Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
Sign in to follow this  
krisssek

Orient czy Adriatica

Recommended Posts

Który zegarek , proszę o pomoc. 

https://allegro.pl/oferta/zegarek-adriatica-a2804-5215a-klasyczny-automat-11744370745

https://www.timestore.pl/ra-ac0f10s10b?gclid=CjwKCAiA2rOeBhAsEiwA2Pl7Q_Yk25ldUPCWLci9xa5kJTHbTG8qyuew_AnyQVkt8HkqLsmcfl5hqRoC5YMQAvD_BwE

Oba mają szafir. Różnica w cenie dosyć duża ale Adriatica wydaje się mieć lepszy mechanizm, przynajmniej tak mi się wydaje. Do tego ma lumę na wskazówkach i tarczy. Czy może dać sobie spokój z tanimi automatami i wziąć Certinę?

https://wkruk.pl/zegarki/certina/zegarek-certina-ds-2-gent-precidrive-3

Jest jeszcze ciekawa opcja z Orientem :

https://www.amazon.pl/Orient-RA-AA0001B19B-Analogowy-Automatyczny-Bransoletką/dp/B07JF61L6J/ref=sr_1_11?__mk_pl_PL=ÅMÅŽÕÑ&crid=X8SRDQ67QQMX&keywords=orient+kamasu&qid=1674403462&sprefix=orient+kamasu%2Caps%2C95&sr=8-11

Lub citizen 

https://www.amazon.pl/Citizen-Automatyczny-NJ0150-81L-niebieski-bransoletka/dp/B09LQSBZDX/ref=mp_s_a_1_90?crid=3VU0UEXY5X6GH&keywords=citizen+automatic&qid=1674408807&sprefix=cit%2Caps%2C120&sr=8-90

Szukam zegarka do stroju półformalnego casual, czyli koszula plus spodnie materiałowe (bez marynarki, garnituru, czyli na w pół sportowo) oraz żeby pasował również pod nieformalny tj. t-shirt/polo/sweter. 

Dobra cena wydaje się też na Atlantic 

https://jubitom.com/zegarki/atlantic/worldmaster-classic/zegarek-atlantic/at-537504141r

Edited by krisssek

Ten pierwszy Orient jest raczej elegancki.

Ta pierwsza Adriatica ma fajny styl i bedzie bardzo czytelna. Nurek od Orienta też super.

Zwróc uwage na rozmiar zegarka. Lepiej kupić czasem nieco za mały, niż zbyt wielki. W miare wchodzenia w tą zabawę ludzie mają tendencję do szukania stonowanych rozmiarów. Oczywiście są wyjątki od tych reguł, ale warto mieć tego swiadomosc. Np. dla nadgarstka o obwodzie 17-18cm, jako everyday carry chyba najbezpieczniej jest wybierac cos w granicach 40-42mm, ale to też nie jest takie proste, bo duzo zalezy od wysokosci zegarka (lug to lug), samego koloru tarczy (biały zazwyczaj optycznie powieksza) czy też szerokości lunety (w diverach jest spory obrotowy pierscien i one zazwyczaj wygladaja na nieco mniejsze niż są, np. ten Orient diver ktory pokazales).

Te zegarki co podales mają 42mm koperte, to moze byc sporo na ręku, ale tak jak pisałem, Diver od Orienta bedzie sie nosił jako mniejszy, wizualnie blizej mu bedzie do nie-diverowego 40mm.

Wogole to zastanow sie czy chcesz mechanika czy kwarc, bo podajesz rózne modele. Ja bym za kwarca nie dał więcej niż 1k obecnie.

Edited by adf1985

Ja bym wybrał Citizena. Tsuyosa całkiem udane zegarki.

O kurczę, dałeś taki przekrój zegarków, że można by z nich zrobić fajną kolekcję na każdą okazję :) 

Co do kwarcu czy automatu, to wybór należy do Ciebie. Ja osobiście nie rozgraniczam czy to dobry wybór czy zły. Kwarc jest totalnie bezobsługowy i jedyne co będziesz w nim musiał zrobić to wymienić baterię. Z automatem sprawa jest trochę bardziej skomplikowana. Nienoszonego trzeba nakręcić, raz na Ok 4 lata zrobić mały serwis i trochę bardziej o niego dbać. Ja jednak i tak pomimo wszystko bym celował w automat, mają zdecydowanie więcej duszy :) natomiast pamiętaj, że wybór należy do Ciebie! 

Z podanych modeli najbardziej przemawia do mnie Diver od Orienta i Citizen. Swoją drogą ta Tsuyosa to ciekawy model, na który ostrze sobie zęby, mają wiele wersji kolorystycznych i opinie zbierają bardzo dobre. 

Orient za to będzie bardzo dobry jako EDC. Założysz do wszystkiego, a dodatkowo nie musisz pamiętać o ściąganiu go przy kąpielach w basenie czy w morzu, bo ma wodoszczelność 20bar w przeciwieństwie do 5, które oferuje Tsuyosa.

Jak chcesz zegarek na lata, który wleci na nadgarstek i będzie praktycznie nie do zajechania to celuj w Orienta, jak chcesz coś bardziej delikatnego pod względem wizualnym (ale także technicznym :)), to zarówno Certina jak i Tsuyosa będą ciekawymi wyborami. 

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

• Recently Browsing   0 members

No registered users viewing this page.

• Similar Content

• By biedronsky
      Zegarek kupiony 24.12.2021, czyli nie ma nawet roku. Wygląda jakby był zaledwie kilka-, kilkanaście razy na ręku. jakieś drobne mikroryski na kopercie się znajdą - bardzo asekuracyjnie dam 8/10. Myślę że "magiczna ściereczka" zrobiłaby z niego "nówkę". Szkło szafirowe oczywiście bez rys.
      W komplecie z zegarkiem: pudełko, instrukcja, karta gwarancyjna, zawieszka. Jestem drugim właścicielem - paragonu brak. Kilka dni po zakupie pojawił się nowy cel
      Sam zegarek ciekawy - styl retro nawiązujący do dawnych Worldmasterów, ale na miarę współczesnych wymogów i pozbawiony wad starych zegarków, bo przede wszystkim koperta jest stalowa, szkło szafirowe no i rozmiar "dzisiejszy".
      Kilka danych technicznych:
      mechanizm: ETA 2824-2 automatyczny
      szerokość koperty b/k: 42 mm
      grubość koperty: 11 mm
      w uszach: 22 mm
      pasek: skórzany
      szkiełko: szafir
      wodoszczelność: 50 m

Cena: 1950 zł z wliczoną dowolnie wybraną przesyłką

• By Redwhim
      Dzień dobry, poszukuje dobrego zegarka na prezent dla partnera jako prezent zaręczynowy. Budżet do 2000 zł. Zależy mi żeby był na skórzanym pasku ale nie jest to warunek konieczny, przede wszystkim zależy mi na jakości i niezawodności. W kolorach najlepiej czarno złotym. Zastanawiałam się nad Diesel Chief albo Diesel Mr. Daddy. Nie wiem jednak czy są one warte swojej ceny. Serdecznie dziękuję za wszelkie wskazówki ;)
    • By sdms1234
      Panowie, 
      będę szczery nie znam się zupełnie na zegarkach  i dlatego chciałbym zapytać o Waszą opinie na temat tego zegarka Longines Master Collection L2.893.4.78.3.

Czytałem na temat tego mechanizmu eta i z opinii użytkowników jest określany jako stary sprawdzony mechanizm. 

Dodam że mam możliwość zakupu tego zegarka za kwotę 6400 zł nowy i pytanie czy warto czy raczej dołożyć trochę więcej i coś innego kupić albo może coś tańszego jak w moim przypadku bo nie jestem kolekcjonerem a zegarek ma pełnić funkcje użytkową. 

Co do wyglądu zegarka to właśnie preferuje klasyczne zegarki tak jak ten na pasku skórzanym. 
      Obecnie mam zegarek Steinhart Marine 38 z mechanizmem ETA2824-2 i chciałbym po przeszło 10 latach zmienić na nowy.

Z góry  dziękuje za Wasze opinie.

Daniel

• By Przmslwklt
      Cześć wszystkim!

Jestem tutaj nowy, dlatego kłaniam się nisko. Mam na imię Przemek i jestem z Gliwic. Odkryłem forum jakiś czas temu, i trochę wkręciłem się w zegarki. 

Dostałem od mojego dziadka niedawno zegarek, który chcę odrestaurować i doprowadzić do jak najlepszego stanu. Nie mam niestety pojęcia co to jest za model zegarka, nie ma nigdzie żadnych oznaczeń modelowych a i na necie nie udało mi mi się znaleźć tego czasomierza ani niczego co mogłoby mnie naprowadzić na jakieś oznaczenie modelowe. Sam dziadek też nie kojarzy takich detali, powiedział mi jedynie że dostał go jakieś 50 lat temu. Na boku zegarka widnieje oznaczenie "AU20.-". Wszystkie zdjęcia załączam to tego posta.

Zegarek w środku wygląda jak nowy, co widać na zdjęciach, mimo to jednak nie działa - nie da się go nakręcić. Jak go dostałem to wskazówki (na zdjęciu już zdjęte) były mocno zagięte, przez co zablokowały się na jednym z indeksów i nie chciały iść dalej. W środku kręci się jakieś wahadełko (sorry, jeszcze uczę się nazewnictwa :D)

Wymiary zegarka:
      Koperta:
      Wysokość/Szerokość (Bez koronki) - 34 mm
      Grubość - jakieś 3 - 4 mm.
      Szerokość Paska - 20 mm

Bardzo proszę o pomoc we wskazaniu co to jest za zegarek, czy może być tak że jest on złocony?

Poszukuję również części do tego zegarka:
      tarczy, dokładnie takiej samej jak na zdjęciu, szkiełka, oryginalnego albo zamiennika. Jeżeli ktoś ma, lub kojarzy kto może mieć, to proszę o kontakt

Wszelkie rady, przemyślenia z Waszej strony jak najbardziej pożądane.

• By Watch_Noob
      Witam,
      Mogę prosić o pomoc w doborze zegarka?

Rozglądam się już do jakiegoś czasu za czarnym zegarkiem i tylko taki kolor mnie interesuje i mam niesamowity dylemat.
      Po dłuższej selekcji wpadł mi w oko:

- Emporio Armani AX2164

- Tommy Hilfiger 1791611

Ten drugi na zdjęciach wygląda na bardzo duży i jednak bym się skłaniał ku pierwszej opcji. Wcześniej podobał mi się z kolei ten:

- Hugo Boss Grand Prix 1513578

Podsumowując: Pierwszy zegarek najlepiej prezentuje się na realnych zdjęciach i już dziś miałem go zamawiać, ale mówię może zaczerpnę porady na tym forum. Drugi z kolei wygląda na bardzo duży. Trzeci podoba mi się najbardziej na podrasowanych zdjęciach, ale z kolei na naturalnych wygląda jak szajs

Który według waszej opinii warto kupić, a może coś innego? Kwota od 500 do 1000zł i koniecznie czarny.

Pozdrawiam
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.