głównie zależy mi na wyprostowaniu i poprawieniu uchwytu, który odkąd pamietam jest wygięty, oraz na dodaniu trochę oleju do kluczowych elementów mechanizmu.
Gdzie w Europie mogę to zrobić najlepiej. Zegarek ma ogromną wartość sentymentalną, więc wolę zapłacić równowartość nowego Bamforda za serwis, niż mieć ‚BAM!’ i uszkodzić tą pamiątkę.
Załączam zdjęcia dla kontekstu i krótki filmik z chodu. Może ktoś oceni czy warto ingerować (ryzyko nieudanego serwisu zawsze istnieje).
IMG_9198.MOV
-
By Rhotax
Czy komuś kiedyś udało się naprawić coś takiego:
Zasadniczo chodzi o to jakim klejem (i czy w ogóle) to 'chyci'.
To od paska w zegarku serii Casio Tough Solar i czasami w specyfikacji piszą, że to pasek z żywicy
https://www.skywatches.com.sg/reviews/brands/casio-watches/men/aq-s810wc-4av-casio-mens-tough-solar-sports-watch-aq-s810wc.htm
a czasami piszą, że to..."plastik" (polyutherane ?)
https://www.qoo10.sg/item/CASIO-AQ-S810W-TOUGH-SOLAR-ANALOGUE-DIGITAL-100M-MEN-WATCH-NEW/415488240?__langcd=en&__currency=USD
-
By Peewit
Posiadam Atlantica Worldmaster. Nie mam raczej wątpliwości odnośnie jego oryginalności. Wiem, że przed wielu laty zakupiono go w sklepie w RFN-ie, jednak przez ostatnie kilka lat leżał pośród innych szpargałów na strychu (sucho, ale duża różnica temperatur). Nie wiem czy jest sprawny, gdyż nie ma koronki. Chciałbym doprowadzić go do stanu używalności i co jakiś czas cieszyć się nim na własnej ręce. Nie wiem jednak gdzie mam to zrobić i w jaki sposób, dlatego proszę o jakieś rady. Możecie kogoś polecić odpowiedniego zegarmistrza i doradzić, co należy w nim zrobić? Zakładam, że jest sprawny, zapewne konieczne jest czyszczenie oraz regulacja. Zdecydowanie potrzebna jest koronka, której nie mam. Chcę z odpowiednim logo, ale nie wiem czy takiego typu: https://allegro.pl/oferta/nowa-koronka-do-atlantic-worldmaster-9878733563? Szkło jest pęknięte, więc też jest do wymiany. Pasek również. Co z resztą? Kopertę wymienić, czy nie – dlaczego? Na tarczy napisy są lekko starte, robić coś z tym? Te „piękne” tarcze, będące w sprzedaży na Allegro są zamiennikami, czy dziwnym trafem są to oryginały? Co z renowacją tarczy, warto się w to bawić?
Z góry dziękuję wszystkim za rady. Osobiście niewiele znam się na zegarkach i dopiero w ostatnim okresie zainteresowałem się nimi, więc proszę o wyrozumiałość, jeżeli pytam o jakieś oczywiste rzeczy, a część z Was zapewne odniosła takie wrażenie. Wybaczcie laikowi.
-