Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
pmwas

Mój upragniony UAZ...

Recommended Posts

1 godzinę temu, zadra napisał(-a):

to nie powinno zabić auta wykonanego do takich właśnie trudnych zadań.

Przecież nie jest to miejski suw do jazdy po asfalcie i co najwyżej najechanau na krawężnik czy studzienkę.. 

przy 12tys km przebiegu spodziewałbym się prędzej jakiejś fabrycznej kuchy przy fabrycznym składaniu niż zabicia jazdą na pólsprzegle, ale zaniedługo wszystko się okaże.. 

Sprzeglo w UAZie nie ma dobrych opinii… ogólnie uchodzi właśnie za zbyt słabe do takiego właśnie autka.

Nic, zmontujemy od nowa, na nowych częściach i zobaczymy. Tylko żeby nie było zdziwienia, ze sprzęgło nowe, a trzęsie dalej - tego się boję.

Miłego dnia!

Jazda na ślizgającym się sprzęgle zabije każdy wóz.

8 godzin temu, pmwas napisał(-a):

Sprzeglo w UAZie nie ma dobrych opinii… ogólnie uchodzi właśnie za zbyt słabe do takiego właśnie autka.

Nic, zmontujemy od nowa, na nowych częściach i zobaczymy. Tylko żeby nie było zdziwienia, ze sprzęgło nowe, a trzęsie dalej - tego się boję.

Jeśli jest uszkodzony docisk, przegrzany, może warto by przeszlifować przylgnie koła zamachowego...

Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

40 minut temu, kiniol napisał(-a):

Jeśli jest uszkodzony docisk, przegrzany, może warto by przeszlifować przylgnie koła zamachowego...

Kolo zamachowe dzisiaj przyjechało. Wymienimy całość, żeby potem znów nie rozbierać…

Chyba że koło zamachowe będzie ewidentnie dobre, w co wątpię, prawie na pewno będzie miało ślady zużycia i przegrzania…

A ponieważ wymieniamy i mi nie szkoda - robiłem dzisiaj testy.

Jak jest zimny, sprzęgło działa dobrze. Nawet przy ruszaniu z wyższym obciążeniem, pod górę itp.

Z czasem jest tak, że przy delikatnym ruszaniu rusza płynnie, a na wyższych obciazeniach, przy probie szybszego ruszenia z wyższych obrotów zaczyna szarpać, aż w końcu szarpie zawsze i wszędzie. 
Ewidentnie coś się musi odkształcać po nagrzaniu - w zasadzie nie widzę innej opcji…

Plus - stukanie. Jak jest zimne, chodzi w miarę cicho, jak się nagrzeje to słychać stukanie, terkotanie - jak zwal tak zwał. W każdym razie reguła jest ewidentna, ze jak cicho chodzi to dobrze pracuje i odwrotnie 

Miłego dnia!

Kurcze, koło zamachowe jest wyważane razem z wałem korbowym...to jest para...

Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

2 godziny temu, kiniol napisał(-a):

dajmy sobie czas..

się wymieni, się zobaczy, jakieś nowe wnioski, nowe posty, nowe problemy... 

3 godziny temu, kiniol napisał(-a):

Dziwne… wszędzie piszą „wymień sprzęgło i ew. koło zamachowe”…

Chyba że mowa o nowszych technologiach ;)

Ogólnie - nie wiem. Jeśli da się to przeszlifować, to nie ma co wymieniać, ale ponoć jeśli jest przegrzane i ma tzw. „hot spots”, to jest do wymiany. Tyle wiedzy od wujka Google…

Zresztą - czytałem nawet sugestie (i to nie z forów, a z ZF), że lepiej wymieniać koło zamachowe razem ze sprzęgłem na wszelki wypadek. 
Nic już nie wiem, mam „taką głowę”. 
Jak mówię - jeśli jest dobre - zostaje, jak przegrzane - trzeba będzie wymienić i tjudno :(

Miłego dnia!

Założyłbym się, że koło zamachowe jest ok, do ew. przeszlifowania. 

12 minut temu, goral_ napisał(-a):

Założyłbym się, że koło zamachowe jest ok, do ew. przeszlifowania. 

Wkrotce się dowiemy 😃

Miłego dnia!

Panie, weź Pan ten cały silnik razem ze skrzynią biegów i tym sprzęgłem wypierdol w całości w ch*j na złom, w miejsce szrotu wsadź jakąś cywilizowaną jednostkę napędową i zacznij się Pan wreszcie cieszyć z jazdy a nie z tego, że się gówno nie sp***doliło po drodze. Tak robią normalni ludzie.

Prawda. Ludzie ją cenią, łakną jej, są nawet gotowi oddać za nią własne życie. Pod warunkiem, że nie dotyczy ich samych.

1 minutę temu, souls_hunter napisał(-a):

Panie, weź Pan ten cały silnik razem ze skrzynią biegów i tym sprzęgłem wypierdol w całości w ch*j na złom, w miejsce szrotu wsadź jakąś cywilizowaną jednostkę napędową i zacznij się Pan wreszcie cieszyć z jazdy a nie z tego, że się gówno nie sp***doliło po drodze. Tak robią normalni ludzie.

A może to jest jakiś rodzaj wysoce podniecającego masochizmu połączonego z masturbacją...? Tego się raczej nie dowiemy...

Też mi to przeleciało pomiędzy uszami z prędkością komety. Ale nawet takie zboczenia mają swoje granice.

Prawda. Ludzie ją cenią, łakną jej, są nawet gotowi oddać za nią własne życie. Pod warunkiem, że nie dotyczy ich samych.

Ogólnie silnik nie jest wcale zły. Zobaczymy ile pociągnie, ale to nie jest zły silnik. Jeśli cos w tym aucie jest realnie w porządku, to właśnie silnik. W tych starych UAZach był słaby, ale ZMZ 409 to całkiem fajny silnik do tego samochodu…

A sprzęgło spaliłem ja osobiście, ciężko winić auto…

Miłego dnia!

jakie auto taki silnik..

Zwłaszcza silnik i przeniesienie napedu jest tu po prostu ikoniczne i EPICKIE .. 

8 godzin temu, zadra napisał(-a):

jakie auto taki silnik..

Zwłaszcza silnik i przeniesienie napedu jest tu po prostu ikoniczne i EPICKIE .. 

Przeniesienie napędu jest archaiczne.

Co akurat nie jest zle, bo podoba mi się ta żywa skamielina. Natomiast silnik jest dobry. Naprawdę, fajnie to chodzi.

Acha… i to auto jest Epickie :)

Miłego dnia!

Godzinę temu, pmwas napisał(-a):

Przeniesienie napędu jest archaiczne.

Co akurat nie jest zle, bo podoba mi się ta żywa skamielina. Natomiast silnik jest dobry. Naprawdę, fajnie to chodzi.

Acha… i to auto jest Epickie :)

Tak trzymać 👍👍👍

Auto już u mechanika, będę raportował 👍

Miłego dnia!

Nie ma i już tęsknię ;)

Można tego nie rozumieć, można kpić, a ja i tak lubię to auto. Czemu? Nie wiem… Pewnie gdybym miał Wranglera czy LC tez bym go lubił, tylko kupić starego Wranglera w dobrym stanie tez nie tak łatwo i tez drogo… 

A o cenach nowych już nie wspomnę. Gdyby Bronco kosztował mniej, tez pewnie bym się zainteresiwal, choć to już nie tak prymitywne autko…

I nie lubię dieseli, a fajne, stare LC, które widziałem to w większości diesel. Po prostu bardzo mi się taka prymitywna terenówka podoba. Nie wiem, czemu, ot.. tak po prostu. Innym podobają się np wyścigówki czy roadstery (kolega ma starą MX-5, którą tez ciagle remontuje), a mnie takie sprzęty :)

Juz kiedyś pisałem - taka szajba ;)

Miłego dnia!

I co z tym sprzęgłem? 

Przepraszam, ale ciekawość mnie zżera... 

Pozdrawiam Jacek 

"Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówek do życia" 

3 minuty temu, JASI napisał(-a):

I co z tym sprzęgłem? 

Przepraszam, ale ciekawość mnie zżera... 

Pozdrawiam Jacek 

Będą zdjęcia jak już będzie zdemontowane. Przynajmniej tak mi obiecano. Nie pali się, więc nie popędzam. Będą mieć chwilę to zrobią, zawiozłem już w poniedziałek, bo wtedy miał mnie kto odebrać ;) 

Miłego dnia!

14 minut temu, pmwas napisał(-a):

Będą zdjęcia jak już będzie zdemontowane. Przynajmniej tak mi obiecano. Nie pali się, więc nie popędzam. Będą mieć chwilę to zrobią, zawiozłem już w poniedziałek, bo wtedy miał mnie kto odebrać ;) 

Dzięki, myślałem że już robią. 

No to czekamy dalej. 

Pozdrawiam Jacek 

"Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówek do życia" 

23 minuty temu, JASI napisał(-a):

Dzięki, myślałem że już robią. 

No to czekamy dalej. 

Pozdrawiam Jacek 

Nie wiem, dzisiaj tylko dostałem obietnicę zdjęć, więc jestem w kontakcie :)

Miłego dnia!

9 godzin temu, Christo napisał(-a):

Bez zrzutu ekranu z wiadomościami sms od warsztatu się nie liczy 😜

Doskonaly pomysł milordzie :)

Miłego dnia!