Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
News will be here
Sign in to follow this  
a2.reklama

dzień dobry

Recommended Posts

Na forum trafiłem przypadkiem, ale nie bez przyczyny. Po 12-15 latach od przeglądu zegarmistrzowskiego zatrzymał się zegar który od około 60 lat był u nas w domu, kupił go mój dziadek i prawdopodobnie jest niemiecki. Zegar był od zawsze jak drzwi, okno... i o dziwo dopiero jak przestał wygrywać melodię zaznaczył swoją obecność. W poszukiwaniu zegarmistrza (niestety poprzednik zmarł) bliżej zacząłem poznawać swój zegar. Przeglądając net spotykałem się z sygnaturami nazwami... Jednak na mojej babci nie ma nic co można zidentyfikować. Na mechanizmie sygnatur brak jest tylko oznaczenie wahadła i bardzo niski numer seryjny co sugerować może że jest dosyć leciwą staruszką. W wolnej chwili poprzeglądam forum i może coś wynajdę, a tym czasem witam szanowne Panie i Panów. 

Arkadiusz A.

W dniu 29.12.2022 o 20:41, a2.reklama napisał(-a):

Na forum trafiłem przypadkiem, ale nie bez przyczyny. Po 12-15 latach od przeglądu zegarmistrzowskiego zatrzymał się zegar który od około 60 lat był u nas w domu, kupił go mój dziadek i prawdopodobnie jest niemiecki. Zegar był od zawsze jak drzwi, okno... i o dziwo dopiero jak przestał wygrywać melodię zaznaczył swoją obecność. W poszukiwaniu zegarmistrza (niestety poprzednik zmarł) bliżej zacząłem poznawać swój zegar. Przeglądając net spotykałem się z sygnaturami nazwami... Jednak na mojej babci nie ma nic co można zidentyfikować. Na mechanizmie sygnatur brak jest tylko oznaczenie wahadła i bardzo niski numer seryjny co sugerować może że jest dosyć leciwą staruszką. W wolnej chwili poprzeglądam forum i może coś wynajdę, a tym czasem witam szanowne Panie i Panów. 

Arkadiusz A.

Witamy i życzymy powodzenia w poszukiwaniach. 

Miło mi, od dwóch tygodni mniej więcej godzinę  poświęcam na przeglądanie forum i pytań o identyfikację. Nie chcę zaśmiecać i tworzyć powielanych tematów. Jednak chyba będę musiał zadać pytanie opatrzone zdjęciami, bo moja "babcia" póki co wygląda na bezimienną NN. Nie trafiłem na identyczny mechanizm, ani na inny z tak niskim numerem seryjnym 45, sprawdzę może ktoś z forumowiczów miał coś podobnego w rękach. Nie jest to zegar który ma 200 lat, wiec zakładam że jeszcze trochę podobnych mechanizmów zostało i działa. Plusem jest to że baba już naprawiona i cieszy, jednak po kilkutygodniowej nieobecności w domu, żona nie chce jej powrotu do salonu, okazało się że od zawsze czekała aż się zepsuje, a jej melodia cieszyła tylko mnie :),  jak to człowiek nie zna swojej żony.... Dlatego biedaczka babcia po reanimacji została na banicji w mojej firmie, sam nie wiem co z nią zrobić, generalnie chciałbym ją lepiej poznać żeby mieć argument, że to coś "wyjątkowego" i ma wrócić na swoje miejsce.

Nie ma co czekać, zakładaj nowy temat w dziale Zegary. 

Pokaż zdjęcia. 

Ktoś zawsze coś powie o Twoim zegarze. 

Pozdrawiam Jacek 

"Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówek do życia"