Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
Sign in to follow this  
Wojtys

Orient Crystal AAA

Recommended Posts

Witam serdecznie drogich zegarkowiczów. Ostatnio nabyłem taki oto Orient. Powiem szczerze na pierwszy rzut oka wydawał mi się w porządku , a dopiero później zauważyłem na tarczy dwie kropki koloru miedzi. Moją uwagę przykuły także ( najprawdopodobniej ) japońskie napisy na datowniku i cyfry przy dniach tygodnia przy angielskich skrótach. Zegarek na pewno automatyczny, jednak nie zaglądałem do środka. Za jakąkolwiek pomoc lub informację bardzo dziękuję.

20220716_121157.jpg

20220716_121204.jpg

20220716_121214.jpg

20220716_121230.jpg

Zegarek jak najbardziej oryginalny jeśli chodzi o kopertę, tarczę i pierścień datownika. Co w środku tyka to trzeba by otworzyć. 

12 minut temu, tofiks_th napisał(-a):

Zegarek jak najbardziej oryginalny jeśli chodzi o kopertę, tarczę i pierścień datownika. Co w środku tyka to trzeba by otworzyć. 

To podejmę się wyzwania, dziękuję za pomoc!!!

Mój ma trochę inne napisy na dekielku z tyłu (inny model może nowszy) i faktycznie zastanawiające są te dwie dodatkowe kropki na tarczy. W każdym razie na drugi raz Kolega najpierw pokaże co zamierza kupić a dopiero później dokona zakupu.

Prawda. Ludzie ją cenią, łakną jej, są nawet gotowi oddać za nią własne życie. Pod warunkiem, że nie dotyczy ich samych.

Te 2 kropki wyglądają na dorabiane nóżki tarczy, a datownik chiński ?

5 godzin temu, souls_hunter napisał(-a):

Mój ma trochę inne napisy na dekielku z tyłu (inny model może nowszy) i faktycznie zastanawiające są te dwie dodatkowe kropki na tarczy. W każdym razie na drugi raz Kolega najpierw pokaże co zamierza kupić a dopiero później dokona zakupu.

Zegarek kupowałem na giełdzie staroci, ale następnym razem obowiązkowo pokażę przyszły zakup. Człowiek uczy się na błędach.

3 godziny temu, lobo82 napisał(-a):

Te 2 kropki wyglądają na dorabiane nóżki tarczy, a datownik chiński ?

Właśnie sprawdzałem,  datownik po chińsku

17 godzin temu, Wojtys napisał(-a):

Właśnie sprawdzałem,  datownik po chińsku

Ale tylko po chińsku? Mój np. ma dzień tygodnia w j. hiszpańskim i angielskim. Podczas obracania koronką przeskakuje raz jeden raz drugi (przycisk do zmiany samego dnia tygodnia nie działa).

Prawda. Ludzie ją cenią, łakną jej, są nawet gotowi oddać za nią własne życie. Pod warunkiem, że nie dotyczy ich samych.

Czyli Kolega jet w domu. Teraz tylko oddać do przeglądu oraz czyszczenia i cieszyć się nowym nabytkiem.

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

• Recently Browsing   0 members

No registered users viewing this page.

• Similar Content

• By Z_bych
      Orient King Diver – 42 mm. Automatyczny męski zegarek - kompresor. RARYTAS
      Cena 1400 zł + koszt wybranej wysyłki Stan 7/10   Piękny, klasyczny diver we współczesnym rozmiarze 42 mm, z podwójnym okienkiem daty i wewnętrznym, obracanym w dwie strony, drugą koronką. Dodatkowo pusher na godzinie „2” do szybkiej zmiany dnia miesiąca. Super klasyk, raczej dla osób, które wiedzą, czym jest ten model Orienta, ale zegarek jest bardzo ładny, wyjątkowo wygodny, więc będzie cieszył każdego fana zegarków. Można się przyglądać i przyglądać detalom, podziwiać jakość wykonania, funkcjonalność ale i elegancję. Zegarek jest w bardzo dobrym stanie wizualnym, szkło jest czyste, stalowa koperta ma tylko nieznaczne ślady używania. Mechanicznie zegarek jest w nienagannym stanie – wszystkie funkcje działają prawidłowo, mechanizm jest na równym, ładnym, punktualnym chodzie. Zegarek jest po pełnym serwisie, z roczną gwarancją. Dane techniczne: Mechanizm: automatyczny, 21 kamieni, cal. 1942, shock-protection Koperta: stalowa, 42 mm bez koronki Dekiel stalowy, zakręcany, pełny, grawerowany Koronki stalowe, logowane Wskazania: godziny, minuty, sekundy, data – dzień miesiąca i tygodnia Lumowane wskazówki i nakładane indeksy Obrotowy bezel wewnętrzny Uszy: 22 mm Nowy, solidny, gumowy (nie siliconowy) pasek z tabelą dekompresyjną, drugi, oryginalny kauczukowy pasek Orienta w komplecie.  

• By Jaga92
      Drodzy!

Zachwycił mnie brzydal - chodzik, linkowiec. Nie mam pojęcia, cóż to takiego - po tarczy, wskazówkach i werku wydaje mi się, że może mieć coś wspólnego z Cieszynem (Świt? Orion?)...
      Niestety, sygnatura na zdjęciach nieczytelna, a lepszych zdjęć nie będzie.

W katalogach "Świtu" podobnego brak, a znowu wskazówki chyba są już po czasach Pana Franke... Zastanawiałam się, czy to nie będzie coś jeszcze innego - jak choćby Metron, ale wskazówki chyba też nie pasują... 😅

Niewykluczone, że skrzynia jest wtórna, ale nie mam takich informacji - ot, zegar w rodzinie od dawna, nic o przeróbkach nie wiadomo.

Zaklepany dla mnie, więc być może za tydzień lub dwa dodam więcej zdjęć, ale czy macie tymczasem może jakieś typy, cóż to za s(twór)?

Z góry dziękuję za wszystkie próby identyfikacji!

• By SLAWEK 01
      Cześć Wszystim 😉
      Postanowiłem założyć nowy temat, jak do tej pory nie trafiłem na forum nic o podobnej tematyce, jeśli coś podobnego jest już to proszę o usunięcie, a jeśli nie to zapraszam do zabawy i chwalenia się swoimi zegarkami o podobnej charakterystyce. 
      Ostatnio udało mi się kupić zegarek Orient Multi calendar produkowany wyłącznie na rynek japoński, w sumie na żywo zobaczyłem pierwszy raz zegarek z takim szkiełkiem i od razu "zaiskrzyło". Na żywo robi piorunujące wrażenie, przez trzy dni nie mogłem oderwać od niego oczu, co spojrzenie, to inaczej wyglądał, dodam, że szkiełko jest fazowane zarówno na zewnątrz jak i wewnątrz, do tego dochodzi cieniowana tarcza w kolorze butelkowej zieleni ze szlifem słonecznym i Multi kalendarzem w kolorystyce rainbow, wskazówki delikatne, proste plus czerwony sekundnik. Indeksy godzinowe w sumie pięć 😊 w kształcie maleńkich diamencikow. Całość jest zamknięta w kopercie idealnie spasowanej ze szklem w super rozmiarze 37mm i delikatnie ząbkowanej lunecie. 
      P.S dla ciekawości dodam że jest to automacik, który przez trzy tygodnie zrobił +2sek👏
      Jeśli posiadacie coś w tym stylu to serdecznie zapraszam.
      Poniżej kilka fotek tego nietuzinkowego czasomierza.

• By Mrzon
      Witam mam prośbę o pomoc z ustaleniem modelu bądź rocznika zegara. Na zdjęciu z lewej strony na mechanizmie tylko znak bez żadnych numerów. Z góry dziękuję za wszelkie informacje. Więcej zdjęć nie posiadam. Pozdrawiam Maciej 

• By Ann666
      Audemars Piguet  hmm...?🤔 
      Czy ktoś  wie cóż to za model?🤔🙂

• Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.