Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
Sign in to follow this  
Władek Meller

Cech warszawski przygotowuje się do jubileuszu budowy zegara na Zamku Królewskim w Warszawie

Recommended Posts

Tak informacja na stronie Cechu:
https://rzemioslo.waw.pl/jubileusz-50-lecia-budowy-zegara-na-zamku-krolewskim-w-warszawie-informacja-i-zaproszenie-do-wlaczenia-sie-w-obchody/?fbclid=IwAR3FgiKhUp3ins7kxM08Dg5p36B6TAjgiz7CgvGPxmXB2P51CEvLit-RUF8

staram się kierować przygotowaniami,
Zapraszam chętnych do dyskusji i do pracy

Edited by Władek Meller

To jak Władek z tym złotem będzie?  Sądzę, że przy tej okazji warto by to było wyjaśnić... :)

Edited by kiniol

Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Krzysiek,
Toż po co tu cokowiek wyjaśniać.

Ty masz swoją opinię i uznanie (z tym jednak trzeba uważać).

Ty krytykujesz, podważasz, nawet piszesz, że to pewne, ale...
ja nie dostałem żadnych poważnych argumentów, które pozwoliłaby mi przedstawić poważne uwagi Stanisławowi Safarzyńskiemu, który sam złocił elementy zegara.
W ostatnie dyskusji nawet zgodziłeś się z wywodami pisanymi.
- może byłeś zmęczony ?

Takie gadanie o kant ... rozbić

"Jak tak piszą, to tak jest"
Jeśli ktokolwiek chce podważyć, to musi to zrobić, a nie pie...ć krzywe kawałki!

pozdrawiam,
Władysław

Potrzebne sa nastepujace dane:

Całkowita powierzchnia elementów złoconych

Grubość powłoki

Tylko nie pisz, że te informacje zaginęły i że nie są znane... 

Poza tym ciagłe rozpływanie się nad tym czasomierzem jest po prostu męczące... Zebrali sie rzemieslnicy i zrobili, a traktowany jest jak jakaś narodowa relikwia... Uwierz mi, poza tym ,że jest umieszczony na wieży Zamku Królewskiego we Warszawie , nie ma w nim absolutnie nic ciekawego... ;)

Edited by kiniol

Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Kiedyś przekopując się przez dostępne wydawnictwa o  historii Warszawy i stare fotografie, znalazłem informację o zakładzie fotograficznym Maurycego Pusch'a:

images.jpeg.222b44f63736b71fd88eff244f632a2c.jpeg

Pan ten upamiętnił na zdjęciach stare warszawskie ulice, place, parki i między innymi piękny widok placu przed Zamkiem Królewskim z Kolumną Zygmunta i wieżą zegarową Zamku Królewskiego. To są lata 1890 - 1895 ! Jak widać zegar miał jasne bardzo czytelne tarcze. Dlaczego póżniej te tarcze zostały zmienione na ciemne ? Dzisiaj zegar jest niestety absolutnie nieczytelny ! On jest nieczytelny o każdej porze doby, w dzień słoneczny i w dzień pochmurny i o każdej porze roku ! Kiedyś w rozmowie z prof. Mrugalskim zacząłem drążyć temat, ale profesor od niego dyplomatycznie uciekał. Może ktoś z Was wie coś więcej na ten temat ? 

IMG_0394.jpeg.6d9250120cfbedbf4397addd486b1ece.jpeg

Fotki niżej nie wiem skąd pochodzą. Ale to  już chyba II wojna, bombardowanie Warszawy i pożar Zamku 

uid_f274f1c405c4439c88064b07ec4f37cd1533124918085_width_907_play_0_pos_0_gs_0_height_515.jpg.e25f0e35b9aef3cc7c43af0f0835f20d.jpg

65c7e0fe-678f-46bb-ae86-fee4ff70450f.jpg.fd808de9c50a115d9e453335bac5e56c.jpg

Tu jest więcej starych zdjęć Warszawy: 

https://fotopolska.eu/442645,foto.html?galeria_zdjec&autor=Maurycy-Pusch&&autor=Maurycy-Pusch

Tarcze zegara, z których nic nie da się odczytać: 

001_zamek_listopad_2019-2-768x431.jpg.ed780c4272be9c4a64f1ecf0e244e448.jpg

001-zamek_tarcze_02-1-768x840.thumb.jpg.5a3f9989f79eb2ded42d6a1f43f7379c.jpg

Niżej widok zegara na Pałacu Kultury i Nauki z jasnymi, czytelnymi tarczami. Są one umieszczone na wysokości około 160 m !

/fotki Gazety Wyborczej/

images-1.jpeg.e09e98a23d2e6a6b12ca269386a5d91a.jpeg

Unknown.jpeg.823c27570d1d4ef019f58708afffe586.jpeg

Nie chodzi mi o żadną symbolikę ! Tylko o czytelność tarcz zegarowych. Na Starym Mieście niestety patrząc w górę nie odczytamy, która jest godzina ! Wolałbym, żeby było inaczej ...    

Żeby nie było ! ja ten zegar na Starówce lubię, ale on jest bez sensu, bo niczego nie pokazuje. Chodzi sobie i żyje własnym życiem, tak sam dla siebie. 

Warszawa - Zamkowy, Plac Zamkowy.1893 - Wiesław Smyk - 2013-08-29 20-09.webloc

2 godziny temu, kiniol napisał(-a):

..., poza tym ,że jest umieszczony na wieży Zamku Królewskiego we Warszawie , nie ma w nim absolutnie nic ciekawego... ;)

Idąc dalej tym tropem to Zamek Królewski w Warszawie to w sumie też nic ciekawego, poza tym że jest Królewski i ze jest we Warszawie - ot, Zebrali sie i zrobili bo na wojnie się popsuł.

Edited by Enkil

Potrzebne sa nastepujace dane:

Całkowita powierzchnia elementów złoconych

Grubość powłoki

Tylko nie pisz, że te informacje zaginęły i że nie są znane...

Trzeba spytać "kinola". on już wyliczył ile nakradli, to musiał mieć jakieś dane wyjściowe.,

Poza tym ciagłe rozpływanie się nad tym czasomierzem jest po prostu męczące... Zebrali sie rzemieslnicy i zrobili, a traktowany jest jak jakaś narodowa relikwia... Uwierz mi, poza tym ,że jest umieszczony na wieży Zamku Królewskiego we Warszawie , nie ma w nim absolutnie nic ciekawego... ;)

Można, nawet trzeba też mówić/pisać o innych zegarach mechanicznych jakie stworzyli rzemieślnicy i fascynaci po zaniku fabryk zegarów.
Zgłaszam pierwszy zegar: na Gołębniku, na ulicy Puławskiej w Warszawie (jakby co to opisywałem go kilkukrotnie)
Zgłaszam drugi: w Niepokalanowie... nie to składak, odpada

Rozumiem, że zgłosisz do konkursu jeszcze jakieś 3-4 , żeby było co porównywać.

JEDEN zgłoś!!! proszę🙏

Dopiero wtedy będziemy mogli podyskutować o jakości wykonania i unikatowości zegara.

Jeśli nie, to niestety pozostaje tylko ten i tylko tym możemy się chwalić 🙂
- i wtedy będziesz musiał odszczekać swoje lekceważenie, tych "co się zebrali" i tego " co zrobili"

Edited by Władek Meller

No rozumiem, że jesteś fascynatem i orędownikiem tego zegara... ok... Ale tam faktycznie nic ciekawego nie ma... Rozwiązania techniczne są wzorowane na berlińskim Rochlitzu... Naciag, układ płyt, układ poszczególnych przekładni... ot wszystko... i te 14 kg złota... To pokryło wszystkie koszty...  Proste nie... ;) Zegary które powstały po wojnie, jako rekonstrukcje wykonane przez rodzimych rzemieślników to: górny zegar na ratuszu w Poznaniu, zegar ratusza Starego Miasta w Gdańsku, zegar tzw. groblowy na ramieniu transeptu kościoła Mariackiego w Gdańsku, mechanizm zegara oraz teatru figur zegara Hansa Dueringera w Gdańsku... więcej nie piszę... wystarczy :) Pozdrowionka... i mi tu o "szczekaniu" nie pisz Władziu, bo to niegrzeczne... "Kinol" to coś innego niż "kiniol"... "Kinol" to po naszemu nochal... ;)

Godzinę temu, Enkil napisał(-a):

Idąc dalej tym tropem to Zamek Królewski w Warszawie to w sumie też nic ciekawego, poza tym że jest Królewski i ze jest we Warszawie - ot, Zebrali sie i zrobili bo na wojnie się popsuł.

Ciekawe w Zamku jest to, że jest kopią... Że po wojnie znaleźli się majstrowie, którzy obiekt ten odbudowali... To jest ciekawe, bo chyba  to jedyny w Europie tak duży obiekt zbudowany od nowa, na podstawie zachowanych materiałów archiwalnych...jako kopia...

Edited by kiniol

Guest Ritter

Nie znam odpowiedzi na pytanie czy na Zamku Królewskim powinien być zegar ratuszowy czy nawigacyjny wzorzec czasu dla wszystkich w koło? To pytanie wypadałoby zadać w referendum i nie jest to ani trochę zabawne.

W mojej skromnej opinii zdecydowanie "wzorzec" bo to Zamek Królewski a nie jakiś magistrat czyli powinien być biały cyferblat,  podświetlany, czarne albo złote indeksy oraz wskazówki a ich krój tak dobrany by odczyt był możliwie dokładny z jak najdalszej odległości. Mniej więcej to co jest na PKiN, Big Ben-ie czy zegarze przy hamburskim Targu Rybnym. Ten ostatni przykład jest dosyć dobry bo hamburski zabytkowy ratusz ma kolorowy ale czytelny cyferblat i złote wskazówki oraz indeksy. W wersji ratuszowej nikt czasem się nie przejmuje :) . Zarówno urzędnicy jak i interesanci, o której przyjdą i wyjdą jest wielką niewiadomą. Za to przybijający do brzegu albo odpływający czy też sprzedwacy i kupujący jak najbardziej kierują się czasem.

Edited by Ritter

Godzinę temu, kiniol napisał(-a):

No rozumiem, że jesteś fascynatem i orędownikiem tego zegara... ok... Ale tam faktycznie nic ciekawego nie ma... Rozwiązania techniczne są wzorowane na berlińskim Rochlitzu... Naciag, układ płyt, układ poszczególnych przekładni... ot wszystko... i te 14 kg złota... To pokryło wszystkie koszty...  Proste nie... ;)

Znowu jątrzysz, a wyliczyć nie umiesz i rozp.. sz całą dyskusję.
 - taki jesteś Krzych, sorry, ale tak to wygląda!

Zegary które powstały po wojnie, jako rekonstrukcje wykonane przez rodzimych rzemieślników to: górny zegar na ratuszu w Poznaniu,

Niestety nie znam. Wskazujesz, że to rekonstrukcja, ale chociaż jakiej klasy jest? Wskaż dobry opis, albo czas go opisać. Zachęcam

Zegary które powstały po wojnie, jako rekonstrukcje wykonane przez rodzimych rzemieślników to:  zegar ratusza Starego Miasta w Gdańsku,  ;)

Niestety znowu nie znam. Patrz jak wyżej

Zegary które powstały po wojnie, jako rekonstrukcje wykonane przez rodzimych rzemieślników to:  zegar tzw. groblowy na ramieniu transeptu kościoła Mariackiego w Gdańsku,

Nie znam. Brakuje "piewców zegarów", albo zegar "przeciętny"

1 godzinę temu, kiniol napisał(-a):

Zegary które powstały po wojnie, jako rekonstrukcje wykonane przez rodzimych rzemieślników to:  mechanizm zegara oraz teatru figur zegara Hansa Dueringera w Gdańsku...

Ten mechanizm, to... niestety wstyd. Mimo szacunku do Zespołu zegarowego. Zwykle nie działa, a działający wygląda jak pijany na lodowisku.

1 godzinę temu, kiniol napisał(-a):

Pozdrowionka... i mi tu o "szczekaniu" nie pisz Władziu, bo to niegrzeczne... "Kinol" to coś innego niż "kiniol"... "Kinol" to po naszemu nochal... ;)

Myślę, że odszczekasz, tylko musisz realnie oceniać, a nie po poznańsku.
Ja pochodzę z Kujaw (Inowrocław), więc mam tę przewagę, że jestem "gdzieś po środku" 🙂

"kiniol"
- patrz, a zrzynałem z Twojego avatara i się pomyliłem. Przepraszam.
A co to znaczy?

Cieszmy się zegarami!

Godzinę temu, Ritter napisał(-a):

Nie znam odpowiedzi na pytanie czy na Zamku Królewskim powinien być zegar ratuszowy czy nawigacyjny wzorzec czasu dla wszystkich w koło? To pytanie wypadałoby zadać w referendum i nie jest to ani trochę zabawne.

W mojej skromnej opinii zdecydowanie "wzorzec" bo to Zamek Królewski a nie jakiś magistrat czyli powinien być biały cyferblat,  podświetlany, czarne albo złote indeksy oraz wskazówki a ich krój tak dobrany by odczyt był możliwie dokładny z jak najdalszej odległości. Mniej więcej to co jest na PKiN, Big Ben-ie czy zegarze przy hamburskim Targu Rybnym. Ten ostatni przykład jest dosyć dobry bo hamburski zabytkowy ratusz ma kolorowy ale czytelny cyferblat i złote wskazówki oraz indeksy. W wersji ratuszowej nikt czasem się nie przejmuje :) . Zarówno urzędnicy jak i interesanci, o której przyjdą i wyjdą jest wielką niewiadomą. Za to przybijający do brzegu albo odpływający czy też sprzedawacy i kupujący jak najbardziej kierują się czasem.

Tylko taka dyskusja nie ma sensu.
Mamy to co mamy, a nasi poprzednicy zrobili wszystko by było jak najlepiej.
Nie kradli, tylko za***rdalali i zrobili.
Nie dywagowali, tylko odtworzyli to, co było przed wojną.
Starali się to zrobić najlepiej jak mogli.

Co my zrobiliśmy?
Co my możemy zrobić lepszego?

pier**lić, to każdy potrafi. Zrobić coś ciekawego, unikatowego, wyjątkowego?
- to potrafi... Karol Roman (tylko, niestety).

życzę dobrej nocy

Zbyt wielu Władziu "nie znasz"... i  jak tu dyskutować...?  :) 

Edited by kiniol

Szanowni Panowie, temat zegara na wieży Zamku Królewskiego w Warszawie, może nie jest najciekawszym tematem do dyskusji, a sam zegar też pewnie nie jest jakąś wyjątkową konstrukcją. Widziałem ten zegar z bliska i miałem okazję go dotykać. Robi wrażenie tj. na mnie wrażenie zrobił. Nie sądziłem wcześniej, że jest tak duży i że wizualnie  jest w stanie - jak nowy !  Pomieszczenie na wieży gdzie jest ustawiony niestety nie jest najpiękniejsze i daleko mu do czystego i zadbanego pomieszczenia gzie pracuje np. zegar na wieży Zamku Książąt Pomorskich w Szczecinie. Uważam, że w ogóle zegary wieżowe są fantastycznym materiałem poglądowym obrazującym pracę mechanizmu zegarowego. W takim zegarze wszystko widać. Szkoda, że do większości z nich dostęp mają tylko konserwatorzy.  O ile mechanizmów tych zegarów nie widać na zewnątrz, to tarcze i wskazówki jak najbardziej tak. I tu często cały czar pryska. Bo co z tego, że zegar może być technicznym arcydziełem, skoro jego tarcza lub tarcze są nieczytelne. Ta nieczytelność jest potęgowana wysokością na jakiej są one umieszczone. Czy tak było zawsze ? My ekscytujemy się mechanizmami, ale zwykły "ludź" idący ulicą chciałby jednak widzieć która jest godzina 😜

Temat został czasowo "schowany" gdyż emocje zaczęły brać górę nad kulturą słowa pisanego. Używanie słów wulgarnych z gwiazdkami niczego nie zmienia, bo nadal są to wulgaryzmy ! Osobiste wycieczki też nie są na miejscu. Po kilku rozmowach m.in z moderatorami,  uznaliśmy, że  temat jednak będzie dostępny tzn. już jest. Wierzę, że dyskusja się chociaż trochę rozwinie i młodzi klubowicze z krótkim stażem będą mieli okazję poznać zegary wieżowe i przy okazji trochę  historii naszego kraju.  

Jak najbardziej, można opisać i omawiać, przedstawić stare zdjęcia. A może nawet wspomnieć o wcześniejszych zegarach, które zastąpił obecny. 

Posprzątałem... ;)

W dniu 10.02.2022 o 09:00, kiniol napisał(-a):

Zbyt wielu Władziu "nie znasz"... i  jak tu dyskutować...?  :) 

Dzięki "kiniol" za sugestie.
Tak sobie teraz myślę, dlaczego mechanizm zegara zamkowego jest znany, opisywany i jest poważany, a inne mechanizmy stworzone przez rzemieślników (po czasie produkcji fabrycznych) już nie?

Jest w tym na pewno zasługa Profesora Mrugalskiego, który był niezwykłym promotorem i orędownikiem zegara zamkowego, ale czy tylko?

Patrząc na mechanizm zegara zamkowego w porównaniu z tym na Gołębniku na ul. Puławskiej w Warszawie, to mamy zestawienie profesjonalisty z aspirantem.

Porównując zegar zamkowy z gdańskim z zegara figuralnego, mamy porównanie profesjonalnego miernika czasu i rekonstrukcji starego urządzenia niedostosowanego do współczesności.

O zegarze z Poznania nie znalazłem żadnej informacji (znalezione opracowanie Zygmunta Dolczewskiego dotyczyło tylko Renesansu)
O zegarze groblowym jest napisane: "Uszkodzony w czasie wojny uzyskał w 1984 roku nowy mechanizm pp. Waleriana Janiszewskiego i Henryka Kaweckiego" (A. Januszajtis. Gdańskie zegary, dzwony i karyliony). Nic więcej nie znalazłem
O zegarze Gdańskiego ratusza jest napisane: "... w1950 r zamontowano nowy mechanizm, wykonany przez poznańskiego zegarmistrza Alojzego Henschla"  (A. Januszajtis. Gdańskie zegary, dzwony i karyliony). Nic więcej nie znalazłem

Dlaczego inne mechanizmy nie miały swoich orędowników? Dlaczego nawet dziś nie ma o nich notatek?
Może podobnie jak na Gołębniku i w zegarze figuralnym nie są tak ciekawe?

Mechanizm z Zamku Królewskiego ma na pewno genialną konstrukcję. 
Jego budowa stała się przyczynkiem do przygotowania dokumentacji technicznej, która pozwoliła na wykonanie kolejnych (co najmniej kilkunastu) zegarów. 
Czy jakikolwiek inny był naśladowany?
Sam mechanizm działa sprawnie przez 50 lat, podobnie jak sprawnie działają mechanizmy jemu pochodne.

To między innym dlatego ten zegar jest wyjątkowy i warto obchodzić jubileusz jego budowy (co nie znaczy, że nie warto byłoby pisać także o innych zegarach)

Władysław

Nie można porównywać zegara zamkowego z zegarem Dueringera z Gdańska, to zupełnie inne urządzenia... Alojzy Henschke z zespołem był autorem zegara dla ratusza w Poznaniu, oraz dla ratusza w Gdańsku... Dlaczego tyle wiadomo o zegarze zamkowym? Widzisz... bo na wschód od Konina to dużo się mówi, a na zachód dużo się robi ... 

20 godzin temu, kiniol napisał(-a):

Nie można porównywać zegara zamkowego z zegarem Dueringera z Gdańska, to zupełnie inne urządzenia... Alojzy Henschke z zespołem był autorem zegara dla ratusza w Poznaniu, oraz dla ratusza w Gdańsku... Dlaczego tyle wiadomo o zegarze zamkowym? Widzisz... bo na wschód od Konina to dużo się mówi, a na zachód dużo się robi ... 

Twoja zasada niestety uległa ewolucji w czasie, albowiem:
Profesor Mrugalski pochodząc z Ostrowa Wielkopolskiego (zegarmistrzowski egzamin czeladniczy w Poznaniu).
Myślę, że nie tylko dlatego zegar zamkowy jest tak dobrze zrobiony.

Ja pochodzę z Kujaw i tam nauczyłem się zegarmistrzostwa.

W Warszawie już od dawna dobrze budują i umieją przekazać informacje o dokonaniach zegarmistrzowskich 🙂

Przy okazji:
Czy możemy WSZYSCY pokusić się o stworzenie listy zegarów wieżowych w Polsce stworzonych przez rzemieślników po okresie fabrykacji?
Pomijając zegary "pozamkowe", bo te powinni wskazać Marek i Bartek Górski

Mamy już pierwsze zgłoszone pozycje 🙂

Jasne

Edited by kiniol

Film z procesu budowy zegara wieżowego na Zamku Królewskim w Warszawie

Materiał o filmie opublikowanym przez Zamek Królewski pojawił się na stronie Cechu warszawskiego.
Warto zobaczyć 🙂

https://rzemioslo.waw.pl/fim-z-procesu-budowy-zegara-wiezowego-na-zamku-krolewskim-w-warszawie/

1974-odbudowa-zamku-film-000.jpg

W dniu 13.02.2022 o 13:12, Władek Meller napisał(-a):

Ja pochodzę z Kujaw i tam nauczyłem się zegarmistrzostwa.

Niewiele to zmienia, skoro montujesz windy w parterowych domkach. Krzyś jaki jest każdy widzi, ale ma sporo racji i w przeciwieństwie do Ciebie Władku coś o zegarach wie. Zamiast obrzucać się błotem jak przedszkolaki weźcie kartki papieru do ręki i liczcie, ile tych obrączek z zegara wyszło bądź mogło wyjść. Gęstość złota przypomnieć? 

W dniu 13.02.2022 o 13:12, Władek Meller napisał(-a):

W Warszawie już od dawna dobrze budują i umieją przekazać informacje o dokonaniach zegarmistrzowskich 🙂

I dlatego montują windy w domkach parterowych, korekcja wskazań zegara zamkowego wymaga N>>1 operatorów, a odczytanie godziny o każdej porze dnia i nocy, jak już wspomniano, graniczy z cudem.

Z pozdrowieniami,

Maciej

Nie Politechnika, lecz chęć szczera zrobi z Ciebie inżyniera.

Poszukuję: zegarmistrzowskiej frezarki kształtkowej.

Wskazywanie zawyżonej wagi użytego złota niczego nie zmieni z tego co było.
Policzenie może dać satysfakcję, a nawet zmienić aktualne przekazy, ale nie to jest celem jubileuszu.
Jeśli ktokolwiek ma chęć i czas, to niech to robi,  nie bezpodstawnie zarzuca innym kradzieże, czy nierzetelność przekazu.

Pisanie o nieczytelności wskazań zegara odbudowanego 50 lat temu można porównać  pretensjami do Piasta, że miał jasne włosy (jeśli takowe miał).
- ja tam cieszę się, że on był

Na pewno nie tymi sprawami chcemy jako Cech zajmować się obchodząc Jubileusz budowy zegara na Zamku Królewskim w Warszawie.

Władku i eksKomorniku. Wracacie do polemiki zakończonej ponad miesiąc temu...

W dniu 17.03.2022 o 16:31, Władek Meller napisał(-a):

Wskazywanie zawyżonej wagi użytego złota niczego nie zmieni z tego co było.
Policzenie może dać satysfakcję, a nawet zmienić aktualne przekazy, ale nie to jest celem jubileuszu.
Jeśli ktokolwiek ma chęć i czas, to niech to robi,  nie bezpodstawnie zarzuca innym kradzieże, czy nierzetelność przekazu.

Pisanie o nieczytelności wskazań zegara odbudowanego 50 lat temu można porównać  pretensjami do Piasta, że miał jasne włosy (jeśli takowe miał).

Na pewno nie tymi sprawami chcemy jako Cech zajmować się obchodząc Jubileusz budowy zegara na Zamku Królewskim w Warszawie.

No ale pisanie, że prace wykonano pro publico bono, będzie wtedy niewłaściwe...

W dniu 17.03.2022 o 16:31, Władek Meller napisał(-a):

Czym w takim razie jest rzetelność konserwatorska? Jest to kolejny przykład radosnej twórczości przy odbudowie Warszawy. Nie chcę umniejszać zasług rzemieślników odbudowujących zegar, ponieważ wykonali bardzo dużo dobrej pracy, jednakże ktoś tu w tej kwestii zawinił. Zegary, które zostały zbudowane 4 czy 5 wieków temu i przetrwały do dziś, są czytelne. Zegar na wieży zamku, zegar mariensztacki, zegar na rynku starego miasta czy ten na siedzibie cechu przy Piekarskiej nie spełniają swojej podstawowej funkcji. 

Z pozdrowieniami,

Maciej  

W dniu 20.03.2022 o 13:01, kiniol napisał(-a):

No ale pisanie, że prace wykonano pro publico bono, będzie wtedy niewłaściwe...

Każdy mierzy swoją miarą :)

Edited by MaciejMM

Nie Politechnika, lecz chęć szczera zrobi z Ciebie inżyniera.

Poszukuję: zegarmistrzowskiej frezarki kształtkowej.

W dniu 20.03.2022 o 14:26, MaciejMM napisał(-a):

Czym w takim razie jest rzetelność konserwatorska? Jest to kolejny przykład radosnej twórczości przy odbudowie Warszawy. Nie chcę umniejszać zasług rzemieślników odbudowujących zegar, ponieważ wykonali bardzo dużo dobrej pracy, jednakże ktoś tu w tej kwestii zawinił. Zegary, które zostały zbudowane 4 czy 5 wieków temu i przetrwały do dziś, są czytelne. Zegar na wierzy zamku, zegar mariensztacki, zegar na rynku starego miasta czy ten na siedzibie cechu przy Piekarskiej nie spełniają swojej podstawowej funkcji. 

Z pozdrowieniami,

Maciej  

Każdy mierzy swoją miarą :)

Wieży...Panie Doktorze...