Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
Sign in to follow this  
Plotlek

Poszukiwany zegarek elegant do 1500zł

Recommended Posts

Dzień dobry - witam wszystkich - forum przeglądam często - jednak nie znalazłem tematu, który by mi pomógł w wyborze zegarka więc postanowiłem napisać.

Szukam czegoś eleganckiego do koszuli i marynarki, na spotkania służbowe i imprezy pod krawatem -budżet około 1000-1500zł - nadgarstek 17cm - proszę o propozycje - nie mam dodatkowych wymagań - różne pomysły rozważę.

Witaj,

Osobiście zaproponuję Ci coś od naszego polskiego Błonia. Maja fajna game zegarków.  Dla twojego nadgarstka, dobrze bd wyglądać zegarek do 42mm. Zapoznaj sie z ich ofertą.  Mają nowe modele w bardzo fajnych cenach.

Screenshot_20230417_072307_Gallery.jpg

Screenshot_20230417_072303_Gallery.jpg

Edited by Bumcykcyku

Błonie (kwarc, bo mechaniczne sporo ponad budżet) mają 42mm - na 17 cm nadgarstka, to IMO będzie za dużo.

Ja bym poszukał (tylko trochę ponad budżet) Vratislavia Conceptum Formmeister 39

Edited by szuwi

4 godziny temu, szuwi napisał(-a):

Ja bym poszukał (tylko trochę ponad budżet) Vratislavia Conceptum Formmeister 39

Vratislavia Conceptum Formmeister jest dostępna na stronie internetowej. Fajny model, godny polecenia.

Pozdrawiam, Mirek

7 godzin temu, Bumcykcyku napisał(-a):

Witaj,

Osobiście zaproponuję Ci coś od naszego polskiego Błonia. Maja fajna game zegarków.  Dla twojego nadgarstka, dobrze bd wyglądać zegarek do 42mm. Zapoznaj sie z ich ofertą.  Mają nowe modele w bardzo fajnych cenach.

Screenshot_20230417_072307_Gallery.jpg

Screenshot_20230417_072303_Gallery.jpg

Człowiek ma 17 cm nadgarstek. Czyli wąski. Ja mam 17,5 cm i żaden zegarek powyżej 40 mm na nim nie wygląda dobrze. W tej chwili mam nurka 39 mm i rozglądam się jeszcze za garniturowym 36-38 mm max.

18 minut temu, Sierżant Julian napisał(-a):

Człowiek ma 17 cm nadgarstek. Czyli wąski. Ja mam 17,5 cm i żaden zegarek powyżej 40 mm na nim nie wygląda dobrze. W tej chwili mam nurka 39 mm i rozglądam się jeszcze za garniturowym 36-38 mm max.

Nie generalizowałbym. Po pierwsze najistotniejsze jest L2L, po drugie dwa nadgarstki o tym samym obwodzie mogą mieć znacząco różną szerokość (przekrój bliższy kołu będzie wymagał mniejszego L2L). No i kształt koperty. Na przykład modele curv Bulovy będą leżeć dobrze na okrągłym nadgarstku a gorzej na płaskim. Ja mam 18 cm i nawet zegarek o L2L 52 mm leży dobrze a to dlatego, że mam płaski nadgarstek. Inna sprawa, że ostatnio zacząłem bardziej doceniać mniejsze zegarki, takie około 40 mm a nawet mniej. 

Przymiarka jest najlepszym sposobem dobrania zegarka EDC a i innych noszonych rzadziej. 

30 minut temu, Sierżant Julian napisał(-a):

Dlatego napisałem max 42mm. Najlepiej do 40mm. Tez mam podobny problem, natomiast niektore 42mm wyglądają znośnie 😃

8 godzin temu, Plotlek napisał(-a):

Dzień dobry - witam wszystkich - forum przeglądam często - jednak nie znalazłem tematu, który by mi pomógł w wyborze zegarka więc postanowiłem napisać.

Szukam czegoś eleganckiego do koszuli i marynarki, na spotkania służbowe i imprezy pod krawatem -budżet około 1000-1500zł - nadgarstek 17cm - proszę o propozycje - nie mam dodatkowych wymagań - różne pomysły rozważę.

No i tutaj ewentualnie doradzę Ci Casio Lineage m170. Na zywo wyglada naprawdę pięknie  na bransolecie, ma 39mm oraz synchronizację radiową.  Mam i polecam, jeden z lepiej wykonanych czasomierzy.

Edited by Bumcykcyku

Godzinę temu, Paulus57 napisał(-a):

Nie generalizowałbym. Po pierwsze najistotniejsze jest L2L, po drugie dwa nadgarstki o tym samym obwodzie mogą mieć znacząco różną szerokość (przekrój bliższy kołu będzie wymagał mniejszego L2L). No i kształt koperty. Na przykład modele curv Bulovy będą leżeć dobrze na okrągłym nadgarstku a gorzej na płaskim. Ja mam 18 cm i nawet zegarek o L2L 52 mm leży dobrze a to dlatego, że mam płaski nadgarstek. Inna sprawa, że ostatnio zacząłem bardziej doceniać mniejsze zegarki, takie około 40 mm a nawet mniej. 

Przymiarka jest najlepszym sposobem dobrania zegarka EDC a i innych noszonych rzadziej. 

Dokładnie, sam też się przekonałem, że L2L odgrywa najważniejszą rolę. Mam płaski nadgarstek ok 17.5 cm i L2L w okolicach 50mm wygląda według mnie dobrze. I również tak jak napisał @Paulus57 proponuję przymiarkę. Jakiś czas temu ogromnie się napaliłem na Balla Fireman Enterprise, który ma średnicę 40 mm i nie leżał zbyt dobrze na moim nadgarstku, a wcześniej wspomniana VC, pomimo mniejszej średnicy leżała idealnie. L2L to 48 mmm w Ballu i prawie 50 mm w VC, niby różnica powinna być aż tak zauważalna, ale w mojej ocenie było znacząca. Oczywiście sporo zależy również od konkretnego modelu. Ja polecam sprawdzić wcześniej wspomnianą Vratislavię ;) 

9 godzin temu, Plotlek napisał(-a):

do koszuli i marynarki, na spotkania służbowe i imprezy pod krawatem -budżet około 1000-1500zł - nadgarstek 17cm

Jeżeli nie zależy Ci na tym, żeby był to zegarek mechaniczny i tańszy ale niezawodny kwarc wchodzi w grę, to możesz zerknąć na ofertę Roamera. Dobra relacja jakości do ceny i typowo garniturowo/elegancki design.

obraz.png.2e9b4909b37bd1b10cb728777c2b14c1.pngobraz.png.284df40bae0faca4d7b4d5e3209a38e2.pngobraz.png.fe2eab9db9dc374c8a0837a8e77fb6ed.png

obraz.png.b120cb526427cc6fbaecf7caab6ed088.png

albo coś marki Atlantic

obraz.png.73e7e79fbe8975b807e3e21a7bef3e5c.png

W ofercie Tissota też coś fajnego można znaleźć:

Elegancko

obraz.thumb.png.55924af4c6f536f031ec0caac9ab272f.png

lub nieco bardziej sportowo/uniwersalnie

obraz.thumb.png.46c08d26e00ee346aa6f46b8172156f0.png

obraz.thumb.png.49a3476e23be944db2c48fe3a3bebeec.png

No i Certina też może być dobrym rozwiązaniem. Szczególnie taka z bardzo dokładnym mechanizmem Precidrive. Cenę na pewno uda się zbić. Na żywo, ze szlifem słonecznym prezentuje się lepiej niż na zdjęciu, a złote elementy wyglądają gustownie i elegancko.

obraz.thumb.png.3b876b08857bc7f12fbe7bdd766896b5.png

1 godzinę temu, Plotlek napisał(-a):

Prosty do bólu. Cienki. Z szafirowym szkłem.

Jak dla mnie, to aż za prosty, ale jak się podoba, to można brać. Na pewno będzie dobrze służył.

1.300 za 40 mm kwarc z ogromną tarczą versus ~1.900 za 39 mm Formmeistera. Ja chyba wiem, co bym wybrał :)

Wczoraj mierzyłem Tissoty w sklepie stacjonarnym i tarcza 40-41 na nadgarstku wyglądała gorzej niż większa...chyba jednak 43 będzie lepszym wyborem.

Jestem już zdecydowany na T127.410.16.031.00 i nawet miałem możliwość przymierzyć - jeden problem - czy można zdjąć to ustrojstwo na pasku, tak aby zapinać go w tradycyjny sposób?

18 godzin temu, Plotlek napisał(-a):

Jestem już zdecydowany na T127.410.16.031.00 i nawet miałem możliwość przymierzyć - jeden problem - czy można zdjąć to ustrojstwo na pasku, tak aby zapinać go w tradycyjny sposób?

Można zdjąć i zamienić na zwykłą klamerkę. Choć może być konieczne zrobienia nacięcia na końcówce paska na języczek klamerki. Tylko chyba nie warto. Pasek się znacznie wolniej niszczy/zużywa z takim zapięciem niż ze zwykłą klamerką a do samego zapięcia szybko się przyzwyczaisz. A oryginalne paski Tissota tanie nie są. Do tego szerokość paska (przy uchach) do tego zegarka to 21mm i wybór zamienników jest znacznie mniejszy niż na na standardowe 20mm lub 22mm.

Tu widać miejsce, gdzie trzeba przyciąć pasek, żeby włożyć język od klamerki:

obraz.png.f21f89abdba27f6613b951b581bf8157.png

Dobry wybór, Gentleman to fajny model. Co do ustrojstwa, to tak jak napisał kolega wyżej. Chyba nie warto. Daj szansę takiemu zapięciu, ja się przekonałem w 100% do takiego rozwiązania, chociaż na początku też podchodziłem bez entuzjazmu.