Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
Sign in to follow this  
MichTheOne

Skala ocen w dziale SPRZEDAM

Recommended Posts

Już od jakiegoś czasu można zauważyć, że dział Sprzedam jest naprawdę aktywnie moderowany. Wielkie dzięki za to dla moderatorów, szczegónie dla @DawPi, bo to zdaje się on robi większość tej roboty (jak coś pokręciłem w personaliach to przepraszam!). Podoba mi się, że czuwa się nad przestrzeganem Regulaminu działu Sprzedam, bo dzięki temu standard ogłoszeń idzie w górę. Dla mnie jako osoby aktywnie sprzedającej i kupującej jest to świetna sprawa.

Muszę jednak zauważyć, że z jakiegoś powodu nie jest aktywnie weryfikowana skala ocen stanu zegarka. Chodzi mi o skalę od 1 do 10 punktów, która w Regulaminie jest szalenie precyzyjna. I ta prezycja jest znakomitą sprawą, bo powinna dawać pewność, że zarówno kupujący jak i sprzedający mają takie samo rozumienie stanu zegarka. Problem w tym, że bardzo wielu sprzedających nie stosuje się do regulaminowych definicji konkretnych poziomów na skali. Nierzadko można spotkać tekst w stylu: "Zegarek wg mnie w stanie 9/10, bu tylko mała rysa na szkle i obitka na kopercie; nie ma pudełka i papierków". 

Czym to skutkuje?  skala ocen nie spełnia swojej funkcji. Czytając ogłoszenie nie wiadomo czy sprzedający stosuje prawidłowe standardy czy swoje własne. A ci sprzedający, którzy rzetelnie stosują bardzo rygorystyczne definicje z Regulaminu, wychodzą na, za Państwa przeproszeniem, naiwniaków aktywnie deprecjonujących swoje oferty na tle innych. Taka jest niestety cena uczciwości.

Ja oczywiście rozumiem, że skala jest rzeczą bardzo ocenną. I nie chodzi mi o działanie moderatora polegające na oglądaniu zdjęć i szukaniu uszkodzeń. Chodzi mi wyłącznie o pobieżne przejrzenie tekstu ogłoszenia z definicjami Regulaminu. I zareagowanie jeśli coś ewidentnie jest w sprzeczności, w trybie identycznym jak np. gdy delikwent nie załączy zdjęcia z karteczką potwierdzającą posiadanie zegarka. Myślę, że zwrócenie na to uwagi to będzie dobry krok w stronę poprawy zaufania do forumowego "bazarku". I ogólnie ukłon dla fair-play pomiędzy uczestnikami zabawy.

Jeszcze raz dzięki za pracę dla moderatoorów. A tych moich narzekań powyżej proszę nie traktować jako przytyku czy złej oceny pracy forum. To jedynie sugestie pro publico bono ;)

Z pozdrowieniami,

Michał

Edited by MichTheOne

It's not a hobby, it's a sickness.

I pewnie mógłby jeszcze wystawiać certyfikaty zgodności oceny ze stanem faktycznym. Sorry, chyba wymagasz zbyt wiele. 

Nie ma nic bardziej żałosnego od niespełnionych marzeń.

7 godzin temu, MichTheOne napisał(-a):

Już od jakiegoś czasu można zauważyć, że dział Sprzedam jest naprawdę aktywnie moderowany. Wielkie dzięki za to dla moderatorów, szczegónie dla @DawPi, bo to zdaje się on robi większość tej roboty (jak coś pokręciłem w personaliach to przepraszam!). Podoba mi się, że czuwa się nad przestrzeganem Regulaminu działu Sprzedam, bo dzięki temu standard ogłoszeń idzie w górę. Dla mnie jako osoby aktywnie sprzedającej i kupującej jest to świetna sprawa.

Muszę jednak zauważyć, że z jakiegoś powodu nie jest aktywnie weryfikowana skala ocen stanu zegarka. Chodzi mi o skalę od 1 do 10 punktów, która w Regulaminie jest szalenie precyzyjna. I ta prezycja jest znakomitą sprawą, bo powinna dawać pewność, że zarówno kupujący jak i sprzedający mają takie samo rozumienie stanu zegarka. Problem w tym, że bardzo wielu sprzedających nie stosuje się do regulaminowych definicji konkretnych poziomów na skali. Nierzadko można spotkać tekst w stylu: "Zegarek wg mnie w stanie 9/10, bu tylko mała rysa na szkle i obitka na kopercie; nie ma pudełka i papierków". 

Czym to skutkuje?  skala ocen nie spełnia swojej funkcji. Czytając ogłoszenie nie wiadomo czy sprzedający stosuje prawidłowe standardy czy swoje własne. A ci sprzedający, którzy rzetelnie stosują bardzo rygorystyczne definicje z Regulaminu, wychodzą na, za Państwa przeproszeniem, naiwniaków aktywnie deprecjonujących swoje oferty na tle innych. Taka jest niestety cena uczciwości.

Ja oczywiście rozumiem, że skala jest rzeczą bardzo ocenną. I nie chodzi mi o działanie moderatora polegające na oglądaniu zdjęć i szukaniu uszkodzeń. Chodzi mi wyłącznie o pobieżne przejrzenie tekstu ogłoszenia z definicjami Regulaminu. I zareagowanie jeśli coś ewidentnie jest w sprzeczności, w trybie identycznym jak np. gdy delikwent nie załączy zdjęcia z karteczką potwierdzającą posiadanie zegarka. Myślę, że zwrócenie na to uwagi to będzie dobry krok w stronę poprawy zaufania do forumowego "bazarku". I ogólnie ukłon dla fair-play pomiędzy uczestnikami zabawy.

Jeszcze raz dzięki za pracę dla moderatoorów. A tych moich narzekań powyżej proszę nie traktować jako przytyku czy złej oceny pracy forum. To jedynie sugestie pro publico bono ;)

Z pozdrowieniami,

Michał

Idea słuszna, ale trudna do realizacji. Oczywiście w przypadku ewidentnej sprzeczności opisu do oceny w skali Forum, interwencja moderatora byłaby wskazana.

Ja dając opisy jak wychodziło mi 6-7 lub nawet 8 to i tak dawałem 5-6 

Jeśli zaniżę a będzie lepiej to chyba na plus niż odwrotnie ? 

Zdjęcia ........ich duża ilość, nie kręcone, nie poprawiane, najlepiej jedno po drugim a już w ogóle minutowy film i to zastąpi 1000zdjęć czy bóg wie jaki opis 

ED: Film ma jednak wadę ..............................................trza paznokcie obciąć 

Edited by Paweł Bury.

3 godziny temu, Paulus57 napisał(-a):

Idea słuszna, ale trudna do realizacji. Oczywiście w przypadku ewidentnej sprzeczności opisu do oceny w skali Forum, interwencja moderatora byłaby wskazana.

Chodzi właśnie tylko o to, o ewidente przypadki. 

It's not a hobby, it's a sickness.

Jak już temat wypłyną to warto by uwzględnić w skali ocen normalny serwis mechanizmu, aktualnie zgodnie z precyzyjną skalą zegarek to serwisie (przegląd smarowanie) może otrzymać co najwyżej ocenę 6-7/10.

Kwestia przeprowadzonego serwisu (nie naprawy) nie powinna mieć takiego wpływu na ocenę stanu zegarka.

Dziś wystawiając zegarek po modyfikacjach zgodnie ze skalą forumową wyceniłem go na 3/10. Jego stan jest daleki od opisu ze skali ocen, ale zawiera nieoryginalne części co automatycznie wyklucza zegarek z wyższej oceny.

cóż, jakiś czas temu na bazarku był zegarek "nienoszony", który miał, z tego co pamiętam, przyklejoną do brudnego dekla folię i syf w zakamarkach koperty... nawet to chyba zgłaszałem, a dalej wisiało.

… drugie allegro?

Panowie…. mozna zadzwonic , dopytac , poprosic o zdjecia… 

Jeszcze bardziej utrudniajcie sprzedanie czegokolwiek, żeby ten bazarek w zupełności zdechł.

Pamietam te ~10 lat temu, dział Sprzedam tętnił życiem, jak prawdziwy bazar, pojawiało się dużo ogłoszeń, można było rezerwować w wątku.

Dzięki temu właśnie że ciagle coś się pojawiało, przerobiłem mnóstwo mniej i bardziej interesujących sikorów, co było kluczowe dla rozwoju pasji zegarkowej i ugruntowania upodobań. Dało mi to zdecydowanie więcej niż sucha wiedza wynoszona z czytania postów.

Posted (edited)
49 minut temu, meinard napisał(-a):

Jeszcze bardziej utrudniajcie sprzedanie czegokolwiek, żeby ten bazarek w zupełności zdechł.

...

Dokładnie, znamy się w większości kilka czy kilkanaście lat i nabycie czy wymiana zegarka była przyjemnością.

Teraz nie dość że bazarek płatny to jeszcze jakieś kartki trzeba pisać bo jestem 13 lat na forum i się udzielam ale nikt mnie nie zna i nie wiadomo czy mam zegarek 😉

Edited by tomaliusz

Posted (edited)

Czy zrobienie fotki z kartką jest takim wielkim problemem? Dodatkowo forum zwyczajnie potrzebuje kasy na utrzymanie, a wykupienie ogłoszenia zajmuje jakąś minutę. 

Powiem więcej, ostatnio sprzedałem na forum zegarek, dla którego nie mogłem znaleźć kupca gdzie indziej. Mamy tutaj jednak inną grupę użytkowników niż na grupach FB i ja sobie to chwalę akurat. Ba, po sprzedaży ot tak przelałem jeszcze parę złoty na forum, mimo, że nie trzeba było. Warto docenić co tutaj mamy, bo poziom wiedzy i dyskusji jest tutaj na całkiem niezłym poziomie.

Edited by Ceteth