Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
News will be here

Recommended Posts

Rozumiem, jak najbardziej, nie z mienia to mojej opinii, że akurat pasuje. Tak z punku fotografującego i zrównoważonego kadru kolorem, kompozycja. P

Posted (edited)

Czasem dostaje email z pytaniem o szkieletora, oczywiście w pierwszej kolejności każdy chce z żyrandolem. 

Jak odpisze że nie mogę pomóc a  taki zegar to koszt około 15tys.zl to jest zaskoczenie że aż tyle Oczywiście bywaja okazje ale jest mały problem- trzeba mieć szczęście. Dzisiaj na aukcji został sprzedany zyrandol za 1900 funtow. Do tej ceny trzeba dodać 32 % prowizji dla domu aukcyjnego i okolo 120 funtów pakowanie i wyslanie z ubezpieczeniem na terenie UK.

Może też być opłata celna po Brexit 

Screenshot_20240516_122346_Samsung Internet.jpg

Edited by old time

Noo, to jak ktoś koniecznie chce, to najpierw, musi sobie sprawić skarbonkę. 

A za jakiś czas, spokojnie na aukcję. 

Posted (edited)
1 godzinę temu, PM1122 napisał(-a):

Noo, to jak ktoś koniecznie chce, to najpierw, musi sobie sprawić skarbonkę. 

A za jakiś czas, spokojnie na aukcję. 

Sa drogie to prawda.

Zrobiono z tym wachadlem ololo 600.

Wszystkich szkieletorow okolo 1700.

Edited by old time

Posted (edited)

Dodam  opracowanie J.Hubby  o zegarach szkieletowych GB.

Here is a production summary:
1st batch 600 clocks
SN 2131301 to 2131900
Made Jan-Feb 1910, ALL had standard GB disc pendulum and stamped silvered dials with black Arabic numbers. All were the oval glass dome model No. 499. This batch included all the 190 BHA logo skeleton clocks that were made.
2nd batch 510 clocks
SN 2135301 to 2135810
Made Apr-May 1910, 40% had No. 17 skeleton pendulum, 60% GB disc pendulums. The Mahogany round top case No. 502 was introduced in this batch and was nearly 30% of the clocks made in the batch. 70% were the oval glass dome model No. 499.
3rd batch 300 clocks
SN 2185301 to 2185600
Made Jan 1911, ALL had the skeleton pendulum, about 20% were model No. 502, 80% glass dome No. 499.
4th batch 300 clocks
SN 2227501 to 2227800
Made Nov. 1911. ALL had the No. 17 skeleton pendulum, about half were the oval glass dome model No. 499, half model No. 502.
Total production was 1,710 GB Skeleton clocks.
Edited by old time

Taaa ... są , są ! ....... Ale skoro ich mało i wielu urzekają , to nie ma się co dziwić , że swą wartość mają !

Też mi się podoba , ale cena -  jak dla mnie  -  jest zaporowa .

W dniu 16.05.2024 o 13:12, old time napisał(-a):

Czasem dostaje email z pytaniem o szkieletora, oczywiście w pierwszej kolejności każdy chce z żyrandolem. 

Jak odpisze że nie mogę pomóc a  taki zegar to koszt około 15tys.zl to jest zaskoczenie że aż tyle Oczywiście bywaja okazje ale jest mały problem- trzeba mieć szczęście. Dzisiaj na aukcji został sprzedany zyrandol za 1900 funtow. Do tej ceny trzeba dodać 32 % prowizji dla domu aukcyjnego i okolo 120 funtów pakowanie i wyslanie z ubezpieczeniem na terenie UK.

Może też być opłata celna po Brexit 

Screenshot_20240516_122346_Samsung Internet.jpg

Opłaty celne to:

-ok. 200 zł dla Agencji Celnej

-0% cła ale trzeba udowodnić, że to antyk ponad 100-letni

-8% VAT od sumy ceny i pakowania i wysyłki

Posted (edited)
20 minut temu, erzlot napisał(-a):

Opłaty celne to:

-ok. 200 zł dla Agencji Celnej

-0% cła ale trzeba udowodnić, że to antyk ponad 100-letni

-8% VAT od sumy ceny i pakowania i wysyłki

Nie wiem jak to dziala w Polsce .

Raz probowalem udowodnic ze to antyk 100 letni i zrezygnowale. Taniej i szybciej bylo zaplacic 120 funtow cla .

Oczywiscie ja to chcialem zrobic w UK.

I czesto jest tak ze oplata celna jest naliczona i trzeba ja zaplacic a pozniej mozesz sie starac o jej zwrot.

Zamawiajac wysylke zaznaczasz wartosc i czy towar podlega oplacie celnej.

Jak cos licytuje na ebay a jest wysylka przez ebay GSP to autonatycznie doliczaja mi vat i clo. Musze to zaplacic nie mam innej opcji.

Wysylka tego szkieletora  przez MBE  to 80 funtow  plus 75 funtow ubezpieczenia UK DO UK

Nie zaryzykowalbym wysylki przez dom aukcyjny i bez ubezoieczenia

Edited by old time

Posted (edited)

Dodan ze cena tego szkieletora 1900 +32%+ 155 wysylka uk =2653 funtow - zeby wygrac trzeba dac wiecej niz 1900

Edited by old time

Mnie się kilka razu udało udowodnić, że to antyk. Dosyłałem do agencji celnej np skany katalogów albo informacje encyklopedyczne (że firma Becker przestała istnieć w 1926 roku). I jak dotąd skutkowało tzn nie płaciłem cła a VAT tylko 8%. Raz FEDEX bez pytania narzucił cło i VAT 23% i się odwołałem, trwało to 3 miesiące i zwrócili mi kilkaset zł.

Posted (edited)
30 minut temu, erzlot napisał(-a):

Mnie się kilka razu udało udowodnić, że to antyk. Dosyłałem do agencji celnej np skany katalogów albo informacje encyklopedyczne (że firma Becker przestała istnieć w 1926 roku). I jak dotąd skutkowało tzn nie płaciłem cła a VAT tylko 8%. Raz FEDEX bez pytania narzucił cło i VAT 23% i się odwołałem, trwało to 3 miesiące i zwrócili mi kilkaset zł.

Zawsze warto powalczyc, ja nie mam cierpliwosci   do tego .

Czyli do tej ceny trzeba doliczyc 8%  jesli nie bedzie cla tylko vat .

Edited by old time

Posted (edited)

Screenshot_20240711_102456_Gallery.thumb.jpg.a8ec35a9733ff0540306f2ae36a7263b.jpgMa ktoś takiego Hubera?

Może zdjęcia takiego macie.

Widzialem dawno temu niebieski na aukcji ale gdzieś mi zdjęća przepadły. 

Edited by old time

Ja mam takiego, ale dorabiałem wahadło. Było na forum. Myślałem że to Kienzle z roku 1936

Posted (edited)

Screenshot_20240710_103957_Gallery.thumb.jpg.456b5ce6b0a724e823f4d49707b1be8f.jpgMa latarkowe zebniki i tylna płyta nie wygląda na Kienzle ale moze

Edited by old time

W Terwilligerze str.169 jest to płyta 1663 produkcji Baduf z roku 1898, ale w erracie NAWCA to Huber, którą wykorzystywał Kienzle do zegarów

z nieregulowanym wahadłem (jak u Ciebie).  Te 2 otwory gwintowane z prawej strony płyty służą do mocowania zawieszki (ale nie wiem jak wygląda

ten uchwyt). Włos ma specjalną dolną zawieszkę z regulacją długości czynnej włosa (można kupić w USA albo od Michaela z Australii)

19 godzin temu, erzlot napisał(-a):

W Terwilligerze str.169 jest to płyta 1663 produkcji Baduf z roku 1898, ale w erracie NAWCA to Huber, którą wykorzystywał Kienzle do zegarów

z nieregulowanym wahadłem (jak u Ciebie).  Te 2 otwory gwintowane z prawej strony płyty służą do mocowania zawieszki (ale nie wiem jak wygląda

ten uchwyt). Włos ma specjalną dolną zawieszkę z regulacją długości czynnej włosa (można kupić w USA albo od Michaela z Australii)

J.Hubby ma tylko dwa takie zegary w swojej bazie danych - czerwony i niebieski. Ten czerwony jest na NAWCC.

Jesli chodzi o datowanie tego zegara to patrzac na werk powstal on nie wczesniej niz 1912 (wtedy Huber otrzymal patent na zebniki latarkowe w 400 day clock) i nie pozniej niz 1927  .

J.Hubby jest za opcja wczesniejsza - czyli okres przed I WS.

Moj zegar ma inny blok,tez z regulacja ale bardzo podobna do tej jaka mam w Sylvester bijacym. Nie wiem czy jest oryginalny,za kilka dni bede mial zegar to zobacze.

Czy miales oryginalny gorny blok?

Screenshot_20240711_235520_Gallery.jpg

Mój jest czerwony. Górny bloczek jest normalny, regulację mam na dolnym bloczku. Na foto jej nie ma, bo wypożyczyłem komuś do skopiowania i jeszcze

nie chciało mi się jej zawiesić po oddaniu. A takiej jak twoja nigdy nie widziałem- może ona jakoś pasuje do tych 2 otworów na tylnej płycie?

IMG_20240713_181126194_HDR.jpg

IMG_20240713_181058853_HDR.jpg

IMG_20240713_181045053_HDR.jpg

Posted (edited)
W dniu 13.07.2024 o 17:18, erzlot napisał(-a):

Mój jest czerwony. Górny bloczek jest normalny, regulację mam na dolnym bloczku. Na foto jej nie ma, bo wypożyczyłem komuś do skopiowania i jeszcze

nie chciało mi się jej zawiesić po oddaniu. A takiej jak twoja nigdy nie widziałem- może ona jakoś pasuje do tych 2 otworów na tylnej płycie?

IMG_20240713_181126194_HDR.jpg

IMG_20240713_181058853_HDR.jpg

IMG_20240713_181045053_HDR.jpg

Dzieki,tez mam taki gorny bloczek. Za kilka dni bede mial zegaer  to zobacze co i jak.

Edited by old time

Dziwny roczniak pokazał się na aukcji w Australii. Brak szczegółów, tylko jedno zdjęcie

H21402-L378260878.JPG

Od tej kuli ziemskiej dziwniejszy jest ten pojemnik na ser/maselnica na dachu. ;)

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Znalazłem drugie foto -tylna płyta. Wygląda na JUF. Poszedł za 1300 AUD.

Ufw8vEzA.jpeg

Posted (edited)

Tak to werk Juf,mam taki w Louvre- 2 słonie i napis  Germany.

Zegar wygląda na garażowy okaz ale zawsze może okazać się że była taka seria. Zapytam w grupie na fb.

Edited by old time

Posted (edited)

taki JUF - jest moze w katalogu lub podobne robione na francuskie

pozdrawiam

s-l960.jpg

Edited by old time