Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

miromat

Lip Geneve - francuski szwajcar czy szwajcarski francuz?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wpadł mi wczoraj w ręce taki oto zegarek. W szukawce wewnętrznej oraz w Googlach skąpo na jego temat, znalazłem jedynie takie dane:

28. LIP GENEVE (Chronographe), vers 1970

Chronographe chromÓ de forme coussin, cadran acier à deux compteurs noir, seconde à 9h, minute à 3h, avec Óchelle tachymÓtrique; logo gravÓ au dos de la boÓte; poussoirs biseautÓs, index et aiguilles en acier. Bracelet en cuir à trous pilote.

Mouvement. Calibre mÓcanique remontage manuel LIP / Valjoux 7730 Swiss (17 rubis)

N° de boÓte : 710589

Diam. 37 mm

Etat : Très Bon Ótat

400 / 500 €

dodam że zegarek z tej strony ma białą tarczę, poza tym jest identyczny. (na foto nr 28 )

http://www.wtconcept.com/ventecercle/

Może coś dodacie na jego temat, dodam tylko że zegarek chodzi już 12 godzin, nie pracuje czerwona wskazówka, a przyciski po obu stronach koronki też nie działają. Jeden wygląda na wciśnięty i nie odbija. Może ktoś wytłumaczy co pokazuje prawa mała tarcza i czerwony sekundnik, oraz jak obsługiwać te dwa przyciski z boku. Zapewne będę musiał podejść do swojego zegarmistrza, ale zegarek jest rzadki i nie wiem czy da radę naprawić mechanizm chronometru.

post-4145-0-81654700-1330794260.jpg

post-4145-0-24580800-1330794262.jpg

post-4145-0-77207300-1330794263.jpg

post-4145-0-90508300-1330794264.jpg

post-4145-0-05045500-1330794266.jpg

Fotki zrobiłem na szybko więc zegarek jest brudny, ale zależy mi na waszej ocenie przed oddaniem do zegarmistrza. Jesli mój nie da rady to polecacie kogoś kto robi chronometry?

Jeśli zaadoptujesz psa, to nie zmienisz tym świata, ale cały świat zmieni się dla tego psa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bez obaw dobry zegarmistrz powinien to naprawić, jest to mechanizm VALJOUX stosowany w wielu zegarkach, koszt gruntownego przeglądu z małą naprawą powiniem wynosić około 250-150zł dodatkowo szkło około 50 zł kopertę możesz sam wyczyścić tak więc koszt odnowienia to około 200-300zł. Warto bo to ładny zegarek a i firma poczciwa i ciekawa :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

odnośnie odnowienia wiele nie powiem, ale gratuluje maszynki, świetna jest :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
post-4145-0-58118700-1330794377.jpg

Jeśli zaadoptujesz psa, to nie zmienisz tym świata, ale cały świat zmieni się dla tego psa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój zegarmistrz dorabia jesli czegoś nie ma :) ( i nie ma tego w zapasie lub jest trudne do zdobycia )

Ja bym próbował u innego by sprawdzić wiarygodność pierwszego i swoje przeczucie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W katalogu Cooksey Shugart : chrono Lip od 800 do 1000 dolarow.

Bardzo rzadki, fajny zegarek. Warto dzialac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie uruchamiać powinien ten sam przycisk co zatrzymuje. Wydaje mi się, że brakuje czegoś co by go łączyło z tymi "widełkami" tego elementu, który trzeba popchnąć. Sprawdź jaki to dokładnie werk (pod kołem balansowym) i obejrzyj w archiwum Ranffta.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.