Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
memento mori

4x4 czyli im bardziej terenowe auto tym dalej trzeba iść po traktor

Recommended Posts

Posted (edited)

Na Land Cruiserze mam General Grabber i są to naprawdę świetne opony AT. Agresywny bieżnik więc dobrze się prezentują 😉, ale przede wszystkim są naprawdę uniwersalne - jeździłem i latem i zimą, po plażach i po kopnym śniegu i nie zawiodły. W moje ocenie są też ciche jak na bieżnik jaki mają. 

W jeepie doszedł bagażnik dachowy 😉

IMG_9372.jpeg

Edited by qbapiasek

;)

Plażowo ;) 

IMG_9844.jpeg

;)

Wyglądają dosyć... sportowo;)

Instagram.com/horlobby.watches

DakarZero 😆 każda felga 2 tony nośności, więc jak najbardziej sportowe - Dakarowe 👍 

Wiosna to generalnie czas zbrojeń 

20260316_165317.jpg

20260324_110431.jpg

Panowie 40 urodziny zbliżają się nieubłaganie
Na poprawę nastroju chcę kupić auto 4x4. Szukam i szukam i trudno mi się zdecydować. Może Wy podpowiecie coś ciekawego
Moje założenia/wymagania to:
- budżet do 40tyś zł
- napęd z blokadą(haldexy itp odpadają)
- rocznik od 2005 w górę
- minimum 150 koni żeby dało się tym sprawnie poruszać po asfalcie
- nie zjedzone przez rudą
- bez dziwnych pneumatyk w zawiasie itp(względnie przystępne cenowo naprawy)

Wizualnie mój typ nr1 to Jeep Commander, ale szukam już około 2 miesiecy, kilka obejrzałem i chyba niestety to nie ten budżet(same pognite pety)
Swoją drogą trochę mnie to przeraziło, że jadę z czterdziestoma tysiącami po dwudziesto letnie auto, a tam pognity szrot z wyjącym mostem, popękanymi fotelami i wyciekami z każdej strony. Nie spodziewałem się, że ludzie aż tak sobie cenią te auta

Wysłane z mojego CPH2653 przy użyciu Tapatalka

Ciężko będzie, najlepiej by było szukać na grupach 4x4 albo od kogoś poleconego bo w większości będzie tak jak piszesz.

Wśród znajomków nie mam nikogo zajaranego takimi autami, więc nikt nawet nie doradzi. Brat jeździł Jeepem wk i od tamtego czasu zerkam na takie auta. Ja raczej 90% po czarnym planuje jeździć więc lifty, mtki i stalowe zderzaki mnie nie interesują.
Szukam raczej czegoś czym w klimie pojadę na jakiś weekendowy trip z małżonką

59 minut temu, Mikas napisał(-a):

Panowie 40 urodziny zbliżają się nieubłaganieemoji19.png
Na poprawę nastroju chcę kupić auto 4x4. Szukam i szukam i trudno mi się zdecydować. Może Wy podpowiecie coś ciekawego
Moje założenia/wymagania to:
- budżet do 40tyś zł
- napęd z blokadą(haldexy itp odpadają)
- rocznik od 2005 w górę
- minimum 150 koni żeby dało się tym sprawnie poruszać po asfalcie
- nie zjedzone przez rudą
- bez dziwnych pneumatyk w zawiasie itp(względnie przystępne cenowo naprawy)

Wizualnie mój typ nr1 to Jeep Commander, ale szukam już około 2 miesiecy, kilka obejrzałem i chyba niestety to nie ten budżet(same pognite pety)
Swoją drogą trochę mnie to przeraziło, że jadę z czterdziestoma tysiącami po dwudziesto letnie auto, a tam pognity szrot z wyjącym mostem, popękanymi fotelami i wyciekami z każdej strony. Nie spodziewałem się, że ludzie aż tak sobie cenią te auta

Ojciec ma jeszcze Commandera.

Do zrobienia prawa przednia szyba pasażera, jakiś menelaos chciał się włamać bo zobaczył telefon na półce. Ktoś prawdopodobnie go spłoszył. Więc wymiana.

Przewody od klimy skorodowaly, wiec nie chłodzi - do zrobienia.

Po ostatnich rozstopach stwierdził, że go nigdy nie sprzeda, bo jako jedyny jechał, a reszta stała.

Oleje w silniku, skrzyni, mostach wymieniane. 

Silnik, napędy, blokada - wszystko sprawne. 

Podłogę ma zabezpieczoną, wiec jest niezjedzony. 

Klapę ma do zrobienia, bo tam się ruda wdała. Skóry (to amerykańska derma, omyłkowo zwana skórą) na fotelu kierowcy popękana.

Jak chcesz mogę spytać, czy jednak go opyli. Choć wątpię ;) 

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Takie obłe kształty mi nie leżą. Dlatego Commander zawrócił mi w głowie.
No i sytuacja podobna auto za 43k, a patrząc na boczki drzwi i podłokietnik to strach zdjąć te pokrowce🫣276dc48c591d1cfc0f33dca921b2a827.jpg

Ojciec ma jeszcze Commandera.
Do zrobienia prawa przednia szyba pasażera, jakiś menelaos chciał się włamać bo zobaczył telefon na półce. Ktoś prawdopodobnie go spłoszył. Więc wymiana.
Przewody od klimy skorodowaly, wiec nie chłodzi - do zrobienia.
Po ostatnich rozstopach stwierdził, że go nigdy nie sprzeda, bo jako jedyny jechał, a reszta stała.
Oleje w silniku, skrzyni, mostach wymieniane. 
Silnik, napędy, blokada - wszystko sprawne. 
Podłogę ma zabezpieczoną, wiec jest niezjedzony. 
Klapę ma do zrobienia, bo tam się ruda wdała. Skóry (to amerykańska derma, omyłkowo zwana skórą) na fotelu kierowcy popękana.
Jak chcesz mogę spytać, czy jednak go opyli. Choć wątpię  
Dlaczego nie, możesz spytać.

Na środę mam umówionego Commandera do obejrzenia. Podobno blacharsko super... ciekawe jak będzie

Oprócz tego spoglądam też na Jeepa Wk i Nissana Pathfindera. Te trzy wozy mi sie podobają i pewnie coś z nich wybiorę

Na Nissana uważaj bo tam rama gnije.

A no sam już wiesz, że przy około 20 letnich terenówkach szału nie będzie czy ze spodem czy ze środkiem.

Człek chce się cieszyć z zakupu zabawki, a tu się okazuje że stać go ewentualnie na lego

Też chciałem tak kupić jak ty, budżet nawet miałem mniejszy i dałem sobie spokój, większość aut to gruzy, od razu trzeba by ładować lub mieć własny garaż i większość robić samemu. Nie ma co się oszukiwać, dobre zadbane auto tak myślę, że od 50 k trzeba startować za roczniki naprawdę nie młode, dlatego dałem sobie spokój, choć ogłoszenia z ciekawości oglądam.

Też chciałem tak kupić jak ty, budżet nawet miałem mniejszy i dałem sobie spokój, większość aut to gruzy, od razu trzeba by ładować lub mieć własny garaż i większość robić samemu. Nie ma co się oszukiwać, dobre zadbane auto tak myślę, że od 50 k trzeba startować za roczniki naprawdę nie młode, dlatego dałem sobie spokój, choć ogłoszenia z ciekawości oglądam.
To co mnie trochę podnosi na duchu to brat z własnym warsztatem. Dlatego szukam auta bardziej z czymś mechnicznym do zrobienia niż z defaktami blacharskimi

To ja podsunę pomysł bardzo nieszablonowy, a mianowicie VW Touareg I. W standardzie centralna blokada, reduktor, w niektórych wersjach blokada tylnego mostu, pneumatyka lub bez pneumatyki. Łatwo zrobić lift o 2” i zaloźyć AT’eki. Polecam obejrzeć pare filmików np. w porównaniu z Jeep’em. Można kupić diesla, albo benzynę i założyć LPG. Auto nadaje się i w trasę i w teren.

39 minut temu, Mike.77 napisał(-a):

VW Touareg I

znajomy ma, myśliwy więc często lata po lasach. 2.8 VR6 z LPG, opony A/T. Trapy plus highlift i całkiem sprawne auto w teren. Bliźniak Touarega to Cayenne 1 tylko środek chyba w VW lepiej się zestarzał. Patrol to chyba tylko do sprowadzenia z Dubaji ale nie ten budżet, poszukałbym Pajero lub jakiegoś Jeepa WK z USA

Instagram.com/horlobby.watches

W dniu 17.03.2026 o 11:31, pmwas napisał(-a):

BFG naprawdę są na mokrym asfcie niebezpieczne.

Trzeba się przyzwyczaić, albo noga z gazu 😜 , wg mnie to i tak najlepsze opony jeśli chodzi o takie uniwersalne zastosowanie asfalt / teren 

@Mikas to musi być typowa terenówka ? może wystarczy podniesione kombi typu Subaru Outback ? 🙂

W tym budżecie spokojnie można jeszcze dostać Hyundai Terracan'a z końca produkcji i powinno zostać na jakieś delikatne usprawnienia . 

[mention=106720]Mikas[/mention]
Screenshot_20260331_074315_Facebook.thumb.jpg.038d6ba704f7dd5bad9f8930f24e88b9.jpg
Ładny Wj, ale jak i Zj nie słyną ze zbyt przyjemnego prowadzenia po czarnym. Gdybym planował więcej jazdy off to kupil bym wj 4.7 v8 i po sprawie

Trzeba się przyzwyczaić, albo noga z gazu  , wg mnie to i tak najlepsze opony jeśli chodzi o takie uniwersalne zastosowanie asfalt / teren 
[mention=106720]Mikas[/mention] to musi być typowa terenówka ? może wystarczy podniesione kombi typu Subaru Outback ? 

W tym budżecie spokojnie można jeszcze dostać Hyundai Terracan'a z końca produkcji i powinno zostać na jakieś delikatne usprawnienia . 

Chcę terenówke. Mam ochotę poczuć ten klimat. Outbacki, audi allroady są ok, ale nie mają tego fun faktor

Touareg jajko szukam kanciatego

7 minut temu, Mikas napisał(-a):

Ładny Wj, ale jak i Zj nie słyną ze zbyt przyjemnego prowadzenia po czarnym. Gdybym planował więcej jazdy off to kupil bym wj 4.7 v8 i po sprawie

Prowadzi się pięknie, tylko mięciutko. Jak masz lift to zwykle jest troszkę twardziej. Miałem WJ przez 11 lat i złego słowa nie powiem. 💓

Co do Commandera to ciężko znaleźć w dobrym stanie, to fakt.

e x p a n d     y o u r     t i m e

2 godziny temu, Mikas napisał(-a):

szukam kanciatego

Suzuki Grand Vitara?

Posted (edited)
3 godziny temu, gszydlowsky napisał(-a):

Trzeba się przyzwyczaić, albo noga z gazu 😜 , wg mnie to i tak najlepsze opony jeśli chodzi o takie uniwersalne zastosowanie asfalt / teren 

@Mikas to musi być typowa terenówka ? może wystarczy podniesione kombi typu Subaru Outback ? 🙂

Może i tak. Ale wciąż się upieram, że na mokrym to dramat. 

Ostatnio jechałem ta sama trasę w takich samych warunkach na BFG i na Sailunach. 

Stromy podjazd - asfalt oczywiście. 

W pomarańczy nie dałem gazu do dechy, a i tak tyłem mi zarzuciło makabrycznie. I - jak zwykle - bez ostrzeżenia auto poszło skosem. 

Na Sailunach dałem gaz - no może nie do dechy, ale mocniej i... nic. Jak po szynach. 

Inna sprawa, że te Sailuny są miękkie, więc pewnie w terenue łatwo je uszkodzić. Znaczy... Co komu bardziej potrzebne. 

Ja te BFG na pewno wymienię, bo pomarańcza jest za fajna, żeby ją w błocie zdemolować, więc pancerna opona mi nie potrzebna, zwłaszcza, że o części coraz trudniej. 

Edited by pmwas

Miłego dnia!

Nie mówię że tak nie jest bo sam mam podobne odczucia, na mokrym trzeba być ostrożnym .

Kiedy opony są świeże to jakoś mniej to odczuwam, ale jak już mają 2-3 sezony to się nasila . 

Suzuki Grand Vitara?
Z zewnątrz ok, ale środek mi sie nie podoba... Ogólnie trochę naiwnie zadałem to pytanie z myślą, że nagle strzeli mnie piorun i zmienie całkowicie zdanie.
Prawda jest taka, że baaardzo chce Commandera i cieżko bedzie się zadowolić czymś innym. Mam dwa do obejrzenia w tym tygodniu i mam nadzieję że któryś z nich będzie wymagał na tyle mało pracy(kosztów dodatkowych) że go wezmę.
Moja trójca na którą spoglądam to: Commander>WK>Pathfinder i daleeeeeko nic